Recommended Posts

Уважаемые форумчане! может кто сталкивался...При банкротстве юр.лица согласно ст.45 ЗУ "О восстановлении платежеспособности должника....." имеется очередность погашения долгов. Так в 1 очередь включается : 

1) у першу чергу задовольняються:

вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов'язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі;

В моем случае в первую очередь была включена задолженность по зарплате - что правильно. Однако согласно решения суда к выплате предприятие должно также оплатить средний заработок за весь период просрочки (ст.117КЗоТ Украины). Если формально посмотреть на первую очередь выплат (см.выше) то средний заработок вроде бы и не входит в первую очередь, поэтому правильно ликвидатор юр.лица отнес это к 4 очереди выплат. НО ЧТО МЕНЯ СМУЩАЕТ...Недавно прочитал  в постанове Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п.12 постанови №14 Пленуму від 23.12.2011 року «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження»  Якщо заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати (пункт 1 частини першої статті 96 ЦПК), судовий наказ може бути видано не лише на суму заборгованості із заробітної плати, а й на суму компенсації за порушення строків її виплати, оскільки вона входить до структури заробітної плати (Закон України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», Закон України від 19 жовтня 2000 року № 2050-III «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати»). 

То есть компенсация (ст.117 КЗоТ, =средний заработок) входит в структуру зарплаты!!! (если я правильно понял). Так вот возможно ли этим воспользоваться, и обязать ликвидатора включить эти требования (по взысканию среднего заработка) в первую очередь требований.

У кого какие мнения, ну и практика? буду признателен

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения