Постанова про рахунки в родной и иностранной валютах


Recommended Posts

Это касается тех, кто валюты и в глаза не видел.

Например, подписался за тугрики, а в автосалон из банка ушли средства платежа

Между какими законами задавлена эта постанова?

Мысли есть?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • Ответы 80
  • Created
  • Последний ответ

Top Posters In This Topic

Стаття 1066. Договір банківського рахунка

1. За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

(Вот блин, опять денежное обязательство)

Стаття 1068. Операції за рахунком, що виконуються банком

1. Банк зобов'язаний вчиняти для клієнта операції, які передбачені для рахунків даного виду законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено договором банківського рахунка.

2. Банк зобов'язаний зарахувати грошові кошти, що надійшли на рахунок клієнта, в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не встановлений договором банківського рахунка або законом.

3. Банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунка або законом.

4. Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором.

1. Если счет гривнево-валютный, то что там в постанове сказано? А что сказано в "даного виду законом"? Закон какой? Как происходит конвертация? Чей рахунок имеет право на конвертацию - что в постанове? Как называются дкументы (от клиента) по которым банк совершает манипуляции со счетом? Случайно эти документы не являются платежными (индЛиц)?

2. Что это такое - "відповідного розрахункового документа". Как валютный кредит зачисляли на счет заемщика? Кредитный договор является таким документом?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

§ 2. Порядок відкриття рахунків у банках

Опубликовано Jurist в Пт, 09/26/2008 - 14:36

За загальним правилом (ст. 380 Цивільного кодексу) платежі за зобов'язаннями між організаціями провадяться в порядку безготівкових розрахунків через кредитні установи, в яких зазначені організації зберігають свої кошти. З цією метою суб'єктам підприємницької діяльності, іншим організаціям та установам незалежно від форм власності (далі - підприємства) відкриваються поточні, депозитні (вкладні) рахунки у національній та іноземній валюті, а також бюджетні рахунки у національній валюті України.

Відкриття зазначених рахунків здійснюється відповідно до ст. ЗІ Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст. 42 Закону «Про підприємства в Україні» на умовах, викладених у Інструкції про відкриття банкам рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженій постановою Правління Національного банку України від 18 грудня 1998р. №527.

У разі відкриття двох і більше поточних рахунків у національній валюті власник рахунку протягом трьох робочих днів з дня відкриття або закриття наступного рахунку визначає один із рахунків у національній валюті як основний, на якому обліковуватиметься заборгованість, що списується (стягується) у безспірному порядку, і повідомляє номер цього рахунку податковому органу, в якому він обліковується як платник податків, за місцем своєї реєстрації та банкам, у яких відкриті додаткові рахунки в національній валюті, а також рахунки в іноземній валюті.

Банки, в яких відкриваються додаткові рахунки у національній валюті та рахунки в іноземній валюті, протягом трьох робочих днів, крім повідомлення до податкових органів, повідомляють також установу банку, в якій відкрито основний рахунок, про відкриття таких рахунків (із зазначенням їх номерів).

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, а також їх відокремленим підрозділам для зберігання грошових коштів та здійснення всіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України.

Поточні бюджетні рахунки відкриваються підприємствам (їх відокремленим підрозділам), яким виділяються кошти за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання.

До поточних рахунків належать також рахунки за спеціальними режимами їх використання, що відкриваються на підставі рішень Кабінету Міністрів України і Національного банку України, з визначенням режиму цих рахунків.

Депозитні рахунки підприємствам та їх відокремленим підрозділам відкриваються на підставі укладеного депозитного договору між власником рахунку та установою банку на визначений у договорі строк. Кошти на депозитні рахунки перераховуються з поточного рахунку і після закінчення строку зберігання повертаються на поточний рахунок.

Відсотки за депозитними рахунками можуть перераховуватися на поточний рахунок відповідно до умов депозитного договору або зараховуватися на поповнення депозиту. Проведення розрахункових операцій та видача коштів готівкою з депозитного рахунку забороняється.

Для відкриття поточних і бюджетних рахунків підприємства подають установам банків такі документи:

а) заяву на відкриття рахунку встановленого зразка. Заява підписується керівником та головним бухгалтером підприємства. Якщо в штаті немає посади головного бухгалтера чи іншої службової особи, яка виконує обов'язки головного бухгалтера, то заява підписується лише керівником;

б) копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчену нотаріально чи органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію. Бюджетні установи та організації замість свідоцтва про державну реєстрацію подають копію довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально або органом, що видав відповідну довідку;

в) копію належним чином зареєстрованого статуту (положення), засвідчену нотаріально чи органом, який реєструє. Положення, які затверджуються постановами Кабінету Міністрів України чи указами Президента України, нотаріального засвідчення не потребують.

Установа банку, в якій відкриваються поточні рахунки, ставить відмітку про відкриття такого рахунку на тому примірнику статуту (положення), на якому стоїть оригінал відмітки про взяття підприємства на облік у податковому органі, після чого цей примірник повертається власнику рахунку;

г) копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік, засвідчену податковим органом, нотаріально або уповноваженим працівником банку;

д) картку зі зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів підприємства надано право розпорядження рахунком та підпису розрахункових документів, засвідчену нотаріально або вищестоящою організацією в установленому порядку.

У картку включається також зразок відбитка печатки, присвоєної підприємству;

е) довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;

При відкритті поточних рахунків відокремленим підрозділам підприємств в установу банку, в якій відкривається поточний рахунок відокремленому підрозділу, подаються такі документи:

а) заява на відкриття поточного рахунку встановленого зразка. Заява підписується керівником та головним бухгалтером відокремленого підрозділу. Якщо в штаті немає посади головного бухгалтера чи іншої службової особи, яка виконує обов'язки головного бухгалтера, то заява підписується лише керівником;

б) копія довідки про внесення відокремленого підрозділу до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально або органом, що видав відповідну довідку;

в) копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчена нотаріально чи органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

г) копія належним чином оформленого положення про відокремлений підрозділ, засвідчена нотаріально чи органом, що створив відокремлений підрозділ.

д) картка з відбитком печатки та зразками підписів службових осіб підрозділу, яким згідно з чинним законодавством та відповідними документами підприємства надано право розпоряджатися рахунком та підписувати розрахункові документи. Зразки підписів та повноваження службових осіб засвідчуються нотаріально або керівником підприємства - юридичної особи, до складу якого входить відокремлений підрозділ;

д) клопотання підприємства або відповідного органу приватизації (щодо структурних підрозділів, які виділяються у процесі приватизації) до банку, в якому відкривається поточний рахунок відокремленому підрозділу, про відкриття рахунку, із зазначенням місцезнаходження підприємства, його ідентифікаційного номера, номера основного поточного рахунку та банку, в якому він відкритий, а також податкового органу, в якому підприємство стоїть на обліку;

е) довідка про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України.

Установа банку, в якій відкривається поточний рахунок відокремленому підрозділу, ставить відмітку про відкриття такого рахунку на тому примірнику положення про відокремлений підрозділ, на якому стоїть оригінал відмітки про взяття підрозділу на облік у податковому органі, після чого цей примірник повертається власнику рахунку.

Наведений вище перелік документів є загальним. Для окремих видів підприємств законодавством передбачено подання додаткових документів (наприклад, для орендного - нотаріально засвідченої копії договору оренди).

Інші підприємства звільнені від подання певних документів (так, статут не подається повним та командитним товариствами, фермерським господарством, бюджетними установами та організаціями).

Рахунки юридичним особам-нерезидентам відкриваються в порядку, передбаченому розділом 4 Інструкції.

Рахунок типу «Н» відкривається уповноваженим банком:

• іноземним дипломатичним, консульським, торговельним та іншим офіційним представництвам, міжнародним організаціям та їх філіям, що користуються імунітетом та дипломатичними привілеями (далі - офіційні представництва);

• представництвам юридичних осіб - нерезидентів, установам, які представляють інтереси юридичних осіб - нерезидентів в Україні і не займаються підприємницькою діяльністю на території України (далі - представництва юридичних осіб - нерезидентів);

• представництвам іноземних банків;

• організаціям та установам (групам управління програмами або проектами), які згідно з чинними міжнародними договорами України та законодавством України залучаються до здійснення програм або проектів міжнародної допомоги чи міжнародної технічної допомоги.

Перелік документів, що подаються вищезазначеними суб'єктами для .відкриття рахунку типу «Н», визначено пунктом 4.1.2 Інструкції.

Рахунок типу «П» відкривається уповноваженим банком постійним представництвам іноземних компаній, фірм, міжнародних організацій, створеним у будь-якій організаційній формі без статусу юридичної особи, через які повністю або частково здійснюється підприємницька діяльність нерезидента на території України.

Для відкриття рахунку типу «П» постійному представництву до уповноваженого банку подаються такі документи:

• заява про відкриття рахунку;

• індивідуальна ліцензія Кримського республіканського, обласного чи по м. Києву і Київській області управління Національного банку України на відкриття рахунку типу «П»;

• копія легалізованої довіреності на здійснення представницьких функцій тією чи іншою особою в Україні, засвідчена нотаріально;

• картка зі зразками підписів та відбитком печатки, засвідчена нотаріально.

Для одержання індивідуальної ліцензії на відкриття та користування рахунком типу «П» постійні представництва юридичних осіб-нерезидентів подають такі документи:

• клопотання юридичної особи-нерезидента до відповідної установи Національного банку України про відкриття постійному представництву рахунку типу «П»;

• письмову згоду уповноваженого банку на відкриття та обслуговування рахунку типу «П»;

• копію свідоцтва про реєстрацію представництва у Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво;

• копію легалізованого витягу з торговельного, банківського чи судового реєстру або реєстраційне посвідчення місцевого органу влади іноземної держави про реєстрацію юридичної особи - нерезидента, якій належить постійне представництво, засвідчену нотаріально;

• копію легалізованої довіреності на виконання представницьких функцій тією чи іншою особою в Україні, засвідчену нотаріально;

• копію дозволу центрального банку відповідної країни на відкриття рахунку типу «П» постійному представництву юридичної особи-нерезидента на території України, засвідчену нотаріально (для резидентів країн - колишніх республік СРСР).

Рахунок типу «П» використовується відповідно до правил, встановлених для поточних рахунків резидентів України (у тому числі для нарахування та зарахування на рахунок відсотків за залишком коштів на цьому рахунку, якщо таке нарахування передбачено договором між банком та власником рахунку), крім випадків купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України.

Наявні кошти з рахунку типу «П» можуть бути використані постійним представництвом юридичної особи-нерезидента для купівлі на міжбанківському валютному ринку України іноземної валюти з метою її перерахування тільки на:

а) рахунок юридичної особи-нерезидента, інтереси якої представляє на території України це представництво, на суму коштів:

• отриманих внаслідок здійснення в Україні операцій ку-півлі-продажу товарів (робіт, послуг);

• нарахованих та зарахованих відсотків за розміщеними депозитами та за залишком коштів на цьому рахунку;

• залишку на рахунку (після сплати обов'язкових податків та платежів) у разі припинення діяльності на території України, яке підтверджується відповідними документами;

б) власний рахунок в іноземній валюті в уповноваженому банку України для використання на:

• оплату праці працівників-нерезидентів;

• виплату коштів на відрядження за кордон;

• представницькі витрати за кордоном відповідно до чинного законодавства України.

Здійснення інвестицій в Україні, інших операцій, що заборонені чинним законодавством України з цього виду рахунків, не дозволяється.

Розміщення коштів на депозитних рахунках в установах банків України здійснюється з рахунку типу «П» з наступним поверненням коштів та нарахованих відсотків на зазначений рахунок.

У випадку здійснення перереєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, викликаної змінами назви, організаційно-правової форми, форми власності, власник рахунку зобов'язаний подати до установи банку заяву, нову копію свідоцтва про державну реєстрацію і зміни до установчих документів, засвідчені у встановленому порядку.

Поточні рахунки закриваються в установах банку:

а) на підставі заяви власника рахунку;

б) на підставі рішення органу, на який законом покладено, функції щодо ліквідації або реорганізації підприємства;

в) на підставі відповідного рішення суду або арбітражного суду про ліквідацію підприємства;

г) на інших підставах, передбачених чинним законодавством України чи договором між установою банку та власником рахунку.

Законодавством України встановлено спеціальний порядок відкриття рахунків в іноземній валюті.

Відповідно до п. 6.1.1 Інструкції банківські рахунки в іноземній валюті поділяються на поточні та депозитні (вкладні).

Поточний рахунок в іноземній валюті відкривається підприємству для проведення розрахунків у межах чинного законодавства України в безготівковій та готівковій іноземній валюті при здійсненні поточних операцій, визначених

чинним законодавством України, та для погашення заборгованості за кредитами в іноземній валюті.

Поточними торговельними операціями в іноземній валюті є такі розрахунки:

• між юридичними особами-резидентами і юридичними особами-нерезидентами при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності за торговельними операціями;

• між юридичними особами-резидентами на території України, за умови наявності індивідуальної ліцензії Національного банку України;

• між юридичними особами-нерезидентами та юридичними особами-резидентами через юридичних осіб-резиден-тів-посередників відповідно до договорів (контрактів, угод), що укладені відповідно до чинного законодавства України;

• інші розрахунки, що здійснюються відповідно до чинного законодавства України;

• операції на міжбанківському валютному ринку України;

• оплата товарів (робіт, послуг) з використанням чеків та пластикових карток.

Поточними неторговельними операціями є такі розрахунки:

• виплата готівкової іноземної валюти та платіжними документами в іноземній валюті на витрати, пов'язані з відрядженнями;

• здійснення обмінних операцій з іноземною валютою та платіжними документами в іноземній валюті;

• виплата готівкової іноземної валюти за чеками та плас-тиковими картками фізичним особам (резидентам та нерезидентам);

• купівля платіжних документів в іноземній валюті фізичними особами (резидентами та нерезидентами);

• виплата авторських гонорарів і платежі за користування авторськими правами;

• перерахування коштів на проведення міжнародних виставок, конгресів, симпозіумів, конференцій та інших міжнародних зустрічей;

• оплата праці нерезидентів, які згідно з укладеними трудовими угодами (контрактами) працюють в Україні;

• перерахування коштів в іноземній валюті за навчання, лікування, патентування, сплату митних платежів, членських внесків;

• платежі з відшкодування витрат судових, арбітражних, нотаріальних, правоохоронних органів;

• виплата готівкової іноземної валюти за переказами з-за кордону (пенсії, аліменти, оплата праці, спадщина, допомога родичів тощо);

• переказ за межі України коштів в іноземній валюті (пенсії, аліменти, оплата праці, спадщина, допомога родичам тощо);

• інші виплати та перекази в іноземній валюті, що не суперечать чинному законодавству України.

Для відкриття поточного рахунку в іноземній валюті підприємство-резидент подає уповноваженому банку ті самі документи, що і для відкриття поточного рахунку в національній валюті.

Відкриття поточного рахунку в іноземній валюті відокремленому підрозділу юридичної особи-резидента здійснюється уповноваженим банком на підставі нотаріально засвідчених копій документів, необхідних для відкриття відокремленому підрозділу поточного рахунку в національній валюті.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

між організаціями

А реквизиты норм законов?

ЦКУ Стаття 1058. Договір банківського вкладу

1. За договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Тут обязательств - с гулькин нос, а в кредите?

1. выразить

2. исполнить

3. на счет положить

В депозите - не по обязательствам - можно валюту и положить и принять

ГКУ Стаття 340. Депозитні операції банків

2. Депозити утворюються за рахунок коштів у готівковій або у безготівковій формі, у гривнях або в іноземній валюті, що розміщені юридичними особами чи громадянами (клієнтами) на їх рахунках у банку на договірних засадах на певний строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства та умов договору. Договір банківського вкладу (депозиту) укладається у письмовій формі.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

сбрасываю коммент, не изучала,

если нужно, есть дальше

Стаття 1066. Договір банківського рахунка

Опубликовано Jurist в Ср, 01/21/2009 - 19:34

1. За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

2. Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами.

3. Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на свій розсуд.

4. Положення цієї глави застосовуються до інших фінансових установ при укладенні ними договору банківського рахунка відповідно до наданої ліцензії, а також застосовуються до кореспондентських рахунків та інших рахунків банків, якщо інше не встановлено законом.

1. Наявність рахунка у банку є однією із ознак юридичної особи. Для фізичних осіб рахунок у банку дозволяє проводити безготівкові розрахунки, у тому числі за допомогою пластикової картки, отримувати заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші соціальні платежі.

Відносини, які складаються з приводу відкриття, використання та закриття рахунка у банку, визначаються договором банківського рахунка.

Банківськими рахунками виступають рахунки, на яких обліковуються власні кошти, вимоги, зобов'язання банку стосовно його клієнтів і контрагентів та які дають можливість здійснювати переказ коштів за допомогою банківських платіжних інструментів (ст. 1 Закону України "Про банки і банківську діяльність").

Основними видами рахунків залежно від їх призначення є поточні та депозитні (вкладні) рахунки. Відповідно до ст. 7 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" поточним рахунком визнається рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей та для здійснення усіх видів операцій за цим рахунком відповідно до умов договору та вимог законодавства України. Вкладний (депозитний) рахунок — це рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом банку в управління на встановлений строк та під визначений процент відповідно до умов договору.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, їх відокремленим підрозділам, а також фізичним особам — суб'єктам підприємницької діяльності для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України. Поточні рахунки відкриваються фізичним особам для зберігання коштів, отримання готівки та проведення безготівкових розрахунків у національній валюті з юридичними та іншими фізичними особами.

Поточні бюджетні рахунки відкриваються підприємствам, установам, організаціям, які утримуються за рахунок бюджетів. До поточних рахунків також належать: рахунки за спеціальними режимами їх використання, що відкриваються у випадках, передбачених законами України або рішеннями Кабінету Міністрів України;карткові рахунки (картрахунки).

2. Предметом договору банківського рахунку виступає надання послуг з приводу розрахунково-касового обслуговування, під яким розуміються послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов'язані із переказом грошей з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому грошей у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами (ст. 1 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні").

Обов'язками банку за договором банківського рахунку є прийняття, зарахування грошових коштів володільця рахунка чи для нього (у готівковій чи безготівковій формі), виконання розпоряджень володільця рахунку щодо перерахування, списання та видачі відповідних грошових сум, а також на проведення інших банківських операцій із рахунком. Обсяг можливих банківських операцій за рахунком визначається законодавством, банківськими правилами, договором банківського рахунку.

Договір банківського рахунку слід визнати реальним, двостороннім. Реальним договір є в силу того, що укладенням договору буде виступати відкриття відповідного рахунка, яке передбачає зарахування певних грошових коштів, які визначаються договором, банківськими правилами, звичаями ділового обороту у банківській сфері. Двосторонній договір визначає наявність прав та обов'язків за ним в обох сторін.

3. Коментована стаття встановлює правило про можливість банку використовувати грошові кошти, які перебувають на рахунку клієнта (володільця рахунку). При чому вказана норма має імперативний характер. Встановлена також важлива гарантія можливості вільного розпорядження володільця грошовими коштами. Тобто у випадку невиконання банком розпорядження з приводу грошових коштів, які є на рахунку, володілець рахунка може захистити свої права у передбаченому законом порядку (див. главу З ЦК).

За загальним правилом, банк не має права обмежувати діяльність володільця рахунка щодо використання та визначення долі грошових коштів на рахунку, а також визначати напрями їх використання. Відповідно до договору банківського рахунка або іншого договору, який випливає з нього (наприклад, договір акредитива), можуть встановлюватися й інші правила поведінки банку та володільця рахунка.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" визначено основні положення порядку надання інформації про фінансову операцію, що підлягає обов'язковому чи первинному фінансовому моніторингу на предмет легалізації (відмивання) так званих "брудних грошей".

Працівникам суб'єктів первинного фінансового моніторингу, які надіслали уповноваженому органу повідомлення про фінансову операцію, що підлягає згідно з цим законом фінансовому моніторингу, забороняється повідомляти про це осіб, які здійснюють фінансову операцію, та будь-яких третіх осіб.

Законодавством у даному випадку ставиться в обов'язок уповноваженому органу заборона зберігати комерційну та банківську таємниці, відомості щодо якої одержано від суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

До суб'єктів державного фінансового моніторингу (за винятком уповноваженого органу), які відповідно до законодавства виконують функції регулювання та нагляду за суб'єктами первинного фінансового моніторингу, належать Національний банк України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, спеціально уповноважений орган виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг. У ст. 10 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" визначається обсяг повноважень цих органів, у тому числі щодо збереження банківської таємниці.

Рахунки можуть підлягати і іншому контролю. Так відповідно до ст. 22 Закону України "Про вибори народних депутатів України" Центральна виборча комісія має право здійснювати контроль за надходженням та використанням коштів виборчих фондів партій (блоків), залучати до проведення вибіркових перевірок установу банку, в якій відкрито рахунки відповідних виборчих фондів.

4. Банки мають право відкривати своїм клієнтам — іншим банкам кореспондентські рахунки. Кореспондентський рахунок — рахунок, який відкривається банку (філії) для обліку коштів та проведення розрахунків, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку на підставі укладеного договору. Порядок відкриття, переоформлення та закриття кореспондентських рахунків банків (філій) у територіальних управліннях Національного банку визначається постановою Правління Національного банку України № 621 від 27.12.1999р., зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 21.01.2000 р. за № 53/4274 "Про затвердження Інструкції про міжбанківські розрахунки в Україні".

У практиці, що стосується участі у цивільному обороті юридичних осіб, публічного права застосовується поняття особових рахунків, під якими розуміють рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам бюджетних коштів (крім розпорядників III ступеня) для зарахування коштів, що підлягають подальшому розподілу та перерахуванню конкретному розпоряднику (одержувачу) бюджетних коштів, а також реєстраційні рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам та одержувачам коштів державного бюджету для обліку операцій за коштами загального фонду бюджету (наказ Державного казначейства України № 3 від 22.01.2001 р., зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05.02.2001 р. за № 104/5295 "Про затвердження Порядку касового виконання державного бюджету за видатками") та бюджетні рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства для зарахування надходжень, здійснення операцій клієнтів з бюджетними коштами та здійснення операцій, пов'язаних з обслуговуванням зовнішніх і внутрішніх боргових зобов'язань, загальнодержавних видатків, а також рахунки для обліку операцій із фінансування бюджетів (наказ Державного казначейства України № 221 від 02.12.2002 р, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17.12.2002 р. за № 976/7264 "Про затвердження Порядку відкриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства").

Про порядок відкриття, використання та обсяг прав й обов'язків, які випливають з депозитного (вкладного) рахунка, детальніше — у ст. ст. 1058—1065 ЦК.

У передбаченому законом порядку можуть створюватися й інші небанківські кредитні установи, які можуть укладати договори банківського вкладу. У випадку отримання дозволу (ліцензії) Національного банку України такі небанківські кредитні та інші установи можуть укладати договори банківського рахунку у порядку, передбаченому главою 72 ЦК та законодавства, яке визначає правовий статус та форми діяльності відповідних установ.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Стаття 1067. Укладення договору банківського рахунка

Опубликовано Jurist в Ср, 01/21/2009 - 19:35

1. Договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами.

2. Банк зобов'язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам.

Банк не має права відмовити у відкритті рахунка, вчинення відповідних операцій за яким передбачено законом, установчими документами банку та наданою йому ліцензією, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами.

У разі необгрунтованого ухилення банку від укладення договору банківського рахунка клієнт має право на захист відповідно до цього Кодексу.

1. Укладення договору банківського рахунка є підставою для відкриття відповідного рахунка. Відкриття рахунку — фактична дія, вчинена на виконання договору банківського рахунка. Якщо клієнт відкриває декілька рахунків у одному банку, то він повинен укласти у кожному конкретному випадку самостійний договір, у якому повинні зазначатися і безпосередні реквізити цього рахунка.

Порядок відкриття банками рахунків та їх режими визначаються Національним банком України. Умови відкриття рахунка та особливості його функціонування передбачаються в договорі, що укладається між банком і його клієнтом — власником рахунка Таким нормативно-правовим актом є Інструкція про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, затверджена постановою Правління Національного банку України від 18.12.1998 р. № 527, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 24.12.1998 р. за № 819/3259.

Документи на відкриття всіх банківських рахунків підприємств особисто подають до банку особи, які мають право першого та другого підписів і повноваження яких перевіряються уповноваженим працівником банку. У разі зміни особи (осіб), яка (які) має право підпису, новопризначена особа (особи) має особисто подати до банку картки із зразками підпису та пред'явити паспорт. Підставою для відкриття рахунків фізичним особам є для громадян України, які: постійно проживають в Україні — паспорт громадянина України, для неповнолітніх, яким не виповнилося 16 років — свідоцтво про народження; постійно проживають за кордоном — паспорт громадянина України для виїзду за кордон, службовий або дипломатичний паспорт України. Законодавством передбачено особливі вимоги щодо відкриття поточних рахунків іноземним громадянам.

Поточні рахунки відкриваються фізичним особам (у тому числі приватним нотаріусам, адвокатам, патентним повіреним) на підставі заяви; документа, що засвідчує особу (паспорта або документа, що замінює його); договору про відкриття та обслуговування рахунку між установою банку і громадянином; картки із зразками підписів. Зразки підписів засвідчуються працівником банку, який відкриває рахунок.

У договорі між установою банку та фізичною особою зазначаються серія, номер, дата та ким видано документ, що засвідчує фізичну особу (паспорт або документ, що замінює його), адреса особи, а також ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податку (резидента), що вноситься в договір на підставі відповідного документа, виданого податковим органом. Якщо договір укладається з фізичною особою, яка через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомила про це відповідні державні органи і в паспорті якої зроблено відмітку про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера, в договорі ідентифікаційний номер не зазначається, а уповноважений працівник банку в присутності особи, яка відкриває рахунок, знімає копію сторінки паспорта з такою відміткою.

2. Відповідно до загальних положень про форму правочину договір банківського рахунка повинен бути укладений у простій письмовій формі. При цьому договір може бути укладений як шляхом складання єдиного документа, так і шляхом обміну документами.

Відповідно до законодавства України про банківську діяльність відкриття рахунку проводиться відповідно до вибору особи, яка бажає його відкрити (володільця рахунка), а також за згодою банку, однак оголошення банком умов, на яких відкривається той чи інший рахунок у цьому банку, має ознаки публічної оферти. Відповідно пропозиція клієнта укласти такий договір на оголошених банком умовах, шляхом подання заяви про відкриття рахунку слід вважати акцептом. Відмова банку у відкритті рахунка, вчинення операцій за яким дозволяється законом, установчими документами банку і його ліцензією, допускається тільки у випадках відсутності в банка можливості прийняти клієнта на обслуговування. Ці причини можуть зумовлюватися виробничими або економічними чинниками, а також у випадку, передбаченому законом (наприклад, у випадку коли законом забороняється такому заявнику відкривати такий рахунок у банку, відсутність у банку ліцензії на проведення розрахунків за таким видом рахунка та ін.).

В інших випадках така відмова банку є безпідставною, що дозволяє клієнту звернутися до суду з вимогою про спонукання до договору, тобто вимогою до укладення договору на висловлених банком умовах, або вимагати відшкодування збитків відповідно, або використання іншого способу та форми захисту порушеного права відповідно до глави З ЦК.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Стаття 1068. Операції за рахунком, що виконуються банком

Опубликовано Jurist в Ср, 01/21/2009 - 19:39

1. Банк зобов'язаний вчиняти для клієнта операції, які передбачені для рахунків даного виду

законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено

договором банківського рахунка.

2. Банк зобов'язаний зарахувати грошові кошти, що надійшли на рахунок клієнта, в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не встановлений договором банківського рахунка або законом.

3. Банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунка або законом.

4. Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором.

1. Операції за рахунком (розрахункові банківські операції (ст. 1 Закону України "Про банки і банківську діяльність") — це сукупність банківських операцій з рахунком, які можуть вчинятися відповідно до закону, умов договору, банківських правил чи загальноприйнятих норм банківського ділового обороту. До операцій за рахунком можна віднести зарахування, видачу або перерахування грошових коштів, дії банку по здійсненню безготівкових розрахунків, вчинення поточних валютних операцій тощо. Зарахуванням визнається отримання установою банку грошових коштів із подальшим поповненням рахунку або здійснення таких дій на підставі розрахункових документів щодо неготівкових грошових коштів. Під видачею слід розуміти операцію по списанню грошових коштів із рахунка клієнта і видача їх готівкою. Перерахування — це операція по переказуванню грошових коштів з рахунка платника на рахунок отримувача.

Обсяг та види операцій, які банк може вчиняти за даним рахунком для клієнта, залежать від виду рахунка, правовий режим якого визначатися законом, банківськими правилами чи банківськими звичаями ділового обороту.

Наприклад, на поточні рахунки в національній валюті фізичних осіб — резидентів зараховуються: оплата праці, пенсії, допомоги, авторські гонорари за літературні роботи, музичні твори, витвори образотворчого мистецтва, за артистичну діяльність, наукові роботи та винаходи; виплати страхових та викупних сум, позичок з особистого страхування, страхове відшкодування за майновим страхуванням; орендна плата за найм житлових приміщень, рухомого і нерухомого майна; відшкодування шкоди, заподіяної робітникам та службовцям каліцтвом або у разі втрати годувальника; кошти в національній валюті за продану іноземну валюту; кошти за реалізоване власне майно та за здану сільгосппродукцію; інші надходження у випадках, що не суперечать чинному законодавству України.

З поточних рахунків у національній валюті фізичних осіб — резидентів за розпорядженням власника чи за його дорученням проводяться такі операції: розрахунки за надані послуги юридичними та фізичними особами; розрахунки за придбані в підприємствах торгівлі товари; відрахування до державного та місцевих бюджетів обов'язкових та інших платежів; розрахунки за участь у створенні підприємств різної форми власності; розрахунки за купівлю та продаж цінних паперів на біржовому або позабіржовому ринку; розрахунки за купівлю готівкової іноземної валюти; інші операції — у випадках, що не суперечать чинному законодавству України.

2. Банк не має права відмовити клієнту у вчиненні операцій, які передбачені для відкритого рахунку. Тому перерахування конкретних операцій за рахунком у договорі необов'язкове. Відмова банку у проведенні банківської операції можлива тільки у випадках, передбачених законом. Так, наприклад, забороняється перерахування коштів на будь-який рахунок фізичних осіб — нерезидентів, не можуть проводитися операції за рахунком, на який накладено арешт.

Виконання операцій на поточних рахунках здійснюється на підставі розрахункових документів у безготівковій та готівковій формах. У розрахункових документах зазначається підстава для перерахування коштів.

При проведенні операцій у безготівковій формі фізичні особи дотримуються вимог, передбачених Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.03.2001 р. № 135 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25.04.2001 р. за № 368/5559, й іншими нормативними актами Національного банку України.

Закон встановлює і строки, протягом яких повинні бути виконані розпорядження володільця рахунка. Однак встановлення правила про зарахування грошових коштів на рахунок клієнта в день надходження до банку відповідного розрахункового документа не є імперативною нормою, адже договором сторони можуть передбачити й інший строк виконання розпоряджень володільця рахунку чи для нього. Інші строки можуть встановлюватися і законом. Так, відповідно до ст. 8 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня.

Аналогічні норми про строки проведення банківської операції встановлено щодо виконання розпоряджень володільця рахунка (клієнта), спрямованих на видання та перерахування грошових коштів із рахунку. Також у даному випадку законом або договором можуть встановлюватися інші строки. Так міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційних днів, а внутрішньобанківський переказ виконується в строк, встановлений внутрішніми нормативними актами банку, але не може перевищувати двох операційних днів (ст. 8 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні").

Строки, які встановлюються для здійснення розрахункових операцій, обчислюються днями. При цьому мається на увазі так званий "банківський" або "операційний" день, тобто робочий час банку, протягом якого проводяться розрахункові операції з клієнтами (як правило, це з 10 до 16 години). Банківським днем вважається позначений календарною датою проміжок часу, протягом якого виконуються технологічні операції, пов'язані з проведенням електронного розрахункового документа, за умови, що підсумки розрахунків за цими документами відображаються на кореспондентських рахунках банків у територіальному управлінні Національного банку України на ту саму дату (постанова Правління Національного банку України № 621 від 27.12.1999 р., зареєстрована у Міністерстві юстиції України 21.01.2000 р. за № 53/4274 "Про затвердження Інструкції про міжбанківські розрахунки в Україні"). А операційний день — частина робочого дня банку або іншої установи — члена платіжної системи, протягом якої приймаються від клієнтів документи на переказ і документи на відкликання та можна, за наявності технічної можливості, здійснити їх обробку, передачу та виконання. Тривалість операційного дня встановлюється банком або іншою установою — членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їхніх внутрішніх нормативних актах (ст. 1 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні").

3-4. За загальним правилом договір банківського рахунку безоплатний. Однак у договорі можуть передбачатися положення про оплатність здійснення банком розрахунково-касового обслуговування клієнта у порядку. Так здійснення банківської операції, якщо це прямо передбачено у договорі, оплачується володільцем рахунка (клієнтом). Визначення плати (комісійної винагороди) за виконання розпоряджень володільця рахунка може встановлюватися відповідно до обсягу проведеної операції або за кількістю оброблених розрахункових документів. Оплата банківських послуг здійснюється шляхом списання банком грошових коштів із рахунка клієнта. Цей порядок може визначатися правилами банківського обслуговування або безпосередньо договором банківського рахунка.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Стаття 1069. Кредитування рахунка

Опубликовано Jurist в Ср, 01/21/2009 - 19:40

1. Якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу.

2. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом.

1. Договір банківського рахунка може містити положення про кредитування рахунка (овердрафт), відповідно до якого банк здійснює платежі з рахунка і при відсутності на ньому грошових коштів. Кредит вважається наданим із моменту вчинення банком такого платежу.

При укладенні договору банківського рахунка з умовою кредитування банк зобов'язаний

перевірити наявність повноважень клієнта на здійснення операцій по кредитуванню. Це здійснюється

шляхом пред'явлення до банку копії установчих документів клієнта (статуту, положення,

установчого договору чи інших). Така вимога повинна бути виконана клієнтом і у випадку

визначення у договорі банківського рахунка ліміту кредитування.

2. Договір банківського рахунка з умовою кредитування за своєю правовою природою є змішаним, оскільки містить у собі положення про кредит (§ 2 глави 71 ЦК).

Положення частини другої коментованої статті слід розуміти таким чином, що сторони договору банківського рахунку з умовою кредитування можуть визначати свої права та обов'язки за договором, виходячи з положень про договір банківського рахунка, позики та кредит, встановлюючи свої прав та обов'язки в межах диспозитивних норм вказаних глав, не порушуючи обов'язкові (імперативні) норм цих глав.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

А реквизиты норм законов?

ЦКУ Стаття 1058. Договір банківського вкладу

1. За договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Тут обязательств - с гулькин нос, а в кредите?

1. выразить

2. исполнить

3. на счет положить

В депозите - не по обязательствам - можно валюту и положить и принять

ГКУ Стаття 340. Депозитні операції банків

2. Депозити утворюються за рахунок коштів у готівковій або у безготівковій формі, у гривнях або в іноземній валюті, що розміщені юридичними особами чи громадянами (клієнтами) на їх рахунках у банку на договірних засадах на певний строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства та умов договору. Договір банківського вкладу (депозиту) укладається у письмовій формі.

Мне не совсем понятен вопрос, о какой постанове речь?

Депозит в валюте, предусмотрен законом, факт.

Декрет:

ОПЕРАЦІЇ З ВАЛЮТНИМИ ЦІННОСТЯМИ

Стаття 2. Право власності на валютні цінності

1. Резиденти і нерезиденти мають право бути власниками

валютних цінностей, що знаходяться на території України. Резиденти

мають право бути власниками також валютних цінностей, що

знаходяться за межами України, крім випадків, передбачених

законодавчими актами України.

2. Резиденти і нерезиденти мають право здійснювати валютні

операції з урахуванням обмежень, встановлених цим Декретом та

іншими актами валютного законодавства України.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Все правильно. Про нее ж родимую

Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах

ВАУ.

Работы - не меряно.

Пока отпечатаю. будем думать.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Вот пока еще рассуждение.

Финансово-посредническая деятельность не является вспомогательной и с валютой не связана.

Мы это уже выясняли.

Давайте ж сделаем ревизию всех обязательств (для524) в полном финансово-посредническом цикле, формами которого являются эти две из пяти основных операций финПосредничества.

1. положил на депозит. Без обязательств. Валюте ход.

2. принял. Без обязательств. Валюте ход.

3. отдал в кредит. Обязательство. Стоп валюте.

4. на счет положил. Обязательство. Стоп валюте.

5. принял кредит назад. Обязательство. Стоп валюте.

6. вернул депозит. Обязательство. Стоп валюте. Вернул еще и платежем.

Цикл обращения замкнулся.

А где то ж обязательства лежат еще.

+ 168 постанова. возврат платежем.

Из шести пунктов - только два первых - не в оркестре

Как Жванецкий говорил - что-то в консерватории надо менять. Может валюта не такая?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Так тут же ж все ясно как божий день.

1.24) переказ коштів (далі - переказ) - рух певної суми коштів з метою її зарахування на рахунок отримувача або видачі йому у готівковій формі.

1.29) ...Проведення переказу коштів Є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ функцією, що має виконувати платіжна система...

Споживачам не открывают счетов для других целей, кроме:

7.1.2. Поточний рахунок - рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання коштів і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Банк поставаил нам тугрик так:

7.1.5. Зарахування коштів на рахунок клієнта здійснюється як шляхом внесення їх у готівковій формі, так і шляхом переказу коштів у безготівковій формі з інших рахунків.

Но система массовых платежей создана не для тугрика:

10.2.3. Система масових платежів призначена для переказу коштів за операціями, що здійснюються юридичними та фізичними особами ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПЛАТІЖНИХ інструментів

К тому же, знаете кем является тот кто на текущий счет споживача отправил кредитные тугрики?

30.2. Банк отримувача в разі надходження суми переказу протягом операційного дня зобов'язаний її зарахувати на рахунок отримувача або виплатити йому в готівковій формі в той самий день або в день (дата валютування), зазначений ПЛАТНИКОМ (!!!) у РОЗРАХУНКОВОМУ документі або в документі на переказ готівки.

Для искового потребуется более детальная проработка.

Еще раз

1.29) ...Проведення переказу коштів Є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ функцією, що має виконувати платіжна система...

Единственно возможная валюта для этой системы тоже указана.

Как это все работает - смотрите в инструкции

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В этом Законе самое главное, как по мне так вот это --

Стаття 3. Кошти в Україні

3.1. Кошти існують у готівковій формі (формі грошових знаків) або у безготівковій формі (формі записів на рахунках у банках).

3.2. Грошові знаки випускаються у формі банкнот і монет, що мають зазначену на них номінальну вартість.

3.3. Гривня як грошова одиниця України (національна валюта) є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для проведення переказів.

Стаття 4. Форми та види розрахунків, що застосовуються при проведенні переказу

4.1. Для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Види безготівкових розрахунків визначаються законами та прийнятими на їх основі нормативно-правовими актами Національного банку України.

а остальное, просто правила проведения платежей.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Уважаемая Софи! Не могли бы вы подсобить вот с этим:

Депозитер согласился поставить на депозит на условии той самой императивной нормы, что банк распоряжается средствами, которые депозитер отдал банку.

НО

Тут появляется нестыковочка

В банковской лицензии (ст47проБанки) явно просматривается след депозитера - залучених

и право банка ими распоряжаться - ...от своего... и ...на собственных...

Нафига здесь эти следы, если есть императив? Тогда почему

эти следы таинствнным образом исчезли из дозвола.

непонятно однако

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

А подитожить?

Vect - у вас хорошие статьи, но... ещё бы подитожить :)

Цены бы им не было.

;)

Я о чём:

по практически всем договорам кредита - баксы зачисляются на "позичковий" рахунок, с которого потом по заявке на выдачу средств выдаются из кассы на руки, или куда-то переводятся.

Текущий счёт никто не открывает. Я ещё не видел ни один договор, где для кредита бы открывали текущий счёт.

Я так понял, вы имеете ввиду, что банк не мог зачислить доллар на "позичковий" рахунок?, т.к. единвенным средством которое переводится есть гривна?

1.24) переказ коштів (далі - переказ) - рух певної суми коштів з метою її зарахування на рахунок отримувача або видачі йому у готівковій формі.

т.е. банк по договору перевёл на "позичковий" счёт сумму в баксах.

1.29) ...Проведення переказу коштів Є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ функцією, що має виконувати платіжна система...

- имеете ввиду, что перевести баксы на "позичковий" счёт впринципе нереально, т.к. единственное что можно перевести - это платёжное средство, котрое есть гривня?

(можно поконкретнее про "Единственно возможная валюта для этой системы тоже указана.")

Я спрашивал сёгодня у банкиров в кассах, могут ли они перевести доллары по украине - те сказали "да. только с вашего текущего счёта в иностранной валюте на текущий счёт получателя, который должен быть в иностранной валюте".

В итоге я тоже непонимаю,

1. Что за "позичковий" счёт такой

2. Как на него зачислили доллары, если переводить можно только гривну?

Вывод один - для этого нужен текущий счёт в иностранной валюте, на который банк переводит доллары со своего счёта в иностранной валюте.

Поясните...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Есть глобальный вопрос:

1. Кто то может чётко переубиедить, что "денежные средства" - это не гривна, а доллар?

В ЗУ по банки сказано про "средства" - деньги в национальной или иностранной валюте.

В ст. 192 ГК сказано денежные средства - гривна есть денежным средством украины, и единственным законым средством платежа.

Ст.1054 Цивільного кодексу визначає, що за договором кредиту банк передає грошові кошти за винагороду.

Згідно ст.2 Закону України „Про банки та банківську діяльність” банківський кредит - це будь-яке зобов'язання банку надати певну суму грошей за винагороду.

Відповідно ст. 192 Цивільного кодексу – Гроші, Грошові кошти – це національна валюта.

З норм статей 173, 189 Господарського кодексу, сума грошей, ціна – це господарське зобов’язання, яке визначається у національній валюті.

Правильно ли утверждать, что надпись "денежные средства" - это исключительно гривна?

2. Vekt - Если в договоре указанно, что кредит даётся банком одноразово в полном объёме, путём выдачи средств из кассы - то тут никакого зачисления на никакой счёт нет? Просто взяли, и выдали по заявке на выдачу наличных? Или тут средства всё-равно переводятся, просто не на счёт, а для выдачи? И поять-же - должно быть это в гривне?

Блин, запутаться можно.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

по заявке

Как обзывает того, кто такую заявку подает ЗУпроПлатижни?

Клиент. Так ведь?

Никто другой заявки не подает, кроме того у кого в распоряжении эти средства уже есть.

У кого эти средства уже есть? Чтобы ими распорядится и написать заявку?

Кредитный договор считается заключенным, когда средства поступят вам в распоряжение

НУ ХОТЬ КУДА НИБУДЬ ЗАЕМЩИКУ. Не банку, не салону, а заемщику.

Для этого заключается договор на открытие счета. Чтобы распорядителем этого счета стал не банк, а заемщик.

Почитайте коммент Софи. Нам не давали "Стаття 1069. Кредитування рахунка"

Мне на счет зачисляли. Вам на счет зачисляли?

У меня нет позычкового.

У вас, скорее всего - текущий с которго валюта продается. Полученные гривны снова поступают вам в распоряжение но уже на позычковый. Подробности есть?

Как и где тугрики превращаются в средства платежа? Я не знаю.

Если в распоряжение заемщика поступили не тугрики, значит не наступило реальных последствий той формулы договора, что банк передает заемщику именно не гривну, а тугрик. И договор все еще не заключен

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

так-так.... лёд тронулся. Но куда - непонятно.

ситауация № 1

"средства" согласно договора выдаются на руки единоразово в полном объёме из операционной кассы банка.

Для этого человек писал "заявка на выдачу средств согласно договора". Счёт никакой не открывался. Вообще никакой.

Погашается кредит на счёт банка. Судя из цифр - так называемый "бездоговорной счёт банка" - т.е. когда нет договора о открытии счёта, и деньги переводятся банку через внесение в кассу.

Ситуация № 2 -

"денежные средства" выдаются из кассы с "позичкового" счёта заёмщика оп его заявке на выдачу денег. Гасится кредит на "позичковий" счёт.

Опять-же, счёт никакой не открывался.

Как тут быть с идеей о платежных средствах, и что Нельзя такое делать в баксах?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

"заявка на выдачу средств согласно договора". Счёт никакой не открывался.

Я не знаю в какой нормативне описана эта заявка. Но по ЗУпроПлатижни исполнение желаний происходит только по воле распорядителя счета. Вот у меня нет на руках договора на открытие счета. Но по закону так. В каком другом законе позычковый?

Наша воля изложена в кредитном. Заявку мы пишем не согласно той суммы, а согласно нашей воле, не навязанной банком. Мы удостоверяем что это наша добрая воля

Договор на открытие текущего счета не является договором депозита. После того, как банк средства переставил новому распорядителю текущего счета, сам банк уже не может вернуть эти средства снова себе в распоряжение.

Тю-тю. "Счетчик" включен. Еще до того, как распорядитель написал заяву на выдачу, начисление процентов уже началось.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Правильно ли утверждать, что надпись "денежные средства" - это исключительно гривна?

Мне реальной предсталяется такая ситуация.

Если принципиально, то нормальными являются те первые Одесские решения судов, в которых нет ничего кроме 524+533. А ничего больше и не надо.

Но реально

нам придется судью к этому подводить множеством других законов и постанов НБУ

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок виконання банками документів

на переказ, примусове списання і арешт коштів

в іноземних валютах та банківських металів

Постанова 216.

Ну... весело.

Имется ввиду, что платить баксами можно только с текущего счёта.... в соответствии с декретом и законом.

ну-ну.....

Народ - а как вы платите?

Вы заявки делаете длинные и с "много букв" согласно этим правилам?

У вас вообще есть счета в валюте?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Мне реальной предсталяется такая ситуация.

Если принципиально, то нормальными являются те первые Одесские решения судов, в которых нет ничего кроме 524+533. А ничего больше и не надо.

Но реально

нам придется судью к этому подводить множеством других законов и постанов НБУ

Во всём законодательстве денежная еденица, денежные средства - это гривна.

А средства - это деньги в гривне или в валюте.

При этом, когда имеется ввиду иностранная валюта - так и пишется: иностранная валюта.

Узнал что такое "позичковий" счёт - это технический бухгалтерский счёт бля учёта операций банка.

Деньги на него согласно всего прочитанного падают с текущего.... которого нет...

Писец....

ст.203 УК.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Вот поставил тему.

http://antiraid.com.ua/forum/index.php?showtopic=1266

Дальше здесь можно продолжить после выяснения обстоятельств по "банку в двух лицах"

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Во всём законодательстве денежная еденица, денежные средства - это гривна.

А средства - это деньги в гривне или в валюте.

При этом, когда имеется ввиду иностранная валюта - так и пишется: иностранная валюта.

Узнал что такое "позичковий" счёт - это технический бухгалтерский счёт бля учёта операций банка.

Деньги на него согласно всего прочитанного падают с текущего.... которого нет...

Писец....

ст.203 УК.

Там, где говорится о ден. средствах в законах украины, как то неприлично думать, что речь идет о папуаских или американских тугриках.

Где речь идет о средствах, то если есть определение, как в ЗУ о банках - это нац вал или инвалюта, а если определения нет , то сие средство может быть чем угодно,

Для цілей цього Декрету надалі під термінами:

"валюта України" розуміється як власне валюта України, так і

платіжні документи та інші цінні папери, виражені у валюті

України;

"іноземна валюта" розуміється як власне іноземна валюта, так

і банківські метали, платіжні документи та інші цінні папери,

виражені в іноземній валюті або банківських металах; ( Абзац

дев'ятий пункту 1 статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законом

N 932-XIV ( 932-14 ) від 14.07.99 )

Банківське кредитування здійснюється із застосуванням таких позичкових рахунків: простий, спеціальний, контокорентний.

Простий позичковий рахунок є найпоширенішою формою банківського строкового кредитування. На ньому може бути тільки активне (дебетове) сальдо, кожний факт видачі і погашення кредиту оформляється відповідними документами клієнта або банку (платіжне доручення, розпорядження кредитного відділу банку операційному відділу тощо).

Спеціальний позичковий рахунок застосовується банком в окремих випадках, наприклад, у разі кредитування позичальника під заставу векселів. Він є формою обліку позичок до запитання. Якщо на цьому рахунку виникає кредитове сальдо, воно в той самий день має бути зараховане на поточний рахунок позичальника. Погашення кредиту може здійснюватися як за платіжними дорученнями позичальника, так і через зарахування коштів, які надходять на його користь від боржників за векселями, в кредит спеціального позичкового рахунку. Банк має право стягнути заборгованість за спеціальним позичковим рахунком у будь-який час без попередження клієнта, але це мусить бути передбачено кредитною угодою.

Контокорентний рахунок — це активно-пасивний рахунок, на якому обліковуються усі операції банку з клієнтом. На ньому відображають, з одного боку, позички банку і всі платежі з рахунку за дорученням клієнта, а з іншого — кошти, які надходять у банк від клієнта у вигляді вкладів, повернення позичок тощо. Контокорентний рахунок поєднує в собі позичковий рахунок з поточним і може мати дебетове або кредитове сальдо. Операції по ньому здійснюються за допомогою письмових доручень клієнта.

Обычный позычковый счет вроде внебалансовый.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...
  • Пользователи

    Нет пользователей для отображения