Recommended Posts

Доброго вечора,

 

Є наступна ситуація – є борг перед банком – юридичної особи. Є рішення суду та відкрите виконавче провадження (строк на добровільне виконання сплив). Банк запропонував погасити борг з солідним дисконтом. Боржник готовий це зробити. Але виникає питання виконавчого збору – по суті виконавець нічого не зробив по процедурі стягнення окрім винесення постанови про відкриття виконавчого провадження. Банк готовий після погашення обумовленої частки списати решту та видати документ будь-якого змісту для пред’явлення в виконавчу службу. У відповідності до ст. 28 ЗУ «Про виконавче провадження» виконавчий збір стягується за будь-яких умов. Проте згідно даного Закону стягнення виконавчого збору – це окрема провадження, якщо я правильно зрозумів. Так от питання чи виникає часове вікно між зняттям заборони з майна зі сторони банку та закриття провадження по заяві банку та накладенням арешту виконавчою службою по стягненню виконавчого збору. Чи є якийсь реальний спосіб вивести майно з арешту ДВС без сплати виконавчого збору?

 

І другий варіант (нюанс) по кредитному договору в якості забезпечення є договір поруки керівника. Рішення по якому стягується стосується тільки ЮО. По керівнику рішення поки що немає. Теоретично поручитель може погасити борг за боржника від свого імені, при цьому в даній ситуації таке погашення буде добровільним та законним. Тепер моделюю ситуацію – поручитель погашає замість ЮО власними коштами. Банк приймає погашення та закриває решту суми, знімає заборони. Поручитель має ПРАВО стягнення з боржника сплаченої суми. Банк пише виконавчій що провадження слід закрити у зв’язку з погашенням суми боргу поручителем. Які в такій ситуації дії ДВС? По суті у боржника не відбулось виконання по виконавчому документу стягнення не відбулось. Підстав для стягнення виконавчого збору не має. На Вашу думку чи спрацює така схема. Якщо ні – то чому.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Хай керівник (або будь яка особа що має на це право) подасть апеляційну скаргу на рішення суду, за яким з ЮО стігується борг. Вам досить взяти ухвалу про початок апеляційного провадження та надати її до ДВС. Це є підставою для закриття ВП, а ВЛ повертається до суду.

Потім будь хто сплачує борг с дісконтом, отримуєте справку про відсутність боргу....тай годі.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Не вийде - рішення уже пройшло всі стадії оскарження. Може щось вийде з поручителем

Так керівник і є поручителем.

НЕ знаючи досконало вашу справу, тяжко даваті точні рекомендації.

Як ще один віріант - хай поручитель сплатить готівкою за підприємство,(нібито відразу після початку ВП, як він тільки дізнався про ВП, поки ще не почалося примусове стягнення) а банк просто забув про це повідомити ДВС.

Таким чином ВЗ нарахований не буде.

 

Я даю вам оріетировні рекомендації. А далі дивіться самі по датам та по сумам.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...