Определение следственного судьи о проведении проверки в компании Гонтаревой ICU по отмыванию средств через ОВГЗ


Recommended Posts

Державний герб України
 
печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1843/17-к

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Литвинова І. В., при секретарі Бажан О.А., за участю прокурора Коваля В.І., розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання про призначення позапланової перевірки,-

В С Т А Н О В И В :

12.01.2017 в провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України Марущака А.М., про призначення позапланової виїзної перевірки діяльності учасника ринку цінних паперів ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» (м. Київ, вул. Б. Хмельницького 19-21, код ЄДРПОУ 35649564), призначення якої доручити Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Прокурор в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000003033 від 27.10.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 222-1, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи органів державної влади, зокрема - Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Національного банку України, діючи за попередньою змовою з службовими особами ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» (ПАТ «Розрахунковий центр»), Української фондової біржі, державних банківських установ, зокрема ПАТ «Ощадбанк», ПАТ «Укргазбанк», ПАТ «Укрексімбанк», із залученням службових осіб комерційних банківських установ (ПУАТ «Фiдобанк», ПАТ «КБ «Експобанк», ПАТ «Укрбізнесбанк», ПАТ «АКБ Банк»), зловживаючи службовим становищем, достовірно знаючи про сумнівність походження коштів, належних компаніям-нерезидентам (Foxtron Networks Limited, Каtіema Enterprises Limited, Kviten Solution Limited, Quickpace Limited, Wonderbliss LTD, Sabulong Trading LTD, Aldoza Investments Limited, Baleingate Finance Limited, Loricom Holding Group Ltd, Erosaria LTD, Brightmoor Trade AG, Landstyle Projects LLP, Wellar Investments INC, Verp Limited, Narux International INC, Opalcore LTD, Akemi Management Limited, Japelion LTD, Manningford Trading Limited та інших), умисно внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів щодо випуску, погодження кандидатури покупця, продажу іноземним учасникам фондового ринку облігацій внутрішніх державних позик (далі - ОВДП), розміщення їх на рахунках, чим вчинили дії, що мають ознаки маніпулювання на фондовому ринку, тобто надали останнім переваги, унаслідок чого в період 2011-2013 р.р. сприяли придбанню ОВДП цими іноземними компаніями, що призвело до тяжких наслідків у вигляді отримання учасником фондового ринку та третіми особами прибутку у значних розмірах, внаслідок чого державі завдано збитків у розмірі 378,42 млн. грн., 159,85 млн. дол. США. та 1,49 млрд. грн., 1,02 млрд. дол. США - у цінних паперах.

В ході досудового розслідування також встановлено, що професійним учасником ринку цінних паперів ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» (м. Київ, вул. Б. Хмельницького 19-21, код ЄДРПОУ 35649564) надавалися вказаним компаніям-нерезидентам послуги пов'язані з роботою з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

Вимогами п. 13 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до покладених на неї завдань здійснює контроль за дотриманням законодавства про цінні папери та фондовий ринок.

Згідно з п. 51 ч. 6 Положення про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженої Указом Президента України від 23.11.2011 № 1063/2011, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку для забезпечення виконання покладених на неї завдань і функцій має право проводити самостійно чи разом з іншими відповідними органами перевірки та ревізії фінансово-господарської діяльності професійних учасників ринку цінних паперів та саморегульованих організацій професійних учасників ринку цінних паперів, а також перевірки та ревізії діяльності емітентів щодо стану корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів.

Рішенням Національної комісія з цінних паперів та фондового ринку від 17.07.2015 № 1038 «Про затвердження Порядку контролю за дотриманням професійними учасниками фондового ринку (ринку цінних паперів) вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» визначено, що позапланові перевірки можуть проводитися органом контролю на виконання судових рішень, які набрали законної сили, та на вимогу правоохоронних органів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 108, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової виїзної перевірки діяльності учасника ринку цінних паперів ТОВ «Інвестиційний капітал Україна» (м. Київ, вул. Б. Хмельницького 19-21, код ЄДРПОУ 35649564) з питань дотримання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Проведення перевірки у кримінальному провадженні № 42016000000003033 від 27.10.2016 доручити Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя І. В. Литвинова

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64107368

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

19 минут назад, west11 сказал:

Остается надеятся, что это не превратится в очередной "пшик" :)

Вы ожидаете серьезных результатов от внеплановой проверки?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...