Определение ВССУГУД об обязательстве рассмотреть апелляцию на опредление о выдаче исполнительного листа по решению третейского суда Альфа-банка


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

1 голос

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      1
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2011 року

м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Кузнєцова В.О.,

суддів: Ізмайлової Т.Л., Кадєтової О.В., Мартинюка В.І., Мостової Г.І., -

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду, за касаційною скаргою ОСОБА_1 в частині оскарження ухвали апеляційного суду Чернігівської області від 07 квітня 2011 року,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2011 року ПАТ «Альфа-Банк» звернувся у суд із заявою про видачу виконавчого листа на підставі рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації «Всеукраїнський фінансовий союз».

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 04 березня 2011 року задоволено заяву ПАТ «Альфа-Банк» про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.

Ухвалено видати ПАТ «Альфа-Банк» виконавчий лист на підставі рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації «Всеукраїнський фінансовий союз» від 14 квітня 2010 року по цивільній справі № 234-8/34/10 третейського суду.

Ухвалою судді апеляційного суду Чернігівської області від 07 квітня 2011 року повернуто апеляційну скаргу ОСОБА_1 на вищенаведену ухвалу районного суду.

У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 07 квітня 2011 року, мотивуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права, та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Постановляючи оскаржувану ухвалу, апеляційний суд виходив з того, що положеннями ст. 293 ЦПК України встановлено вичерпний перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, а тому оскарження ухвали про видачу виконавчого листа в апеляційному суді чинним законодавством не передбачено з огляду на те, що така ухвала у ст. 293 ЦПК України прямо не зазначена.

Проте, погодитися з такими висновками апеляційного суду не можна.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів cудової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як вбачається із матеріалів справи, 14 квітня 2010 року Постійно діючим третейським судом при Всеукраїнській Громадській Організації «Всеукраїнський фінансовий союз» прийнято рішення у справі за позовом ПАТ «Альфа-Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, яким частково задоволено позовні вимоги.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Альфа-Банк» заборгованість за кредитним договором у загальній сумі 1953162,32 грн. та витрати по сплаті третейського збору у розмірі 99,29 грн.

Ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 04 березня 2011 року задоволено заяву ПАТ «Альфа-Банк» про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.

Ухвалено видати ПАТ «Альфа-Банк» виконавчий лист на підставі рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації «Всеукраїнський фінансовий союз» від 14 квітня 2010 року по цивільній справі № 234-8/34/10 третейського суду.

Ухвалою судді апеляційного суду Чернігівської області від 07 квітня 2011 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на вказану вище ухвалу районного суду повернуто апелянту як таку, що не підлягає оскарженню в апеляційному порядку на підставі положень ст. 293 ЦПК України.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно з п.8 ч.3 ст.129 Конституції України основними засадами судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 27 січня 2010 року за №3-рп/2010 судове рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку у випадках, коли закон не містить прямої заборони на таке оскарження.

Узагальнюючи роз’яснення, надані Конституційним Судом України, положення ч. 1 ст. 293 ЦПК України необхідно розуміти як таке, що передбачає право оскаржувати окремо від рішення суду в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції, за виключенням встановлення положеннями ЦПК України прямої заборони такого оскарження.

У статті 293 ЦПК України наведено перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

У пункті 33 частини першої цієї статті Кодексу визначено можливість апеляційного оскарження ухвали суду щодо повернення заяви про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою місцевого суду від 04 березня 2011 року задоволено заяву ПАТ «Альфа-Банк» про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що висновок суду апеляційної інстанції про те, що оскарження такої ухвали в апеляційному порядку законодавством не передбачено є таким, що не ґрунтується на законі.

Враховуючи викладене, ухвала суду апеляційної інстанції Чернігівської області від 07 квітня 2011 року про повернення апеляційної скарги підлягає до скасування з передачею справи до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.

Відповідно до ст. 342 ЦПК України суд касаційної інстанції скасовує ухвалу і передає питання на новий розгляд до суду першої або апеляційної інстанції, якщо було порушено порядок, встановлений для його вирішення.

Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 07 квітня 2011 року скасувати, а справу за заявою Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду направити до апеляційного суду для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.О. Кузнєцов

Судді : Т.Л. Ізмайлова

О.В. Кадєтова

В.І. Мартинюк

Г.І. Мостова

http://reyestr.court.gov.ua/Review/20205033

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Отличное определение.

Был случай, когда апелляция вернула апелляционную жалобу на определение предварительного заседания и назначения дела к рассмотрению.

Хотя я ссылался на решение КСУ

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...