Решение апелляционного суда Херсонской области об отказе Инвестиционно-лизинговой компании Рента в выселении


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      1
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      1
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

03.04.2012

Справа № 22ц- 2190/596/20012

Головуючий в 1 інстанції Кузьміна О.І.

Категорія 42

Доповідач: Фурман Т.Г.

Рішення

іменем України

2012 року квітня місяця 03 дня

колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Херсонської області в складі:

головуючого: Пузанової Л.В.

суддів: Фурман Т.Г., Стародубця М.П.

при секретарі: Красношапка О.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на заочне рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 19 жовтня 2011 року в справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „ Інвестиційно-лізингова компанія „ Рента” до ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4 про усунення перешкод в користуванні житловим приміщенням шляхом виселення та зняття з реєстраційного обліку,

в с т а н о в и л а :

В червні 2011 року товариство з обмеженою відповідальністю „ Інвестиційно-лізингова компанія „Рента” (далі ТОВ„ІЛК”Рента” ) звернулося до суду зі вказаним вище позовом, зазначаючи, що відповідно до свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів, посвідченого нотаріально та зареєстрованого у встановленому законом порядку, ТОВ „ІЛК”Рента” на праві власності належить нерухоме майно АДРЕСА_1.

Посилаючись на те, що користуватися, володіти і розпоряджатися власністю товариство не може, через те, що відповідачі не допускають до квартири і в добровільному порядку звільнити житло не бажають, позивач, уточнивши в процесі розгляду справи вимоги, просив усунути перешкоди в користуванні спірним житлом шляхом виселення відповідачів із зазначеної квартири та скасувати їх реєстрацію за вищевказаною адресою.

Заочним рішенням Суворовського районного суду м. Херсона від 19 жовтня 2011 року позов задоволений.

Усунені перешкоди товариству з обмеженою відповідальністю „Інвестиційно-лізингова компанія „Рента” в користуванні та розпорядженні АДРЕСА_1 шляхом виселення ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4 з цієї квартири та зняття їх з реєстраційного обліку за вказаною адресою.

Стягнуто з відповідачів на користь позивача судові витрати.

Ухвалою від 25 листопада 2011 року суд заяву ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення суду від 19.10.2011 року залишив без задоволення.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права, просить рішення суду скасувати і ухвалити нове, яким у задоволенні позову відмовити.

В письмових запереченнях на апеляційну скаргу товариство з обмеженою відповідальністю „Інвестиційно-лізингова компанія „Рента” доводи апелянта не визнало, рішення суд просить залишити без змін.

Заслухавши доповідача, пояснення сторін, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість рішення суду, в межах визначених ст. 303 ЦПК України, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено і це підтверджено матеріалами справи, що на підставі акту про затвердження протоколу про проведення прилюдних торгів по реалізації предмета іпотеки - АДРЕСА_1, що належала ОСОБА_3, затвердженого 26.10.2010 року Відділом державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Херсонській області, товариство з обмеженою відповідальністю „Інвестиційно-лізингова компанія „Рента”, яке стало переможцем цих торгів, отримало нотаріально посвідчене свідоцтво від 10.02.2011 року про право власності на спірну квартиру, яке зареєструвало у Херсонському ДБТІ 03.03.2011 року.

Згідно довідки ЖЕК ЖБК Суворовського району № 232 від 07.04.2011року у спірній квартирі зареєстровані ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_3 Постійно за місцем реєстрації проживають лише ОСОБА_2 та ОСОБА_3

Зі змісту заявлених позовних вимог вбачається, що предметом позову є усунення перешкод в користуванні власником нерухомим майном шляхом виселення відповідачів із займаного житла та зняття їх з реєстраційного обліку.

Відповідно до ч. 3 ст. 109 ЖК України звернення стягнення на передане в іпотеку жиле приміщення є підставою для виселення всіх громадян, що мешкають у ньому, за винятками, встановленими законом. Після прийняття кредитором рішення про звернення стягнення на передані в іпотеку житловий будинок чи житлове приміщення шляхом позасудового врегулювання на підставі договору всі мешканці зобовязані на письмову вимогу іпотекодержателя або нового власника добровільно звільнити житловий будинок чи житлове приміщення протягом одного місяця з дня отримання цієї вимоги, якщо сторонами не погоджено більший строк. Якщо громадяни не звільняють жиле приміщення у встановлений або погоджений сторонами строк добровільно, їх примусове вичленення здійснюється на підставі рішення суду.

Оскільки позивач, як новий власник спірного нерухомого майна, придбаного з прилюдних торгів, належними і допустимими доказами не довів факт направлення відповідачам і отримання ними письмової вимоги про добровільне звільнення ними спірного житлового приміщення, колегія суддів вважає, що позов, як такий що заявлений передчасно, задоволенню не підлягає, а тому рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового про відмову у задоволенні позову.

На підставі ст.. 109 ЖК України, керуючись ст. ст. 303, 307, 309 ЦПК України, колегія суддів, -

вирішила:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити.

Заочне рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 19 жовтня 2011 року скасувати і ухвалити нове.

У задоволенні позову товариства з обмеженою відповідальністю „ Інвестиційно-лізингова компанія „ Рента” до ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4 про усунення перешкод в користуванні житловим приміщенням шляхом виселення та зняття з реєстраційного обліку відмовити.

Рішення суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий

Судді

http://reyestr.court.gov.ua/Review/22424969

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...