Решение Хозяйственного суда Запорожской области об отказе Приватбанку во взыскании по договору банковского обслуживания


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

номер провадження справи 17/125/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Запоріжжя

11.03.13

Справа № 5009/4867/12

за позовною заявою: публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК", 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50

адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Запорожець", 70100, Запорізька область, смт Новомиколаївка, вул. Комсомольська, буд 168

про стягнення 59 732,08 грн.

суддя Корсун В.Л.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: Суберляк Д.В., довіреність від 31.10.12 № 4007-О

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

25.12.12 до господарського суду Запорізької області звернулось публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (надалі ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК") з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Запорожець" (далі ТОВ "Запорожець") про стягнення з відповідача заборгованість за договором банківського обслуговування від 01.03.11 б/н в сумі 59 732,08 грн., з яких: 35 151,80 грн. - заборгованість за основною сумою кредиту, 16 625,56 грн. - заборгованість зі сплати процентів за користування кредитом, 5 423,76 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 2 530,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом.

У відповідності до ст. 21 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України), 25.12.12 автоматизованою системою документообігу господарського суду здійснено розподіл справ між суддями та визначено позовну заяву ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" від 20.09.12 до розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 25.12.12 судом порушено провадження у справі № 5009/4867/12, справі присвоєно номер провадження 17/125/12, судове засідання призначено на 23.01.13. У сторін витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи.

У зв'язку з неявкою в судове засідання уповноваженого представника відповідача ухвалою від 23.01.13 розгляд справи судом відкладено на 20.02.13.

На підставі ч. 3 ст. 69 ГПК України за заявою представника позивача ухвалою від 20.02.13 судом строк вирішення спору продовжено до 12.03.13, розгляд справи відкладено на 11.03.13.

За заявою представника позивача розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 11.03.13, на підставі ст. ст. 821, 85 ГПК України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Представника позивача повідомлено про час складення повного рішення.

Позивач підтримував заявлені вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві та у письмових поясненнях від 18.02.13 б/н до позовної заяви, зазначав наступне. 01.03.11 відповідачем було підписано заяву про відкриття поточного рахунку. Згідно із вказаною заявою ТОВ "Запорожець" приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг", які разом із вище вказаною заявою складають договір банківського обслуговування від 01.03.11 б/н. Так, на виконання умов вказаного договору ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" відповідачу встановлено кредитний ліміт в сумі 35 151,80 грн. на поточний рахунок № 26008357360001 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта. Отже, на думку позивача, свої зобов'язання за договором позивач виконав в повному обсязі. При цьому, відповідач свої зобов'язання щодо своєчасного повернення кредиту, процентів за користування кредитом та комісії за користування кредитом належним чином не виконав, внаслідок чого, станом на час розгляду справи в суді, заборгованість по вказаних платежах за спірним договором становить 54 308,32 грн. Також, за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором відповідачу нараховано пеню в розмірі 5 423,76 грн. На підставі викладеного, позивач керуючись ст. ст. 526, 527, 530, 610 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України просить позов задовольнити та стягнути з відповідача 59 732,08 грн., з яких: 35 151,80 грн. - заборгованість за основною сумою кредиту, 16 625,56 грн. - заборгованість зі сплати % за користування кредитом, 5 423,76 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 2 530,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом.

Відповідач в судові засідання жодного разу не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався, про дату, місце і час розгляду справи був повідомлений належним чином. 22.01.13 на адресу суду надійшло клопотання ТОВ "Запорожець" про відкладення розгляду справи в якому відповідач зазначав, що заперечує в повному обсязі проти заявлених вимог ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" та готовий надати контррозрахунок основного боргу і штрафних санкцій. Крім того, вказаним клопотанням просить суд відкласти розгляд справи у зв'язку з неможливістю прибуття в судове засідання 23.01.13 уповноваженого представника відповідача у зв'язку з тим, що представник відповідача знаходитиметься у відрядженні у м. Києві в іншому судовому засіданні.

Згідно із ст. 75 ГПК України, справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 1066 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), за договором банківського рахунку банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Статтею 1067 ЦК України унормовано, що договір банківського рахунку укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунку у банку на умовах, погоджених сторонами (ч. 1). Банк зобов'язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам. Банк не має права відмовити у відкритті рахунка, вчинення відповідних операцій за яким передбачено законом, установчими документами банку та наданою йому ліцензією, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами. У разі необґрунтованого ухилення банку від укладення договору банківського рахунку клієнт має право на захист відповідно до цього Кодексу (ч. 2).

Отже, з урахуванням викладеного, договір банківського рахунку є публічним договором. Банк зобов'язаний укласти договір банківського рахунку з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам. Умови договору не можуть суперечити вимогам Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.03 № 492 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 17.12.03 № 1172/8493. При цьому, договірні відносини між сторонами стосовно банківського рахунку виникають як при укладенні і підписанні єдиного документа, так і за згодою керівника банку, що надається у формі його підпису на заяві клієнта про відкриття рахунку.

Як вбачається з матеріалів цієї господарської справи, 01.03.11 між публічним акціонерним товариством комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (Банк) і товариством з обмеженою відповідальністю "Запорожець" (Клієнт) підписано заяву про відкриття поточного рахунку у ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", за умовами якої Банк за наявності вільних грошових ресурсів здійснює обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів у межах ліміту, про розмір якого банк повідомляє клієнту на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті www.privatbank.ua, які разом з даною анкетою (заявою) складають договір банківського обслуговування.

Також, як свідчить зміст вказаної вище заяви, ТОВ "Запорожець" підписавши її (заяву) погодився із умовами та Правилами надання банківських послуг, у т.ч. з Умовами та Правилами обслуговування за розрахунковими картками, що розміщені на сайті банку http://www.privatbank.ua, https://client-bank.privatbank.ua, Тарифами банку, які разом із цією заявою та карткою зі зразками підписів і відбитку печатки складають договір банківського обслуговування.

Розглядаючи вказану справу по суті спору суд виходив з наступного.

Зміст положень Умов та правил надання банківських послуг, що розміщений на сайті банку http://www.privatbank.ua, свідчить, що документи, які розміщенні на цьому сайті - це публічна оферта, що містить умови та правила надання послуг банком його партнерами, до якої приєднується клієнт, підписуючи заяву у відділенні банку.

Згідно із розділом 1 (Загальні положення) вказаних Умов та правил надання банківських послуг, банк: ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "ПРИВАТБАНК", що діє на підставі Ліцензії Національного банку України № 22 від 29.07.09, керуючись законодавством України, публічно пропонує широкому та необмеженому колу осіб можливість отримання банківських послуг, для чого публікує Умови та правила надання банківських послуг (далі - Умови та Правила та/або Договір).

Розділом 1.5. зазначених Умов передбачена відповідальність сторін у випадку не виконання чи неналежного виконання своїх зобов'язань.

Так, зокрема, згідно із п.п. 1.5.1. вказаних Умов, сторони несуть відповідальність за належне виконання своїх обов'язків відповідно до законодавства України та умов Публічного договору, Договору.

Пунктом 1.5.20. Умов визначено, що при порушенні Клієнтом строків платежів по будь-якому з грошових зобов'язань, передбачених цим договором, більш ніж на 30 днів, Клієнт зобов'язаний сплатити Банку штраф у розмірі 500 грн. (в еквіваленті 500 грн. за кредитними картками, відкритим у валюті USD) + 5% від суми заборгованості за кредитним лімітом, з урахуванням нарахованих та прострочених відсотків і комісій.

Якщо в інших розділах не встановлено інше, у разі непогашення кредиту у термін, встановлений Графіком погашення кредиту, відсотків і винагороди, заборгованість у частині вчасно непогашеної суми кредиту вважається простроченою, на прострочену суму кредиту нараховується пеня, розрахунок якої здійснюється відповідно до розміру, встановленого у заяві на приєднання до цього Договору для відсотків, від дня виникнення простроченої заборгованості. У разі непогашення зазначеного простроченого зобов'язання протягом 30 календарних днів усі платежі, що сплачуються після зазначеної дати, є пенею, крім платежів, що направляються з урахуванням встановленої Договором черговості на погашення тіла кредиту. У період нарахування пені на всю суму заборгованості за кредитним договором відсотки не нараховуються (п. 1.5.21.).

У разі порушення Банком встановлених термінів виконання доручення Клієнта на перерахування або у разі порушення термінів завершення перерахування Банк платить Клієнту пеню у розмірі 0,01 % від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, але не більше 0,1 % від суми перерахування (п. 1.5.22.).

У разі порушення Клієнтом встановленого законом зобов'язання з повернення неналежним чином зарахованих коштів Клієнт платить Банку пеню у розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу за кожний день, починаючи з дати завершення помилкового перерахування до дня повернення коштів включно, яка не може перевищувати 10 % суми перерахування (1.5.23).

За несвоєчасну оплату послуг, передбачених цих Договором, Умовами і Правилами Клієнт платить Банку по кожному випадку порушення пеню у розмірі 0,1 % від суми заборгованості, але не вище подвійної дисконтної ставки НБУ, що діяла у період, за який платиться пеня, за кожний день прострочення (1.5.25).

Позивач обґрунтовуючи заявлені вимоги посилається на п.п. 3.18.1.1., 3.18.1.3., 3.18.1.6., 3.18.1.8., 3.18.1.16., 3.18.4., 3.18.2.3.4., 3.18.5.1., 3.18.6.1. Умов та правил надання банківських послуг (надалі - Умови), за змістом яких кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту Банк повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банка та Клієнта. Банк здійснює обслуговування ліміту Клієнта, яке складається в проведенні його платежів понад залишку коштів на поточному рахунку Клієнта, за наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, шляхом дебатування поточного рахунку (п. 3.18.1.1.).

Якість послуг повинно відповідати законодавству України, нормативним актам Національного банку України, що регулюють кредитні відносини. Кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта повернути кредит, сплатити відсотки та винагороди (п.п. 3.18.1.2., 3.18.1.3.).

Кредитний ліміт відносно до цього розділу Умов та правил надання банківських послуг представляє собою суму грошових коштів, в межах яких Банк здійснює оплату розрахункових документів Клієнта зверх залишку грошових коштів на його поточному рахунку (п. 3.18.1.5.)

Ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через висловлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших.) (п. 3.18.1.6.).

Проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або в формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі) (п. 3.18.1.8.).

При укладенні договорів і угод, чи вчиненні ін. дій, які свідчать про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або в формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або в будь-якій ін. формі), банк та клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, направлений банком через верифікований номер телефону. Підписання договорів та угод таким чином прирівнюється до їх укладення у письмовій формі (п. 3.18.1.16 Умов).

Порядок розрахунків встановлений в п. 3.18.4 Умов, згідно з яким за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує проценти, виходячи із процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку процентів є наступним:

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця ("період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню), розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п. 3.18.4.1.). При необнуленні дебетового сальдо в одну із дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, Клієнт виплачує Банку за користування кредитом проценти в розмірі 24.00 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню (п. 3.18.4.1.2.). У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує Банку проценти за користування кредитом в розмірі 48 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У випадку порушення Клієнтом і при реалізації права Банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі 0,1315 % від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п. 3.18.4.1.3).

Під "непогашенням кредиту" мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня (п. 3.18.4.1.4.).

Банк має право при порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання ін. зобов'язань за кредитом в повному обсязі (п. 3.18.2.3.4.).

При порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених умовами пп. 3.18.2.2.2., 3.18.4.1., 3.18.4.2., 3.18.4.3., термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.18.1.8., 3.18.2.2.3., 3.18.2.3.4., винагороди, передбаченої п.п. 3.18.2.2.5., 3.18.4.4., 3.18.4.5., 3.18.4.6. Клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних)від суми простроченого платежу за кожен день прострочки платежу. А у випадку реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі, визначеному в п. 3.18.4.1.3. від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється в гривні (п. 3.18.5.1.).

Обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку здійснюється з моменту подачі Клієнтом до Банку заяви на приєднання до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або в формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або в будь-якій ін. формі) та/або з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитного ліміту в межах здійснених у них сум та діє в обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами (п. 3.18.6.).

Як пояснював в ході розгляду справи представник позивача, Банком було встановлено відповідачу кредитний ліміт на поточний рахунок № 26008357360001 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта. Так, позивач зазначав, що за відповідачем обліковується заборгованість в сумі 59 732,08 грн., з якої: 35 151,8 грн. - заборгованість за кредитом, 16 625,56 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 5 423,76 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 2 530,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом, які позивач просив стягнути.

Отже, матеріали справи свідчать, що між сторонами склались договірні правовідносини які за своєю правовою природою є договором банківського рахунку, який містить усні положення про кредитування банком такого рахунку.

Статтею 1069 ЦК України унормовано, якщо відповідно до договору банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу (ч. 1). Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 2).

З урахуванням викладеного, до правовідносин сторін, пов'язаних з кредитуванням рахунку повинні застосовуватись норми Закону, що регулюють кредитні відносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України (в редакції станом на час підписання між сторонами заяви про відкриття поточного рахунку у ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" від 01.03.11), за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

За приписами ст. 1055 ЦК України, кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Частиною 1 ст. 236 ЦК України передбачено, що нікчемний правочин є недійсним з моменту його вчинення.

Матеріали цієї господарської справи не містять доказів укладення між сторонами у письмовій формі кредитного договору із досягненням сторонами згоди з його усіх істотних умов, у т.ч. письмового узгодження суми кредиту або обсягу кредитного ліміту та строку надання кредиту; умови і порядок його видачі та погашення; види (способи) забезпечення зобов'язань позичальника; відсоткові ставки; порядок плати за кредит; порядок зміни та припинення дії договору; відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору.

За таких обставин, укладений між сторонами в усній формі кредитний договір є нікчемним з моменту його укладання в силу приписів ст. ст. 236 та 1055 ЦК України. А відтак - не може створювати юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю (ч.1 ст. 216 ЦК України).

Також судом при розгляді вказаної справи по суті спору враховано, що наведені вище Умови надання банківських послуг містять розділ 3 який регламентує Банківське обслуговування юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. І окремі пункти зазначеного розділу передбачають різні умови банківського обслуговування юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у т.ч.:

- п. 3.1. Умови кредитування корпоративних клієнтів;

- п. 3.2. Комплексне банківське обслуговування суб`єктів господарювання;

- п. 3.2.1. Умови та правила розміщення грошових коштів на поточному рахунку на умовах надання послуги нарахування відсотків за коштами незнижувального залишку поточного рахунку;

- п. 3.3. Експрес-платежі для суб`єктів господарювання-клієнтів банку;

- п. 3.4. Поточний рахунок суб'єкта господарювання;

- п. 3.5. Розрахунково-касове обслуговування (загальні положення);

- п. 3.6. Розрахунково-касове обслуговування Клієнтів з видачі заробітної плати, авансів на відрядження, виплат за договорами цивільно-правового характеру та ін. платежів з використанням платіжних карт;

- п. 3.7. Дистанційне управління рахунком суб`єкта господарювання;

- п. 3.8. Корпоративні платіжні картки;

- п. 3.9. Розміщення коштів на депозитному рахунку суб`єктів господарювання, у тому числі з використанням технології дистанційного відкриття рахунків депозиту через ПЗ Приват-24 за платіжним дорученням;

- п. 3.10. Умови і правила надання послуг еквайрінгу;

- п. 3.11. Умови і правила надання послуг Інтернет-еквайрингу;

- п. 3.12. Умови та правила надання послуги "Участь у тендерах ПриватБанку";

- п. 3.13. Умови та правила надання консалтингових послуг з бюджетування;

- п. 3.14. Умови і правила проведення аналізу ризику персонала клієнта;

- п. 3.15. Умови та правила надання послуг інкасації;

- п. 3.16. Умови і правила співпраці Банку з торговими підприємствами;

- п. 3.17. Умови та правила надання банківських гарантій між резидентами України;

- п. 3.18. Умови обслуговування кредитних лімітів на поточних рахунках корпоративних клієнтів;

- 3.19. Правила залучення агентів для здійснення грошових переказів;

- п. 3.20. Міжнародні банківські гарантії;

- п. 3.21. Міжнародні документарні акредитиви;

- п. 3.22. Правила та умови надання послуги «Платежі населення»;

- п. 3.23. Правила та умови надання послуги «Регулярні платежі»;

- п. 3.24. Умови та правила надання послуги передача ПДВ накладних через систему Інтернет-банкінгу (Приват-24);

- п. 3.25. Умови надання послуг електронного цифрового підпису;

- п. 3.26. Умови та правила надання Банком дублікатів квитанцій за прийнятими платежами;

- п. 3.27. Умови та Правила надання інформаційно-консультаційних послуг шляхом тестування на поліграфі;

- п. 3.28. Умови та правила надання послуги «Прийом платежів за допомогою платіжного терміналу.";

- п. 3.29. Умови та правила використання продукту «Картка постійного покупця»;

- п. 3.30. Умови та правила надання послуги «Валютні виплати».

Частиною 2 ст. 43 ГПК України визначено, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також ін. обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно з ч. 2 ст. 34 ГПК України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Статтею 33 ГПК України обов'язок доказування покладено на сторони.

За принципом диспозитивності, закладеним у ст. 22 ГПК України, позивач у судовому процесі має на власний розсуд розпоряджатися наданими йому процесуальними правами, зокрема, наділений правом до прийняття рішення у справі змінити підставу позовних вимог. За тим самим принципом, суд не вправі власноруч змінювати визначені позивачем підстави позовних вимог або тлумачити їх зміст. Передбачений ст. 83 ГПК України вихід судом за межі позовних вимог можливий виключно при наявності клопотання зацікавленої сторони (у даному випадку - позивача).

На підставі викладеного, враховуючи, що:

- підставою позовних вимог було не виконання відповідачем кредитного договору;

- виходячи з приписів ст.ст. 236 та 1055 ЦК України цей кредитний договір є нікчемний;

- під час розгляду справи у суді позивачем підстав позовних вимог не змінено;

- клопотання про вихід за межі позовних вимог від позивача не надходило, господарський суд дійшов висновку, що підстави для задоволення позовних вимог про стягнення заборгованості за кредитом в розмірі 35 151,8 грн., заборгованості по процентах за користування кредитом в сумі 16 625,56 грн., пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором в розмірі 5 423,76 грн. та 2 530,96 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом за заявленими у позові підставами відсутні. У зв'язку з чим, у задоволені позову ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" відмовляється.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 21, 42, 43, 45, 22, 33, 34, 49, 69, 75, 82, 821, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Повне рішення складено 18.03.13.

Суддя В.Л. Корсун

http://reyestr.court.gov.ua/Review/30344413

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

номер провадження справи 17/125/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Запоріжжя

11.03.13

Справа № 5009/4867/12

за позовною заявою: публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК", 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50

адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Запорожець", 70100, Запорізька область, смт Новомиколаївка, вул. Комсомольська, буд 168

про стягнення 59 732,08 грн.

суддя Корсун В.Л.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: Суберляк Д.В., довіреність від 31.10.12 № 4007-О

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

25.12.12 до господарського суду Запорізької області звернулось публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (надалі ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК") з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Запорожець" (далі ТОВ "Запорожець") про стягнення з відповідача заборгованість за договором банківського обслуговування від 01.03.11 б/н в сумі 59 732,08 грн., з яких: 35 151,80 грн. - заборгованість за основною сумою кредиту, 16 625,56 грн. - заборгованість зі сплати процентів за користування кредитом, 5 423,76 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 2 530,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом.

У відповідності до ст. 21 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України), 25.12.12 автоматизованою системою документообігу господарського суду здійснено розподіл справ між суддями та визначено позовну заяву ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" від 20.09.12 до розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 25.12.12 судом порушено провадження у справі № 5009/4867/12, справі присвоєно номер провадження 17/125/12, судове засідання призначено на 23.01.13. У сторін витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи.

У зв'язку з неявкою в судове засідання уповноваженого представника відповідача ухвалою від 23.01.13 розгляд справи судом відкладено на 20.02.13.

На підставі ч. 3 ст. 69 ГПК України за заявою представника позивача ухвалою від 20.02.13 судом строк вирішення спору продовжено до 12.03.13, розгляд справи відкладено на 11.03.13.

За заявою представника позивача розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 11.03.13, на підставі ст. ст. 821, 85 ГПК України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Представника позивача повідомлено про час складення повного рішення.

Позивач підтримував заявлені вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві та у письмових поясненнях від 18.02.13 б/н до позовної заяви, зазначав наступне. 01.03.11 відповідачем було підписано заяву про відкриття поточного рахунку. Згідно із вказаною заявою ТОВ "Запорожець" приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг", які разом із вище вказаною заявою складають договір банківського обслуговування від 01.03.11 б/н. Так, на виконання умов вказаного договору ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" відповідачу встановлено кредитний ліміт в сумі 35 151,80 грн. на поточний рахунок № 26008357360001 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта. Отже, на думку позивача, свої зобов'язання за договором позивач виконав в повному обсязі. При цьому, відповідач свої зобов'язання щодо своєчасного повернення кредиту, процентів за користування кредитом та комісії за користування кредитом належним чином не виконав, внаслідок чого, станом на час розгляду справи в суді, заборгованість по вказаних платежах за спірним договором становить 54 308,32 грн. Також, за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором відповідачу нараховано пеню в розмірі 5 423,76 грн. На підставі викладеного, позивач керуючись ст. ст. 526, 527, 530, 610 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України просить позов задовольнити та стягнути з відповідача 59 732,08 грн., з яких: 35 151,80 грн. - заборгованість за основною сумою кредиту, 16 625,56 грн. - заборгованість зі сплати % за користування кредитом, 5 423,76 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 2 530,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом.

Відповідач в судові засідання жодного разу не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався, про дату, місце і час розгляду справи був повідомлений належним чином. 22.01.13 на адресу суду надійшло клопотання ТОВ "Запорожець" про відкладення розгляду справи в якому відповідач зазначав, що заперечує в повному обсязі проти заявлених вимог ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" та готовий надати контррозрахунок основного боргу і штрафних санкцій. Крім того, вказаним клопотанням просить суд відкласти розгляд справи у зв'язку з неможливістю прибуття в судове засідання 23.01.13 уповноваженого представника відповідача у зв'язку з тим, що представник відповідача знаходитиметься у відрядженні у м. Києві в іншому судовому засіданні.

Згідно із ст. 75 ГПК України, справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 1066 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), за договором банківського рахунку банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Статтею 1067 ЦК України унормовано, що договір банківського рахунку укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунку у банку на умовах, погоджених сторонами (ч. 1). Банк зобов'язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам. Банк не має права відмовити у відкритті рахунка, вчинення відповідних операцій за яким передбачено законом, установчими документами банку та наданою йому ліцензією, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами. У разі необґрунтованого ухилення банку від укладення договору банківського рахунку клієнт має право на захист відповідно до цього Кодексу (ч. 2).

Отже, з урахуванням викладеного, договір банківського рахунку є публічним договором. Банк зобов'язаний укласти договір банківського рахунку з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам. Умови договору не можуть суперечити вимогам Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.03 № 492 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 17.12.03 № 1172/8493. При цьому, договірні відносини між сторонами стосовно банківського рахунку виникають як при укладенні і підписанні єдиного документа, так і за згодою керівника банку, що надається у формі його підпису на заяві клієнта про відкриття рахунку.

Як вбачається з матеріалів цієї господарської справи, 01.03.11 між публічним акціонерним товариством комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (Банк) і товариством з обмеженою відповідальністю "Запорожець" (Клієнт) підписано заяву про відкриття поточного рахунку у ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", за умовами якої Банк за наявності вільних грошових ресурсів здійснює обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів у межах ліміту, про розмір якого банк повідомляє клієнту на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті www.privatbank.ua, які разом з даною анкетою (заявою) складають договір банківського обслуговування.

Також, як свідчить зміст вказаної вище заяви, ТОВ "Запорожець" підписавши її (заяву) погодився із умовами та Правилами надання банківських послуг, у т.ч. з Умовами та Правилами обслуговування за розрахунковими картками, що розміщені на сайті банку http://www.privatbank.ua, https://client-bank.privatbank.ua, Тарифами банку, які разом із цією заявою та карткою зі зразками підписів і відбитку печатки складають договір банківського обслуговування.

Розглядаючи вказану справу по суті спору суд виходив з наступного.

Зміст положень Умов та правил надання банківських послуг, що розміщений на сайті банку http://www.privatbank.ua, свідчить, що документи, які розміщенні на цьому сайті - це публічна оферта, що містить умови та правила надання послуг банком його партнерами, до якої приєднується клієнт, підписуючи заяву у відділенні банку.

Згідно із розділом 1 (Загальні положення) вказаних Умов та правил надання банківських послуг, банк: ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "ПРИВАТБАНК", що діє на підставі Ліцензії Національного банку України № 22 від 29.07.09, керуючись законодавством України, публічно пропонує широкому та необмеженому колу осіб можливість отримання банківських послуг, для чого публікує Умови та правила надання банківських послуг (далі - Умови та Правила та/або Договір).

Розділом 1.5. зазначених Умов передбачена відповідальність сторін у випадку не виконання чи неналежного виконання своїх зобов'язань.

Так, зокрема, згідно із п.п. 1.5.1. вказаних Умов, сторони несуть відповідальність за належне виконання своїх обов'язків відповідно до законодавства України та умов Публічного договору, Договору.

Пунктом 1.5.20. Умов визначено, що при порушенні Клієнтом строків платежів по будь-якому з грошових зобов'язань, передбачених цим договором, більш ніж на 30 днів, Клієнт зобов'язаний сплатити Банку штраф у розмірі 500 грн. (в еквіваленті 500 грн. за кредитними картками, відкритим у валюті USD) + 5% від суми заборгованості за кредитним лімітом, з урахуванням нарахованих та прострочених відсотків і комісій.

Якщо в інших розділах не встановлено інше, у разі непогашення кредиту у термін, встановлений Графіком погашення кредиту, відсотків і винагороди, заборгованість у частині вчасно непогашеної суми кредиту вважається простроченою, на прострочену суму кредиту нараховується пеня, розрахунок якої здійснюється відповідно до розміру, встановленого у заяві на приєднання до цього Договору для відсотків, від дня виникнення простроченої заборгованості. У разі непогашення зазначеного простроченого зобов'язання протягом 30 календарних днів усі платежі, що сплачуються після зазначеної дати, є пенею, крім платежів, що направляються з урахуванням встановленої Договором черговості на погашення тіла кредиту. У період нарахування пені на всю суму заборгованості за кредитним договором відсотки не нараховуються (п. 1.5.21.).

У разі порушення Банком встановлених термінів виконання доручення Клієнта на перерахування або у разі порушення термінів завершення перерахування Банк платить Клієнту пеню у розмірі 0,01 % від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, але не більше 0,1 % від суми перерахування (п. 1.5.22.).

У разі порушення Клієнтом встановленого законом зобов'язання з повернення неналежним чином зарахованих коштів Клієнт платить Банку пеню у розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу за кожний день, починаючи з дати завершення помилкового перерахування до дня повернення коштів включно, яка не може перевищувати 10 % суми перерахування (1.5.23).

За несвоєчасну оплату послуг, передбачених цих Договором, Умовами і Правилами Клієнт платить Банку по кожному випадку порушення пеню у розмірі 0,1 % від суми заборгованості, але не вище подвійної дисконтної ставки НБУ, що діяла у період, за який платиться пеня, за кожний день прострочення (1.5.25).

Позивач обґрунтовуючи заявлені вимоги посилається на п.п. 3.18.1.1., 3.18.1.3., 3.18.1.6., 3.18.1.8., 3.18.1.16., 3.18.4., 3.18.2.3.4., 3.18.5.1., 3.18.6.1. Умов та правил надання банківських послуг (надалі - Умови), за змістом яких кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту Банк повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банка та Клієнта. Банк здійснює обслуговування ліміту Клієнта, яке складається в проведенні його платежів понад залишку коштів на поточному рахунку Клієнта, за наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, шляхом дебатування поточного рахунку (п. 3.18.1.1.).

Якість послуг повинно відповідати законодавству України, нормативним актам Національного банку України, що регулюють кредитні відносини. Кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта повернути кредит, сплатити відсотки та винагороди (п.п. 3.18.1.2., 3.18.1.3.).

Кредитний ліміт відносно до цього розділу Умов та правил надання банківських послуг представляє собою суму грошових коштів, в межах яких Банк здійснює оплату розрахункових документів Клієнта зверх залишку грошових коштів на його поточному рахунку (п. 3.18.1.5.)

Ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через висловлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших.) (п. 3.18.1.6.).

Проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або в формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі) (п. 3.18.1.8.).

При укладенні договорів і угод, чи вчиненні ін. дій, які свідчать про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або в формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або в будь-якій ін. формі), банк та клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, направлений банком через верифікований номер телефону. Підписання договорів та угод таким чином прирівнюється до їх укладення у письмовій формі (п. 3.18.1.16 Умов).

Порядок розрахунків встановлений в п. 3.18.4 Умов, згідно з яким за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує проценти, виходячи із процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку процентів є наступним:

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця ("період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню), розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п. 3.18.4.1.). При необнуленні дебетового сальдо в одну із дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, Клієнт виплачує Банку за користування кредитом проценти в розмірі 24.00 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню (п. 3.18.4.1.2.). У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує Банку проценти за користування кредитом в розмірі 48 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У випадку порушення Клієнтом і при реалізації права Банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі 0,1315 % від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п. 3.18.4.1.3).

Під "непогашенням кредиту" мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня (п. 3.18.4.1.4.).

Банк має право при порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання ін. зобов'язань за кредитом в повному обсязі (п. 3.18.2.3.4.).

При порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених умовами пп. 3.18.2.2.2., 3.18.4.1., 3.18.4.2., 3.18.4.3., термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.18.1.8., 3.18.2.2.3., 3.18.2.3.4., винагороди, передбаченої п.п. 3.18.2.2.5., 3.18.4.4., 3.18.4.5., 3.18.4.6. Клієнт сплачує Банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних)від суми простроченого платежу за кожен день прострочки платежу. А у випадку реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі, визначеному в п. 3.18.4.1.3. від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється в гривні (п. 3.18.5.1.).

Обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку здійснюється з моменту подачі Клієнтом до Банку заяви на приєднання до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або в формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або в будь-якій ін. формі) та/або з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитного ліміту в межах здійснених у них сум та діє в обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами (п. 3.18.6.).

Як пояснював в ході розгляду справи представник позивача, Банком було встановлено відповідачу кредитний ліміт на поточний рахунок № 26008357360001 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта. Так, позивач зазначав, що за відповідачем обліковується заборгованість в сумі 59 732,08 грн., з якої: 35 151,8 грн. - заборгованість за кредитом, 16 625,56 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 5 423,76 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 2 530,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом, які позивач просив стягнути.

Отже, матеріали справи свідчать, що між сторонами склались договірні правовідносини які за своєю правовою природою є договором банківського рахунку, який містить усні положення про кредитування банком такого рахунку.

Статтею 1069 ЦК України унормовано, якщо відповідно до договору банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу (ч. 1). Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 2).

З урахуванням викладеного, до правовідносин сторін, пов'язаних з кредитуванням рахунку повинні застосовуватись норми Закону, що регулюють кредитні відносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України (в редакції станом на час підписання між сторонами заяви про відкриття поточного рахунку у ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" від 01.03.11), за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

За приписами ст. 1055 ЦК України, кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Частиною 1 ст. 236 ЦК України передбачено, що нікчемний правочин є недійсним з моменту його вчинення.

Матеріали цієї господарської справи не містять доказів укладення між сторонами у письмовій формі кредитного договору із досягненням сторонами згоди з його усіх істотних умов, у т.ч. письмового узгодження суми кредиту або обсягу кредитного ліміту та строку надання кредиту; умови і порядок його видачі та погашення; види (способи) забезпечення зобов'язань позичальника; відсоткові ставки; порядок плати за кредит; порядок зміни та припинення дії договору; відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору.

За таких обставин, укладений між сторонами в усній формі кредитний договір є нікчемним з моменту його укладання в силу приписів ст. ст. 236 та 1055 ЦК України. А відтак - не може створювати юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю (ч.1 ст. 216 ЦК України).

Також судом при розгляді вказаної справи по суті спору враховано, що наведені вище Умови надання банківських послуг містять розділ 3 який регламентує Банківське обслуговування юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. І окремі пункти зазначеного розділу передбачають різні умови банківського обслуговування юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у т.ч.:

- п. 3.1. Умови кредитування корпоративних клієнтів;

- п. 3.2. Комплексне банківське обслуговування суб`єктів господарювання;

- п. 3.2.1. Умови та правила розміщення грошових коштів на поточному рахунку на умовах надання послуги нарахування відсотків за коштами незнижувального залишку поточного рахунку;

- п. 3.3. Експрес-платежі для суб`єктів господарювання-клієнтів банку;

- п. 3.4. Поточний рахунок суб'єкта господарювання;

- п. 3.5. Розрахунково-касове обслуговування (загальні положення);

- п. 3.6. Розрахунково-касове обслуговування Клієнтів з видачі заробітної плати, авансів на відрядження, виплат за договорами цивільно-правового характеру та ін. платежів з використанням платіжних карт;

- п. 3.7. Дистанційне управління рахунком суб`єкта господарювання;

- п. 3.8. Корпоративні платіжні картки;

- п. 3.9. Розміщення коштів на депозитному рахунку суб`єктів господарювання, у тому числі з використанням технології дистанційного відкриття рахунків депозиту через ПЗ Приват-24 за платіжним дорученням;

- п. 3.10. Умови і правила надання послуг еквайрінгу;

- п. 3.11. Умови і правила надання послуг Інтернет-еквайрингу;

- п. 3.12. Умови та правила надання послуги "Участь у тендерах ПриватБанку";

- п. 3.13. Умови та правила надання консалтингових послуг з бюджетування;

- п. 3.14. Умови і правила проведення аналізу ризику персонала клієнта;

- п. 3.15. Умови та правила надання послуг інкасації;

- п. 3.16. Умови і правила співпраці Банку з торговими підприємствами;

- п. 3.17. Умови та правила надання банківських гарантій між резидентами України;

- п. 3.18. Умови обслуговування кредитних лімітів на поточних рахунках корпоративних клієнтів;

- 3.19. Правила залучення агентів для здійснення грошових переказів;

- п. 3.20. Міжнародні банківські гарантії;

- п. 3.21. Міжнародні документарні акредитиви;

- п. 3.22. Правила та умови надання послуги «Платежі населення»;

- п. 3.23. Правила та умови надання послуги «Регулярні платежі»;

- п. 3.24. Умови та правила надання послуги передача ПДВ накладних через систему Інтернет-банкінгу (Приват-24);

- п. 3.25. Умови надання послуг електронного цифрового підпису;

- п. 3.26. Умови та правила надання Банком дублікатів квитанцій за прийнятими платежами;

- п. 3.27. Умови та Правила надання інформаційно-консультаційних послуг шляхом тестування на поліграфі;

- п. 3.28. Умови та правила надання послуги «Прийом платежів за допомогою платіжного терміналу.";

- п. 3.29. Умови та правила використання продукту «Картка постійного покупця»;

- п. 3.30. Умови та правила надання послуги «Валютні виплати».

Частиною 2 ст. 43 ГПК України визначено, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також ін. обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно з ч. 2 ст. 34 ГПК України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Статтею 33 ГПК України обов'язок доказування покладено на сторони.

За принципом диспозитивності, закладеним у ст. 22 ГПК України, позивач у судовому процесі має на власний розсуд розпоряджатися наданими йому процесуальними правами, зокрема, наділений правом до прийняття рішення у справі змінити підставу позовних вимог. За тим самим принципом, суд не вправі власноруч змінювати визначені позивачем підстави позовних вимог або тлумачити їх зміст. Передбачений ст. 83 ГПК України вихід судом за межі позовних вимог можливий виключно при наявності клопотання зацікавленої сторони (у даному випадку - позивача).

На підставі викладеного, враховуючи, що:

- підставою позовних вимог було не виконання відповідачем кредитного договору;

- виходячи з приписів ст.ст. 236 та 1055 ЦК України цей кредитний договір є нікчемний;

- під час розгляду справи у суді позивачем підстав позовних вимог не змінено;

- клопотання про вихід за межі позовних вимог від позивача не надходило, господарський суд дійшов висновку, що підстави для задоволення позовних вимог про стягнення заборгованості за кредитом в розмірі 35 151,8 грн., заборгованості по процентах за користування кредитом в сумі 16 625,56 грн., пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором в розмірі 5 423,76 грн. та 2 530,96 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом за заявленими у позові підставами відсутні. У зв'язку з чим, у задоволені позову ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" відмовляється.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 21, 42, 43, 45, 22, 33, 34, 49, 69, 75, 82, 821, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Повне рішення складено 18.03.13.

Суддя В.Л. Корсун

http://reyestr.court.gov.ua/Review/30344413

Кратко и ясно договор писменно не заключон - досвидос ПРИВАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Приятно когда судьи так скрупульозно подходят к таким разбирательствам. Спасибо большое!!!!!!!!!!!!!

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения