Определения следственного судьи о доступе к аудиторским отчетам и проверкам по банку Форум у НБУ и Прайсвотерхаус Куперс (Аудит)


Recommended Posts

Державний герб України

Справа № 755/25178/14-к

 

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

"07" жовтня 2015 р.

 

Суддя Дніпровського районного суду м. Києва Чаус М.О.,

 

при секретарі: Луценко О.А.

за участю прокурора Вигівського М.І.

слідчої Лисенко Г.В..

 

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчої СВ Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві Лисенко Г.В.. про тимчасовий доступ до документів по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42014100040000195 від 22.07.2014 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, суд -

 

ВСТАНОВИВ:

 

Слідча СВ Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві Лисенко Г.В. надала до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів по кримінальному провадженню внесеного до ЄРДР за № 42014100040000195 від 22.07.2014 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

 

Як вбачається з матеріалів, що 04.05.2012 року за № 47-112/6776 на адресу голови правління ПАТ «Банк Форум» ОСОБА_2 надійшов лист Директора Генерального департаменту банківського нагляду Національного Банку України ОСОБА_3 Відповідно до вказаного листа в статистичних звітах, що подаються до НБУ а саме № 613 "Звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами" станом на 01.04.2012 виявлені факти, які можуть свідчити про недотримання Банком вимог Положення №279 при здійснені класифікації виду заборгованості окремих контрагентів, оскільки дата кінцевого погашення зобов'язань згідно з 126 кредитними договорами вже минула. Також, встановлені розбіжності класифікації Банком виду заборгованості окремих контрагентів, порівняно з іншими банками. Слід зазначити, що класифікація виду заборгованості 22 контрагенгів, здійснена Банком, є значно вищою ніж класифікація віщу заборгованості цих контрагентів іншими Банками. Крім того, ПАТ «Банк Форум» листом від 17.04.2012 №2126/8.2.1 повідомив, що протягом березня 2012 здійснено продаж кредитної заборгованості. Проте, у формі статистичної звітності № 653 "Звіт про кількість кредитних договорів та обсяги заборгованості" за станом на 01.04.2012 зазначена інформація відсутня.

 

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що після придбання "ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД" акцій ПАТ «БАНК ФОРУМ» у «Commerzbank», у березні 2013 року був виготовлений звіт міжнародної аудиторської компанії «КРМG» згідно якого ПАТ «БАНК ФОРУМ» у зв'язку із існуванням проблемної заборгованості по кредитам наданих банком, що не відображалась в офіційній звітності яка подавалась до НБУ необхідно було доформувати резерви банку на суму 2 500 589 тис. грн.

 

Зазначений висновок був зроблений на підставі перерахунку донарахування суми резерву по можливим втратам для 150 позичальників. Аудитом встановлено, що Різниця в кількості днів прострочення вплинула на категорії кредитів і, отже, зробила вплив на ставки резервування. Зміна категорії кредиту вплинуло на суму коефіцієнта покриття, що приймається для розрахунку резерву з можливим втратам по кредитам. В результаті сума резерву по можливим втратам по кредитам значно збільшилася в тих випадках, коли були перераховані терміни прострочення заборгованості в бік погіршення в порівнянні з даними, відображеними в кредитному портфелі. Відповідно до вказаного звіту встановлено, що фактичне погашення заборгованості було гірше, ніж в кредитному портфелі або кількість фактичних днів прострочення на основі документів було більше, ніж кількість днів прострочення по кредитному портфелю.

 

З метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості під час розслідування кримінального провадження, зокрема для проведення почеркознавчих експертиз, отримання відомостей з документів, які можуть бути використані, як доказ у вказаному провадженні, виникла необхідність у дослідженні наступних документів які перебувають у володінні Національного банку України : статистичні звіти надані ПАТ «Банк Форум» № 604 «Звітах для формування резерву для відшкодування можливих витрат за кредитними операціями» № 613 «Звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами» № 653 "Звіт про кількість кредитних договорів та обсяги заборгованості" що подавались до НБУ починаючи з 2008 року по теперішній час; звіти про проведення інспектування банку - юридичної особи ПАТ «Банк Форум» за 2010 та 2013 роки разом із всіма додатками до них.

 

Інформація пов'язана з відкриттям банківської таємниці має важливе доказове значення у справі.

 

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищезазначені документи та речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а здобути докази іншим шляхом неможливо, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, що становлять банківську таємницю.

 

Суд, вивчивши надані матеріали, вислухавши слідчого, представника ПАТ «Банк Форум», вислухавши доводи прокурора, який обґрунтував клопотання та зазначив обставини які свідчать про необхідність надання тимчасового доступу до документів та необхідності їх вилучення, суд прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

 

З матеріалів вбачається, що вчинено злочин середньої тяжкості, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років. Наявні в Національному банку України документи, які сприятимуть розкриттю злочину та встановленню істини по справі.

 

Враховуючи викладене, та на підставі ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, суд -

 

У Х В А Л И В :

 

Клопотання слідчої СВ Дніпровського РУГУ МВС України в м. Києві Лисенко Г.В. про тимчасовий доступ до документів по кримінальному провадженню внесеному до ЄРДР за № 42014100040000195 від 22.07.2014 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України - задовольнити.

 

Зобов'язати Національний банк України надати старшому слідчому слідчого відділу Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві майору міліції Лисенко Г.В. та старшому слідчому слідчого відділу Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві майору міліції Гончаруку А.П. тимчасовий доступ документів та речей, які перебувають у володінні Національного банку України, що розташований за адресою: 01601, Київ, вул. Інститутська, 9, а саме до:

 

-статистичні звіти надані ПАТ «Банк Форум» № 604 «Звітах для формування резерву для відшкодування можливих витрат за кредитними операціями» № 613 «Звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами» № 653 "Звіт про кількість кредитних договорів та обсяги заборгованості" що подавались до НБУ починаючи з 2008 року по теперішній час;

 

-звіти про проведення інспектування банку - юридичної особи ПАТ «Банк Форум» за 2010 та 2013 роки разом із всіма додатками до них.

 

Надати розпорядження Національному банку України, що розташований за адресою: 01601, Київ, вул. Інститутська, 9, про можливість вилучення копій та оригіналів зазначених вище документів, що становлять банківську таємницю

 

Строк дії ухвали визначено один місяць з дня постановлення ухвали.

 

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів па підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

 

Ухвала оскарженню не підлягає.

 

Суддя:

 

http://reyestr.court.gov.ua/Review/52970333

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Державний герб України

Справа № 755/25178/14-к

 

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "13" жовтня 2015 р.

 

 Суддя Дніпровського районного суду м. Києва Чаус М.О.,

 

при секретарі: Луценко О.А.

за участю прокурора Антилогова Б.Ю.

слідчої Лисенко Г.В.

 

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчої СВ Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві Лисенко Г.В.. про тимчасовий доступ до документів по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42014100040000195 від 22.07.2014 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, суд -

 

ВСТАНОВИВ:

 

Слідча СВ Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві Лисенко Г.В. надала до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів по кримінальному провадженню внесеного до ЄРДР за № 42014100040000195 від 22.07.2014 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

 

Як вбачається з матеріалів, що за період з 01.03.2010 року по теперішній час невстановленими посадовими особами ПАТ «Банк Форум» вчинено службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

 

Із заявою про вчинення вказаного кримінального правопорушення звернулась уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ОСОБА_2 , яка діє на підставі рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 16.06.2014 року № 49 «Про виведення з ринку та здійснення тимчасової адміністрації» 

 

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що 04.05.2012 року за № 47-112/6776 на адресу голови правління ПАТ «Банк Форум» ОСОБА_3 надійшов лист Директора Генерального департаменту банківського нагляду Національного Банку України ОСОБА_4 Відповідно до вказаного листа в статистичних звітах, що подаються до НБУ а саме № 613 "Звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами" станом на 01.04.2012 виявлені факти, які можуть свідчити про недотримання Банком вимог Положення №279 при здійснені класифікації виду заборгованості окремих контрагентів, оскільки дата кінцевого погашення зобов'язань згідно з 126 кредитними договорами вже минула. Також, встановлені розбіжності класифікації Банком виду заборгованості окремих контрагентів, порівняно з іншими банками. Слід зазначити, що класифікація виду заборгованості 22 контрагенгів, здійснена Банком, є значно вищою ніж класифікація віщу заборгованості цих контрагентів іншими Банками. Крім того, ПАТ «Банк Форум» листом від 17.04.2012 №2126/8.2.1 повідомив, що протягом березня 2012 здійснено продаж кредитної заборгованості. Проте, у формі статистичної звітності № 653 "Звіт про кількість кредитних договорів та обсяги заборгованості" за станом на 01.04.2012 зазначена інформація відсутня.

 

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що після придбання "ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД" акцій ПАТ «БАНК ФОРУМ» у «Commerzbank», у березні 2013 року був виготовлений звіт міжнародної аудиторської компанії «КРМG» згідно якого ПАТ «БАНК ФОРУМ» у зв'язку із існуванням проблемної заборгованості по кредитам наданих банком, що не відображалась в офіційній звітності яка подавалась до НБУ необхідно було доформувати резерви банку на суму 2 500 589 тис. грн.

 

Зазначений висновок був зроблений на підставі перерахунку донарахування суми резерву по можливим втратам для 150 позичальників. Аудитом встановлено, що Різниця в кількості днів прострочення вплинула на категорії кредитів і, отже, зробила вплив на ставки резервування. Зміна категорії кредиту вплинуло на суму коефіцієнта покриття, що приймається для розрахунку резерву з можливим втратам по кредитам. В результаті сума резерву по можливим втратам по кредитам значно збільшилася в тих випадках, коли були перераховані терміни прострочення заборгованості в бік погіршення в порівнянні з даними, відображеними в кредитному портфелі. Відповідно до вказаного звіту встановлено, що фактичне погашення заборгованості було гірше, ніж в кредитному портфелі або кількість фактичних днів прострочення на основі документів було більше, ніж кількість днів прострочення по кредитному портфелю.

 

В ході проведення досудового розслідування був встановлений факт проведення переперевірки (визначення ) показників ПАТ «Банк Форум» аудиторською фірмою «Делойт енд Туш». Так, з метою продажу ПАТ «Банк Форум» представниками «Комерцбанк» з метою визначення ліквідаційної вартості банку і його вартості за доходним методом станом на літо 2012 року, в ПрАТ «Делойт Енд Туш Юкрейніан Сервісез» був замовлений висновок («Звіт оцінки справедливої вартості Банку Форум і компаній банку»). Згідно зазначеного висновку балансовий капітал банку був від'ємний і становив з врахуванням коригування активів на обсяги недеформованих резервів, та потенційного дисконту від продажів кредитів - 1,3 млрд. грн. Обсяг недорезервованих під кредитні ризики станом на кінець 2011 рік складає 1,2 млрд. грн., а за прогнозом на кінець 2012 - 2013 р. 2,5 млрд. грн.

 

Поряд із цим встановлено, що під час здійснення продажу ПАТ «Банк Форум», для здійснення перевірки фінансового стану банку, було залучено ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит), аудиторський висновок товариства був протилежний висновку ПрАТ «Делойт Енд Туш Юкрейніан Сервісез». 

 

З метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості під час розслідування кримінального провадження, зокрема для проведення почеркознавчих експертиз, отримання відомостей з документів, які можуть бути використані, як доказ у вказаному провадженні, виникла необхідність у дослідженні аудиторського звіту фінансової звітності ПАТ «Банк Форум» за 2012 рік виготовленого ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит) та всіх документів, які стали підставою для його виготовлення.

 

Інформація, яка міститься в аудиторському звіті фінансової звітності ПАТ «Банк Форум» за 2012 рік виготовленого ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит).

 

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищезазначені документи та речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а здобути докази іншим шляхом неможливо, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, що становлять банківську таємницю.

 

Суд, вивчивши надані матеріали, вислухавши слідчого, представників ПАТ «Банк Форум», вислухавши доводи прокурора, який обґрунтував клопотання та зазначив обставини які свідчать про необхідність надання тимчасового доступу до документів та необхідності їх вилучення, суд прийшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, в частині доступу зазначених слідчому клопотання документів та їх вилучення завірених копіях.

 

З матеріалів вбачається, що вчинено злочин середньої тяжкості, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років. Наявні в ТОВ Аудиторській фірмі «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит) документи, які сприятимуть розкриттю злочину та встановленню істини по справі.

 

Враховуючи викладене, та на підставі ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, суд -

 

У Х В А Л И В :

 

Клопотання слідчої СВ Дніпровського РУГУ МВС України в м. Києві Лисенко Г.В. про тимчасовий доступ до документів по кримінальному провадженню внесеному до ЄРДР за № 42014100040000195 від 22.07.2014 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України - задовольнити частково.

 

Зобов'язати ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит) надати старшому слідчому слідчого відділу Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві майору міліції Лисенко Г.В. та старшому слідчому слідчого відділу Дніпровського РУ ГУМВС України в місті Києві майору міліції Гончаруку А.П. тимчасовий доступ документів та речей, які перебувають у володінні ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит), що розташоване за адресою: 01032, м. Київ, вул. Жилянська, 75, а саме до: аудиторського звіту фінансової звітності ПАТ «Банк Форум» за 2012 рік виготовленого ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит), в іншій частині відмовити.

 

Надати розпорядження ТОВ Аудиторська фірма «Прайсвотерхаус Куперс (Аудит), про можливість вилучення завірених копій зазначених вище документів, що становлять банківську таємницю.

 

Строк дії ухвали визначено один місяць з дня постановлення ухвали.

 

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів па підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

 

Ухвала оскарженню не підлягає.

 

Суддя:

 

http://reyestr.court.gov.ua/Review/52970964

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...