Определение ВССУ об отказе Укрсиббанку в солидарном взыскании с заемщика и поручителей


Считаете ли Вы решение справедливым и законным?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Державний герб України

 

ухвала

іменем україни

 

23 жовтня 2013 року

 

м. Київ

 

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

 

головуючого Кузнєцова В. О., 

суддів: Ізмайлової Т. Л., Наумчука М. І.,

Мартинюка В. І., Остапчука Д. О.,

 

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансавто ЛТД», Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛДІ», Приватного підприємства «Система 73», ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 про стягнення заборгованості за кредитним договором, за касаційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛДІ» та ОСОБА_10, яка діє в інтересах ОСОБА_5, на рішення апеляційного суду Одеської області від 03 липня 2013 року,

 

в с т а н о в и л а: 

 

У травні 2012 року Публічне акціонерне товариство «УкрСиббанк» (далі - ПАТ «УкрСиббанк») звернулося до суду з указаним позовом, у якому, посилаючись на неналежне виконання Товариством з обмеженою відповідальністю «Укртрансавто ЛТД» (далі - ТОВ «Укртрансавто ЛТД») умов кредитного договору на проектне фінансування № 11404144000 від 13 жовтня 2008 року, просило стягнути в солідарному порядку з ТОВ «Укртрансавто ЛТД» як боржника та заставодавця, Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛДІ» (далі - ТОВ «АЛДІ»), Приватного підприємства «Система 73» (далі - ПП «Система 73»), ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 як поручителів 790 780, 06 євро заборгованості за кредитним договором, що відповідно до курсу НБУ становить 8 302 145 грн 22 коп., та судових витрат.

 

Рішенням Київського районного суду м. Одеси від 25 березня 2013 року в задоволенні позову відмовлено.

 

Рішенням апеляційного суду Одеської області від 03 липня 2013 року рішення Київського районного суду м. Одеси від 25 березня 2013 року скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позову.

 

Стягнуто у солідарному порядку з ТОВ «Укртрансавто ЛТД», ТОВ «АЛДІ», ПП «Система 73», ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 на користь ПАТ «УкрСиббанк» 8 302 145 грн 22 коп., із яких: 6 872 985 грн 69 коп. - заборгованість за кредитним, 1 347 204 грн 53 коп. - заборгованість зі сплати процентів за користування кредитом, 81 955 грн - пеня за несвоєчасне погашення заборгованості зі сплати процентів.

 

Вирішено питання судових витрат.

 

У поданих касаційних скаргах ТОВ «АЛДІ» та ОСОБА_10, яка діє в інтересах ОСОБА_5, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, ухвалене у справі рішення апеляційного суду просять скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

 

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, обговоривши доводи касаційних скарг та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що скарги підлягають частковому задоволенню на таких підставах.

 

Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

 

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

 

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що стягнення заборгованості за кредитним договором у солідарному порядку з боржника та поручителів за наявності справи про звернення стягнення на предмет іпотеки на користь позивача за вказаним боргом, та за наявності можливості банку шляхом заявлення вимог кредитора до арбітражного керуючого ТОВ «Укртрансавто ЛТД» у справі про банкрутство цього товариства отримати відшкодування суми боргу за кредитним договором, буде фактичним стягненням боргу в подвійному розмірі.

 

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про задоволення позову, апеляційний суд виходив із того, що ТОВ «Укртрансавто ЛТД» належним чином не виконувало умови кредитного договору, тому позивач має право задовольнити свої вимоги шляхом солідарного стягнення з боржника та відповідачів як поручителів заборгованості за кредитним договором із урахуванням процентів та пені. У той же час, задоволення позову кредитора про звернення стягнення на предмет іпотеки/застави не є перешкодою для пред'явлення позову про стягнення заборгованості з поручителя за тим самим договором кредиту у разі, якщо на час розгляду справи заборгованість за кредитом не погашена.

 

Проте з такими висновками судів повністю погодитись не можна з огляду на наступне.

 

Судами встановлено, що 13 жовтня 2008 року між АКІБ «УкрСиббанк», правонаступником якого є ПАТ «УкрСиббанк», та ТОВ «Укртрансавто ЛТД» було укладено кредитний договір на проектне фінансування № 11404144000, згідно з умовами якого банк зобов'язався надати останньому кредит із лімітом 2 млн. євро шляхом надання окремих частин кредитних коштів (траншів) терміном до 14 жовтня 2013 року, а боржник у свою чергу зобов'язався прийняти, повернути кредит та сплатити проценти, комісії у порядку, в строки та на умовах, визначених кредитним договором.

 

За вказаним кредитним договором ТОВ «Укртрансавто ЛТД» 25 листопада 2008 року отримало частину кредитних коштів (транш) у розмірі 654 653, 49 євро.

 

Із метою забезпечення виконання вказаного кредитного договору 13 жовтня 2008 року між АКІБ «УкрСиббанк» та ТОВ «АЛДІ», ПП «Система 73», ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та ОСОБА_9 були укладені окремі договори поруки, згідно з умовами яких поручителі взяли на себе зобов'язання у випадку неналежного виконання боржником зобов'язань за зазначеним кредитним договором відповідати перед банком нарівні з ТОВ «Укртрансавто ЛТД» як солідарні боржники (п. п. 1.3. та 1.4 п. 1 договорів поруки). 

 

Із метою забезпечення виконання вказаного кредитного договору 30 жовтня 2008 року між ПАТ «УкрСиббанк» та ТОВ «Арон» було укладено іпотечний договір, згідно з умовами якого банку передано в іпотеку нерухоме майно, яке знаходиться на земельній ділянці площею 4,95 га за адресою: АДРЕСА_1,

 

21 листопада 2008 року із метою забезпечення виконання вказаного кредитного договору між ПАТ «УкрСиббанк» та ТОВ «Укртрансавто ЛТД» було укладено договір застави транспортного засобу № 14198, згідно з умовами якого банку передано в заставу 10 автомобілів марки Mersedes-Benz Аxor 1840 LS, які є власністю ТОВ «Укртрансавто ЛТД».

 

Згідно зі ст. ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

 

Обґрунтовуючи підставність позову, ПАТ «УкрСиббанк» посилалось на те, що ТОВ «Укртрансавто ЛТД» належним чином не виконувало зобов'язання за кредитним договором, унаслідок чого станом на 17 квітня 2012 року виникла заборгованість за кредитним договором № 11404144000 у розмірі 790 780, 06 євро, що в еквіваленті становить 8 302 145 грн 22 коп, яку позивач просив стягнути у солідарному порядку з відповідачів. 

 

Наслідки порушення договору позичальником передбачені ч. 2 ст. 1050, ч. 2 ст. 1054 ЦК України, відповідно до яких, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 ЦК України.

 

За таких обставин, коли ТОВ «Укртрансавто ЛТД» зобов'язання із кредитного договору виконувало не належним чином, то ПАТ «УкрСиббанк» відповідно до ч. 2 ст. 1050, ч. 2 ст. 1054 ЦК України вправі вимагати дострокового стягнення заборгованості за кредитним договором, у тому числі, солідарно і з відповідачів як поручителів.

 

Згідно зі ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

 

Ухвалюючи рішення про задоволення позову та стягуючи з боржника та поручителів у солідарному порядку заборгованість за кредитним договором, апеляційний суд не звернув уваги на те, що приписами ч. 3 ст. 554 ЦК України передбачається можливість встановлення поруки щодо виконання одного й того ж зобов'язання одночасно з боку декількох осіб. Однак, така порука виникає лише на підставі її спільного надання у формі укладення одного договору декількома поручителями (спільна порука). При цьому, поручителі відповідають перед кредитором солідарно з боржником та солідарно між собою.

 

Законом не заборонено укладення й кількох договорів поруки на виконання того самого зобов'язання, проте, в цьому випадку ч. 3 ст. 554 ЦК України не застосовується, оскільки поручителі не несуть у такому разі солідарної відповідальності між собою, а тому не можна вважати поруку їхньою спільною відповідальністю. За таких обставин, кредитор має право пред'явити вимогу до кожного з поручителів на підставі відповідного договору, але поручитель, що виконав зобов'язання, не може висунути вимогу до іншого поручителя на предмет розподілу відповідальності перед кредитором.

 

Стягуючи з боржника і поручителів у солідарному порядку суму заборгованості за договором кредиту, апеляційний суд не звернув уваги на те, що в даному випадку ч. 3 ст. 554 ЦК України застосована бути не може і поручителі не несуть солідарної відповідальності, у зв'язку з відсутністю спільної поруки. 

 

Крім того, задовольняючи позов у повному обсязі та стягуючи кредитну заборгованість із боржника та поручителів, у тому числі, і з ТОВ «АЛДІ» апеляційний суд не звернув уваги на те, що в апеляційній скарзі рішення суду першої інстанції в частині відмови в позові щодо ТОВ «АЛДІ» позивачем не оскаржувалось (а. с. 234-236).

 

У той же час, вирішуючи спір у частині вимог ПАТ «УкрСиббанк» до ТОВ «Укртрансавто ЛТД» і ТОВ «АЛДІ», суди не визначились з характером спірних правовідносин та не звернули уваги на те, що між ПАТ «УкрСиббанк» і ТОВ «Укртрансавто ЛТД» було укладено кредитний договір, а між ПАТ «УкрСиббанк» і ТОВ «АЛДІ» було укладено договір поруки, як між юридичними особами та з урахуванням цього, не перевірили, чи можуть зазначені позовні вимоги розглядатись у порядку цивільного судочинства.

 

Разом із тим, із матеріалів справи вбачається, що постановою Господарського суду Одеської області від 13 вересня 2012 року ТОВ «Укртрансавто ЛТД» визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру. ПАТ «УкрСиббанк» звернулось до арбітражного керуючого із кредиторськими вимогами та звернення стягнення на предмет іпотеки, а саме, 10 транспортних засобів марки Mersedes-Benz Аxor 1840 LS.

 

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 26 жовтня 2012 року заяву ПАТ «УкрСиббанк» про визнання кредиторських вимог до боржника в розмірі 841 435,13 євро прийнято до розгляду у справі № 5017/2396/2012 (а. с. 287).

 

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» погашені вимоги кредиторів - задоволені вимоги кредитора, вимоги, щодо яких досягнуто згоди про припинення, у тому числі заміну, зобов'язання або припинення зобов'язання іншим чином, а також інші вимоги, які відповідно до цього Закону вважаються погашеними.

 

Вирішуючи спір по суті, на порушення приписів ст. ст. 213, 214, 303 ЦПК України суди на зазначене уваги не звернули та не з'ясували, чи вважаються погашеними вимоги ПАТ «УкрСиббанк» щодо цивільно-правових зобов'язань ТОВ «Укртрансавто ЛТД» у межах справи про банкрутство ТОВ «Укртрансавто ЛТД» та чи може за встановлених судом обставин позивач ставити питання про солідарне стягнення кредитної заборгованості із поручителів.

 

Оскільки обставини, пов'язані із перевіркою правильності визначення обставин справи та оцінки наданих сторонами доказів, судами з'ясовувались неналежним чином, чим порушено норми процесуального права (ст. ст. 10, 60, 61, 179 ЦПК України) і таке унеможливило встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи, то відповідно до ч. 2 ст. 338 ЦПК України ухвалені у справі судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

 

Керуючись ст. ст. 335, 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

 

у х в а л и л а: 

 

Касаційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛДІ» та ОСОБА_10, яка діє в інтересах ОСОБА_5, задовольнити частково.

 

Рішення Київського районного суду м. Одеси від 25 березня 2013 року та рішення апеляційного суду Одеської області від 03 липня 2013 року скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

 

Ухвала оскарженню не підлягає.

 

Головуючий В. О. Кузнєцов 

Судді: Т. Л. Ізмайлова

В. І. Мартинюк

М. І. Наумчук

Д. О. Остапчук 

 


Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...