Пілотні рішення Європейського суду з прав людини на травень 2018 року


Recommended Posts

Завдання процедури винесення пілотного рішення Європейського суду з прав людини:

 -допомогти 47 державам-учасницям, які ратифікували Європейську конвенцію з прав людини, у вирішенні системних або структурних проблем на національному рівні;

- запропонувати можливість швидшого відшкодування особам, яких це стосується;

- допомогти Європейському суду з прав людини більш ефективно розглядати справи, які вже очікують розгляду, шляхом зменшення кількості схожих і зазвичай складних справ, які вимагають детального вивчення.

Основна функція процедури ухвалення пілотних рішень полягає у можливості відкласти чи «заморозити» розгляд схожих справ на певний період, за умови, що Урядом будуть оперативно вжиті необхідні заходи на національному рівні для виконання судового рішення. Проте Суд може відновити розгляд відкладених справ, якщо цього вимагають інтереси правосуддя.

Так, наприклад, у справі «Гуттен-Чапська проти Польщі» (Hutten-Czapska v. Poland) (19.06.2006) законодавство передбачало низку обмежень прав орендодавців, зокрема встановлювала максимально допустимий рівень орендної плати, який був настільки низьким, що орендодавці навіть не могли покрити свої витрати на утримання, не кажучи вже про прибуток. Суд визначив, що справа потенційно стосувалася близько 100 000 орендодавців.

Заходи, яких вимагав Суд: забезпечити у польському національному законодавстві механізм для підтримки справедливого балансу між інтересами орендодавців і загальними інтересами суспільства відповідно до принципів захисту майнових прав згідно з Конвенцією.

Вже у березні 2011 року Суд припинив процедуру пілотного рішення у справі після того, як переконався, що Польща змінила свої закони так, що тепер орендодавці могли повертати кошти на утримання свого майна, поступово включати у вартість оренди суму капіталовкладень і отримувати «гідний дохід і мати реальний шанс на компенсації за минулі порушення їхніх майнових прав».

«Броньовський проти Польщі» - пілотне рішення у 2004 році... вже у 2005 прийнято відповідне законодавство.

«Сулягіч проти Боснії і Герцеговини» - пілотне рішення у 2009, проблему вирішено вже у 2010.

Однак, є й такі пілотні рішення, виконання яких потребує тривалого часу й сили волі державних органів, зокрема, щодо тривалості судових проваджень, невиконання судових рішень тощо.  

https://rm.coe.int/factsheet-5-fs-pilot-judgments-uk/1680a22060

 

Пілотні рішення Європейського суду з прав людини на травень 2018 року.pdf

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...