Реферативний огляд права ЄС - питання вакцинації проти COVID-19 (Січень-березень 2021)


Recommended Posts

Серію «Реферативний огляд європейського права» запроваджено в Інституті законодавства Верховної Ради України з метою оперативного системного інформування державних органів, наукових установ та громадськості щодо прийняття європейських законодавчих актів, розвитку європейської правової доктрини та практики Європейського суду з прав людини.

Серію розраховано на народних депутатів України, депутатів місцевих рад, працівників секретаріатів комітетів і фракцій Верховної Ради України, помічників–консультантів народних депутатів України, а також фахівців, які працюють у сфері адаптації національного законодавства до норм європейського права.

У першому розділі реферативного огляду подаються анотації новоухвалених актів Ради Європи. У зазначений період її увагу привернули, зокрема, проблемні питання імплементації рішень Європейського суду з прав людини, питання вакцинації проти COVID-19, обмеження діяльності неурядових організацій в державах-членах Ради Європи, занепокоєння формуванню профіля за етнічною ознакою в Європі, вплив трудової міграції на дітей тощо.

Серед нових документів ЄС, огляду яких присвячено другий розділ, – акти про: встановлення заходів управління, збереження та контроль, що застосовуються в зоні Міжамериканської конвенції про тропічного тунця; створення Інструменту технічної підтримки; створення Фонду відновлення та стійкості; встановлення конкретних та тимчасових заходів з огляду на продовження кризи COVID-19 щодо відновлення та продовження дії окремих сертифікатів, ліцензій та дозволів; про позицію ЄС щодо Кіотської декларації про сприяння запобіганню злочинності, кримінальному судочинству та верховенству права та досягнення цілей Порядку денного до 2030 року зі сталого розвитку на 14-му конгресі ООН тощо.

Третій розділ присвячено практиці Європейського суду з прав людини за скаргами проти України. За січень – березень 2021 року ЄСПЛ ухвалив 7 рішень щодо України. Вони стосувалися порушення прав громадян на право на життя (ст.. 2), заборону катування (ст.. 3), свободу на особисту недоторканість (ст.. 5), справедливий суд (ст.. 6), повагу до приватного і сімейного життя(ст.. 8), свободу вираження поглядів (ст.. 10), свобода зібрань та обєднань (ст.. 11), ефективний засіб правового захисту (ст.. 13), заборона дискримінації (ст.. 14) та права на мирне володіння своїм майном (ст.. 1 Протоколу № 1).

Четвертий розділ присвячений програмі Horizon Europe, як доктринальній основі сучасної політики Європейського Союзу у сфері науки та інновацій.

Раджу звернути увагу на наступне:

Резолюція 2361 (2021) від 27 січня 2021 р. «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні міркування»

Асамблея закликає держави-члени і рекомендує державам-членам Європейського Союзу:

1. щодо розробки вакцин проти COVID-19:

1.5. створювати незалежні програми компенсації для забезпечення компенсації за невиправдані збитки та шкоду, заподіяну в результаті вакцинації;

3. щодо забезпечення значного охоплення населення вакцинацією:

3.1. інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою, що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації;

3.2. забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію;

https://instzak.com.ua/wp-content/uploads/DOC/center-of-translations/Січень-березень 2021.pdf

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1Nwd9H62pt8J:https://instzak.com.ua/wp-content/uploads/DOC/center-of-translations/%D0%A1%D1%96%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%8C%202021.pdf&cd=1&hl=ru&ct=clnk&gl=ua

 

 

РЕФЕРАТИВНИЙ ОГЛЯД Європейського права імплементації рішень ЄСПЛ, питання вакцинації проти COVID-19.html Реферативний огляд права ЄС - питання вакцинації проти COVID-19 (Січень-березень 2021).pdf

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения