Решение Жовтневого райсуда об отказе Дельта-банку во взыскании задолженности


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 212/142/13- ц

2/212/1280/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

05 червня 2013 року

м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу в складі:

головуючого - судді Чайкіна І.Б.

при секретарі - Конограй В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні при заочному розгляді в залі суду м. Кривого Рогу цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач Публічне акціонерне товариство «Дельта Банк» звернулося в суд з позовною заявою до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Представник позивача Романченко А.С. подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій вказала, що позовні вимоги підтримує, просила задовольнити в повному обсязі, проти заочного рішення не заперечувала.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причину своєї неявки суд не сповістив.

Фіксація судового засідання за допомогою технічних засобів, згідно ст.197 ЦПК України не здійснюється.

Судом встановлено, що 12.03.2008 року Публічне Акціонерне Товариство «Дельта Банк» (правонаступник Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційний Банк «Дельта») та фізична особа - резидент України ОСОБА_1, відповідач по справі , уклали кредитний договір № 002-26053-120308 від 12.03.2008 року.

Відповідно до пункту 1.1. вищевказаного Договору, Позивач (за Договором - Кредитор) зобов'язується надати Відповідачеві (за Договором - Позичальникові) кредит у сумі 3347 гривень на придбання певного майна/послуг, на умовах визначених Договором, із остаточним терміном повернення Кредиту та сплати процентів і комісійних по ньому не пізніше ніж 11.01.2009 року.

Позивач свої зобов'язання за Договором виконав, надавши відповідачеві ОСОБА_1 кредит у сумі 3347 гривень, про що свідчить меморіальний ордер № 10303524 від 13.03.2008 року та рахунок-фактрура № 1029 від 12.03.2008 року.

Зі свого боку, відповідач, отримав у своє розпорядження майно, що підтверджується накладною № 856 від 12.03.2008 року.

У відповідності до Договору, Позичальник зобов'язаний повернути Кредит та плату за його користування (відсотками) не пізніше 11.01.2009 року. Моментом погашення кредиту вважається день зарахування коштів на розрахунковий рахунок кредитора в повному обсязі: суми Кредиту, нарахованих процентів за його користування, всіх інших плат, передбачених Договором.

Станом на 10.10.2012 р. ОСОБА_1 не виконав належним чином зобов'язання за кредитним договором в результаті чого виникла прострочена заборгованість.

У відповідності до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Відповідно до ст. ст. 1049, 1054 Цивільного кодексу України передбачено, що Позичальник зобов'язаний повернути Кредитору надані грошові кошти (кредит) та сплатити проценти у строки та на умовах, встановлених договором.

Станом на 10.10.2012 р. за Відповідачем по укладеному з ТОВ «Комерційний банк «Дельта» Кредитному договору № 5618761 від 12.03.2008 року рахується заборгованість на загальну суму 3515,32 грн. яка складається з:

- заборгованість за сумою кредиту 3147 гривень;

- заборгованість за відсотками 0,15 гривень;

- заборгованість за комісіями 368,17 гривень.

Відповідно до ч.ч.1 і 5 ст. 261 ЦК України 1. Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. 5. За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

З матеріалів справи вбачається, що кредит надавався на строк 10 місяців, з кінцевим терміном повернення та сплати всіх плат не пізніше ніж 11 січня 2009 року ( п. 1.1 договору).

Таким чином вбачається, що у спірних правовідносинах перебіг позовної давності для ПАТ «Дельта Банк» почався зі спливом строку виконання зобов'язання за договором, тобто від дня, коли право банка було порушене, а саме, після 11 січня 2009 року.

Позов до суду у даній справі ПАТ «Дельта Банк» надіслав лише 03 січня 2013 року. Вбачається, що ПАТ «Дельта Банк» звернувся до суду за захистом порушеного права з пропуском позовної давності.

Відповідно до роз'яснень, які надані у п. 31 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року N 5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» враховуючи положення пункту 7 частини 11 статті 11 Закону України "Про захист прав споживачів", суди мають виходити з того, що у спорах щодо споживчого кредитування кредитодавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, строк давності якого минув. У зв'язку із цим позовна давність за позовом про повернення споживчого кредиту застосовується незалежно від наявності заяви сторони у спорі. Оскільки зі спливом строків позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність спливла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно тощо), положення пункту 7 частини 11 статті 11 Закону України "Про захист прав споживачів" застосовуються й до додаткових вимог банку (іншої фінансової установи).

Відповідно до ч.4 ст. 267 ЦК України сплив позовної давності є підставою для відмови у позові.

Приймаючи до уваги положення п.7 ч.11 ст.11 Закону України «Про захист прав споживачів» та вищенаведені роз'яснення, надані у п. 31 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року N 5, суд вважає, що у задоволені позову ПАТ « Дельта Банк» до ОСОБА_1 необхідно відмовити у повному обсязі у зв'язку з пропуском позовної давності.

Керуючись ст. ст. 526, 1049 ч. 1, 1050, 1054 ЦК України, ст.ст. 212 - 215, 224-225, ч.1, ч.2 ст.261 , ч.4 ст.267 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У позові Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - відмовити в повному обсязі.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Суддя: І. Б. Чайкін

http://reyestr.court.gov.ua/Review/31621189

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения