Определение ВССУ об отмене определений предыдущих инстанций, которыми иск о защите прав потребителей вернули истцу в связи с неуплатой судебного сбора, ст. 5 ЗУ о судебном сборе не исключает применение ст. 22 ЗУ о зпп


Recommended Posts

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58045164

 

Державний герб України
                                                         УХВАЛА

                                 ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

18 травня 2016 рокум. Київ    Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і

кримінальних справ у складі:

головуючогоКасьяна О.П., суддів:  Дербенцевої Т.П., Попович О.В.,Остапчука Д.О., Савченко В.О.,розглянувши  у судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк» про захист прав споживачів, визнання недійсним кредитного договору, за касаційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу Ленінського районного суду м. Кіровограда від 27 листопада 2015 року та ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 22 грудня 2015 року,

                                      в с т а н о в и л а :

Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 27 листопада          2015 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 22 грудня 2015 року, позовну заяву ОСОБА_6 до                               ПАТ «УкрСиббанк» про захист прав споживачів, визнання недійсним кредитного договору,  визнано неподаною та повернуто заявнику з підстав неусунення у встановлений судом строк її недоліків.

У касаційній скарзі позивач просить скасувати ухвалу суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду, а питання про відкриття провадження у справі передати на розгляд до суду першої інстанції, мотивуючи свої вимоги тим, що судами порушені норми процесуального права.

Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Визнаючи неподаною та повертаючи позовну заяву, суд першої інстанції, з рішенням якого погодився апеляційний суд, виходив з  того, що позивач, отримавши копію ухвали судді про залишення позовної заяви без руху, у визначений судом строк не виконав вимог ухвали щодо сплати судового збору та не усунув недоліків позовної заяви, що є підставою для її повернення, як передбачено ст. 121 ЦПК України.

Проте з такими висновками судів першої та апеляційної інстанцій погодитись не можна з огляду на наступне.

  З матеріалів справи видно, що у листопаді 2015 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до ПАТ «УкрСиббанк» про захист прав споживачів та визнання недійсним кредитного договору.

При поданні позовної заяви позивач не оплатив її судовим збором, вказавши, що він звільнений як споживач від сплати судового збору на підставі ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

16 листопада 2015 року ухвалою судді Ленінського районного суду                      м. Кіровограда позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення її недоліків - терміном 5 днів з дня отримання копії ухвали, а саме: для сплати судового збору та надання оригіналу квитанції про оплату.

20 листопада 2015 року ОСОБА_6 отримав копію ухвали  та надав до суду заяву, у якій  зазначав про те, що звільнений від сплати судового збору на підставі закону.

27 листопада 2015 року ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від               22 грудня 2015 року, позовну заяву визнано неподаною та повернуто, оскільки позивач у встановлений ухвалою судді строк не усунув недоліків позовної заяви та не сплатив суму судового збору.

Частиною 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Постановляючи ухвалу, суд першої інстанції не надав належної оцінки обставинам справи та не звернув уваги на вимоги закону, які звільняють споживачів від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав, та не перевірив, чи звільнений позивач від сплати судового збору за цим позовом, а пославшись на те, що Законом України «Про судовий збір» (в редакції від 01 вересня 2015 року) який є спеціальним по відношенню до Закону України «Про захист права споживачів», не передбачено пільг для сплати споживачами судового збору, зробив передчасний висновок про те, що позивач повинен сплатити судовий збір у загальному порядку.

Не врахував, що у випадку, якщо статтею 5 Закону України «Про судовий збір» не передбачено пільг щодо сплати судового збору деякими категоріями осіб чи за відповідними позовами, то при їх визначенні потрібно керуватися іншим законодавством України, зокрема і ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів», дійшов передчасного висновку про визнання позовної заяви неподаною та її повернення позивачеві, постановив ухвалу з порушенням норм процесуального права.

Апеляційний суд цих недоліків не усунув, на порушення ст. 303 ЦПК України не перевірив законності та обґрунтованості ухвали суду першої інстанції,  залишив її без змін.

За таких обставин касаційну скаргу потрібно задовольнити, ухвали судів першої та апеляційної інстанцій скасувати, а  питання про відкриття провадження у справі передати на вирішення  до суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити, ухвалу Ленінського районного суду м. Кіровограда від 27 листопада 2015 року та ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 22 грудня 2015 року скасувати,  питання про відкриття провадження у справі передати на вирішення  до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.


Головуючий                                                                           О.П. Касьян

Судді:                                                                                        Т.П. Дербенцева

                                                                                               Д.О. Остапчук

                                                                                              О.В.Попович

                                                                                                         В.О. Савченко

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Вел борьбу в аналогичном случае, но человек не подал готовую кассационную жалобу.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Недавно подавав три позови від споживачів, в двух випадках суд ухвалював усунути недоліки у зв'язку з несплатою судового збору. Оплачували, т.я. немає часу судитись щодо цього питання... 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

2 часа назад, Vladimir AB сказал:

Недавно подавав три позови від споживачів, в двух випадках суд ухвалював усунути недоліки у зв'язку з несплатою судового збору. Оплачували, т.я. немає часу судитись щодо цього питання... 

В 80 % просять сплатити судовий збір, але дану ухвалу, можна долучати до позовів, де просити звільнити від сплати судового збору на підставі ст. 22 ЗУ про зпс.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...