Решение Дрогобычского межрайсуда о признании договора ипотеки и дополнений к нему с Укрсоцбанком недействительными


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

3 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      3
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      3
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Справа № 2-1055/11

РІШЕННЯ

іменем України

27 травня 2011 року

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Гарасимків Л.І.

при секретарі Петрів В.М.

розглянувши в судовому засіданні в місті Дрогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітніх як законний представник ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача- Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним ,-

в с т а н о в и в :

В березні 2011 року, позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача - Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним.

В підтвердження позовних вимог посилаються на те, що 30 липня 2008 р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі заступника начальника Трускавецького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_7 та ОСОБА_5 як майновим поручителем боржника ОСОБА_8 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_9 ЛТД" по кредитному договору від 29.07.2008 р. за № 630/08-16 укладено іпотечний договір за умовами якого Іпотекодавець передав а Іпотекодержатель отримав в іпотеку нерухоме майно, будинок загальною площею 382.7 м.кв. житловою площею 116.5 м.кв. розташований на земельній ділянці 0.0763 га в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 Львівської області. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та реєстровано у реєстрі за № 1443.

28 серпня 2009р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі начальника Дрогобицького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_10 та ОСОБА_5 як майновим поручителем укладено договір про внесення змін до іпотечного договору від 30.07.2008 р. за яким розмір основного зобов'язання а також строк повернення боргу збільшився. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано у реєстрі за № 1085.

Вище вказані договори вживає недійсними, оскільки на момент (30.07.2008 р.) передачі нерухомого майна в іпотеку банку право власності або право користування яким мають неповнолітні діти дозвіл органу опіки і піклування не надавався, що підтверджується листом Дрогобицької міської ради від 04.03.2011 р. , а згідно довідки виданої КП Будинкова управа № 3 від 27.08.2010 р. за № 3852 вбачається що у будинку зареєстровані та проживають окрім позивача, відповідача троє неповнолітніх дітей, а саме ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3

Внаслідок неправомірних дій сторін договору, неповнолітні ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 залишаться без житла яке являється єдиним та законним місцем проживання. В матеріалах кредитної справи міститься інформація, що у відповідача на вихованні знаходиться двоє малолітніх дітей і ці факти ніким не приховувались.

Оскільки батьки управляють майном, майновими правами, які належать дитині, з обов'язковим врахуванням потреб та інтересів дитини, зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку та піклування (з дозволу органу опіки та піклування), а отримання батьками дозволу органів опіки та піклування на укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, є необхідним не тільки тоді, коли ці договори стосуються майна дитини, але й тоді, коли вони стосуються її майнових прав, зокрема, права на користування жилим приміщенням. Отримання такого дозволу є необхідною умовою законності відповідного правочину.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві та просить їх задоволити.

Представник позивача –ОСОБА_13 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та суду пояснив, що на вихованні у ОСОБА_1 знаходиться троє неповнолітніх дітей, а саме ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та відмітками у паспорті відповідача. На момент (30.07.2008р.) передачі нерухомого майна в іпотеку банку право власності або право користування яким мають неповнолітні діти дозвіл органу опіки і піклування не надавався, що підтверджується листом Дрогобицької міської ради від 04.03.2011 р. Станом на момент передачі в іпотеку нерухомого майна право користування на рівні з власниками нерухомого майна мали та продовжують мати ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, у будинку проживала відповідачка ОСОБА_5, та також ОСОБА_14 що підтверджується відміткою про реєстрацію у паспорті позивача серії KB 337011. Так у 2008 р. відповідачка ОСОБА_5 виявила бажання, яким передала за згодою позивача у іпотеку банку нерухоме майно житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1.

Правочин укладено без згоди органу опіки та піклування. Вказані обставини (відсутність згоди органу опіки та піклування на передачу в іпотеку нерухомого правил власності або право користування якими мають неповнолітні ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_3 не оспорюються і доводяться належними і допустимими доказами.

Відповідач по справі ПАТ "Укрсоцбанк" подав письмове заперечення яким заперечив проти позову. Свої заперечення мотивував тим, що нотаріусом при посвідчення спірного правочину договору іпотеки від 30 липня 2008 р. № 1446 чинного законодавства не було. Вважає, що для попереднього отримання згоди органу опіки і піклування необхідна наявність однієї з умов: наявність або відсутність у дитини нерухомого майна, наявність або відсутність у дитини права користування нерухомим майном. Також зазначив, що при посвідченні правочину щодо передачі в іпотеку нерухомого чинного законодавства, що регулює відносини передачу (розпорядження нерухомим майном право власності або користування яким мають неповнолітні діти) не було. Нотаріусом при посвідченні правочину відсутність у неповнолітніх права користування майном домоволодінням в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 було перевірено на підставі довідки № 2025. Вказані обставини у судовому засіданні 18.04.2011 р. було визнано нотаріусом.

Як вбачається з довідки за № 2025, виданої Комунальним підприємством будинкова управа № 3 29 липня 2008 р. гр. ОСОБА_5 в тому, що вона проживає в ІНФОРМАЦІЯ_4, являється власником будинку але не зареєстрована. З даної довідки вбачається, що відповідачка по справі ОСОБА_5 там проживала на момент видачі довідки, являється власником будинку, але не зареєстрована. З даної довідки неможливо встановити, що вказані діти в інтересах яких позивачем подано позов не проживають. У вказаній довідці питання про дітей, а також третіх осіб окрім відповідачки ОСОБА_5 не стояло взагалі. Про вказані обставини знав і представник банку який був присутній при укладенні правочину та ОСОБА_5, а також нотаріус яка посвідчувала спірний правочин так як саме нотаріусу була подана довідка, що відповідач по справі не зареєстрована, а не проте, що у будинку по вул. Ставище, 1 в м. Дрогобич, а ні неповнолітні ОСОБА_15 Р., ОСОБА_16 та ОСОБА_11 а ні будь-хто з його батьків за адресою предмету іпотеки не проживали.

Також вважає, що є хибною думка про реєстрацію та проживання у будинку саме ОСОБА_1 Вказані факти ніким не оспорюються. Немає потреби оспорювати факти викладені у довідці № 2025 так як останні відповідають дійсності, підтверджуються інформацією яка міститься у адресно-довідковому бюро. Сам банк у листуванні з майновими поручителями зазначає місцем проживання: ІНФОРМАЦІЯ_5. Неповнолітні діти від імені та в інтересах яких подано позов ніколи не користувалися квартирою в АДРЕСА_1. там не проживали, не були зареєстрованими а також власником вказаної квартири не була ОСОБА_5 і її діти у порядку ст. 405 ЦК України не мали права користування вказаним майном так як не є членами власника квартири по вул. Грушевського.

Згідно діючого законодавства ("Закон про свободу пересування та вільний вибір місця проживання") визначає, що реєстрація (внесення інформації про особу) проводиться після досягнення нею 15 р. Відповідно до ст. 6 ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання" Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. Для реєстрації особа подає: письмову заяву. Діти віком від 15 до 18 років подають заяву особисто. У разі якщо особа з поважної причини не може самостійно звернутися до уповноваженого органу, реєстрація може бути здійснена за зверненням іншої особи на підставі доручення, посвідченого в установленому порядку. Також доводи щодо посилання на ухвалу Верховного Суду України від 23.07.2008 р. №6-3859св08 вважає не заслуговують на увагу. Крім того вказана ухала не стосується сумі спору, сторін і не може бути доказом по вказаній справі.

В такому випадку нотаріус яка посвідчувала спірний правочин, договір іпотеки ніяк не мала можливості узгоджувати свої дії з діючим законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання. До матеріалів справи нотаріусу надано саме довідку № 2025 від 29.07.2008 р. з якої неможливо встановити питання щодо дітей так як там відсутня будь-яка інформація. Станом на момент подачі позову у будинку разом з відповідачкою зареєстровано двоє неповнолітніх дітей, що підтверджується наявними у матеріалах письмовими доказами. У договорі іпотеки як у вступній так і кінцевих (реквізити) частинах нотаріусом констатовано місце проживання ОСОБА_5 саме м. Дрогобич вул. Ставище, 1. З копії паспорта позивача серії KB № 337011 ( копія в матеріалах справи) виданого Дрогобицьким РВ УМВС України у Львівській області 06 жовтня 2006 р. вбачається, що позивач зареєстрований та проживає в ІНФОРМАЦІЯ_6. З заяви від 30.07.2008 р. за № 1441 якою ОСОБА_14 надав ОСОБА_14 дозвіл на передачу будинку та земельної ділянки в іпотеку зазначено місце проживання та реєстрації м. Дрогобич вул. Ставище, 1. З заяви від 30.07.2008 р. за № 1442 якою ОСОБА_5 надала ОСОБА_14 дозвіл на передачу квартири в іпотеку зазначено місце проживання (а не реєстрації) м. Дрогобич вул. Ставище, 1. Зазначає, що з фактом проживання відповідачки в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 погодилась і нотаріус так як у договорі зазначила Іпотекодавця місце проживання саме м. Дрогобич вул. Ставище, 1. Вказані обставини встановлено нотаріусом яка посвідчувала спірний правочин.

Відповідно до ч. 4 ст. 29 ЦК України, Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає. Відповідно до ст. 209 ЦК України, Нотаріальне посвідчення правочину здійснюється нотаріусом або іншою посадовою особою, яка відповідно до закону має право на вчинення такої нотаріальної дії, шляхом вчинення на документі, в якому викладено текст правочину, посвідчувального напису. Нотаріальне посвідчення може бути вчинене на тексті лише такого правочину, який відповідає загальним вимогам, встановленим статтею 203 цього Кодексу. Відповідно до ч.б ст. 203 ЦК України, Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей. Відповідно до п. 10 Інструкції "Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, Нотаріальні дії можуть вчинятися будь-яким нотаріусом на всій території України, за винятком обмежень у праві вчинення нотаріальних дій, установлених Законом України "Про нотаріат" та іншими актами законодавства України.

Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про нотаріат" Нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси). Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу. Отже при посвідченні правочину нотаріус та сторони правочину порушили чинне законодавство. З вказаних правочинів які вчинила відповідачка ОСОБА_5 вважає, що можна однозначно констатувати, що такі не відповідали інтересам дітей оскільки були спрямовані на забезпечення виконання зобов'язань TOB "ОСОБА_9 ЛТД. Відповідно до ст. 405 ЦК України, Члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. У відповідності зі ст. 17 Закону України "Про охорону дитинства" батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, відмовлятися від належних дитині майнових прав, здійснювати розподіл, обмін, відчуження житла, зобов'язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов'язання. Відповідно до ст. 18 "Про охорону дитинства" Діти - члени сім'ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла, (законодавець визначив, що такий контроль здійснюється шляхом надання згоди на посвідчення або відмову посвідченні правочинів відносно нерухомого майна право власності або право користування якими мають неповнолітні. Отже правочин щодо передачі майна в іпотеку прирівнюється до угоди про відчуження де на відміну від відчуження (право власності при купівлі-продажу переходить з посвідченням правочину (ст. 656 ЦК України). Іпотекодержатель набуває право звернути стягнення (воно повинно бути таким на яке можна звернути стягнення). Доводи відповідача викладені у письмовому запереченні не спростовують доводів позивача викладених у позовній заяві підтвердженій належними та допустимими доказами а також доказами здобутими під час попереднього розгляду справи 18 квітня 2011 р. а навпаки викривлюють зміст та наслідки документів які використовувались нотаріусом при посвідчені правочинів щодо передачі в банк в іпотеку нерухомого майна.

Представник відповідача –ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк» ОСОБА_17 позову не визнав та суду пояснив, що оскільки в якості забезпечення виконання зобов'язань по Договору невідновлювальної кредитної лінії №630/08-16 від 29.07.2008 року між АКБ СР «Укрсоцбанк», правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк»та ТзОВ «ОСОБА_9 ЛТД»30.07.2008р. з ОСОБА_5 був укладений ОСОБА_18 договір за реєстровим №1443, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згідно умов якого передано в іпотеку Відповідачу 1 наступне нерухоме майно: земельну ділянку з кадастровим номером 4610600000:01:018:0206, загальною площею 0,0763 га та цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель, що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, 1 /один/; житловий будинок з господарськими будівлями, що складається із п'яти житлових кімнат, однієї кухні та підвалу, загальною площею 382,7 кв.м. та житловою площею 116,5 кв.м., що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, буд. 1 /один/. Даний договір посвідчений приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 у відповідності до норм чинного законодавства, а саме: згідно ст. 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей»для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав та інтересів дітей при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, яке належить дітям.

Таким чином, при вирішенні питання щодо необхідності одержання попередньої згоди органів опіки та піклування при посвідчені договору іпотеки нотаріус встановляє дві обставини:

а)наявність/відсутність в дитини прав власності на нерухоме майно (житло). Згідно представленого Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради 21.04.2008 року, предмет іпотеки належить на праві власності ОСОБА_5. В неповнолітніх ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 та ОСОБА_11 відсутнє право власності на дане житло (предмет іпотеки).

б) наявність/відсутність в дитини права користування нерухомим майном (житлом).

Відповідно до законодавства України право користування житлом безпосередньо пов'язане з проживанням в даному житлі дитини та/або батьків дитини, що в свою чергу засвідчується відповідною довідкою виданою уповноваженим органом. А саме, згідно ст. 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Згідно ст. 156 Житлового кодексу, члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

Згідно ст.18 Закону України «Про охорону дитинства», діти - члени сім'ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Отже, діти (неповнолітні) мають право користуватися не будь - яким нерухомим майном (житлом), а тим у якому проживають разом з батьками (займаним приміщенням).

Відповідно до ч.3 ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

При встановленні кола осіб що проживають за адресою предмету іпотеки нотаріус користується відповідною довідкою, згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

При посвідченні Договору іпотеки нотаріусу було надано довідку №2025 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3, відповідно до якої за адресою предмету іпотеки (м. Дрогобич, вул. Ставище, 1) а ні неповнолітні ОСОБА_15-П.Р., ОСОБА_16 та ОСОБА_11, а ні будь - хто з його батьків, за адресою предмету іпотеки не проживали. Достовірність даної довідки жодною із сторін не оспорювалась. Відсутність реєстрацію батьків неповнолітнього за адресою предмету іпотеки на момент оформлення договору підтверджується також їх паспортним документами. Згідно Довідки №2022 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3 Відповідач 1 разом з неповнолітніми дітьми зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7. Даний факт також викладений у відповідній заяві ОСОБА_5 від 21.07.2008р.

Таким чином, нотаріусом цілком правомірно встановлено факт відсутності в неповнолітніх осіб прав власності та прав користування предметом іпотеки (житловий будинок за адресою м.Дрогобич, вул. Ставище, 1. За відсутності відповідних прав (власності, користування) не може бути мови і про їх порушення.

Згідно офіційного листа Міністерства Юстиції України від 25.07.2006 р. N 19-50-556 «Щодо отримання згоди органів опіки та піклування» «...нотаріуси для встановлення факту користування нерухомим майном витребовують довідку про реєстрацію місця проживання або місця перебування дитини за адресою майна, що відчужується або заставляється, видану житлово-експлуатаційною організацією або іншим відповідним уповноваженим органом з питань реєстрації.

Коли з поданих документів нотаріусом установлено, що така дитина проживає за іншою адресою, ніж адреса майна, що відчужується, а також те, що така дитина не має права власності на де майно (його частину) нотаріус має право не витребовувати згоду органів опіки та піклування на посвідчення такого правочину ....»

Такої ж правової позиції дотримується і Верховний Суд України. Тобто, право користування майном члена сім'ї власника житла пов'язано з моментом здійснення реєстрації за місцем проживання особи, про що робиться відповідний запис до будинкової книги. Таким чином, згода органів опіки та піклування необхідна лише у випадку, якщо дитина є власником (співвласником), або має право на користування жилим приміщенням, що відчужується. Отже, при укладенні між Укрсоцбанком та відповідачем ОСОБА_18 договору від 30 липня 2008 року №1446 по реєстру, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згода органів опіки і піклування не вимагалась. Відсутні і будь - які інші порушення законодавства, які могли б бути підставою для визнання договору недійсним згідно ст. 203 та 215 Цивільного кодексу України.

ОСОБА_19 ОСОБА_20 в судове засідання не з»явилася, надіславши на адресу суду заяву в якій просить слухати справу за її відсутності . ОСОБА_21 вимоги визнає, щодо ухвалення судового рішення по суті спору покладається на думку суду, а необхідні пояснення по суті спору надасть її представник який приймає участь у розгляді справи від її імені.

Представник відповідача – ОСОБА_22 в судовому засіданні позовні вимоги визнав та суду пояснив, що на вихованні у відповідача ОСОБА_5 знаходиться троє неповнолітніх дітей, а саме ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та відмітками у паспорті відповідачки.

Станом на момент передачі в іпотеку нерухомого майна у будинку була зареєстрована та проживала відповідачка ОСОБА_5, що підтверджується відміткою про реєстрацію у паспорті серії KB 091204 виданому на ім'я ОСОБА_5.

Відповідно до ст. 177 Сімейного кодексу України, батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири: видавати письмові зобов'язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини. Батьки мають право дати згоду на вчинення неповнолітньою дитиною правочинів передбачених частиною другою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло.

При вчиненні одним із батьків правочинів щодо майна малолітньої дитини вважається, що він діє за згодою другого з батьків. Другий з батьків має право звернутися до суду з вимогою про визнання правочину недійсним як укладеного без його згоди, якщо цей правочин виходить за межі дрібного побутового.

На вчинення одним із батьків правочинів щодо транспортних засобів та нерухомого майна малолітньої дитини повинна бути письмова нотаріально засвідчена згода другого з батьків.

Відповідно до ст. 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" Держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочини щодо нерухомого майна. Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.

Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

Для здійснений будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування.

У випадку наявності будь-якої правової колізії, неповноти, нечіткості або суперечливості законодавства, що регулює спірні правові відносини, що стосуються інтересів дитини, суд відповідно до вимог ст.8 ЦПК України та ст.З Конвенції "Про права дитини" повинен надавати перевагу якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. У т.ч. це стосується й положень такого підзаконного нормативно-правового акту, як Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Одним із правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки і піклування, відповідно до статті 177 СК України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься і право користування жилим приміщенням. Адже відповідно до частини другої та третьої ст.18 Закону України "Про охорону дитинства" діти члена сім'ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчужені жилих приміщень та купівлі нового житла. Наведені положення узгоджується із вимогами частини другої ст.64 та частини першої ст.156 ЖК України та ст.405 ЦК України.

Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Третя особа –відділ служби у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської Ради - ОСОБА_9 - позовні вимоги ОСОБА_1 підтримав та суду пояснив, що відповідно до вимог ст.8 ЦПК України та ст.З Конвенції "Про права дитини" повинно надаватися перевага якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Третя особа –приватний нотаріус Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 - позовні вимоги заперечила та суду пояснила, що оскільки в якості забезпечення виконання зобов'язань по Договору невідновлювальної кредитної лінії №630/08-16 від 29.07.2008 року між АКБ СР «Укрсоцбанк», правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк»та ТзОВ «ОСОБА_9 ЛТД»30.07.2008р. з ОСОБА_5 був укладений ОСОБА_18 договір за реєстровим №1443, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згідно умов якого передано в іпотеку Відповідачу 1 наступне нерухоме майно: земельну ділянку з кадастровим номером 4610600000:01:018:0206, загальною площею 0,0763 га та цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель, що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, 1 /один/; житловий будинок з господарськими будівлями, що складається із п'яти житлових кімнат, однієї кухні та підвалу, загальною площею 382,7 кв.м. та житловою площею 116,5 кв.м., що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, буд. 1 /один/. Даний договір був посвідчений нею - приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 у відповідності до норм чинного законодавства, а саме: згідно ст. 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей»для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав та інтересів дітей при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, яке належить дітям.

Таким чином, при вирішенні питання щодо необхідності одержання попередньої згоди органів опіки та піклування при посвідчені договору іпотеки нотаріус встановляє дві обставини:

а)наявність/відсутність в дитини прав власності на нерухоме майно (житло). Згідно представленого Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради 21.04.2008 року, предмет іпотеки належить на праві власності ОСОБА_5. В неповнолітніх ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 та ОСОБА_11 відсутнє право власності на дане житло (предмет іпотеки).

б) наявність/відсутність в дитини права користування нерухомим майном (житлом).

Відповідно до законодавства України право користування житлом безпосередньо пов'язане з проживанням в даному житлі дитини та/або батьків дитини, що в свою чергу засвідчується відповідною довідкою виданою уповноваженим органом. А саме, згідно ст. 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Відповідно до ч.3 ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

При встановленні кола осіб що проживають за адресою предмету іпотеки нотаріус користується відповідною довідкою, згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

При посвідченні Договору іпотеки нотаріусу було надано довідку №2025 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3, відповідно до якої за адресою предмету іпотеки (м. Дрогобич, вул. Ставище, 1) а ні неповнолітні ОСОБА_15-П.Р., ОСОБА_16 та ОСОБА_11, а ні будь - хто з його батьків, за адресою предмету іпотеки не проживали. Достовірність даної довідки жодною із сторін не оспорювалась. Відсутність реєстрацію батьків неповнолітнього за адресою предмету іпотеки на момент оформлення договору підтверджується також їх паспортним документами. Згідно Довідки №2022 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3 Відповідач 1 разом з неповнолітніми дітьми зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7. Даний факт також викладений у відповідній заяві ОСОБА_5 від 21.07.2008р.

Таким чином, нотаріусом цілком правомірно встановлено факт відсутності в неповнолітніх осіб прав власності та прав користування предметом іпотеки (житловий будинок за адресою м.Дрогобич, вул. Ставище, 1. За відсутності відповідних прав (власності, користування) не може бути мови і про їх порушення.

Згідно офіційного листа Міністерства Юстиції України від 25.07.2006 р. N 19-50-556 «Щодо отримання згоди органів опіки та піклування» «...нотаріуси для встановлення факту користування нерухомим майном витребовують довідку про реєстрацію місця проживання або місця перебування дитини за адресою майна, що відчужується або заставляється, видану житлово-експлуатаційною організацією або іншим відповідним уповноваженим органом з питань реєстрації.

Коли з поданих документів нотаріусом установлено, що така дитина проживає за іншою адресою, ніж адреса майна, що відчужується, а також те, що така дитина не має права власності на де майно (його частину) нотаріус має право не витребовувати згоду органів опіки та піклування на посвідчення такого правочину ....»

Такої ж правової позиції дотримується і Верховний Суд України. Тобто, право користування майном члена сім'ї власника житла пов'язано з моментом здійснення реєстрації за місцем проживання особи, про що робиться відповідний запис до будинкової книги. Таким чином, згода органів опіки та піклування необхідна лише у випадку, якщо дитина є власником (співвласником), або має право на користування жилим приміщенням, що відчужується. Отже, при укладенні між Укрсоцбанком та відповідачем ОСОБА_18 договору від 30 липня 2008 року №1446 по реєстру, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згода органів опіки і піклування не вимагалась. Відсутні і будь - які інші порушення законодавства, які могли б бути підставою для визнання договору недійсним згідно ст. 203 та 215 Цивільного кодексу України.

Заслухавши пояснення позивача, представника позивача, представника відповідача ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк», представника відповідача ОСОБА_22, третіх осіб –відділу –служби у справах дітей Дрогобицької міської Ради ОСОБА_9, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6, свідків, дослідивши матеріали справи, суд вбачає підстави для задоволення позову.

З пояснень свідків: ОСОБА_23 та Хом»як М.М., які є сусідами позивача ОСОБА_1 суду пояснили, що ОСОБА_1 О та ОСОБА_5 проживають з сім»єю та мають на вихованні троє неповнолітніх дітей, які проживають та продовжують проживати ІНФОРМАЦІЯ_8 починаючи з травня 2005 року по даний час. Добре знають цю родину, їхніх дітей, ввічливих та вихованих , які завжди з ними вітаються. Проте, чи є у них інше місце проживання їм не відомо.

В судовому засіданні встановлено, що 30 липня 2008 р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі заступника начальника Трускавецького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_7 та ОСОБА_5 як майновим поручителем боржника ОСОБА_8 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_9 ЛТД" по кредитному договору від 29.07.2008 р. за № 630/08-16 укладено іпотечний договір за умовами якого Іпотекодавець передав, а Іпотекодержатель отримав в іпотеку нерухоме майно, будинок загальною площею 382.7 м.кв. житловою площею 116.5 м.кв. розташований на земельній ділянці 0.0763 га в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 Львівської області. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та реєстровано у реєстрі за № 1443.

28 серпня 2009р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі начальника Дрогобицького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_10 та ОСОБА_5 як майновим поручителем укладено договір про внесення змін до іпотечного договору від 30.07.2008 р. за яким розмір основного зобов'язання а також строк повернення боргу збільшився. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано у реєстрі за № 1085.

Факт проживання ОСОБА_14 разом з неповнолітніми ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_24 Романовичем,ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Дрогобич по вул.Ставище, 1 підтверджується відміткою у паспорті на його ім.»я , актом обстеження житлових умов, письмовими доказами які наявні у матеріалах справи, заявою ОСОБА_25, яка визнала вказані обставини. Крім того сусіди у своїх заявах від 20.05 .11р. та 21.05.1 1р. підтвердили факт його проживання разом з ОСОБА_5, а також неповнолітніми дітьми у м. Дрогобич по вул. Ставище,1.

Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваннх законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна.

У відповідності до ст. 39 ЦПК України, права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років а також недієздатних фізичних осіб захитають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Права свободи та інтереси осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захитають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом.

Відповідно 224 Цивільного кодексу України, правочии, вчинений без дозволу органу опіки та піклування (стаття 71 цього Кодексу), є нікчемним.

Відповідно до ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину, недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першого третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин) У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Відповідно до ст. 236 ЦК України, нікчемний правочин або правочин. визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

Так, відповідно до ст.З Конвенції "Про права дитини", схваленої резолюцією 44-сесії Генеральної Асамблеї ООН 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою ВР України від 27 лютого 1991 року №789-ХІІ, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Основним законом, який визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріорітет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток встановлює основні засади державної політики у цій сфері, є Закон України "Про охорону дитинства", норми якого узгоджуються із вищеназваними положеннями Конвенції "Про права дитини" та, на переконання колегії, не можуть тлумачитися звужено.

У випадку наявності будь-якої правової колізії, неповноти, нечіткості або суперечливості законодавства, що регулює спірні правові відносини, що стосуються інтересів дитини, суд відповідно до вимог ст.8 ЦПК України та ст.З Конвенції "Про права дитини" повинен надавати перевагу якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. У т.ч. це стосується й положень такого підзаконного нормативно-правового акту, як Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Одним із правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки і піклування, відповідно до статті 177 СК України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься і право користування жилим приміщенням. Адже відповідно до частини другої та третьої ст.18 Закону України "Про охорону дитинства" діти члена сім'ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчужені жилих приміщень та купівлі нового житла. Наведені положення узгоджується із вимогами частини другої ст.64 та частини першої ст.156 ЖК України та ст.405 ЦК України.

Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Відповідно до ч. 6 ст.203 ЦК України Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Відповідно до ч. З ст. 209 ЦПК України, Нотаріальне посвідчення може бути вчинене на тексті лише такого правочину, який відповідає загальним вимогам, встановленим статтею 203 цього Кодексу.

Відповідно до статей 215 та 216 ЦК України суди розглядають справи за позовами: про визнання оспорюваного правочину недійсним і застосування наслідків його недійсності, про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину.

Вимога про встановлення нікчемності правочину підлягає розгляду в разі наявності відповідного спору. Такий позов може пред'являтися окремо, без застосування наслідків недійсності нікчемного правочину. Таким чином вищезазначений договір іпотеки зі змінами і доповненнями у розумінні правових наслідків, передбачених ст.ст. 71, 203, 209, 215, 216, 224 Цивільного кодексу України ст. 177 Сімейного кодексу України, ст. 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей" та ст. ст. 18, Закону України "Про охорону дитинства" є недійсним (нікчемним).

Статтею 17 ЗУ "Про іпотеку", передбачено випадки припинення іпотеки серед них: припинення основного зобов'язання або закінчення строку дії цього договору.

Відповідно до ст.ст. 73,74 Закону України "Про нотаріат" нотаріус накладає заборону на відчуження нерухомого майна. Одержавши повідомлення банку про погашення кредиту, припинення іпотечного договору, нотаріус знімає заборону на відчуження нерухомого майна.

Однак на сьогодні в Україні не існує дієвих механізмів виявлення дітей, що мають право користування нерухомим майном, не визначено меж компетенції органів опіки та піклування по наданню згоди на здійснення будь-яких правочинів щодо майна, право користування яким мають діти. Міністерство юстиції погоджується із пропозицією Асоціації українських банків щодо внесення відповідних змін до законодавства. Так, відповідно до ст.З Конвенції "Про права дитини", схваленої резолюцією 44-сесії Генеральної Асамблеї ООН 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою BP України від 27 лютого 1991 року №789-ХІІ. в усіх діях щодо дітей, незалежно від тою. здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Основним законом, який визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріорітет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на житія, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток встановлює основні засади державної політики у цій сфері, є Закон України "Про охорону дитинства", норми якого узгоджуються із вищеназваними положеннями Конвенції "Про права дитини" та. на переконання позивача, не можуть тлумачитися звужено. Крім того у листі від 25.07.2006 р. № 19-20-556 Щодо укладення іпотечного договору, статтею 5 Закону України «Про іпотеку»передбачено, що предметом іпотеки може бути нерухоме майно яке стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, та умови, що іпотекодавець, може документально підтвердити право на набуття ним у власність відповідного нерухомого майна у майбутньому. Обтяження такого нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації у встановленому законом порядку незалежно від того, хто є власником цього.

Таким чином внаслідок неправомірних дій сторін договору, неповнолітні ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 залишаться без житла яке являється єдиним та законним місцем проживання. В матеріалах кредитної справи міститься інформація, що у відповідача на вихованні знаходиться двоє малолітніх дітей і ці факти ніким не приховувались.

Оскільки батьки управляють майном, майновими правами, які належать дитині, з обов'язковим врахуванням потреб та інтересів дитини, зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку та піклування (з дозволу органу опіки та піклування), а отримання батьками дозволу органів опіки та піклування на укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, є необхідним не тільки тоді, коли ці договори стосуються майна дитини, але й тоді, коли вони стосуються її майнових прав, зокрема, права на користування жилим приміщенням. Отримання такого дозволу є необхідною умовою законності відповідного правочину. А тому позовні вимоги ОСОБА_1 в інтересах неповнолітніх як законний представник ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача- Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним , слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 88 , 209, 213, 215, ЦПК України, ст.ст. 203, 209, 215-216 ЦК України суд,

вирішив:

ОСОБА_21 ОСОБА_26 в інтересах неповнолітніх як законний представник ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача- Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним, задоволити.

Визнати недійсним з моменту його вчинення іпотечний договір від 30.07.2008 року укладений між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі заступника начальника Трускавецького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_7 та ОСОБА_5 як майновим поручителем боржника ОСОБА_8 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_9 ЛТД" по кредитному договору від 29.07.2008 р. за № 630/08-16 посвідченого приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та реєстровано у реєстрі за № 1443.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір про внесення змін до іпотечного договору від 30.07.2008 року укладеного 28.08.2009 року між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі начальника Дрогобицького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_10 та ОСОБА_5 як майновим поручителем, посвідченого приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано у реєстрі за № 1085.

Зобов»язати приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 внести до єдиного державного реєстру заборон відчуження об»єктів нерухомого майна та державного реєстру іпотек відповідні зміни, пов»язані з визнанням недійсним іпотечного договору від 30.07.2008 р. за № 1443 договору від 28.09.2009 року про внесення змін і доповнень до іпотечного договору та скасувати накладену заборону при посвідченні іпотечного договору від 30.07.2008 року за № 1444, 1445.

Рішення може бути оскаржено в судову палату по цивільних справах Львівського апеляційного суду через Дрогобицький міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення суду.

Головуюча суддя : __________________

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/17612661

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Алекс, Ростислав то исправит, но вы же внимательнее будьте.

Не Кредитного, а ипотечного.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Алекс, Ростислав то исправит, но вы же внимательнее будьте.

Не Кредитного, а ипотечного.

Опечатался.

Спасибо.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Справа № 2-1055/11

РІШЕННЯ

іменем України

27 травня 2011 року

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Гарасимків Л.І.

при секретарі Петрів В.М.

розглянувши в судовому засіданні в місті Дрогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітніх як законний представник ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача- Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним ,-

в с т а н о в и в :

В березні 2011 року, позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача - Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним.

В підтвердження позовних вимог посилаються на те, що 30 липня 2008 р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі заступника начальника Трускавецького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_7 та ОСОБА_5 як майновим поручителем боржника ОСОБА_8 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_9 ЛТД" по кредитному договору від 29.07.2008 р. за № 630/08-16 укладено іпотечний договір за умовами якого Іпотекодавець передав а Іпотекодержатель отримав в іпотеку нерухоме майно, будинок загальною площею 382.7 м.кв. житловою площею 116.5 м.кв. розташований на земельній ділянці 0.0763 га в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 Львівської області. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та реєстровано у реєстрі за № 1443.

28 серпня 2009р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі начальника Дрогобицького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_10 та ОСОБА_5 як майновим поручителем укладено договір про внесення змін до іпотечного договору від 30.07.2008 р. за яким розмір основного зобов'язання а також строк повернення боргу збільшився. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано у реєстрі за № 1085.

Вище вказані договори вживає недійсними, оскільки на момент (30.07.2008 р.) передачі нерухомого майна в іпотеку банку право власності або право користування яким мають неповнолітні діти дозвіл органу опіки і піклування не надавався, що підтверджується листом Дрогобицької міської ради від 04.03.2011 р. , а згідно довідки виданої КП Будинкова управа № 3 від 27.08.2010 р. за № 3852 вбачається що у будинку зареєстровані та проживають окрім позивача, відповідача троє неповнолітніх дітей, а саме ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3

Внаслідок неправомірних дій сторін договору, неповнолітні ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 залишаться без житла яке являється єдиним та законним місцем проживання. В матеріалах кредитної справи міститься інформація, що у відповідача на вихованні знаходиться двоє малолітніх дітей і ці факти ніким не приховувались.

Оскільки батьки управляють майном, майновими правами, які належать дитині, з обов'язковим врахуванням потреб та інтересів дитини, зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку та піклування (з дозволу органу опіки та піклування), а отримання батьками дозволу органів опіки та піклування на укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, є необхідним не тільки тоді, коли ці договори стосуються майна дитини, але й тоді, коли вони стосуються її майнових прав, зокрема, права на користування жилим приміщенням. Отримання такого дозволу є необхідною умовою законності відповідного правочину.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві та просить їх задоволити.

Представник позивача –ОСОБА_13 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та суду пояснив, що на вихованні у ОСОБА_1 знаходиться троє неповнолітніх дітей, а саме ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та відмітками у паспорті відповідача. На момент (30.07.2008р.) передачі нерухомого майна в іпотеку банку право власності або право користування яким мають неповнолітні діти дозвіл органу опіки і піклування не надавався, що підтверджується листом Дрогобицької міської ради від 04.03.2011 р. Станом на момент передачі в іпотеку нерухомого майна право користування на рівні з власниками нерухомого майна мали та продовжують мати ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, у будинку проживала відповідачка ОСОБА_5, та також ОСОБА_14 що підтверджується відміткою про реєстрацію у паспорті позивача серії KB 337011. Так у 2008 р. відповідачка ОСОБА_5 виявила бажання, яким передала за згодою позивача у іпотеку банку нерухоме майно житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1.

Правочин укладено без згоди органу опіки та піклування. Вказані обставини (відсутність згоди органу опіки та піклування на передачу в іпотеку нерухомого правил власності або право користування якими мають неповнолітні ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_3 не оспорюються і доводяться належними і допустимими доказами.

Відповідач по справі ПАТ "Укрсоцбанк" подав письмове заперечення яким заперечив проти позову. Свої заперечення мотивував тим, що нотаріусом при посвідчення спірного правочину договору іпотеки від 30 липня 2008 р. № 1446 чинного законодавства не було. Вважає, що для попереднього отримання згоди органу опіки і піклування необхідна наявність однієї з умов: наявність або відсутність у дитини нерухомого майна, наявність або відсутність у дитини права користування нерухомим майном. Також зазначив, що при посвідченні правочину щодо передачі в іпотеку нерухомого чинного законодавства, що регулює відносини передачу (розпорядження нерухомим майном право власності або користування яким мають неповнолітні діти) не було. Нотаріусом при посвідченні правочину відсутність у неповнолітніх права користування майном домоволодінням в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 було перевірено на підставі довідки № 2025. Вказані обставини у судовому засіданні 18.04.2011 р. було визнано нотаріусом.

Як вбачається з довідки за № 2025, виданої Комунальним підприємством будинкова управа № 3 29 липня 2008 р. гр. ОСОБА_5 в тому, що вона проживає в ІНФОРМАЦІЯ_4, являється власником будинку але не зареєстрована. З даної довідки вбачається, що відповідачка по справі ОСОБА_5 там проживала на момент видачі довідки, являється власником будинку, але не зареєстрована. З даної довідки неможливо встановити, що вказані діти в інтересах яких позивачем подано позов не проживають. У вказаній довідці питання про дітей, а також третіх осіб окрім відповідачки ОСОБА_5 не стояло взагалі. Про вказані обставини знав і представник банку який був присутній при укладенні правочину та ОСОБА_5, а також нотаріус яка посвідчувала спірний правочин так як саме нотаріусу була подана довідка, що відповідач по справі не зареєстрована, а не проте, що у будинку по вул. Ставище, 1 в м. Дрогобич, а ні неповнолітні ОСОБА_15 Р., ОСОБА_16 та ОСОБА_11 а ні будь-хто з його батьків за адресою предмету іпотеки не проживали.

Також вважає, що є хибною думка про реєстрацію та проживання у будинку саме ОСОБА_1 Вказані факти ніким не оспорюються. Немає потреби оспорювати факти викладені у довідці № 2025 так як останні відповідають дійсності, підтверджуються інформацією яка міститься у адресно-довідковому бюро. Сам банк у листуванні з майновими поручителями зазначає місцем проживання: ІНФОРМАЦІЯ_5. Неповнолітні діти від імені та в інтересах яких подано позов ніколи не користувалися квартирою в АДРЕСА_1. там не проживали, не були зареєстрованими а також власником вказаної квартири не була ОСОБА_5 і її діти у порядку ст. 405 ЦК України не мали права користування вказаним майном так як не є членами власника квартири по вул. Грушевського.

Згідно діючого законодавства ("Закон про свободу пересування та вільний вибір місця проживання") визначає, що реєстрація (внесення інформації про особу) проводиться після досягнення нею 15 р. Відповідно до ст. 6 ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання" Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. Для реєстрації особа подає: письмову заяву. Діти віком від 15 до 18 років подають заяву особисто. У разі якщо особа з поважної причини не може самостійно звернутися до уповноваженого органу, реєстрація може бути здійснена за зверненням іншої особи на підставі доручення, посвідченого в установленому порядку. Також доводи щодо посилання на ухвалу Верховного Суду України від 23.07.2008 р. №6-3859св08 вважає не заслуговують на увагу. Крім того вказана ухала не стосується сумі спору, сторін і не може бути доказом по вказаній справі.

В такому випадку нотаріус яка посвідчувала спірний правочин, договір іпотеки ніяк не мала можливості узгоджувати свої дії з діючим законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання. До матеріалів справи нотаріусу надано саме довідку № 2025 від 29.07.2008 р. з якої неможливо встановити питання щодо дітей так як там відсутня будь-яка інформація. Станом на момент подачі позову у будинку разом з відповідачкою зареєстровано двоє неповнолітніх дітей, що підтверджується наявними у матеріалах письмовими доказами. У договорі іпотеки як у вступній так і кінцевих (реквізити) частинах нотаріусом констатовано місце проживання ОСОБА_5 саме м. Дрогобич вул. Ставище, 1. З копії паспорта позивача серії KB № 337011 ( копія в матеріалах справи) виданого Дрогобицьким РВ УМВС України у Львівській області 06 жовтня 2006 р. вбачається, що позивач зареєстрований та проживає в ІНФОРМАЦІЯ_6. З заяви від 30.07.2008 р. за № 1441 якою ОСОБА_14 надав ОСОБА_14 дозвіл на передачу будинку та земельної ділянки в іпотеку зазначено місце проживання та реєстрації м. Дрогобич вул. Ставище, 1. З заяви від 30.07.2008 р. за № 1442 якою ОСОБА_5 надала ОСОБА_14 дозвіл на передачу квартири в іпотеку зазначено місце проживання (а не реєстрації) м. Дрогобич вул. Ставище, 1. Зазначає, що з фактом проживання відповідачки в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 погодилась і нотаріус так як у договорі зазначила Іпотекодавця місце проживання саме м. Дрогобич вул. Ставище, 1. Вказані обставини встановлено нотаріусом яка посвідчувала спірний правочин.

Відповідно до ч. 4 ст. 29 ЦК України, Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає. Відповідно до ст. 209 ЦК України, Нотаріальне посвідчення правочину здійснюється нотаріусом або іншою посадовою особою, яка відповідно до закону має право на вчинення такої нотаріальної дії, шляхом вчинення на документі, в якому викладено текст правочину, посвідчувального напису. Нотаріальне посвідчення може бути вчинене на тексті лише такого правочину, який відповідає загальним вимогам, встановленим статтею 203 цього Кодексу. Відповідно до ч.б ст. 203 ЦК України, Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей. Відповідно до п. 10 Інструкції "Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, Нотаріальні дії можуть вчинятися будь-яким нотаріусом на всій території України, за винятком обмежень у праві вчинення нотаріальних дій, установлених Законом України "Про нотаріат" та іншими актами законодавства України.

Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про нотаріат" Нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси). Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу. Отже при посвідченні правочину нотаріус та сторони правочину порушили чинне законодавство. З вказаних правочинів які вчинила відповідачка ОСОБА_5 вважає, що можна однозначно констатувати, що такі не відповідали інтересам дітей оскільки були спрямовані на забезпечення виконання зобов'язань TOB "ОСОБА_9 ЛТД. Відповідно до ст. 405 ЦК України, Члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. У відповідності зі ст. 17 Закону України "Про охорону дитинства" батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, відмовлятися від належних дитині майнових прав, здійснювати розподіл, обмін, відчуження житла, зобов'язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов'язання. Відповідно до ст. 18 "Про охорону дитинства" Діти - члени сім'ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла, (законодавець визначив, що такий контроль здійснюється шляхом надання згоди на посвідчення або відмову посвідченні правочинів відносно нерухомого майна право власності або право користування якими мають неповнолітні. Отже правочин щодо передачі майна в іпотеку прирівнюється до угоди про відчуження де на відміну від відчуження (право власності при купівлі-продажу переходить з посвідченням правочину (ст. 656 ЦК України). Іпотекодержатель набуває право звернути стягнення (воно повинно бути таким на яке можна звернути стягнення). Доводи відповідача викладені у письмовому запереченні не спростовують доводів позивача викладених у позовній заяві підтвердженій належними та допустимими доказами а також доказами здобутими під час попереднього розгляду справи 18 квітня 2011 р. а навпаки викривлюють зміст та наслідки документів які використовувались нотаріусом при посвідчені правочинів щодо передачі в банк в іпотеку нерухомого майна.

Представник відповідача –ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк» ОСОБА_17 позову не визнав та суду пояснив, що оскільки в якості забезпечення виконання зобов'язань по Договору невідновлювальної кредитної лінії №630/08-16 від 29.07.2008 року між АКБ СР «Укрсоцбанк», правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк»та ТзОВ «ОСОБА_9 ЛТД»30.07.2008р. з ОСОБА_5 був укладений ОСОБА_18 договір за реєстровим №1443, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згідно умов якого передано в іпотеку Відповідачу 1 наступне нерухоме майно: земельну ділянку з кадастровим номером 4610600000:01:018:0206, загальною площею 0,0763 га та цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель, що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, 1 /один/; житловий будинок з господарськими будівлями, що складається із п'яти житлових кімнат, однієї кухні та підвалу, загальною площею 382,7 кв.м. та житловою площею 116,5 кв.м., що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, буд. 1 /один/. Даний договір посвідчений приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 у відповідності до норм чинного законодавства, а саме: згідно ст. 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей»для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав та інтересів дітей при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, яке належить дітям.

Таким чином, при вирішенні питання щодо необхідності одержання попередньої згоди органів опіки та піклування при посвідчені договору іпотеки нотаріус встановляє дві обставини:

а)наявність/відсутність в дитини прав власності на нерухоме майно (житло). Згідно представленого Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради 21.04.2008 року, предмет іпотеки належить на праві власності ОСОБА_5. В неповнолітніх ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 та ОСОБА_11 відсутнє право власності на дане житло (предмет іпотеки).

б) наявність/відсутність в дитини права користування нерухомим майном (житлом).

Відповідно до законодавства України право користування житлом безпосередньо пов'язане з проживанням в даному житлі дитини та/або батьків дитини, що в свою чергу засвідчується відповідною довідкою виданою уповноваженим органом. А саме, згідно ст. 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Згідно ст. 156 Житлового кодексу, члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

Згідно ст.18 Закону України «Про охорону дитинства», діти - члени сім'ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Отже, діти (неповнолітні) мають право користуватися не будь - яким нерухомим майном (житлом), а тим у якому проживають разом з батьками (займаним приміщенням).

Відповідно до ч.3 ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

При встановленні кола осіб що проживають за адресою предмету іпотеки нотаріус користується відповідною довідкою, згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

При посвідченні Договору іпотеки нотаріусу було надано довідку №2025 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3, відповідно до якої за адресою предмету іпотеки (м. Дрогобич, вул. Ставище, 1) а ні неповнолітні ОСОБА_15-П.Р., ОСОБА_16 та ОСОБА_11, а ні будь - хто з його батьків, за адресою предмету іпотеки не проживали. Достовірність даної довідки жодною із сторін не оспорювалась. Відсутність реєстрацію батьків неповнолітнього за адресою предмету іпотеки на момент оформлення договору підтверджується також їх паспортним документами. Згідно Довідки №2022 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3 Відповідач 1 разом з неповнолітніми дітьми зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7. Даний факт також викладений у відповідній заяві ОСОБА_5 від 21.07.2008р.

Таким чином, нотаріусом цілком правомірно встановлено факт відсутності в неповнолітніх осіб прав власності та прав користування предметом іпотеки (житловий будинок за адресою м.Дрогобич, вул. Ставище, 1. За відсутності відповідних прав (власності, користування) не може бути мови і про їх порушення.

Згідно офіційного листа Міністерства Юстиції України від 25.07.2006 р. N 19-50-556 «Щодо отримання згоди органів опіки та піклування» «...нотаріуси для встановлення факту користування нерухомим майном витребовують довідку про реєстрацію місця проживання або місця перебування дитини за адресою майна, що відчужується або заставляється, видану житлово-експлуатаційною організацією або іншим відповідним уповноваженим органом з питань реєстрації.

Коли з поданих документів нотаріусом установлено, що така дитина проживає за іншою адресою, ніж адреса майна, що відчужується, а також те, що така дитина не має права власності на де майно (його частину) нотаріус має право не витребовувати згоду органів опіки та піклування на посвідчення такого правочину ....»

Такої ж правової позиції дотримується і Верховний Суд України. Тобто, право користування майном члена сім'ї власника житла пов'язано з моментом здійснення реєстрації за місцем проживання особи, про що робиться відповідний запис до будинкової книги. Таким чином, згода органів опіки та піклування необхідна лише у випадку, якщо дитина є власником (співвласником), або має право на користування жилим приміщенням, що відчужується. Отже, при укладенні між Укрсоцбанком та відповідачем ОСОБА_18 договору від 30 липня 2008 року №1446 по реєстру, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згода органів опіки і піклування не вимагалась. Відсутні і будь - які інші порушення законодавства, які могли б бути підставою для визнання договору недійсним згідно ст. 203 та 215 Цивільного кодексу України.

ОСОБА_19 ОСОБА_20 в судове засідання не з»явилася, надіславши на адресу суду заяву в якій просить слухати справу за її відсутності . ОСОБА_21 вимоги визнає, щодо ухвалення судового рішення по суті спору покладається на думку суду, а необхідні пояснення по суті спору надасть її представник який приймає участь у розгляді справи від її імені.

Представник відповідача – ОСОБА_22 в судовому засіданні позовні вимоги визнав та суду пояснив, що на вихованні у відповідача ОСОБА_5 знаходиться троє неповнолітніх дітей, а саме ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та відмітками у паспорті відповідачки.

Станом на момент передачі в іпотеку нерухомого майна у будинку була зареєстрована та проживала відповідачка ОСОБА_5, що підтверджується відміткою про реєстрацію у паспорті серії KB 091204 виданому на ім'я ОСОБА_5.

Відповідно до ст. 177 Сімейного кодексу України, батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири: видавати письмові зобов'язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини. Батьки мають право дати згоду на вчинення неповнолітньою дитиною правочинів передбачених частиною другою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло.

При вчиненні одним із батьків правочинів щодо майна малолітньої дитини вважається, що він діє за згодою другого з батьків. Другий з батьків має право звернутися до суду з вимогою про визнання правочину недійсним як укладеного без його згоди, якщо цей правочин виходить за межі дрібного побутового.

На вчинення одним із батьків правочинів щодо транспортних засобів та нерухомого майна малолітньої дитини повинна бути письмова нотаріально засвідчена згода другого з батьків.

Відповідно до ст. 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" Держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочини щодо нерухомого майна. Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.

Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

Для здійснений будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування.

У випадку наявності будь-якої правової колізії, неповноти, нечіткості або суперечливості законодавства, що регулює спірні правові відносини, що стосуються інтересів дитини, суд відповідно до вимог ст.8 ЦПК України та ст.З Конвенції "Про права дитини" повинен надавати перевагу якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. У т.ч. це стосується й положень такого підзаконного нормативно-правового акту, як Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Одним із правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки і піклування, відповідно до статті 177 СК України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься і право користування жилим приміщенням. Адже відповідно до частини другої та третьої ст.18 Закону України "Про охорону дитинства" діти члена сім'ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчужені жилих приміщень та купівлі нового житла. Наведені положення узгоджується із вимогами частини другої ст.64 та частини першої ст.156 ЖК України та ст.405 ЦК України.

Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Третя особа –відділ служби у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської Ради - ОСОБА_9 - позовні вимоги ОСОБА_1 підтримав та суду пояснив, що відповідно до вимог ст.8 ЦПК України та ст.З Конвенції "Про права дитини" повинно надаватися перевага якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Третя особа –приватний нотаріус Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 - позовні вимоги заперечила та суду пояснила, що оскільки в якості забезпечення виконання зобов'язань по Договору невідновлювальної кредитної лінії №630/08-16 від 29.07.2008 року між АКБ СР «Укрсоцбанк», правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк»та ТзОВ «ОСОБА_9 ЛТД»30.07.2008р. з ОСОБА_5 був укладений ОСОБА_18 договір за реєстровим №1443, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згідно умов якого передано в іпотеку Відповідачу 1 наступне нерухоме майно: земельну ділянку з кадастровим номером 4610600000:01:018:0206, загальною площею 0,0763 га та цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель, що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, 1 /один/; житловий будинок з господарськими будівлями, що складається із п'яти житлових кімнат, однієї кухні та підвалу, загальною площею 382,7 кв.м. та житловою площею 116,5 кв.м., що знаходиться за адресою: Львівська область, м. Дрогобич, вул. Ставище, буд. 1 /один/. Даний договір був посвідчений нею - приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 у відповідності до норм чинного законодавства, а саме: згідно ст. 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей»для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав та інтересів дітей при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, яке належить дітям.

Таким чином, при вирішенні питання щодо необхідності одержання попередньої згоди органів опіки та піклування при посвідчені договору іпотеки нотаріус встановляє дві обставини:

а)наявність/відсутність в дитини прав власності на нерухоме майно (житло). Згідно представленого Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради 21.04.2008 року, предмет іпотеки належить на праві власності ОСОБА_5. В неповнолітніх ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 та ОСОБА_11 відсутнє право власності на дане житло (предмет іпотеки).

б) наявність/відсутність в дитини права користування нерухомим майном (житлом).

Відповідно до законодавства України право користування житлом безпосередньо пов'язане з проживанням в даному житлі дитини та/або батьків дитини, що в свою чергу засвідчується відповідною довідкою виданою уповноваженим органом. А саме, згідно ст. 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Відповідно до ч.3 ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

При встановленні кола осіб що проживають за адресою предмету іпотеки нотаріус користується відповідною довідкою, згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

При посвідченні Договору іпотеки нотаріусу було надано довідку №2025 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3, відповідно до якої за адресою предмету іпотеки (м. Дрогобич, вул. Ставище, 1) а ні неповнолітні ОСОБА_15-П.Р., ОСОБА_16 та ОСОБА_11, а ні будь - хто з його батьків, за адресою предмету іпотеки не проживали. Достовірність даної довідки жодною із сторін не оспорювалась. Відсутність реєстрацію батьків неповнолітнього за адресою предмету іпотеки на момент оформлення договору підтверджується також їх паспортним документами. Згідно Довідки №2022 від 29.07.2008 року Комунального підприємства Будинкова управа №3 Відповідач 1 разом з неповнолітніми дітьми зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7. Даний факт також викладений у відповідній заяві ОСОБА_5 від 21.07.2008р.

Таким чином, нотаріусом цілком правомірно встановлено факт відсутності в неповнолітніх осіб прав власності та прав користування предметом іпотеки (житловий будинок за адресою м.Дрогобич, вул. Ставище, 1. За відсутності відповідних прав (власності, користування) не може бути мови і про їх порушення.

Згідно офіційного листа Міністерства Юстиції України від 25.07.2006 р. N 19-50-556 «Щодо отримання згоди органів опіки та піклування» «...нотаріуси для встановлення факту користування нерухомим майном витребовують довідку про реєстрацію місця проживання або місця перебування дитини за адресою майна, що відчужується або заставляється, видану житлово-експлуатаційною організацією або іншим відповідним уповноваженим органом з питань реєстрації.

Коли з поданих документів нотаріусом установлено, що така дитина проживає за іншою адресою, ніж адреса майна, що відчужується, а також те, що така дитина не має права власності на де майно (його частину) нотаріус має право не витребовувати згоду органів опіки та піклування на посвідчення такого правочину ....»

Такої ж правової позиції дотримується і Верховний Суд України. Тобто, право користування майном члена сім'ї власника житла пов'язано з моментом здійснення реєстрації за місцем проживання особи, про що робиться відповідний запис до будинкової книги. Таким чином, згода органів опіки та піклування необхідна лише у випадку, якщо дитина є власником (співвласником), або має право на користування жилим приміщенням, що відчужується. Отже, при укладенні між Укрсоцбанком та відповідачем ОСОБА_18 договору від 30 липня 2008 року №1446 по реєстру, зі змінами внесеними згідно договору від 28.08.2009р. за реєстровим №1085, згода органів опіки і піклування не вимагалась. Відсутні і будь - які інші порушення законодавства, які могли б бути підставою для визнання договору недійсним згідно ст. 203 та 215 Цивільного кодексу України.

Заслухавши пояснення позивача, представника позивача, представника відповідача ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк», представника відповідача ОСОБА_22, третіх осіб –відділу –служби у справах дітей Дрогобицької міської Ради ОСОБА_9, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6, свідків, дослідивши матеріали справи, суд вбачає підстави для задоволення позову.

З пояснень свідків: ОСОБА_23 та Хом»як М.М., які є сусідами позивача ОСОБА_1 суду пояснили, що ОСОБА_1 О та ОСОБА_5 проживають з сім»єю та мають на вихованні троє неповнолітніх дітей, які проживають та продовжують проживати ІНФОРМАЦІЯ_8 починаючи з травня 2005 року по даний час. Добре знають цю родину, їхніх дітей, ввічливих та вихованих , які завжди з ними вітаються. Проте, чи є у них інше місце проживання їм не відомо.

В судовому засіданні встановлено, що 30 липня 2008 р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі заступника начальника Трускавецького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_7 та ОСОБА_5 як майновим поручителем боржника ОСОБА_8 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_9 ЛТД" по кредитному договору від 29.07.2008 р. за № 630/08-16 укладено іпотечний договір за умовами якого Іпотекодавець передав, а Іпотекодержатель отримав в іпотеку нерухоме майно, будинок загальною площею 382.7 м.кв. житловою площею 116.5 м.кв. розташований на земельній ділянці 0.0763 га в м. Дрогобич по вул. Ставище, 1 Львівської області. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та реєстровано у реєстрі за № 1443.

28 серпня 2009р. між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі начальника Дрогобицького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_10 та ОСОБА_5 як майновим поручителем укладено договір про внесення змін до іпотечного договору від 30.07.2008 р. за яким розмір основного зобов'язання а також строк повернення боргу збільшився. Вказаний правочин укладено нотаріально де справжність підпису сторін посвідчено приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано у реєстрі за № 1085.

Факт проживання ОСОБА_14 разом з неповнолітніми ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_24 Романовичем,ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Дрогобич по вул.Ставище, 1 підтверджується відміткою у паспорті на його ім.»я , актом обстеження житлових умов, письмовими доказами які наявні у матеріалах справи, заявою ОСОБА_25, яка визнала вказані обставини. Крім того сусіди у своїх заявах від 20.05 .11р. та 21.05.1 1р. підтвердили факт його проживання разом з ОСОБА_5, а також неповнолітніми дітьми у м. Дрогобич по вул. Ставище,1.

Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваннх законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна.

У відповідності до ст. 39 ЦПК України, права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років а також недієздатних фізичних осіб захитають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Права свободи та інтереси осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захитають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом.

Відповідно 224 Цивільного кодексу України, правочии, вчинений без дозволу органу опіки та піклування (стаття 71 цього Кодексу), є нікчемним.

Відповідно до ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину, недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першого третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин) У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Відповідно до ст. 236 ЦК України, нікчемний правочин або правочин. визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

Так, відповідно до ст.З Конвенції "Про права дитини", схваленої резолюцією 44-сесії Генеральної Асамблеї ООН 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою ВР України від 27 лютого 1991 року №789-ХІІ, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Основним законом, який визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріорітет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток встановлює основні засади державної політики у цій сфері, є Закон України "Про охорону дитинства", норми якого узгоджуються із вищеназваними положеннями Конвенції "Про права дитини" та, на переконання колегії, не можуть тлумачитися звужено.

У випадку наявності будь-якої правової колізії, неповноти, нечіткості або суперечливості законодавства, що регулює спірні правові відносини, що стосуються інтересів дитини, суд відповідно до вимог ст.8 ЦПК України та ст.З Конвенції "Про права дитини" повинен надавати перевагу якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. У т.ч. це стосується й положень такого підзаконного нормативно-правового акту, як Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Одним із правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки і піклування, відповідно до статті 177 СК України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься і право користування жилим приміщенням. Адже відповідно до частини другої та третьої ст.18 Закону України "Про охорону дитинства" діти члена сім'ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчужені жилих приміщень та купівлі нового житла. Наведені положення узгоджується із вимогами частини другої ст.64 та частини першої ст.156 ЖК України та ст.405 ЦК України.

Відповідно до ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Відповідно до ч. 6 ст.203 ЦК України Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Відповідно до ч. З ст. 209 ЦПК України, Нотаріальне посвідчення може бути вчинене на тексті лише такого правочину, який відповідає загальним вимогам, встановленим статтею 203 цього Кодексу.

Відповідно до статей 215 та 216 ЦК України суди розглядають справи за позовами: про визнання оспорюваного правочину недійсним і застосування наслідків його недійсності, про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину.

Вимога про встановлення нікчемності правочину підлягає розгляду в разі наявності відповідного спору. Такий позов може пред'являтися окремо, без застосування наслідків недійсності нікчемного правочину. Таким чином вищезазначений договір іпотеки зі змінами і доповненнями у розумінні правових наслідків, передбачених ст.ст. 71, 203, 209, 215, 216, 224 Цивільного кодексу України ст. 177 Сімейного кодексу України, ст. 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей" та ст. ст. 18, Закону України "Про охорону дитинства" є недійсним (нікчемним).

Статтею 17 ЗУ "Про іпотеку", передбачено випадки припинення іпотеки серед них: припинення основного зобов'язання або закінчення строку дії цього договору.

Відповідно до ст.ст. 73,74 Закону України "Про нотаріат" нотаріус накладає заборону на відчуження нерухомого майна. Одержавши повідомлення банку про погашення кредиту, припинення іпотечного договору, нотаріус знімає заборону на відчуження нерухомого майна.

Однак на сьогодні в Україні не існує дієвих механізмів виявлення дітей, що мають право користування нерухомим майном, не визначено меж компетенції органів опіки та піклування по наданню згоди на здійснення будь-яких правочинів щодо майна, право користування яким мають діти. Міністерство юстиції погоджується із пропозицією Асоціації українських банків щодо внесення відповідних змін до законодавства. Так, відповідно до ст.З Конвенції "Про права дитини", схваленої резолюцією 44-сесії Генеральної Асамблеї ООН 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою BP України від 27 лютого 1991 року №789-ХІІ. в усіх діях щодо дітей, незалежно від тою. здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Основним законом, який визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріорітет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на житія, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток встановлює основні засади державної політики у цій сфері, є Закон України "Про охорону дитинства", норми якого узгоджуються із вищеназваними положеннями Конвенції "Про права дитини" та. на переконання позивача, не можуть тлумачитися звужено. Крім того у листі від 25.07.2006 р. № 19-20-556 Щодо укладення іпотечного договору, статтею 5 Закону України «Про іпотеку»передбачено, що предметом іпотеки може бути нерухоме майно яке стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, та умови, що іпотекодавець, може документально підтвердити право на набуття ним у власність відповідного нерухомого майна у майбутньому. Обтяження такого нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації у встановленому законом порядку незалежно від того, хто є власником цього.

Таким чином внаслідок неправомірних дій сторін договору, неповнолітні ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_12 Романович, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 залишаться без житла яке являється єдиним та законним місцем проживання. В матеріалах кредитної справи міститься інформація, що у відповідача на вихованні знаходиться двоє малолітніх дітей і ці факти ніким не приховувались.

Оскільки батьки управляють майном, майновими правами, які належать дитині, з обов'язковим врахуванням потреб та інтересів дитини, зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку та піклування (з дозволу органу опіки та піклування), а отримання батьками дозволу органів опіки та піклування на укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, є необхідним не тільки тоді, коли ці договори стосуються майна дитини, але й тоді, коли вони стосуються її майнових прав, зокрема, права на користування жилим приміщенням. Отримання такого дозволу є необхідною умовою законності відповідного правочину. А тому позовні вимоги ОСОБА_1 в інтересах неповнолітніх як законний представник ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача- Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним , слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 88 , 209, 213, 215, ЦПК України, ст.ст. 203, 209, 215-216 ЦК України суд,

вирішив:

ОСОБА_21 ОСОБА_26 в інтересах неповнолітніх як законний представник ОСОБА_2 Романовича, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 акціонерного товариства «Укрсоцбанк»в особі Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк», ОСОБА_5, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача- Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради, приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 про визнання правочину недійсним, задоволити.

Визнати недійсним з моменту його вчинення іпотечний договір від 30.07.2008 року укладений між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі заступника начальника Трускавецького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_7 та ОСОБА_5 як майновим поручителем боржника ОСОБА_8 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_9 ЛТД" по кредитному договору від 29.07.2008 р. за № 630/08-16 посвідченого приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та реєстровано у реєстрі за № 1443.

Визнати недійсним з моменту його вчинення договір про внесення змін до іпотечного договору від 30.07.2008 року укладеного 28.08.2009 року між Акціонерним комерційним банком соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі начальника Дрогобицького відділення Львівської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" ОСОБА_10 та ОСОБА_5 як майновим поручителем, посвідченого приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано у реєстрі за № 1085.

Зобов»язати приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу ОСОБА_6 внести до єдиного державного реєстру заборон відчуження об»єктів нерухомого майна та державного реєстру іпотек відповідні зміни, пов»язані з визнанням недійсним іпотечного договору від 30.07.2008 р. за № 1443 договору від 28.09.2009 року про внесення змін і доповнень до іпотечного договору та скасувати накладену заборону при посвідченні іпотечного договору від 30.07.2008 року за № 1444, 1445.

Рішення може бути оскаржено в судову палату по цивільних справах Львівського апеляційного суду через Дрогобицький міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення суду.

Головуюча суддя : __________________

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/17612661

та, на переконання колегії, не можуть тлумачитися звужено.....цікавий вийшов мікс

а що сказала справжня колегія відомо?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Ребят, не возьму в толк - ЗАЧЕМ ЦИТИРОВАТЬ ТАКИЕ ДЛИННЫЕ ПОСТЫ??? Тупо убивается тема.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

та, на переконання колегії, не можуть тлумачитися звужено.....цікавий вийшов мікс

а що сказала справжня колегія відомо?

Вильний удалите все решение, понятно, что вы даете к нему коментарий

Все что находится от первой квадратной скобки до последней и все решение удаляете.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Отже, діти (неповнолітні) мають право користуватися не будь - яким нерухомим майном (житлом), а тим у якому проживають разом з батьками (займаним приміщенням).

а если у родителей два места жительства, что тогда?

Дети имеют право пользования обоими объектами недвижимого имущества.

Одним із правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки і піклування, відповідно до статті 177 СК України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься і право користування жилим приміщенням

При заключении договора ипотеки не происходит отказа от имущественных прав детей.

Но заключение договора ипотеки жилья, право пользование, которым имеют дети без согласия органов опеки и попечительства противоречит ч. 1 ст. 203 ЦК.

Стаття 203. Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину

1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

И конечно же сделка противоречит интересам детей.

Відповідно до ч. 6 ст.203 ЦК України Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 month later...

А есть ли негативная практика, когда суды отказывались признавать договора ипотеки недействительными, хотя согласия опекунского банк не получал.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

А есть ли негативная практика, когда суды отказывались признавать договора ипотеки недействительными, хотя согласия опекунского банк не получал.

В нашей стране все возможно.
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...