сергей1972

Пользователи
  • Число публикаций

    125
  • Регистрация

  • Последнее посещение

  • Days Won

    1

Сообщения опубликованы сергей1972

  1. On 5/7/2014 at 4:21 PM, Dimon73 said:

    Главою 3 Інструкції про касові операції в банках України, затвердженої Постановою НБУ від 14.08.2003 року № 337,(Постанова втратила чинність на підставі Постанови Національного банку N 174 ( z0790-11 ) від 01.06.2011визначений порядок видачі готівки з каси банку.

    Пункт 2 цієї глави встанавлює, що з  каси  банку  готівка  національної  валюти видається за

    такими видатковими документами:

        - за грошовими  чеками  -  юридичним  особам,  їх відокремленим

    підрозділам, а також підприємцям;

        - за  заявою  на  видачу  готівки - фізичним особам з поточних,

    вкладних  (депозитних)  рахунків  та  фізичним  і юридичним особам

    переказ  без  відкриття рахунку (з представленням юридичною особою

    довіреності  на  уповноважену  особу)  за  операціями  з клієнтами

    (видача  кредиту  тощо);  (  Абзац  третій  пункту  2  із змінами,

    внесеними  згідно  з  Постановою  Нацбанку  N 211 ( z0704-05 ) від

    14.06.2005 )

        - за документом  на  отримання переказу готівкою в національній

    валюті,  установленим відповідною платіжною системою, - фізичним і

    юридичним особам (з представленням юридичною особою довіреності на

    уповноважену особу);

        - за видатковим   касовим   ордером   -  працівникам  банку  за

    внутрішньобанківськими операціями.

     

    А вот и заява 

    b82785523e22.jpg

     

  2. Доброго времени суток!

    Согласно законодательству банк обязан предоставить клиенту информацию о его счетах и операциях на соответствующий письменный запрос, несмотря на то, что такие ведомости являются банковской тайной. Порядок составления такого запроса предусмотрен Правилами хранения, защиты, использования и раскрытия банковской тайны, утвержденными Постановлением Правления НБУ от 14.07.2006 №267.

    согласно части 2 п.3.1 этих Правил:

    "Письменный запрос (разрешение) физического лица - клиента банка должен быть подписан этим лицом. Его подпись должна быть засвидетельствована подписью руководителя банка или уполномоченным им лицом и оттиском печати банка или нотариально".

     

    Написал письмо в приват с запросом сведений по моим заявкам на опротестование платежей, но застрял с заверением подписи. В одном из центральных отделений города начальник отделения вёл себя по-хамски и вообще ничего не хотел слушать, сказав, что "мы не юридическое лицо" :). Провёл работу над ошибками, запасся ссылками на законы, распечатал и пошёл в другое отделение привата. Его заведующая сделала круглые глаза и час переписывалась с техподдержкой (листик с цитатами законов лежал у неё под носом), попутно отсканировав мои письма. А потом сказала, что по моим письмам созданы заявки в отделе жалоб клиентов, но подпись она заверять не будет, т.к. у неё нет таких полномочий. Тогда решил заверять письмо нотариально. Но 2 нотариуса не согласились это делать, сказали что раньше можно было заверять, а сейчас нельзя. Максимум можно приложить к письму нотариальный бланк с верификацией моей подписи, но на этом бланке не будет упоминания о письме.

    На жалобу ответили, но т.к. опротестование не закончено и учитывая огромное нежелание банка иметь дело с бумажными (а, значит, юридически значимыми документами), возможно придётся писать письма ещё. К сожалению, не силён в юриспруденции, поэтому хочу спросить:

    1) так как же правильно нотариально заверить подпись на письме в банк?

    2) могу ли я снимать на видео общение с руководителем отделения банк в этом отделении, если он упорно не желает принимать бумажное заявление к нему на подтверждение им моей подписи?

    3) кому-то удавалось подать заявление в отделении привата и получить штамп банка и входящий номер на экземпляре для себя?

    Заранее благодарен за ответы!   

     

    На виконання вимог ст.ст. 60,62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000р. № 2121 та Глави 3 «Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці», затверджених Постановою Національного Банку України від 14.07.2006р. № 267, прошу Вас провести процедуру ідентифікації за оригіналом паспорта та посвідчити даний письмовий запит (ДОЗВОЛ), підписаний особисто фізичною особою – **** (РНОКПП ****), в присутності вповноваженої особи банку, підписом та відбитком печатки банку. 

     

     

    http://f-picture.net/lfp/i024.radikal.ru/1507/7e/27e52fa95abe.jpg/htm

     

    • Like 1
  3. Согласна по поводу того, что сейчас меньше дают советов по теме дельных. Итак, я сегодня была на суде. Перенесли. Юрист мой опытен, надеюсь, дальше смогу сказать о нем еще больше приятного. По поводу представителя, не КУо-ча, но припхался мальчик -студентик, но как положено, нагленький, рыпался ко мне еще под дверью судьи поговорить, но я его послала его подальше, пока...))) По поводу его доверености, попросила взглянуть у помощника судьи, что же он притарабанил, выдана копия без мокрой печати с их сканом непонятного цвета, какие у меня должы быть доводы:

    1. требовать оригинал, или правильно завереную копию(согл какой статье, если судья будет довольна и этой бумажкой?)

    2. что можно еще предъявить к доверености?

     

     

     

    О том, что мне выдали кредит, по их мнению, свидетельствует квитанция на выдачу наличных с моей подписью с суммой кредита и датой выдачи, что можно возразить?

    1....

    2....

    Спасибо заранее всем, кто писали в личку и помогали, пока отдых до средины февраля. И еще буду благодарна по советам о расторжении договора поручительства. Заранее всем спасибо. Потом напишу детальней.

    Стаття 42. Документи, що посвідчують повноваження представників

    1. Повноваження представників сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, мають бути посвідчені такими документами:

    1) довіреністю фізичної особи;

    2) довіреністю юридичної особи або документами, що посвідчують службове становище і повноваження її керівника;

    3) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

    2. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні чи за рішенням суду, або за місцем його проживання.

    Довіреність фізичної особи, яка є суб'єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, за зверненням якої прийнято рішення про надання такої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

    3. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, з прикладенням печатки юридичної особи.

    4. Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчуватись ордером, дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, або договором. До ордера обов'язково додається витяг із договору, у якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій. Витяг засвідчується підписом сторін договору.

     

    5. Оригінали документів, зазначених у цій статті, або копії з них, посвідчені суддею, приєднуються до справи.

    • Like 1
  4. Кто что скажет на предмет открытия клиенту счета 2909 для погашения кредита в долларах?

    Как по мне, клиенту нужно открывать счет 2620...

    Или (при ипотеке) положить на 2233...а платит пускай на 2238

    Или если чел берет карту, то 2924 указывается как транзитный счет, где получатель Банк, для зачисления на карточный счет 000000000 ФИО.

    Ну и кагбе должен быть договор, заявка на открытие счета (текущего? расчетного? транзитного?)...

    ИМХО -  2909 транзитник, и не может "Банком открыт для погашения кредита счет клиента 2909ХХХХХХХХ." Собственником такого счета может быть банк.

    И 3739 тоже транзитник банка...

     

     

    Поправьте меня если я не прав.

     ЗЫ - Это Приватовские приколы если шо.

    Возможно ответы других коммерческих банков (не Приват) помогут вам (в приложении).

     

    http://radikal.ru/fp/134fc63023694691b9379b884f5f7739

     

    http://radikal.ru/fp/fe640ec6bd1343b29668a110c0d8f43d

     

    http://radikal.ru/fp/8814e94c41b642b689c43b1d916a5ea1

     

    http://radikal.ru/fp/8e0c425442e449b0be9ed5a166bba481

     

    http://radikal.ru/fp/4e8756f5b8ee4d80a7b2c9cbafaa088a

     

     

    В тексті договору про надання фінансових послуг з переказу коштів у вигляді заяви на переказ готівки № *** від ***** року, у суми *** доларів США відсутній номер банківського (поточного) рахунку *** (ст.1066 ЦК України), а зазначений рахунок №2909 який є анонімним (номерним) рахунком у зв’язку з тим, що не вказано на дебет чи на кредит цього рахунку здійснений запис у сумі *** доларів США. Володілець цього анонімного рахунку невідомий. Тобто, в операційну касу банку (дебет або кредит) готівкова іноземна валюта у сумі *** доларів США банком не була прийнята, а переказ у сумі *** доларів на банківський (поточний) рахунок (дебет або кредит) *****. не був здійснений. 

    ....

    Для виконання умов договору про надання послуг з переказу коштів у вигляді Заяви на переказ готівки №***від *** року у сумі *** доларів США, банк зобов'язаний здійснити касову операцію через операційну касу КБ Приватбанк» (інші структурні підрозділи банку, в тому числі кредитний відділ, не мають права приймати готівкову іноземну валюту) на поточний рахунок №2620 відповідно до ст.1066 ЦК України, ст.7.1.2 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», до пункту 3 глави 2 розділу ІІІ  «Інструкції про касові операції в банках України», затвердженої постановою Правління Національного банку України від 14 серпня 2003 року № 337 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 5 вересня 2003 року за № 768/8089.

    ...

    Відповідно до Постанови НБУ №492 від 12.11.2003 р., п.7.1. ст.7. Закона Україні «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», та вимог Гл. 72 ЦК України, банки мають право відкривати своїм клієнтам виключно вкладні (депозитні), поточні та кореспондентські рахунки, до того ж, будь-який банківський рахунок відкривається виключно на підставі договору, який укладається в письмовій формі між банком та клієнтом.

    Поточними рахунками клієнта згідно Плану рахунків в банках України, затвердженому Постановою правління НБУ №280 від 17.06.2004р. та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 26 липня 2004р. за № 919/9518 є рахунки 2620, що призначені для обліку коштів клієнта і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

    Тобто, рахунок №2909 не є банківським (поточним, клієнтським) рахунком *****. і до здійснення розрахунково-касових операцій за не має жодного відношення.

     

    Відкриття поточного банківського рахунку породжує відповідні цивільно-правові відносини. Тому, використовування в квитанції № *** від ****6 анонімного (номерного) рахунка №2909 є грубим порушенням актів цивільного законодавства, зокрема ст.1066 ЦК України, ст.18 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»,  «Інструкції про касові операції в банках України» №337 від 14.08.2003р, затвердженою постановою правління НБУ.

      Відповідно до статті 34 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статті 360-7 Цивільного процесуального кодексу України дана правова позиція щодо порядку приймання банком готівки відповідно до «Інструкції про касові операції в банках України», затвердженої постановою Правління Національного банку України, визначена Верховним Судом України обов’язковою та доведена до судів інформаційним листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в пункті 10 інформаційного листа № 10-1390/0/4-12 від 27.09.12 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів із зобов’язань, що виникають із договорів та інших правочинів».

    При виборі правової норми, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суд зобов'язаний враховувати висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 355 цього Кодексу.

    • Like 3
  5.  

    Хотите посмеяться вместе с судьями?

    Если Вы понимаете, что такое пространство и время, то в заседании суда задайте простые вопросы представителю банка:

    1. По какому адресу и в котором часу была осуществлена выдача Вашему клиенту наличной иностранной валюты по кредитному договору?

    2. Какими доказательствами подтверждается адрес и время выдачи наличной иностранной валюты по кредитному договору?

    Увидите бесплатное цирковое выступление шута-представителя банка (факторинговой компании, коллекторской компании).

    Попросите еще назвать:

    - код ЕГРОПУ юридического лица, которое выдало наличную иностранную валюту;

    - идентификационный код физического лица, которое получило наличную иностранную валюту.

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5058&page=72#entry89115

    Номер відповідного рахунку за касовими операціями (Дебет – 2620) такий самий обов’язковий реквізит, як підпис отримувача.

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5058&page=73#entry89246

    А у меня в моем "кривом" заявлении на выдачу наличных указан мой ИНН.

    Адрес в заявлении не указан, но есть штамп банка с указанным адресом и МФО ( ЕГРОПУ нет).

    Интересно другое!

    В заявлении на выдачу в графе "ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ" - ВЫДАЧА КРЕДИТА СОГЛ КРЕД ДОГ ***ОТ *** СОГЛ ОРДЕРА РАСПОРЯЖ 1 ОТ *** 

    Само заявление заполнено на Украинском, кроме ФИО и ВЫДАЧА КРЕДИТА СОГЛ КРЕД ДОГ ***ОТ *** СОГЛ ОРДЕРА РАСПОРЯЖ 1 ОТ *** , тобто складено двома мовами!

     

    И есть еще одна графа "Зміст операціі", но она не заполнена (пусто).

    К моему сожалению ЮБ в суде не может растолковать "Зміст операціі".

    Хоть толкуй, хоть не толкуй ... а 495 прямо указывает на 2203-1001 - ГРИВНА!!!

    Но судье все по ... Сергей1972 получил кредит. В доказательство банк предоставил суду кредитный договор подписанный заемщиком и копию (!) заявления на выдачу.

     

    А у меня в моем "кривом" заявлении на выдачу наличных указан мой ИНН.

    Адрес в заявлении не указан, но есть штамп банка с указанным адресом и МФО ( ЕГРОПУ нет).

    Интересно другое!

    В заявлении на выдачу в графе "ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ" - ВЫДАЧА КРЕДИТА СОГЛ КРЕД ДОГ ***ОТ *** СОГЛ ОРДЕРА РАСПОРЯЖ 1 ОТ *** 

    Само заявление заполнено на Украинском, кроме ФИО и ВЫДАЧА КРЕДИТА СОГЛ КРЕД ДОГ ***ОТ *** СОГЛ ОРДЕРА РАСПОРЯЖ 1 ОТ *** , тобто складено двома мовами!

     

    И есть еще одна графа "Зміст операціі", но она не заполнена (пусто).

    К моему сожалению ЮБ в суде не может растолковать "Зміст операціі".

    Хоть толкуй, хоть не толкуй ... а 495 прямо указывает на 2203-1001 - ГРИВНА!!!

    Но судье все по ... Сергей1972 получил кредит. В доказательство банк предоставил суду кредитный договор подписанный заемщиком и копию (!) заявления на выдачу.

  6. Хотите посмеяться вместе с судьями?

    Если Вы понимаете, что такое пространство и время, то в заседании суда задайте простые вопросы представителю банка:

    1. По какому адресу и в котором часу была осуществлена выдача Вашему клиенту наличной иностранной валюты по кредитному договору?

    2. Какими доказательствами подтверждается адрес и время выдачи наличной иностранной валюты по кредитному договору?

    Увидите бесплатное цирковое выступление шута-представителя банка (факторинговой компании, коллекторской компании).

    Попросите еще назвать:

    - код ЕГРОПУ юридического лица, которое выдало наличную иностранную валюту;

    - идентификационный код физического лица, которое получило наличную иностранную валюту.

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5058&page=72#entry89115

    Номер відповідного рахунку за касовими операціями (Дебет – 2620) такий самий обов’язковий реквізит, як підпис отримувача.

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5058&page=73#entry89246

    А у меня в моем "кривом" заявлении на выдачу наличных указан мой ИНН.

    Адрес в заявлении не указан, но есть штамп банка с указанным адресом и МФО ( ЕГРОПУ нет).

    Интересно другое!

    В заявлении на выдачу в графе "ПРИЗНАЧЕННЯ ПЛАТЕЖУ" - ВЫДАЧА КРЕДИТА СОГЛ КРЕД ДОГ ***ОТ *** СОГЛ ОРДЕРА РАСПОРЯЖ 1 ОТ *** 

    Само заявление заполнено на Украинском, кроме ФИО и ВЫДАЧА КРЕДИТА СОГЛ КРЕД ДОГ ***ОТ *** СОГЛ ОРДЕРА РАСПОРЯЖ 1 ОТ *** , тобто складено двома мовами!

     

    И есть еще одна графа "Зміст операціі", но она не заполнена (пусто).

    К моему сожалению ЮБ в суде не может растолковать "Зміст операціі".

    Хоть толкуй, хоть не толкуй ... а 495 прямо указывает на 2203-1001 - ГРИВНА!!!

    Но судье все по ... Сергей1972 получил кредит. В доказательство банк предоставил суду кредитный договор подписанный заемщиком и копию (!) заявления на выдачу.

     

  7. Может я не корректно сказал (написал,а Вы не смогли прочесть ). Да, у стороны есть право знакомитса, но вопрос то в другом. Где знакомитса, а главное каким образом.

    Кредитные дела по определению суда должны предоставлятса, но это крайне редкие случаи когда такое определение выполняетса, в лучшем случае предоставляютса копии (как правило никем не заверенные надлежащим образом) некоторых документов. Бывают случаи когда предоставляютса суду (просто показать,что такое дело есть) само дело, но ознакомитса стороне с самим делом,я например такого не встречал.

    Относительно права - имеют или не имеют, обращайтесь в суд.

     

     

    P.S.  дело в суд предоставят, но ознакомитса с материалами самого дела не дадут, суду будет достаточно того,что само дело существует. Смотрите в проблему глубже, мало истребовать само дело, необходимо истребовать интересующие вас документы - доказательства, оригиналы которых должны именно в этом самом деле находитса.

    Вы написали и корректно и понятно.

    Но, самое главное, чтобы было понятно судье - у заемщика есть право...

    Можно просить (было подмечено выше) должным образом заверенную копию,

    которая останется в материалах дела. Я например имел возможность, под запись, прямо в судебном заседании, сверить оригинал дела с его копией, судья разрешила. 

    Вы подметили главное!

    В кредитном деле должны быть оригиналы - доказательства!

    В том числе: заявление на выдачу наличных (либо платежное поручение), договора на открытие текущих счетов (основной и дополнительные), выписка по текущему (текущим) счету ...

     

    Да, я тоже не встречал, чтобы банк добровольно предоставлял возможность для ознакомления с кредитным делом.

    Даже в рамках открытого уголовного производства, милиция разводит руками - не дают.

    А налоговой милиции вообще предложили написать запрос на фирменном бланке (приват) банка.

    И если они так ложат на милицию, то нам добровольно они ничего не дадут.

    Один выход, заявлять в суде.

  8. Нескромный вопрос, а почему Вы решили,что фин/организация должна именно Вам давать кредитное дело (кредитная история такого понятия не существует-кредитное дело) для ознакомления?

     

    Вы в курсе, что кредитное дело вообще то защищено банковской тайной и ещё массой нормативных документов включая внутренние распоряжения и прочее. Скажу Вам по секрету, что кредитные дела даже по определению суда не предоставляют.

    Ложь и провокация. Зачем честных людей обманывать?

    Это Ваше право знакомится с кредитным досье (делом), в котором должна хранится выписка по текущему счету и не только...

    Кредитные дела предоставляют по определению суда. 

    Не имеют права не предоставлять.

     http://radikal.ru/fp/3a11b66999674feba7de163a7c2a66c5

    • Like 1
  9. В развитой стране президент (если он президент, а не през, на след. же день после 100 тыс. митинга должен был отправить Премьера и кабмин в отставку, ну шоб каг-то сохранить лицо. Мы понимаем, что и.о. мог бы быть тот же премьер, и тоже соглашение потом вдруг могли бы не успеть подписать и подготовить... Но, эт была бы хотя бы маленькая попытка первых лиц не обкакаться.

     

    А у нас шо? первые литса засунули изык в ж...пу, и седять савестчаюццо у межыгорре. 

     

    Не, у нас так нельзя, мультик у Зеленского закончится. -_-

    • Like 1
  10. Заявил самое простое заявление - распечатку технической записи судебного заседания. Правда сразу в трех процессах по одному КД.

    Аврал, суд лихорадит, что опять ждать от Сергея???

    Собрать собрание!? 

    В итоге, у одного судьи мотивировка отказа одна (не могут, система не позволяет), а у второго (получается что можно, система позволяет) но нельзя, так как в материалах дела находится доказательство того, что Сергей диск аудиозаписи получил!?

    Интересно, а если я захочу получить копию решения или определения (в материалах дела будет расписка что вручено), что то тоже откажут???

    Такими темпами скоро перестанут иски принимать.

    Кстати очень удобно, чтобы мы им не надоедали. 

    Все трое судей отказали: Лукьянова, Зайченко ... Румилова тоже, отправила по почте, еще не получил, результат знаю - отказ.

    Как защитить свое право предусмотренное ч.5 ст.197? Вроде и просил немного?

     

    Пунктом 35 Постанови Пленуму ВСУ № 2 визначено, що фіксування судового процесу є однією з гарантій його гласності як основоположного принципу правосуддя. Це означає обовязковість процесуального оформлення документів, які фіксують процесуальні дії суду, сторін та інших учасників цивільного процесу, а також обставини (факти) при розгляді справи. У звязку з цим суди мають забезпечити суворе виконання вимог статей 197-200 ЦПК України про порядок складання та оформлення журналів і протоколів та їх зміст.

     



     




  11.  

    Державний герб України
     
    Р І Ш Е Н Н Я
     
    І М Е Н Е М  У К Р А Ї Н И
     
    01 жовтня 2013 року Справа №607/13432/13-ц           Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:
     
              головуючого - судді                              Вийванко О.М.,
     
                        при секретарі с/з                                    Жара М.Т.,                                
     
    розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі, в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства комерційний банк «Промислово інвестиційний банк» про визнання недійсним договору комісії у вигляді заяви на переказ готівки, -
     
    ВСТАНОВИВ:
     
    Позивач ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до публічного акціонерного товариства комерційний банк «Промислово інвестиційний банк» про визнання недійсним договору комісії у вигляді заяви на переказ готівки. Посилаючись на те, що 29 листопада 2010 року, публічне акціонерне товариство «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», який взяв на себе обов'язок перед ОСОБА_2, згідно заяви про переказ готівки № 24 від 29.11.2010 р. прийняти готівкову іноземну валюту у сумі 150 євро (еквівалент у гривнях 1 574,70) і зарахувати їх на її поточний рахунок. Виходячи із змісту заяви про переказ готівки №24 від 29.11.2010р. у сумі 150 євро, вона за своєю правовою природою є договором комісії, предметом якого є переказ іноземної валюти. За даним Договором, позивач (комітент) доручила, а «Відповідач» (комісіонер) взяв на себе зобов'язання, згідно до приписів ст.ст.901,1011, 1013 ЦК України, за винагороду вчинити за її рахунок переказ іноземної валюти, а відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання в т.ч. Глави 69 Цивільного кодексу України. Квитанція №24 від 29.11.2010р., що за своєю правовою природою є договором комісії, а так само є другим примірником (прибуткового касового документа), заяви на переказ готівки, яка оформляється згідно з касовими операціями. Договір комісії у вигляді заяви на переказ готівки №24 від 29.11.2010р. не містить усіх необхідних реквізитів, визначених п. 3 глави 2 розділу III «Інструкції про касові операції в банках України» №337 від 14.08.2003 р. Заява на переказ готівки фізична особа може внести готівку іноземної валюти до каси банку виключно для зарахування на її поточний рахунок. Іншого способу внесення готівки іноземної валюти за таким касовим документом - не існує. Рахунок 220300000000, що зазначений у договорі комісії у вигляді заяви на переказ готівки №24 від 29.11.2010 р., є внутрішньобанківським рахунком банку для обліку, що підтверджується вимогами Постанови НБУ № 280 від 17.06.2004 р., яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26.07.2004 р. за № 918/9517. Володільцем внутрішньобанківського рахунку 220300000000 є відповідач, позивач не є володільцем даного рахунку відповідно до ст. 1066 ЦК України. Рахунок 220300000000 не є банківським (поточним, клієнтським) рахунком ОСОБА_2 Вказаний рахунок призначений лише для внутрішньобанківського обліку, ці рахунки відкриваються банками для власних потреб і на власний розсуд і до зберігання коштів не мають жодного стосунку. Договір на обслуговування рахунка 220300000000 між банком та ОСОБА_2 не укладався, тому вказаний рахунок, - не є банківським (поточним) рахунком клієнта. Оскільки, як зазначалося вище, банк мав права на використання виключно поточних рахунків, то використання у договорі комісії №24 від 29.11.2010р. аналітичного внутрішньобанківського рахунка 220300000000 є грубим порушенням «Інструкції про касові операції в банках України» №337 від 14.08.2003 р. Слід зазначити, що у договорі комісії у вигляді заяви на переказ готівки № 1 від 17.07.2006 р., банк нібито зараховує на рахунок 220300000000, грошові кошти з літерним позначенням валюті EUR. Договір комісії у вигляді заяви на переказ готівки №24 від 29.11.2010 р. не відповідає вимогам чинних нормативних актів, тому що, не містить усіх необхідних обов'язкових реквізитів. Документальне оформлення філією «Відділення Промінвестбанк в м. Тернопіль» договору комісії, по якому, вона (комітент) доручила, а «Відповідач» (комісіонер) взяв на себе зобов'язання, за винагороду вчинити за її рахунок переказ іноземної валюти у сумі 150 євро, не відповідає вимогам чинних нормативних актів, оскільки приймати готівку іноземної валюти від фізичних осіб можна лише в разі відкриття їй поточного або депозитного (вкладного) рахунку або здійснення переказу без відкриття рахунку. Отже, враховуючи вищевикладене, відповідач, як комісіонер, не виконав належним чином свої зобов'язання за договором комісії у вигляді заяви на переказ готівки № 24 від 29.11.2010 р. У зв'язку з вищенаведеним, позивач просить  визнати недійсним договір комісії між ПАТ «Промінвестбанк» і ОСОБА_2 у вигляді заяви на переказ готівки №24 від 29.11.2010р. на суму 150 євро.
     
    Позивача у судовому засіданні подав заяву про розгляд справи у його відсутності,  позовні вимоги підтримає з мотивів, викладених у позовній заяві, та просить суд позов задовольнити.
     
    Представник відповідача публічного акціонерного товариства комерційний банк «Промислово інвестиційний банк» у судове засідання не з'явився із невідомої суду причини, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки у судове засідання відповідач суду не повідомив та не подав клопотання про розгляд справи у його відсутності.
     
    Відповідно до ч.2 ст.77 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, зобов'язанні повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суд про причини неявки вважається, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, не з'явилися в судове засідання без поважних причин.
     
    Приймаючи до уваги вимоги ч.4 ст.169 ЦПК України, суд вважає, що відповідач повідомлений належним чином і не з'явився у судове засідання без поважних причин, а тому, суд може вирішувати справу на підставі наявних у ній даних та доказів.
     
    Перевіривши та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.
     
    Частиною 2 статті 15 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.
     
    Згідно ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Частиною другою цієї статті визначено способи захисту цивільних прав та інтересів. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.
     
    Відповідно до ст. 20 Цивільного кодексу України, право на захист особа здійснює на свій розсуд.
     
    Судом встановлено, що 29 листопада 2010 року публічне акціонерне товариство «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», прийняло від ОСОБА_2 готівкою  іноземну валюту у сумі 150 євро, еквівалент у гривнях 1 574,70 грн., для її переказу на рахунок 220300000000, для часткового погашення кредиту згідно кредитного договору №03-2/855 від 10.12.2007 р., про що свідчить квитанція №24 від 29 листопада 2010 року.
     
    Порядок і вимоги щодо здійснення банками, їх філіями та відділеннями касових операцій у національній та іноземній валютах встановлені Інструкцією «Про касові операції в банках України», затвердженої Постановою Правління НБУ № 337 від 14.08.2003 року, надалі - Інструкція, яка регулює взаємовідносини банків з територіальними управліннями Національного банку, іншими банками та клієнтами з цих питань, яка була чинною на час прийняття коштів.
     
    Згідно п. 2 розділу І вказаної Інструкції, касові операції - операції, які здійснює банк, а саме: видача готівки, приймання її та обмін не придатних до обігу банкнот (монет) на придатні до обігу банкноти (монети), банкнот на монети, монет на банкноти, банкнот (монет) одного номіналу на банкноти (монети) іншого номіналу, вилучення з обігу сумнівних банкнот (монет), валютно-обмінні операції та операції з банківськими металами.
     
                                  До касових операцій, які регламентуються цією Інструкцією, належать, зокрема, приймання готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку (п. 3 розділу І Інструкції).
     
    Згідно пунктів 1 глави І розділу III вказаної Інструкції, передбачено, що до касових документів, які оформляються згідно з касовими операціями, визначеними цією Інструкцією, належать: заява на переказ готівки (додаток 6), прибутково-видатковий касовий ордер (додаток 7), заява на видачу готівки (додаток 8), прибутковий касовий ордер (додаток 9), видатковий касовий ордер (додаток 10 ), грошовий чек (додаток 11), а також рахунки на сплату платежів та документи, установлені відповідною платіжною системою для відправлення переказу готівки та отримання його в готівковій формі.
     
    Також главою 1 розділу III вказаної Інструкції, передбачено, загальні вимоги до оформлення касових документів.
     
    Відповідно до пункту 3 глави 2 розділу III вказаної Інструкції, приймання готівки іноземної валюти від клієнтів здійснюється за такими прибутковими касовими документами: за заявою на переказ готівки: від юридичних осіб-резидентів та представництв-нерезидентів - для зарахування на власні поточні рахунки; від уповноваженого представника нерезидента - суб'єкта підприємницької діяльності - для зарахування на розподільчий рахунок в іноземній валюті, відкритий цим банком резиденту - суб'єкту підприємницької діяльності; від фізичних осіб - на поточні, вкладні (депозитні) рахунки та переказу без відкриття рахунку; за прибутковим касовим ордером - від працівників та клієнтів уповноваженого банку за внутрішньобанківськими операціями; за документами, установленими відповідною платіжною системою, від фізичних осіб - на відправлення переказу, який приймається в готівковій формі.
     
    Пункт 8 глави 2 розділу III вищевказаної Інструкції передбачає, що після завершення приймання готівки клієнту видається квитанція (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі. Квитанція або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі, має містити найменування банку, який здійснив касову операцію, дату здійснення касової операції (у разі здійснення касової операції в післяопераційний час - час виконання операції), а також підпис працівника банку, який прийняв готівку, відбиток печатки (штампа) або електронний підпис працівника банку, засвідчений електронним підписом САБ.
     
    Пункт 9 глави 2 розділу III вищевказаної Інструкції передбачає, що у разі оформлення операції з приймання готівки для її переказу заявою на переказ готівки плату за банківські послуги банк приймає від клієнта за окремим касовим документом, оформленим банком (прибутковий касовий ордер чи заява на переказ готівки).
     
    Судом з'ясовано, що публічне акціонерне товариство «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», прийняло від ОСОБА_2 готівкою  іноземну валюту у сумі 150 євро, еквівалент у гривнях 1 574,70 грн., для її переказу на рахунок 220300000000, для часткового погашення кредиту, згідно кредитного договору №03-2/855 від 10.12.2007 р., даний рахунок 220300000000, згідно Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджений постанова Правління Національного банку України від 17 червня 2004 року № 280, відносить до операцій з клієнтами - довгострокові кредити на поточні потреби, що надані фізичним особам, про що було оформлено квитанцію № 24 від 29.11.2010 р., яка містить усі вказані реквізити.  
     
    Згідно ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.  
     
    Відповідно до ст. 1011 ЦК України, за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.  
     
              Відповідно до ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.
     
              У відповідності до вимог ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін   та інших осіб, які беруть участь у справі виникає спір.   Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.
     
    Як вбачається з матеріалів справи, позивачем було подано другий примірник прибуткового касового документу - квитанція № 24 від 29.11.2010 р. про внесення готівки, доказів про укладення інших правочинів між сторонами, позивачем не було подано та не заявлено про них, зокрема договору про надання послуг, договору комісії, договору банківського рахунку, кредитного договору, а тому суд приходить до переконання, що прибутковий касовий документ - квитанція № 24 від 29.11.2010 р. про внесення готівки не є правочином чи договором комісії, а є лише окремим документом певної форми, що має юридичне значення, та не породжує самостійних прав чи обов'язків, і є тільки технічною фіксацією виконання умов договору (правочину), тобто документування особами своїх дій про реалізацію набутих прав і прийнятих обов'язків, також квитанція № 24 від 29.11.2010 р. про внесення готівки, яку позивач вважає договором комісії за своєю формою та правовою природою не відповідає визначеним цивільним законодавством загальним вимогам правочину, а тому не може бути визнана судом недійсною з підстав передбачених ст. 215 ЦК України.
     
    За таких обставин, суд вважає, що у задоволені позову ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства комерційний банк «Промислово інвестиційний банк» про визнання недійсним договору комісії у вигляді заяви на переказ готівки, слід відмовити.
     
    На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 88, 212- 215, 218, 223, 294, 296 ЦПК України, ст. ст. 3, 12, 16, 203, 215, 901, 1011 Цивільного кодексу України, суд, -    
     
    В И Р І Ш И В:
     
    У задоволені позову ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства комерційний банк «Промислово інвестиційний банк» про визнання недійсним договору комісії у вигляді заяви на переказ готівки, - відмовити.
     
    Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скарги не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
     
    Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення суду, до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.
     
              Головуючий - суддя                                                                      О.М.Вийванко

     

    Уважаемые форумчане, как Вы думаете, а может быть Алле стоит подать заявление о разъяснении данного судебного решения, относительно отсутствия в договоре комиссии всех обязательных реквизитов?

    Мог ли банк оказать данную услугу заемщику потребителю финансовых услуг(совершить перевод)?

    Заявление рассмотреть до рассмотрения апелляционной жалобы.

    • Like 1
  12. Обеликс, это друг Астерикса :D

    А про доверенности - были мы чуть больше, чем полгода назад в апелляции, мы не успели еще и рта раскрыть, а судья сразу, с ходу отстранил представителя банка от участия в заседании по этой причине. Правда, банк был другой, но все равно приятно))).

    Извините: Обеликс

     

    Исправлюсь.

  13. attachicon.gifЗАТВЕРДЖЕНО.docвот полный текст.

    Взято с оф. сайта ПБ

    Уважаемый обелиск, обратите внимание на пункт 9.4.9. б Устава (сообщение 14).

    Выдавать доверенность госпожа секретарь - Ерекалова не уполномочена?.

    Во всяком случая в уставе таких полномочий для Ерикаловой я не нашел.

    В реестре полно подобных определений, причем все Приват (почти).

    По смыслу из определений: либо подпись Дупилета либо передоверие (нотариально). 

  14. Я на днях буду писать заву "Про залишення п/з Привата без розгляду" на этом основании. 

    То будет первое в процессе борьбы, ибо прежде чем обсуждать иск и договор, нужно понять законно ли он подан.

    Как по мне, то у представителя Привата нет полномочий на такое. Ни по форме, ни по содержанию доверки.

    Вот тут мы возьмем эту доверку Ерикаловой,  выше изложенные ухвалы рай. и ап. суда и расскажем что и как.

    Пусть приводят в порядок документы, а то уже экономят на нотарах...самый бедный банк в Уркаине...

     

    post-9242-0-74689600-1380464621_thumb.jp

    post-9242-0-97591500-1380464630_thumb.jp

  15. Представители Привата для того чтобы ввести участников процесса (в т. ч. судей) в заблуждение, часто используют термины: электронная подпись, электронный документооборот. Например, заявляю ходатайство истребовать оригинал документа в связи с возникшими сомнениями подлинности документа (было такое, когда представитель банка приносил один и тот же документ в нескольких(!) редакциях с отметкой "згідно з оригіналом") представитель ссылается на эл.подпись/докуметооборот и судьи с этим беспределом молчаливо соглашаются.

    Вот нашел Днепропетровскую апелляшку относительно "правовий статус електронного цифрового підпису", читаем:      

     

    Судом досліджені норми чинного законодавства які визначають правовий статус електронного цифрового підпису та регулюють відносини , що виникають при використанні електронного цифрового підпису.

     

    Так відповідно до ст. 1 Закону України "Про електронний цифровий підпис" електронний  підпис -  це дані в електронній формі, які додаються до інших електронних даних або логічно з ними пов'язані та призначені для ідентифікації підписувача цих даних; електронний цифровий підпис - це вид електронного підпису, отриманого за результатом  криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити  його цілісність та ідентифікувати підписувача. Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа, особистий ключ - це параметр криптографічного алгоритму формування електронного цифрового підпису, доступний тільки підписувачу; відкритий ключ - параметр криптографічного алгоритму перевірки електронного цифрового підпису, доступний суб'єктам відносин у сфері використання електронного цифрового підпису.

     

    Таким чином електронний цифровий підпис - це дані в електронній формі, які ніяким чином  не можуть бути відображені в письмовій  формі.  http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/30902391    

     

     Может быть кому то пригодится? 

    • Like 2
  16. к сожалению ничего в решении не сказано о форме доверенности, суд опять проигнорировал существенный момент:   Згідно із ст. 245 ЦК України форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, встановлених частиною четвертою цієї статті.  

                           Стаття 219 ЦК України передбачає, що у разі недодержання вимоги закону про нотаріальне посвідчення одностороннього правочину такий правочин є нікчемним.

    Таким чином, довіреність №ххххххх р., що видана у порядку передоручення, за неналежною формою - є нікчемною довіреністю, тобто такою яка не укладена та не породжує настання процесуальних прав, у тому числі на підписання і подання позовної заяви.

    Вы в апелляции об этом заявляли?

    Подайте заявление об исправлении описок допущенных в определении Апелляционного суда Донецкой обл.

    ...

    У апеляційній скарзі позивач просить скасувати вказану ухвалу та передати питання на новий розгляд до суду першої інстанції. Вважає оскаржувану ухвалу незаконною, винесеною з порушенням норм процесуального права, що призвели до неправильного вирішення питання, неповного з'ясування судом обставин, що мають значення для справи та невідповідності висновків суду обставинам справи. Зокрема, зазначив:  згідно із ст. 245 ЦК України форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, встановлених частиною четвертою цієї статті, а  у разі недодержання вимоги закону про нотаріальне посвідчення одностороннього правочину такий правочин є нікчемним (ст. 219 ЦКУ).

    Тому суд неправильно дійшов висновку про те, що копія довіреності, виданої на ім'я представника ОСОБА_2, який підписав позовну заяву, не відповідає вимогам законодавства. ОСОБА_2 діяв на підставі довіреності, підписаної секретарем правління банку ОСОБА_3, яка діяла від імені банку на підставі статуту ПАТ КБ «Приватбанк", протоколу засідання наглядової ради банку та довіреності, виданої 26.05.2011р. головою правління банку. При цьому ОСОБА_3 не здійснювала передоручення, а на підставі ст. 246 ЦК України мала право підписувати та видавати довіреності від імені банку.

    http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/32791472

     

     

    Копия самой доверки на имя Ерикаловой в материалах дела была? Суд вроде ее читал...

    А как бы получить ее себе на мыло [email protected]...?

    Хочу Привату скрутить мелкую фигу  :)

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5785&p=77631

     

    И я хочу - /Хочу Привату скрутить мелкую фигу/

  17.  

    сергей1972

    Как этим пользоваться  Інструкцією «Про касові операції в банках України», затвердженої Постановою Правління НБУ № 337 від 14.08.2003 року применительно к выдаче кредита в наличной иностранной валюте ? через транзитный, а не текущий счет?

    Ни один иск до уровня ВСУ с положительным решением в пользу заемщика не дошел.

     

    Даже районний суд м. Горлівки - а райсуд это уже не аргумент, благодаря нам участникам данного форума, знает какие НПА НБУ необходимо строго соблюдать банкам, при совершении кассовых операций, связанных с выполнением требований клиентов банка, относительно выдачи или перевода наличных в иностранной валюте.

     

     

    Простите что немного по черкал.

  18. сергей1972

    Как этим пользоваться  Інструкцією «Про касові операції в банках України», затвердженої Постановою Правління НБУ № 337 від 14.08.2003 року применительно к выдаче кредита в наличной иностранной валюте ? через транзитный, а не текущий счет?

    Ни один иск до уровня ВСУ с положительным решением в пользу заемщика не дошел.

     

    Даже районний суд м. Горлівки - а райсуд это уже не аргумент, благодаря нам участникам данного форума, знает какие НПА НБУ необходимо строго соблюдать банкам, при совершении кассовых операций, связанных с выполнением требований клиентов банка, относительно выдачи или перевода наличных в иностранной валюте.

     

  19. спрошу опять - решение ВСУ по депозиту может как-то влиять на кредитные договора? кто работал в этом направлении? 

    Как минимум в части приема (в строгом соответствии с НПА НБУ!) наличных в операционную кассу банка.

    Инструкцией о кассовых операциях (337) определен четкий порядок приема наличных:

     

    Відповідно до пункту 3 глави 2 розділу ІІІ  «Інструкції про касові операції в банках України», затвердженої постановою Правління Національного банку України від 14 серпня 2003 року №337 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 5 вересня 2003 року за № 768/8089, Приймання   готівки   іноземної   валюти  від клієнтів здійснюється за такими прибутковими касовими документами:  

    за заявою на переказ готівки: від  юридичних  осіб-резидентів та  представництв-нерезидентів - для зарахування на власні поточні рахунки;  від уповноваженого представника нерезидента - суб'єкта підприємницької  діяльності  -  для  зарахування  на  розподільчий рахунок  в  іноземній  валюті,  відкритий  цим  банком резиденту - суб'єкту  підприємницької  діяльності;  від  фізичних  осіб  -  на поточні,  вкладні  (депозитні)  рахунки  та переказу без відкриття рахунку; за  прибутковим касовим ордером - від працівників та клієнтів уповноваженого банку за внутрішньобанківськими операціями. 

     

    Відповідно до статті 34 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статті 360-7 Цивільного процесуального кодексу України дана правова позиція щодо порядку приймання банком готівки відповідно до «Інструкції про касові операції в банках України», затвердженої постановою Правління Національного банку України, визначена Верховним Судом України обов’язковою та доведена до судів інформаційним листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в пункті 10 інформаційного листа № 10-1390/0/4-12 від 27.09.12 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів із зобов’язань, що виникають із договорів та інших правочинів».

    При виборі правової норми, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суд зобов'язаний враховувати висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 355 цього Кодексу

    Відповідно до частини другої статті 360-7 ЦПК України невиконання    судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

    ***

    Посадові особи ПАТ КБ «Приватбанк» в операційній касі банку не обліковують готівкову іноземну валюту та використовують підпільну систему банківських рахунків з метою маскування слідів відмивання доходів (депозити від фізичних осіб в інвалюті) одержаних злочинним шляхом під виглядом нібито сплати позичальником відсотків за користування кредитом в інвалюті (п.12 постанови Кабінету Міністрів України та Національного банку України від 28.12.11 №1379). Іноді складно відрізнити банківський вклад від сплати відсотків за кредитом тому, що в обох випадках застосовується єдиний касовий документ – «Заява на переказ готівки». 

     

    Ув. НБ Украины, предоставил много полезной информации, в том числе здесь:

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?s=807ec3b4ab258e9934bb357f6ea21c86&showtopic=2770&page=1

     

     

    Еще можно активно использовать внутреннее положение о кассовых операциях Приватбанка (их ним салом, да по мусалам):

     

    Відповідно до додатку №1 затвердженого приказом №327 від 09.03.2006р. «Облікова політика касових операцій» ПАТ КБ «Приватбанк», який в свою чергу є внутрішнім положенням про касові операції ПАТ КБ «Приватбанк визначено:

     

    Ця Облікова політика касових операцій встановлює порядок і вимоги щодо здійснення Приватбанком, його філіями та відділеннями касових операцій у національній та іноземній валютах.

    1.1.Приватбанк, будучи універсальним банком надає клиентам касове обслуговування в гривні та іноземній валюті, виконуючи наступні види касових операцій:

    - прийом на рахунок грошових коштів і видача грошових коштів з рахунка;

    - прийом і виплата переказів у національній та іноземній валютах;

    - прийняття платежів від фізичних і юридичних осіб готівкою;

    - купівля-продаж наявної іноземної валюти;

    - конверсійні операції;

    - прийом і видача розмінної монети;

    - підготовка необхідних сум наявних коштів за попередньою заявкою клиента;

    - інкасація;

    - прийом наявної іноземній валюті з зарахуванням на поточний рахунок в іноземній валюті відповідно до діючого законодавства України;

    - видача з рахунка наявної іноземній валюті на командировочні витрати відповідно до діючого законодавства України;

    - прийом платіжних документів в іноземній валюті для напрямку на інкасо;

    - прийняття на інкасо й обмін купюр іноземній валюті;

    - прийом цінностей клієнта на збереження;

    - продаж банківських металів;

    - обслуговування клієнтів по пластикових картах та інші.

     

    1.2.До касових документів відносяться тільки ті форми, що затверджені Інструкцією про касові операції в банках України (Постанова Правління НБУ №337 від 14.08.2003).

    1.3.Заявою на переказ готівки (додаток 6 до Інструкції про касові операції в банках України) оформляються внесок готівки:

    юридичними особами для зарахування на власні поточні рахунки або на рахунок іншої юридичної особи відповідно до нормативних документів НБУ;

    -       фізичних осіб - на поточні, вкладні /депозитні/ рахунки, на рахунки інших юридичних або фізичних осіб, які відкрити в цьому або іншому банку, а також переказів готівки без відкриття рахунку.

     

     

    И все таки она действует (337):

     

    Суд, з'ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає, встановленим наступне:

    ...

    Порядок і вимоги щодо здійснення банками, їх філіями та відділеннями касових операцій у національній та іноземній валютах встановлені Інструкцією «Про касові операції в банках України», затвердженої Постановою Правління НБУ № 337 від 14.08.2003 року(далі - Інструкція), яка регулює взаємовідносини банків з територіальними управліннями Національного банку, іншими банками та клієнтами з цих питань.

    ...

     До касових операцій, які регламентуються цією Інструкцією, належать, зокрема, приймання готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку (п. 3 розділу І Інструкції).

    Главою 1 розділу ІІІ Інструкції передбачено, що до касових документів, які оформляються згідно з касовими операціями, визначеними цією Інструкцією, належать: заява на переказ готівки, прибутково-видатковий касовий ордер, заява на видачу готівки,  прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер, грошовий чек, а також рахунки на сплату платежів та документи, установлені відповідною платіжною системою для відправлення переказу готівки та отримання його в готівковій формі.

    ...

     Відповідно до п. 3 глави 2 розділу ІІІ Інструкції приймання готівки іноземної валюти від клієнтів здійснюється за такими прибутковими касовими документами: за заявою на переказ готівки - від юридичних осіб - резидентів та представництв-нерезидентів для зарахування на власні поточні рахунки; від уповноваженого представника нерезидента - суб'єкта підприємницької діяльності для зарахування на розподільчий рахунок в іноземній валюті, відкритий цим банком резиденту - суб'єкту підприємницької діяльності; від фізичних осіб - на поточні, вкладні (депозитні) рахунки та переказу без відкриття рахунку; за прибутковим касовим ордером - від працівників та клієнтів уповноваженого банку за внутрішньобанківськими операціями тощо.

     

    http://reyestr.court.gov.ua/Review/33476008

     

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5967

  20. мова тільки про переказ валюти: нащо стимулювати рух валюти на території України? мене  ібльше зацікавило: Людмила Чепінога  : "Можливість зарахування інших надходжень в іноземній валюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) не передбачена." то деж ті кредити взялись..?

     

    http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=5967&p=78585

  21. Уважаемый НБ Украины, а как квалифицировать такое :

    В кредитном договоре комиссия 0%. В додатке к договору указана единоразовая комиссия 35% от суммы выданного кредита, но график платежей составлен с учётом этой комиссии, т.е. заёмщик опять же её оплачивает при погашении, но уже с учётом начисленных процентов.

    Кроме, как минимум, двойного взыскания, какие ещё нарушения допустил банк и нужен ли в этом случае договор комиссии ?

    Заранее спасибо.

    Уважаемый centurion, прочитайте внимательно решение суда.

    Попробуйте правильно квалифицировать право отношения, которые возникают при совершении операции связанной с переводом наличных (договор комиссии в выгляди заявления на перевод наличных).

    Вы заказываете услугу (901) - принять у вас наличные и совершить перевод.

    Если у вас приняли наличную иностранную валюту на аналитический счет банка, вы можете однозначно ответить, потребили ли вы данную услугу по договору комиссии в выгляди заявления на перевод наличных? 

    Мне например с Божьей помощью и ценными советами Ув. НБ Украины, удалось в процессе отбить выпады юриста банка, относительно того, что заемщик взял чужие деньги в кредит со ссудного счета и обязан возвращает эти деньги на ссудный счет и именно поэтому наличие текущего счета в квитанции не обязательно (слова юриста банка почти до словно).

    И еще, попробуйте ответить на вопрос, почему когда вы оплачиваете например судебный сбор (у банка остается заявление на перевод наличных, а у вас остается квитанция - второй экземпляр заявления) во всех без исключения банках, за совершение такой операции связанной с переводом наличных, необходимо заплатить банку комиссию (отдельная квитанция)?

    Если у вас, принимали наличную иностранную валюту через операционную кассу банка не на текущий счет (337,174), то кто, и самое главное как распорядился вашими деньгами?

     

     

    Судья Марченко уже разобралась с заявлением на выдачу налички.

     

    Порядок і вимоги щодо здійснення банками, їх філіями та відділеннями касових операцій у національній та іноземній валютах встановленіІнструкцією «Про касові операції в банках України», затвердженої Постановою Правління НБУ № 337 від 14.08.2003 року (далі - Інструкція), яка регулює взаємовідносини банків з територіальними управліннями Національного банку, іншими банками та клієнтами з цих питань. 

    Згідно п. 2 розділу І вказаної Інструкції касові операції - операції, які здійснює банк, а саме: видача готівки, приймання її та обмін не придатних до обігу банкнот (монет) на придатні до обігу банкноти (монети), банкнот на монети, монет на банкноти, банкнот (монет) одного номіналу на банкноти (монети) іншого номіналу, вилучення з обігу сумнівних банкнот (монет), валютно-обмінні операції та операції з банківськими металами. 

    До касових операцій, які регламентуються цією Інструкцією, належать, зокрема, приймання готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку (п. 3 розділу І Інструкції). 

    Главою 1 розділу ІІІ Інструкції передбачено, що до касових документів, які оформляються згідно з касовими операціями, визначеними цією Інструкцією, належать: заява на переказ готівки, прибутково-видатковий касовий ордер, заява на видачу готівки, прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер, грошовий чек, а також рахунки на сплату платежів та документи, установлені відповідною платіжною системою для відправлення переказу готівки та отримання його в готівковій формі. 

    Цією Інструкцією визначені зразки касових документів, на підставі яких здійснюються приймання і видача готівки. Бланки касових документів виготовляються згідно з їх зразками друкарським способом або з використанням комп'ютерної техніки з відображенням обов'язкових реквізитів, передбачених цією Інструкцією, крім грошових чеків, які виготовляються лише друкарським способом.

    ...

    Прибуткові, видаткові та прибутково-видаткові касові ордери, заяви на видачу готівки оформляються банком за допомогою технічних засобів із зазначенням номера примірника в правому верхньому кутку або виписуються з використанням копіювального або самокопіювального паперу. 

    У разі використання САБ для оформлення касових документів та відповідно до порядку внутрішнього контролю банк визначає кількість підписів працівників банку, які оформляють, контролюють та виконують касову операцію. 

    Банк визначає відповідальних працівників, яким надається право підписувати касові документи за касовими операціями та визначає систему контролю за їх здійсненням.

    http://reyestr.court.gov.ua/Review/33476008

    Еще раз большое спасибо НБ Украины.

  22. КОМІСІЙНІ ОПЕРАЦІЇ (commission business) – посередницькі операції, не пов’язані з наданням кредитів чи залученням коштів, які банки виконують за дорученням клієнтів відповідно до укладених договорів комісії за певну плату – комісійну винагороду.

    При виконанні К.о. формально банк (комісіонер) стає агентом клієнта (комітентом). До К.о. належать обслуговування рахунків, здійснення переказів, приймання платежів, конвертація іноземної валюти, купівля-продаж цінних паперів, операції з готівкою тощо.

    За виконання К.о. банки встановлюють комісійну винагороду, яка є платою, що стягується банком з клієнта за виконання певних банківських операцій за дорученням клієнта. Комісійна винагорода є одним із видів непроцентних доходів банків. Розмір і порядок стягнення комісійної винагороди банки встановлюють самостійно з урахуванням чинного законодавства на основі тарифів, затверджених рішенням правління банку, та відповідно до укладених з клієнтами договорів.

    Джерело:

    Арбузов С.Г. Банківська енциклопедія / С.Г. Арбузов, Ю.В. Колобов, В.І. Міщенко, С.В. Науменкова. –К.: Центр наукових досліджень Національного банку України: Знання, 2011. – 504 с. – (Інституційні засади розвитку банківської системи України).

    http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=123374&cat_id=123213

     

    Енциклопедія всебічно відображує вітчизняний та зарубіжний досвід функціонування банківської системи та буде корисною науковцям, практикам, викладачам, аспірантам, студентам вищих навчальних закладів і всім, хто цікавиться особливостями розвитку фінансового сектору, зокрема його банківського сегменту.

     

    http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=113053&cat_id=55838

     

    http://refbest.ru/wievjob.php?id=12064&page=1

    Большое спасибо.

    Уважаемый НБ Украины, Вы как всегда попали в десятку!

    Это именно то, чего возможно и не хватило для положительного исхода в этом деле.

    Зато может помочь в апелляции.

    Спасибо.

  23. Сегодняшние обыски в "Укрсоцбанке" проводились в рамках уголовного производства о присвоении и хищении имущества. Об этом сообщила пресс-служба Министерства внутренних дел Украины.


    "В настоящее время следственные действия завершены, оформляются соответствующие протоколы... Осуществляется досудебное расследование в уголовном производстве, внесенном в Единый реестр досудебных расследований по факту присвоения определенными лицами имущества ОАО "Укрсоцбанк" и физического лица в особо крупных размерах (ч. 5 ст. 191 Уголовного кодекса Украины). Речь идет о десятках миллионов гривень", 0 сказано в сообщении. 


    В милиции добавили, что санкционированные судом обыски проводились в центральном офисе и филиале банка в Киеве "с целью отыскать документацию, подтверждающую факты совершения уголовного правонарушения".


    Следствие по делу продолжается. 


    Ранее сообщалось, что 20 сентября сотрудники МВД внепланово закрыли центральный офис "Укрсоцбанка" в Киеве в связи с проверкой. Обыск начался в 10:30 по постановлению Ленинского районного суда Донецка.


    http://ru.tvi.ua/new/2013/09/20/obysk_ukrsocbanka_mvd_zayavlyaet_o_khischenii_desyatkov_millionov