Решение Днепропетровского райсуда о признании исполнительной надписи в пользу лизинговой компании не подлежащей исполнению


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа №2-1527/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2010 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

у складі:

судді Бойко О.М.

при секретарі Олексенко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у сел. Ювілейному цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу Батової Людмили Григорівни, ТОВ «Лізингова компанія «Аверс-Групп» про визнання недійсним та таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис нотаріуса,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що 13 травня 2009 року приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Батовою Л.Г. був вчинений виконавчий напис № 4055 про повернення від фізичної-особи підприємця ОСОБА_1 на користь ТОВ «Лізингова компанія «Аверс-Груп» майно – екскаватор HYUNDAI R 320LC-7, 2008 року випуску, серійний номер 90111195, у кількості однієї одиниці вартістю 1 046 250, 00 грн., гідромолот KWANGLIM SG2800S, 2008 року випуску, серійний номер KS09J36, у кількості однієї одиниці вартістю 226 700, 00 грн., гідромолот KWANGLIM SG5000S, 2008 року випуску, серійний номер KS09K04, у кількості однієї одиниці вартістю 352 760, 00 грн. загальною вартістю 1 625710.00 грн., що було передано користування на умовах фінансового лізингу за договором № 32 Ф-08 від 29.10.2008 року, за невиплачену в строк до 26.04.2009 року заборгованість у розмірі 491 837,60 грн.

На підставі вказаного виконавчого напису 21 травня 2009 року державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби Дніпропетровського районного управління юстиції Циганко Олександром Васильовичем було відкрито виконавче провадження та в примусовому порядку було описане й арештоване майно, яке належить позивачу.

Позивач вважав, що виконаний виконавчий напис від 13 травня 2009р., вчинений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Батовою Л.Г., є незаконним, оскільки в виконавчому написі нотаріуса невірно вказана його адреса, повідомлення про розірвання договору з вимогами сплати заборгованості по лізинговим платежам та повернення майна він не отримував, а тому просив суд визнати його недійсним та таким, що не підлягає виконанню.

Позивач та його представники у судовому засіданні позов підтримали, просили його задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав, заперечував проти його задоволення, пояснивши, що вони виконали усі умови договору, описка нотаріуса при вказані адреси позивача у виконавчому написі була зроблена внаслідок допущення технічної описки у договорі лізингу, та це не є підставою для визнання виконавчого напису недійсним.

Приватний нотаріус Батова Л.Г. надала судові заяву з проханням розглянути у справу у її відсутність.

Суд, вислухавши у судовому засіданні пояснення сторін та їх представників, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Встановлено, що ОСОБА_1 та ТОВ «Лізингова компанія Аверс-Груп» 29.10.2008 року уклали договір фінансового лізінгу №32Ф-08, згідно якого Лізінгодавець ТОВ «Лізингова компанія Аверс-Груп» передали на умовах фінансового лізінгу у тимчасове володіння та користування за плату майно: екскаватор HYUNDAI R 320LC-7, 2008 року випуску, серійний номер 90111195, у кількості однієї одиниці вартістю 1 046 250, 00 грн., гідромолот KWANGLIM SG2800S, 2008 року випуску, серійний номер KS09J36, у кількості однієї одиниці вартістю 226 700, 00 грн., гідромолот KWANGLIM SG5000S, 2008 року випуску, серійний номер KS09K04, у кількості однієї одиниці вартістю 352 760, 00 грн. загальною вартістю 1 625710.00 грн., а Лізінгоодержувач ОСОБА_1 зобов’язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього договору.

Проте Лізінгоодержувач ОСОБА_1 в порушення умов договору не сплатив передбачені Договором платежі, в результаті чого у Лізінгоодержувача ОСОБА_1 перед відповідачем виникла заборгованість по сплаті лізингових платежів. При цьому прострочення по сплаті поточних лізингових платежів перевищувало 30 днів.

На підставі виниклої заборгованості відповідач ТОВ «Лізингова компанія Аверс-Груп» звернулись з заявою до приватного нотаріуса Батової Л.Г.для вчинення виконавчого напису про повернення від фізичної особи-підприємця ОСОБА_1. на користь ТОВ «Лізингова компанія «Аверс Груп» майна, що було передано йому в користування на умовах фінансового лізінгу зо договором №32-Ф-08 від 29.10.2008 року за невиплачену в строк заборгованість, згідно узгодженого графіку лізингових платежів.

13 травня 2009 року приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Батовою Л.Г. був вчинений виконавчий напис № 4055 про повернення від фізичної-особи підприємця ОСОБА_1 на користь ТОВ «Лізингова компанія «Аверс-Груп» майно – екскаватор HYUNDAI R 320LC-7, 2008 року випуску, серійний номер 90111195, у кількості однієї одиниці вартістю 1 046 250, 00 грн., гідромолот KWANGLIM SG2800S, 2008 року випуску, серійний номер KS09J36, у кількості однієї одиниці вартістю 226 700, 00 грн., гідромолот KWANGLIM SG5000S, 2008 року випуску, серійний номер KS09K04, у кількості однієї одиниці вартістю 352 760, 00 грн. загальною вартістю 1 625710.00 грн., що було передано користування на умовах фінансового лізингу за договором № 32 Ф-08 від 29.10.2008 року, за невиплачену в строк до 26.04.2009 року заборгованість у розмірі 491 837,60 грн.

У відповідності до ст. 88 Закону України „Про нотаріат" „нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку".

Згідно із ст. 89 вказаного Закону „У виконавчому написі повинні зазначатися: дата (рік, місяць, число) його вчинення, посада, прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса, який вчинив виконавчий напис; найменування та адреса стягувача; найменування, адреса, дата і місце народження боржника, місце роботи (для громадян), номери рахунків в установах банків (для юридичних осіб); строк, за який провадиться стягнення; суми, що підлягають стягненню, або предмети, які підлягають витребуванню, в тому числі пеня, проценти, якщо такі належать до стягнення; розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягувачем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника;

Однак як вбачається з оскаржуваного виконавчого напису, в порушення вказаних норм в якості адреси боржника вказане наступне: „... АДРЕСА_1», про те його дійсна адреса: АДРЕСА_1".

Так, у відповідності до п.п. 282 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України передбачено наступне: Для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Відповідно по п. 283 інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, для вчинення виконавчого напису стягувачем або уповноваженим представником нотаріусу подається заява, у якій, зокрема, має бути зазначено: відомості про найменування і адресу стягувана та боржника; дата та місце народження боржника - фізичної особи, місце його роботи; номери рахунків у банках, кредитних установах, код в ЄДРПОУ для юридичної особи; строк, за який має провадитися стягнення; інформація щодо суми, яка підлягає стягненню або предметів, що підлягатимуть витребуванню, включаючи пеню, штрафи, проценти тощо.

Заява може містити також іншу інформація, необхідну для вчинення виконавчого напису.

У разі, якщо нотаріусу буде необхідно отримати іншу інформацію чи документи, які мають відношення до вчинення виконавчого напису, нотаріус вправі витребувати їх у стягувана.

Вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов'язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу тридцяти днів з моменту одержання іпотекодавцем та боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмової вимоги про усунення порушень.

Вчинення виконавчого напису за заявою одного з іпотекодержателів здійснюється нотаріусом після спливу десяти днів з дня одержання іншими іпотекодержателями письмового повідомлення про звернення стягнення на предмет іпотеки. У разі отримання письмової заяви від попереднього іпотекодержателя, який має вищий пріоритет, про припинення звернення стягнення на предмет іпотеки виконавчий напис нотаріусом не вчиняється.

Виконавчий напис на іпотечному договорі вчиняється у зв'язку з простроченням виплат обов'язкових платежів у разі закінчення строку основного зобов'язання та іпотечного договору.

Відповідно по п. 287 інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України: Виконавчий напис має містити: дату (рік, місяць, число) вчинення, нотаріальну контору (нотаріальний округ), прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса, який вчиняє виконавчий напис; найменування та адресу стягувана; найменування та адресу боржника, дату й місце його народження, місце роботи (для фізичних осіб), номери рахунків у банках, кредитних установах (для юридичних осіб); строк, за який провадиться стягнення; суми, що підлягають стягненню, або предмети, які підлягають витребуванню, у тому числі пеня, штраф, проценти, якщо такі належать до стягнення; розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягувачем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника; зазначення статті Закону України "Про нотаріат" та пункту Переліку документів, на підставі яких вчинено виконавчий напис; номер, під яким виконавчий напис зареєстровано в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій; підпис нотаріуса, який вчинив виконавчий напис, печатку.

Відповідно по п. 288 інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України: Виконавчий напис вчиняється на оригіналі документа, що встановлює заборгованість (нотаріально посвідчені угоди, опротестований вексель та ін.)

Якщо виконавчий напис не вміщується на документі, що встановлює заборгованість, то він може бути продовжений чи викладений повністю на прикріпленому до документа спеціальному бланку". Судом встановлено, що договір фінансового лізінгу, укладений між сторонами нотаріально не посвідчувався, тому вчинення нотаріальногонапису на підставі вказаного договору суд вважає незаконним.

У відповідності до п. 8 Постанови КМУ від 29.06.1999р. № 1172 "Об утверждении перечня документов, по которым взыскание задолженности проводится в бесспорном порядке на оснований исполнительных надписей нотариусов" встановлений наступний порядок здійсненні виконавчих написів за договорами лізингу: Для одержання виконавчого напису подаються: а) оригінал договору лізингу; б) засвідчена лізингодавцем копія рахунка, направленого лізингоодержувачу, з відміткою про несплату платежів після вручення письмового повідомлення".

Як вбачається з матеріалів справи та матеріалів на підставі яких нотаріусом було видано виконавчий напис, позивач ані письмову вимогу, ані копію рахунку, направленого йому як лізингоодержувачу, з відміткою про несплату платежів після вручення письмового повідомлення не отримував, що також підтверджується рекомендованим поштовим повідомленням, згідно якого вищеперелічені документи були відправлені за адресою АДРЕСА_2 та у повідомленні про вручення стоїть підпис не ОСОБА_1, а підпис особи за дорученням.

Таким чином, жодних доказів на підтвердження отримання позивачем засвідченої лізингодавцем копія рахунка, з відміткою про несплату платежів після вручення письмового повідомлення не надано.

Статтею 9 Закону України „Про нотаріат" встановлено, що: „Нотаріус та посадова особа органу місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, не вправі вчиняти нотаріальні дії на своє ім'я і від свого імені, на ім'я і від імені свого чоловіка чи своєї дружини, його (її) та своїх родичів (батьків, дітей, онуків, діда, баби, братів, сестер), а також на ім'я і від імені працівників даної нотаріальної контори, працівників, що перебувають у трудових відносинах з приватним нотаріусом, або працівників даного виконавчого комітету. Посадові особи органів місцевого самоврядування не вправі вчиняти нотаріальні дії також на ім'я і від імені даного виконавчого комітету. У зазначених випадках нотаріальні дії вчиняються в будь-якій іншій державній нотаріальній конторі, у приватного нотаріуса чи у виконавчому комітеті іншої сільської, селищної, міської Ради народних депутатів. Посадові особи, перелічені у статті 40 цього Закону, не вправі посвідчувати заповіти та доручення на своє ім'я і від свого імені, на ім'я і від імені свого чоловіка або своєї дружини, його (її) та своїх родичів (батьків, дітей, онуків, діда, баби, братів, сестер). Нотаріальні і прирівняні до них дії, вчинені з порушенням встановлених цією статтею правил, є недійсними".

На підставі викладеного, враховуючи що у судовому засіданні не надано доказів на підтвердження отримання позивачем засвідченої лізингодавцем копії рахунка з відміткою про несплату платежів після вручення письмового повідомлення, що є необхідною умовою для вчинення виконавчого напису про повернення об’єкта лізингу, та той факт, що договір фінансового лізингу не укладений в нотаріальному порядку, суд вважає що вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по справі щодо сплати судового збору в сумі 34 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у сумі 37 грн.

Керуючись ст.ст. 7, 10, 11, 27, 31, 57, 60, 88, 209, 215, 223 ЦПК України, ст.ст. 9, 88, 89 Закону України „Про нотаріат", п.п. 282 - 293 «Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», Постановою КМУ від 29.06.1999р. № 1172 "Об утверждении перечня документов, по которым взыскание задолженности проводится в бесспорном порядке на оснований исполнительных надписей нотариусов", суд –

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 –задовольнити.

Визнати недійсним та таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис від 13 травня 2009 року здійснений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Батовою Людмилою Григорівною, зареєстрований в реєстрі за №4055.

Стягнути з ТОВ «Лізингова компанія «Аверс-Групп» на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі щодо сплати судового збору в сумі 34 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у сумі 37 грн.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом 10 днів з дня проголошення рішення, а апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Бойко О.М.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/11401722

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

интересно:

1. Что значит стоїть підпис за дорученням особи1?

2. Я так понимаю из всех увиденных решений, пока не выработана практика по поводу того, кем же привлекать нотариуса: третим лицом или ответчиком.

кто что думает по этому поводу, как более процессуально правльно?

с аргументацией кто-то может указать.

3. Еще решение странноватое тем, что исполнительная напись признана недействительной и такой, что не подлежит исполнению одновременно. <_<

зачем было делать?

и видно, что данное решение откуда-то скопировали.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

интересно:

1. Что значит стоїть підпис за дорученням особи1?

2. Я так понимаю из всех увиденных решений, пока не выработана практика по поводу того, кем же привлекать нотариуса: третим лицом или ответчиком.

кто что думает по этому поводу, как более процессуально правльно?

с аргументацией кто-то может указать.

3. Еще решение странноватое тем, что исполнительная напись признана недействительной и такой, что не подлежит исполнению одновременно. <_<

зачем было делать?

и видно, что данное решение откуда-то скопировали.

Правильно нотариуса привлекать третьим лицом, но из практики я привлекаю ответчиком.
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Правильно нотариуса привлекать третьим лицом, но из практики я привлекаю ответчиком.

а в чем преимущество привлечения ответчиком?
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения