Определение Днепровского райсуда об отказе во встречном обеспечении после запрета Укрсоцбанку пользоваться переоформленной квартирой


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Державний герб України

Справа №:755/4585/18

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" квітня 2019 р. суддя Дніпровського районного суду м. Києва Арапіна Н.Є., розглянувши заяву представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про зустрічне забезпечення позову,

в с т а н о в и в:

позивач ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Комунального підприємства «Рожівське» в особі Державного реєстратора філії Комунального підприємства Рожівської сільської ради «Рожівське» по м. Києву ЛатиДмитра Олександровича за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про визнання дій незаконними, визнання незаконним та скасування рішення про державну реєстрацію права власності. Свої вимоги мотивувала тим, що 27 березня 2008 року між Акціонерно-комерційним банком соціального розвитку «Укрсоцбанк» (правонаступником всіх прав та обов'язків, якого є Публічне акціонерне товариство «Укрсоцбанк») та позивачем було укладено Договір кредиту №10-29/6004, відповідно до якого кредитор надав боржнику у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання грошові кошти в сумі 65 000 доларів США зі сплатою 11,75% річних, на строк до 26 березня 2023 р. на умовах. 23 листопада 2009 року між Акціонерно-комерційним банком соціального розвитку «Укрсоцбанк» та позивачем було укладено Додаткову угоду №1 про внесення змін до договору Кредитного договору, відповідно до умов якої збільшено суми кредиту до 70 751,86 доларів США.

В забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором 27 березня 2008 року між сторонами було укладено Договір іпотеки № 02-10/1085 , відповідно до якого позивач передала в іпотеку двокімнатну квартиру № 94, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Харківське шосе, будинок № 12. У березні 2018 року державним реєстратором філії Комунального підприємства Рожівської сільської ради «Рожівське» по місту Києву Латою Дмитром Олександровичем було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний № 39970454 від 02 березня 2018 року, на підставі до якого було внесено запис до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на квартиру 94, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, за Публічним акціонерним товариством «Укрсоцбанк».

Однак позивача вважає такі дії Відповідача незаконними та такими, що грубо порушують права та законні інтереси позивача та членів її сім'ї, оскільки: умови іпотечного договору не передбачають можливість здійснювати звернення стягнення на предмет іпотеки у спосіб, в який воно було здійснено; право власності на предмет іпотеки було зареєстровано за Публічним акціонерним товариством «Укрсоцбанк» в порядку примусового звернення стягнення на нерухоме майно в період дії мораторію на примусове відчуження житла; не було дотримано порядку здійснення звернення стягнення на майно та реєстрації права власності, передбаченого законодавством про іпотеку. Крім того, дії Відповідача грубо порушують законні права та інтереси неповнолітніх дітей, які проживають та зареєстровані у квартирі № 94 за адресою АДРЕСА_1, що є предметом іпотеки. У зв'язку з чим просить визнати дії державного реєстратора Філії Комунального підприємства Рожівської сільської ради «Рожівське» по місту Києву Лати Дмитра Олександровича щодо проведення 02 березня 2018 року державної реєстрації права власності на квартиру № 94, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, за Публічним акціонерним товариством «Укрсоцбанк» незаконними; визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора Філії Комунального підприємства Рожівської сільської ради «Рожівське» по місту Києву Лати Дмитра Олександровича щодо проведення 02 березня 2018 року державної реєстрації права власності на квартиру № 94, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, за Публічним акціонерним товариством «Укрсоцбанк».

29 березня 2018 року ухвалою суду позовну заяву ОСОБА_2 до Комунального підприємства «Рожівське» в особі Державного реєстратора філії Комунального підприємства Рожівської сільської ради «Рожівське» по м. Києву Лати Дмитра Олександровича за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про визнання дій незаконними, визнання незаконним та скасування рішення про державну реєстрацію права власності залишено без руху.

Крім того, 29 березня 2018 року ухвалою суду у задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_4 про забезпечення позову відмовлено.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 11 квітня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та постановлено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

28 грудня 2018 року ухвалою суду заяву позивача ОСОБА_5 про забезпечення позову задоволено частково: накладено арешт на квартиру № 94 за адресою АДРЕСА_1, яка належить на праві власності Публічному акціонерному товариству «Укрсоцбанк». В решті заяви відмовлено.

25 березня 2019 року ухвалою суду заяву представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_6 про забезпечення позову задоволено частково: заборонено Публічному акціонерному товариству «Укрсоцбанк» вчиняти будь-які дії, направлені на володіння, користування та розпорядження квартирою № 94, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. В решті заяви відмовлено.

До суду надійшла заява представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про зустрічне забезпечення позову шляхом зобов'язання ОСОБА_2 внести на депозитний рахунок Дніпровського районного суду м. Києва грошових коштів у розмірі 115 630,20 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 ЦПК України,суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення).

Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 154 ЦПК України суд зобов'язаний застосовувати зустрічне забезпечення, якщо позивач не має зареєстрованого в установленому законом порядку місця проживання (перебування) чи місцезнаходження на території України та майна, що знаходиться на території України, в розмірі, достатньому для відшкодування можливих збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові, або суду надані докази того, що майновий стан позивача або його дії щодо відчуження майна чи інші дії можуть ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду про відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові.

Зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом. Якщо позивач з поважних причин не має можливості внести відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснено шляхом:

1) надання гарантії банку, поруки або іншого фінансового забезпечення на визначену судом суму та від погодженої судом особи, щодо фінансової спроможності якої суд не має сумнівів;

2) вчинення інших визначених судом дій для усунення потенційних збитків та інших ризиків відповідача, пов'язаних із забезпеченням позову(ч. 4 ст. 154 ЦПК України).

Розмір зустрічного забезпечення визначається судом з урахуванням обставин справи. Заходи зустрічного забезпечення позову мають бути співмірними із заходами забезпечення позову, застосованими судом, та розміром збитків, яких може зазнати відповідач у зв'язку із забезпеченням позову(ч. 5 ст. 154 ЦПК України).

Питання застосування зустрічного забезпечення вирішується судом в ухвалі про забезпечення позову або в ухвалі про зустрічне забезпечення позову(ч. 6 ст. 154 ЦПК України).

В ухвалі про зустрічне забезпечення зазначаються розмір зустрічного забезпечення або інші дії, що повинен вчинити заявник у порядку зустрічного забезпечення (ч. 7 ст. 154 ЦПК України).

Строк надання зустрічного забезпечення визначається судом та не може перевищувати десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову або ухвали про зустрічне забезпечення, якщо інше не випливає зі змісту заходів зустрічного забезпечення (ч. 8 ст. 154 ЦПК України).

Особа, за заявою якої застосовані заходи забезпечення позову із застосуванням зустрічного забезпечення, протягом визначеного судом строку має надати суду документи, що підтверджують надання зустрічного забезпечення (ч. 9 ст. 154 ЦПК України).

Якщо особа, за заявою якої застосовані заходи забезпечення позову, не виконує вимоги суду щодо зустрічного забезпечення у визначений судом строк, суд скасовує ухвалу про забезпечення позову та про зустрічне забезпечення (ч.10 ст. 154 ЦПК України).

Як вбачається з клопотання про зустрічне забезпечення, відповідач посилається на незадовільний майновий стан позивача, що у випадку відмови у задоволенні позову забезпеченням позову відповідачу можуть бути заподіяні збитки, які в сукупності відповідач оцінює у розмірі 115630,20 грн.

Проте представником відповідача не наведено будь-яких відомостей незадовільного майнового стану позивача.

Отже, за встановлених обставин суд приходить висновку про відмову у задоволенні заяви представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про зустрічне забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 154, 259, 260, 293, 353, 354 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

У задоволенні заяви представника відповідача Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» про зустрічне забезпечення позову відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення.

Суддя Н.Є.Арапіна

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81495152

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • ANTIRAID changed the title to Определение Днепровского райсуда об отказе во встречном обеспечении после запрета Укрсоцбанку пользоваться переоформленной квартирой

Это наше решение. Судом после обеспечения иска об отменен перерегистрации права собственности на квартиру за Укрсоцбанком путем наложения ареста на квартиру и запрету Укрсоцбанку совершать любые действия, направленные на владение, пользование и распоряжение квартирой было отказано во встречном обеспечении.

Суд указал, что ответчик ссылается на неудовлетворительное имущественное положение истца, что в случае отказа в удовлетворении иска обеспечением иска ответчику могут быть причинены убытки, которые в совокупности ответчик оценивает в размере 115630,20 грн. Однако представителем ответчика не приведено каких-либо сведений неудовлетворительного имущественного положения истца. Таким образом во встречном обеспечении отказано.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Меня давно интересовала тема встречного обеспечения. По идее, если разумно толковать закон, там не должно быть заоблачных сумм. Даже если банк (коллекторская контора, кредитор, …) докажет неудовлетворительное состояние заемщика, и суду будет некуда деваться, иначе как вытребовать от заемщика это встречное обеспечение, то это может оказаться все равно целесообразным для заемщика.

Я считаю, что убытком в разумном понимании этого слова здесь могут быть неполученные проценты по кредиту за время действия обеспечения или инфляционные начисления в смысле ст. 625 ГК (что в случае иностранной валюты может составлять сущие копейки).

Поэтому, еще раз мой вопрос в Вам – как нарисовалась сумма 115 тыс грн?  В принципе в случае кредита на 70 000 дол и квартиры в Киеве – это не очень заоблачная сумма.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...