Определение апелляционного суда Волынской области о взыскании из бюджета морального вреда в связи с неисполнением решения ГИС


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа №22ц -286/07

Головуючий в 1 інстанції: Хвіц Г.Й.

Категорія: 44 Доповідач: Завидовська О.Г.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«4» квітня 2007 року. м. Луцьк.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Волинської області в складі:

головуючого - судді Завидовської О.Г.,

суддів - Данилюк В.А., Киці С.І.

при секретарі - Тарасюк Ю.А.

з участю:

представника позивача ОСОБА_2,

представника відповідача ДВС у Турійському районі Крашеніннікова О.В.,

представника співвідповідача Головного Управління Державного казначейства України у Волинській області Зізюкіна Ю.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної виконавчої служби у Турійському районі Волинської області, Головного Управління Державного казначейства України у Волинській області про визнання бездіяльності державного виконавця державної виконавчої служби неправомірною та відшкодування матеріальної та моральної шкоди за апеляційною скаргою представника позивача ОСОБА_2 на рішення Турійського районного суду від 29 листопада 2006 року, -

ВСТАНОВИЛА:

В апеляційній скарзі на рішення Турійського районного суду від 29 листопада 2006 року представник позивача ОСОБА_2, посилаючись на незаконність рішення суду та неповне з»ясування судом обставин, що мають значення для справи, просить рішення скасувати і ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги.

Оскаржуваним рішенням Турійського районного суду від 29 листопада 2006 року позов ОСОБА_1 задоволено частково. Визнано неправомірною бездіяльність державної виконавчої служби у Турійському районі Волинської області та стягнуто в користь ОСОБА_1 500.00 грн. на відшкодування моральної шкоди і у доход держави 24,50 грн. судових витрат, вказані суми списано з розрахункового рахунку Управління Державного казначейства у Турійському районі. В решті позовних вимог відмовлено.

В даному судовому засіданні представник позивача апеляційну скаргу підтримав із наведених у ній підстав і просив скаргу задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати і постановити нове про задоволення позову.

Представник відповідача та представник співвідповідача, кожен зокрема, апеляційну скаргу заперечили, просили рішення суду першої інстанції залишити в силі.

Апеляційна скарга не підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ч.2 ст. 25 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець зобов»язаний провести виконавчі дії по виконанню рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а по виконанню рішень немайнового характеру - у двомісячний строк.

Строки здійснення виконавчого провадження не поширюються на час відкладення провадження виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження та на період реалізації арештованого майна божника.

Згідно ч. 2 ст. 86 Закону України «Про виконавче провадження» збитки, заподіяні державним виконавцем громадянам чи юридичним особам при здійсненні виконавчого провадження, підлягають відшкодування в порядку, передбаченому законом.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Турійського районного суду від 14.02.1997 року ухвалено стягнути з державно - комунального підприємства «Експрес» в користь ОСОБА_1. одноразово 1341 грн. 68 коп. та, починаючи з січня 1997 року, щомісячно по 60 грн. 68 коп. 25.02.1997 року судовим виконавцем було відкрито виконавче провадження на підставі виконавчого листа про стягнення в користь ОСОБА_1. щомісячно по 60 грн. 68 коп. (а.с. 8 - 10).

В період з лютого 1997 року по травень 2001 року зазначене рішення було виконано частково, а саме стягнуто в користь позивача повністю одноразову суму 1341 грн. 68 коп. та частково щомісячні виплати.

З 15 травня 2001 року по листопад 2005 року виконавчий лист про стягнення середньомісячних платежів знаходився на виконанні ліквідаційної комісії ДКП «Експрес».

В листопаді 2005 року в зв»язку з поверненням виконавчого листа у виконавчу службу виконавче провадження було поновлено.

На момент звернення позивача з даним позовом до суду зазначене рішення в повному обсязі так і не виконано, а саме недостягнуто за виконавчим листом 1349 грн. 40 коп.хоча виконавчий лист про стягнення з ДКП «Експрес» в користь ОСОБА_1. завданих йому збитків щомісячно по 60,68 грн. й перебував на виконанні в державній виконавчій службі в Турійському районі.

За таких обставин справи, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що державний виконавець, в порушення вимог ст. 5, ч.2 ст. 25 Закону України «Про виконавче провадження», не вжив своєчасно та повно , встановлених заходів примусового виконання рішення та не дотримав строків здійснення виконавчого провадження, чим порушив права позивача і зобов»язаний відшкодувати завдану йому моральну шкоду, розмір якої визначений судом з врахуванням всіх обставин справи та тих психологічних страждань, яких зазнав позивач.

Також судом першої інстанції вірно не взято до уваги вимогу позивача про стягнення із ДВС у Турійському районі заборгованої суми за виконавчим листом, сум індексації і компенсації та 3% річних, оскільки дія ст. 86 Закону України «Про виконавче провадження» не поширюється на такі правовідносини.

За таких обставин справи, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції рішення ухвалено з додержанням вимог закону і доводи апеляційної скарги не спростовують обгрунтованих висновків суду.

Керуючись ст. ст. 308, 315,319 ЦПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу представника позивача ОСОБА_2 відхилити.

Рішення Турійського районного суду від 29.11.2006 року в даній справі залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня набрання нею законної сили.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/1366665

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения