Решение Апелляционного суда Харьковской области об отказе банку Надра во взыскании задолженности с поручителя


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

________________________________________________________________________________

__________________

Справа № 22-ц-19684\2011 року

Гол. 1 інст. -Божко В.В.

Категорія : кредити. доповідач -Ларенок В.І.

Рішення

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2011 року

судова колегія судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого-судді - Ларенка В.І.

суддів - Міненкової Н.О., Колтунової А.І.

при секретарі: Галушко Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Київського районного суду м. Харкова від 12 вересня 2011 року по справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

ВСТАНОВИЛА:

16.06.2011 року позивач звернувся у суд з зазначеним позовом про стягнення з відповідачів солідарно заборгованості за кредитним договором і договором поруки від 11.10.2006 року в розмірі 411 370 грн. 09 коп., судові витрати в розмірі 1 820 грн..

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що відповідно до договору кредиту від 11 жовтня 2006 року Відкрите акціонерне товариство Комерційний банк «Надра», правонаступником якого з 04.02.2011 року є позивач Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Надра», надав ОСОБА_3 кредитні кошти у розмірі 33 000 доларів США строком повернення не пізніше 10.10.2024 року зі сплатою відсотків за використування кредиту у розмірі 10% річних та щомісячною сплатою за управління кредитом на протязі усього терміну користування кредитними коштами із розрахунку 0,35 % від розміру фактичного залишку заборгованості за кредитом, зазначеному у кредитному договорі.

Позивач свої зобов'язання виконав у повному обсязі, надавши відповідачу ОСОБА_3 кредитні кошти.

Проте взяті на себе зобов'язання за договором кредиту ОСОБА_3 не виконує, порушаючи як умови договору, так і вимоги норм матеріального права, у зв'язку з чим станом на 02.06.2011 року виникла заборгованість за кредитним договором.

В забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором, укладено договір поруки з ОСОБА_2 (договір поруки від 11.10.2006 року). За вказаним договором поручитель зобов'язався відповідати за невиконання відповідачем ОСОБА_3 всіх зобов'язань перед кредитором, що виникли з укладеного кредитного договору. Тому позивач просив стягнути суму заборгованості солідарно з ОСОБА_3 та ОСОБА_2.

Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з'явився.

Відповідач ОСОБА_2 проти задоволення позову заперечував, посилаючись на те, що згідно умов п.2.2. договору поруки він зобов'язаний виконати взяті на себе зобов'язання по Договору не пізніше трьох днів з моменту отримання повідомлення від Банку про невиконання відповідачем ОСОБА_3 зобов'язань і необхідності їх виконання поручителем. Однак він взагалі не отримував вимогу банку про дострокове погашення кредиту у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем ОСОБА_3 зобов'язань за договором кредиту.

Рішенням Київського районного суду м. Харкова від 12 вересня 2011 року позов задоволений. Суд стягнув солідарно з ОСОБА_3, ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра»суму заборгованості в розмірі 411 370 грн. 09 коп., та судові витрати у сумі 1 820 грн.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2 просить рішення суду скасувати, посилаючись на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права. Наводить ті ж доводи, що і в суді першої інстанції.

Відповідач ОСОБА_3 рішення суду не оскаржував.

Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції у відповідності до ст.303 ЦПК України в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції, судова колегія вважає, що вона підлягає задоволенню з таких підстав.

Задовольняючи позовні вимоги про стягнення з відповідача ОСОБА_2, як з поручителя, заборгованості за кредитним договором станом на 02.06.2011 року ( на день пред'явлення позову ) у розмірі 411 370 грн. 09 коп. , - суд першої інстанції виходив з того, що у зв'язку з невиконанням прийнятих на себе зобов'язань за кредитним договором відповідачем ОСОБА_3 виникла заборгованість за кредитом і відповідачу ОСОБА_2 як поручителю була направлена 11.08.2010 року вимога про дострокове погашення кредиту, а тому поручитель ОСОБА_2 відповідає перед кредитором в солідарному порядку з боржником ОСОБА_3

Судова колегія вважає, що дані висновки суду є помилковими, необґрунтованими, оскільки вони зроблені з порушенням і неправильним застосуванням норм матеріального права.

Стаття 554 ЦК України передбачає, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Згідно до ч.4 ст. 559 ЦК України порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя.

Як вбачається з договору поруки від 11.10.2006 року (а.с. 9), в ньому не встановлено строку, після якого порука припиняється. А умова договору про дію поруки до повного виконання позичальником зобов'язання перед Банком або до повного виконання поручителем взятих на себе зобов'язань ( п. 5.3) не може розглядатися як установлення строку дії поруки, оскільки це не відповідає вимогам ст. 252 ЦК України. Згідно з цією нормою права строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами. Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати. Цього в договорі поруки не встановлено.

Згідно з кредитним договором (п. 3.3.3. ) позичальник ОСОБА_3 повинен вносити черговий мінімальний платіж щомісячно одинадцятого числа поточного місяця (а.с.7).

З розрахунку заборгованості ОСОБА_3 за кредитним договором вбачається, що останній платіж він зробив 13.03.2007 року (а.с. 10).

Кредитор ВАТ КБ «Надра» з вимогою про дострокове погашення кредиту до поручителя ОСОБА_2 протягом шести місяців від настання чергового строку платежу не звернувся, а звернувся у серпні 2010 року (а.с.15). К тому ж ОСОБА_2 цю вимогу не отримав.

Тобто у даному випадку кредитор звернувся з вимогою до поручителя після спливу шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання.

А тому у задоволенні позову про стягнення заборгованості за кредитним договором з поручителя ОСОБА_2 необхідно відмовити.

Суд першої інстанції на вказані обставині не звернув уваги та й прийняв незаконне рішення про задоволення позову про стягнення з поручителя заборгованості за кредитом.

Таким чином судова колегія вважає, що рішення судом першої інстанції про стягнення з поручителя ОСОБА_2 заборгованості за кредитом постановлено з неправильним застосуванням норм матеріального права (ч.4 ст. 559 ЦК України), що згідно до п.4 ч.1 ст. 309 ЦПК України є підставою для скасування рішення суду першої інстанції в цій частині і ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову в цій частині.

ОСОБА_3 рішення суду першої інстанції не оскаржував.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 307, 309, 313, 314, 316, 317, 319 ЦПК України, судова колегія

вирішила:

апеляційну скаргу ОСОБА_2 -задовольнити.

Рішення Київського районного суду м. Харкова від 12 вересня 2011 року -змінити, скасувавши його в частині задоволення позову Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_2 про стягнення суми заборгованості в розмірі 411 370 грн. 09 коп. і стягнення судових витрат у сумі 1 820 грн.

Відмовити в задоволенні позову Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_2 про стягнення суми заборгованості в розмірі 411 370 грн. 09 коп. та стягнення судових витрат у сумі 1 820 грн.

В інший частині рішення суду залишити без змін.

Рішення апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення, та може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом 20 днів з дня набрання ним законної сили.

Головуючий:

Судді:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/26147094

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

___________________________________________________________________________

Справа № 22-ц-19684\2011 року Гол. 1 інст. -Божко В.В.

Категорія : кредити. доповідач -Ларенок В.І.

Рішення

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2011 року судова колегія судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого-судді - Ларенка В.І.

-суддів - Міненкової Н.О., Колтунової А.І.

при секретарі: Галушко Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Київського районного суду м. Харкова від 12 вересня 2011 року по справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до

...

№ 10-1393/0/4-12 Головам апеляційних судів областей,

від 27.09.2012 міст Києва та Севастополя,

Апеляційного суду Автономної

Республіки Крим

Про практику застосування

судами законодавства при

вирішенні спорів, що виникають

із кредитних правовідносин

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=4827

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

мне это решение не сильно понравилось.

Не указано, когда заемщик получил досудебное требование.

Ведь именно с этого дня начинает бежать полгода в течении которых банк может обратиться в суд.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...