Рішення Ржищівського міськсуду залишене в силі апеляцією про скасування рішення позачергової сесії та поновлення міського голови на посаді


Чи вважаєте Ви рішення законним і справедливим?  

1 голос

  1. 1. Чи вважаєте Ви рішення законним?

    • Так
      1
    • Ні
      0
    • Важко відповісти
      0
  2. 2. Чи вважаєте Ви рішення справедливим?

    • Так
      1
    • Ні
      0
    • Важко відповісти
      0


Recommended Posts

Головуючий суддя в суді І інстанції Козіна С.М. 

Єдиний унікальний № 374/136/16-а

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2020 року м. Ржищів

Ржищівський міський суд Київської області у складі:

головуючої - судді Козіної С.М.,

за участі:

секретаря - Маламан Я.О.,

представника позивача - Куропата О.В.,

представника відповідача - Король І.П.,

представника третьої особи,

яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - (не з`явився),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ржищів Київської області адміністративний позов ОСОБА_1 до Ржищівської міської ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Виконавчий комітет Ржищівської міської ради Київської області, про оскарження рішення суб`єкта владних повноважень та поновлення на роботі, -

ВСТАНОВИВ:

 У провадженні Ржищівського міського суду Київської області перебуває цивільна справа за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Ржищівської міської ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Виконавчий комітет Ржищівської міської ради Київської області, про оскарження рішення суб`єкта владних повноважень та поновлення на роботі. Позивач мотивував позовні вимоги тим, що на чергових виборах депутатів обласних, міських, районних у містах, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ 25 жовтня 2015 року він був обраний на посаду міського голови Ржищівської міської ради Київської області, що підтверджується Постановою Ржищівської міської виборчої комісії Київської області Київської області від 10 листопада 2015 року №38. 03 червня 2016 року було прийнято рішення позачергової сесії Ржищівської міської ради сьомого скликання № 336-17-07 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " Позивач вважає, що вказане рішення ради не відповідає Конституції України та законам України, оскільки воно прийняте у спосіб, що суперечить законам України, без урахування всіх обставин, які мають значення для прийняття рішення ради та без належного обґрунтування підстав та причин звільнення з посади міського голови, та в порушення порядку процедури підготовки відповідних питань до розгляду сесії, що призвело до прийняття незаконного спірного рішення, отже воно підлягає скасуванню.

 Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Такі ж положення закріплені у статті 4 Європейської хартії місцевого самоврядування, яка встановлює, що головні повноваження і функції органів місцевого самоврядування визначаються Конституцією або законом; органи місцевого самоврядування в межах закону мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу; повноваження, якими наділяються органи місцевого самоврядування, як правило, мають бути повними і виключними. Система та гарантії місцевого самоврядування, засади організації та діяльності, правовий статус і відповідальність посадових осіб місцевого самоврядування визначається законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі - Закон).

 Згідно з частиною другою статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження міською голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Конституційний Суд України у Рішенні від 09 лютого 2002 року № 1-рп зазначив, що відповідно до Конституції України сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий орган ради, інтегрований в його структуру, а тому має відповідати перед радою за наслідки роботи виконавчого органу та за свою власну діяльність аж до припинення наданих йому повноважень за рішенням відповідної ради за наявності підстав, передбачених частиною другою статті 79 Закону. Органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (частина друга статті 19 Конституції України).

 Таким чином, підстави для дострокового припинення повноважень міського голови у порядку, визначеному частиною другою статті 79 Закону, є вичерпними. Тобто повноваження міського голови можуть бути достроково припинені при наявності таких підстав - якщо він порушує Конституцію і закони України, якщо він порушує права і свободи громадян, якщо він не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Враховуючи наведене, спірне рішення, яке не містить посилання на доведені в передбаченому законодавством порядку факти порушень міським головою Конституції та законів України, права і свободи громадян, не забезпечення здійснення наданих йому повноважень, не може розглядатися як правомірне.

 Слід також зауважити, що міський голова обирається шляхом прямих виборів, тобто безпосередньо виборцями. Наявність визначених законом підстав для припинення повноважень голови робить його в значній мірі самостійним, позбавляє можливості необґрунтованого тиску на нього з боку, в тому числі окремих депутатів, які при всьому своєму бажанні не можуть давати офіційну правову оцінку діям будь-кого, в тому числі і міського голови, і тим самим підміняти роль уповноважених на це законами органів державної влади щодо встановлення підстав, передбачених частиною другою статті 79 Закону, для дострокового припинення повноважень міського голови.

 Необхідно наголосити на тому, що будь-яких судових рішень про притягнення міського голови до кримінальної чи адміністративної (за корупційні діяння) відповідальності судом не приймалося. Будь-які дисциплінарні стягнення також відсутні. Більш того, рішенням сесії Ржищівської міської ради, робота виконавчого комітету, за перший квартал 2016 року, який очолює голова, була визнана задовільною.

 Не може депутатське звернення слугувати як доказ порушення міським головою Конституції та законів України, права і свободи громадян та незабезпечення здійснення наданих йому повноважень.

 Ініціатива від депутата, щодо розгляду питання «Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_2 », надійшла вже після того, як було проголосоване питання затвердженого порядку денного, та оголошено про закриття сесії.

 Регламентом Ржищівської міської ради від 10.12.2010 № 18-02-06 (із внесеними змінами рішенням Ржищівської міської ради 29.04.2011 № 269-10-06), який на сьогоднішній день регламентує порядок прийняття рішень радою, зокрема пунктом 7 статті 30, передбачено, що до порядку денного позачергової сесії вносяться лише ті питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання позачергової сесії. Пункт 5 даної статті передбачає, що до переліку порядку денного сесії включаються лише ті питання, проекти рішень, щодо яких підготовлені згідно з вимогами цього Регламенту і додержані терміни забезпечення депутатів відповідними матеріалами. Частина 1 статті 33 Регламенту передбачає, що включення питання до проекту порядку денного, та його винесенню на розгляд пленарного засідання Ржищівської міської ради для прийняття непроцедурного рішення передує попередній розгляд цього проекту у постійних комісіях Ржищівської міської ради, до сфери повноважень яких належать ці питання. Частиною 2 даної статті передбачено, що при прийнятті невідкладних рішень на вимогу лише міського голови, за погодженням не менше двох третин зареєстрованих на засіданні депутатів, засідання відповідної комісії з розгляду ініційованого головою питання може бути проведене під час пленарного засідання.

 Позивач просив визнати протиправним і скасувати рішення від 13 червня 2016 року позачергової сесії Ржищівської міської ради сьомого скликання № 336-17-07 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " Поновити його на роботі.

 У липні 2016 року до Ржищівського міського суду Київської області надійшло заперечення проти позову, подане представником Ржищівської міської ради Скочко О.О., у якому вказано, що вимоги позовної заяви ґрунтуються на відсутності у відповідача повноважень щодо встановлення факту порушення позивачем законодавства України, а також порушення відповідачем процедури підготовки й включення до порядку денного сесії проекту рішення Ржищівської міської ради «Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 » № 336-17-07 від 13.06.2016 передбаченої Регламентом Ржищівської міської ради VII скликання.

 Відповідач вважає, що позовні вимоги є безпідставними та не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

 Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 79 Закону України № 280/97 повноваження сільського, селищного, міського голови вважаються достроково припиненими у разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього.

 Згідно з положеннями ч. 2 ст. 79 Закону України № 280/97-ВР повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Проаналізувавши наведені норми, очевидним є висновок, що положенням ч. 1 ст. 79 та ч. 2 ст. 79 Закону України №280/97-ВР передбачають різні підстави припинення повноважень міського голови та за своїм змістом застосовуються у різних випадках незалежно одна від одної.

 У зв`язку з цим, достроково припиняючи повноваження позивача на підставі ч. 2 ст. 79 Закону України №280/97-ВР, відповідач не був зобов`язаний одночасно застосовувати положення п. 3 ч. 1 ст. 79 Закону України №280/97-ВР та ч. 2 ст. 79 Закону України №280/97-ВР.

 Отже, доводи позивача щодо відсутності у відповідача повноважень для встановлення факту порушення позивачем законодавства України не створюють підстав для задоволення позову, оскільки не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства України.

 У позовній заяві позивач зазначає про порушеннях Регламенту міської ради під час підготовки та включення до порядку денного сесії проекту Рішення міської ради при цьому не вказано, положення якої конкретної статті Регламенту міської ради порушено такими діями Ржищівської міської ради. У свою чергу відповідач вважає за необхідне спростувати вищезазначене належними доказами.

 Твердження позивача щодо порушення процедури включення до порядку денного сесії проекту Рішення міської ради не відповідає дійсності, та спростовується Протоколом 17-ої (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання (копія Протоколу (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання, відповідно до якого пропозицію про включення до порядку денного сесії зазначеного питання було озвучено депутатом Ржищівської міської ради ОСОБА_3 одразу після голосування за пропозицію відправити на доопрацювання проект рішення «Про звільнення ОСОБА_4 з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів». Між оголошенням результатів голосування щодо звільнення ОСОБА_4 та пропозицією розглянути питання дострокового припинення повноважень позивача не було жодних оголошень, а зокрема і оголошення про закриття сесії.

 Крім того, ОСОБА_1 недостовірно передає суть процесуальної дії щодо включення до порядку денного сесії проекту Рішення міської ради.

 Так, відповідно до Протоколу 17-ої (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання депутат Ржищівської міської ради ОСОБА_3 виступила не за власною ініціативою щодо включення до порядку денного питання про дострокове припинення повноважень Позивача, а озвучила пропозицію, підтриману підписами третини депутатів Ржищівської міської ради відповідно до вимог ч. 2 ст. 74 Регламенту міської ради.

 На думку Позивача, відповідач допустив порушення положень вищевказаного ч. 7 ст. 30 Регламенту міської ради, доповнивши порядок денний позачергової сесії додатковим питанням про дострокове припинення повноважень міського голови.

 Зазначене твердження є необґрунтованим та спростовується положеннями ч. 5 ч. 4 ст. 32 Регламенту міської ради згідно яких під час роботи сесії пропозиції про зміни її порядку денного, можуть вноситись окремим депутатом.

 При цьому звертають увагу суду, що вищенаведена норма не містить застережень щодо можливості внесення змін виключно до порядку денного чергової сесії та не забороняє вносити такі зміни до порядку денного позачергової сесії.

 На думку позивача, відповідач допустив порушення ч. 1 ст. 33 Регламенту міської ради, включивши до порядку денного та розглянувши на сесії Ржищівської міської ради питання про дострокове припинення повноважень ОСОБА_1 без попереднього обговорення даного питання у відповідній постійній комісії.

 Зазначене твердження є необґрунтованим та спростовується положеннями ч. 2 ст. 33 Регламенту міської ради, а також пунктом 3 Протоколу 17-ої (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання.

 Так, частиною 2 ст. 33 Регламенту міської ради передбачено окрему процедуру для підготовки невідкладних рішень, а саме зазначено, що на вимогу міського голови за погодженням не менше двох третин зареєстрованих на засіданні депутатів, засідання відповідної комісії з розгляду ініційованого головою питання може бути проведене під час пленарного засідання.

 Як зазначено в пункті 3 Протоколу 17-ої (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання, пропозицію про надання доручення постійній комісії з питань регламенту та депутатської етики підготувати під час пленарного засідання висновок щодо дострокового припинення повноважень позивача, було одноголосно підтримано присутніми депутатами Ржищівської міської ради та міським головою. Пропозицію про надання такого доручення постійній комісії ініціював головуючий на засіданні секретар Ржищівської міської ради.

 Відповідно до абзацу 6 ч. 2 ст. 74 Регламенту міської ради після оголошення питання про дострокове припинення повноважень міського голови до розгляду, головування на сесії покладається на секретаря Ржищівської міської ради.

 За таких обставин відповідачем не порушено спеціальний порядок включення питання щодо припинення повноважень ОСОБА_1 до проекту порядку денного та винесення на розгляд сесії Ржищівської міської ради даного питання.

 На думку позивача, відповідач порушив вимоги ч. 2 ст. 33 Регламенту міської ради, доручивши розгляд питання дострокового припинення повноважень міського голови постійній комісії під час засідання Ржищівської міської ради на вимогу секретаря Ржищівської міської ради.

 Таке твердження є хибним, враховуючи наведені вище положення абзацу 6 ч.2 ст. 74 Регламенту міської ради, яким передбачено спеціальний порядок проведення засідання Ржищівської міської ради під час розгляду питання щодо дострокового припинення повноважень міського голови.

 Окремо слід зазначити, що постійна комісія з питань регламенту та депутатської етики надала позитивний висновок до проекту рішення міської ради, а за результатами таємного голосування двадцять один із двадцяти шести депутатів, обраних до складу Ржищівської міської ради підтримали дане рішення.

 Протокол лічильної комісії був затверджений рішенням Ржищівської міської ради одноголосно.

 Отже доводи позивача щодо недотримання передбаченої Peгламентом міської ради процедури підготовки та включення до порядку денного сесії Ржищівської міської ради проекту Рішення міської ради є необґрунтованими та безпідставним.

 Крім того, позивачем не доведено причинно-наслідкового зв`язку між допущеними на його думку порушеннями процедури включення до порядку денного Ржищівської міської ради питання щодо дострокового припинення повноважень позивача та незаконністю Рішення міської ради, тобто невідповідності змісту оскаржуваного Рішення міської ради вимогам чинного законодавства України.

 На думку відповідача позивачем не наведено доводів, які б створювали підстави, передбачені ч. 3 ст. 2 КАС України, для задоволення позовних вимог.

 Враховуючи зазначені положення відповідач вважає за необхідне обґрунтувати перед судом правомірність прийнятого рішення міської ради відповідно до наступного.

 Конституційний Суд України в рішенні № 1-рп/2000 від 09.02.2000 року (справа про місцеве самоврядування) надав такі роз`яснення: за Конституцією України (частина друга статті 141) сільський, селищний, міський голова обирається відповідною територіальною громадою для того, щоб очолювати виконавчий орган ради та головувати на її засіданнях. Ці функції визначають сільського, селищного, міського голову передусім як посадову особу виконавчого органу ради та самої ради, їй підзвітну та перед нею відповідальну як за роботу виконавчого органу ради, так і за організацію роботи самої ради. Закон не обмежує повноваження сільського, селищного, міського голови лише головуванням на засіданнях ради, а покладає на нього й інші повноваження, аналогічні тим, які має, наприклад, голова районної, обласної ради. Передусім, це організація роботи ради, керівництво її апаратом, формування порядку денного цієї ради, укладення від імені ради договорів з питань, віднесених до виключної компетенції ради, представництво ради у відносинах з державними органами та іншими органами місцевого самоврядування тощо (частина третя статті 42 Закону).

 Отже, Конституція України, запровадивши обрання сільського, селищного, міського голови безпосередньо територіальною громадою, не урівноважила його статус зі статусом сільської, селищної, міської ради.

 Спосіб формування сільської, селищної, міської ради та обрання сільського, селищного, міського голови однакові, проте їх статус різний. Відповідно до Конституції України голова очолює виконавчий орган ради, інтегрований в його структуру, а тому має відповідати перед радою за наслідки роботи виконавчого органу та за свою власну діяльність аж до припинення наданих йому повноважень за рішенням відповідної ради за наявності підстав, передбачених частиною другою статті 79 Закону (якщо він порушує Конституцію та закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень).

 Органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (частина друга статті 19 Конституції України).

 Таким чином, Конституційний Суд України дійшов висновку про підпорядкованість міського голови місцевій раді та визначив його статус - посадова особа виконавчого органу ради та самої ради, їй підзвітна та перед нею відповідальна.

 Доводячи правомірність оскаржуваного Рішення, відповідач надає належні обґрунтування підстав для дострокового припинення повноважень Ржищівського міського голови, передбачених частиною другою ст. 79 Закону України № 280/97-ВР, які було покладено в основу прийнятого рішення, а зокрема:

 1. Протиправне Рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради № 257 від 24 J2.2015 року «Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 ». Ржищівський міський голова за сприяння працівників виконавчого комітету Ржищівської міської ради в порушення вимог чинного законодавства, користуючись перебуванням представників юридичного відділу у відпустці, лобіював прийняття Рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради №257 від 24.12.2015 «Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 за заявою ОСОБА_5 від 23.11.2015, відповідно до якого було вирішено зняти статус службового приміщення однокімнатної квартири АДРЕСА_1 .

 Відповідно до ст. 121 Житлового кодексу Української PCP порядок надання службових жилих приміщень установлюється законодавством Союзу PCP., Житловим кодексом Української PCP та іншими актами законодавства Української PCP. Службові жилі приміщення надаються за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації, правління колгоспу, органу управління кооперативної та іншої громадської організації.

 Спеціальним нормативно-правовим актом, що регулює дане питання є Положення про порядок надання службових жилих приміщень і користування ними в Українській PCP, затверджене Постановою Ради Міністрів УРСР № 37 від 4 лютого 1988 року "Про службові жилі приміщення». Зокрема пунктом 6 положеннями передбачено підстави виключення жилого прим числа службових.

 Клопотання підприємства, у віданні якого знаходиться однокімнатна квартира АДРЕСА_1 , про виключення однокімнатної квартири АДРЕСА_1 з числа службових відсутнє в архіві Ржищівської міської ради. Також виконавчим комітетом Ржищівської міської ради не надано обґрунтування відсутності потреби у використанні однокімнатної квартири АДРЕСА_1 . 

 Таким чином в процесі прийняття Рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради №257 від 24.12.2015 «Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 " порушено норми чинного законодавства, а саме: ст. 121 Житлового кодексу Української PCP, п.3-6, 16, 21 Постанови Ради Міністрів УРСР №37 від 4 лютого 1988 «Про службові жилі приміщення». Зазначене Рішення № 257 було скасовано Рішенням Ржищівської міської ради № 334-17-07 від 13.06.2016, як таке що суперечить чинному законодавству України.

 2. Незаконне включення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до персонального складу виконавчого комітету Ржищівської міської ради VII скликання.

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області № 10-01-07 18 листопада 2015 року «Про затвердження персонального складу виконавчого комітету Ржищівської міської ради VII скликання» було затверджено персональний склад виконавчого комітету Ржищівської міської ради.

 До персонального складу виконавчого комітету Ржищівської міської ради на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів було включено ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

 Особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування регулює Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Відповідно до ст. 2 вищевказаного Закону України посадами в органах місцевого самоврядування окрім інших є виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною.

 Положеннями ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради здійснюється шляхом затвердження відповідною радою.

 Відповідно до ст. 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років. Ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади.

 Таким чином, прийняття (затвердження) на посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету міської ради має здійснюватися з обов`язковим дотриманням вимог ст. 10 (затвердження відповідною радою) та ст. 18 (граничний вік перебування на службі) Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування".

 Відповідно до викладеного, станом на дату прийняття Рішення заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ржищівської міської ради ОСОБА_4 досяг граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування, а саме 66 років, а тому не міг бути призначеним на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів.

 Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях місцева рада розглядає питання утворення виконавчого комітету ради, визначає його чисельність, затверджує персональний склад; вносить зміни до складу виконавчого комітету та вирішує питання щодо його розпуску.

 Згідно ч. 2 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» кількісний склад виконавчого комітету визначається відповідною радою. Персональний склад виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради затверджується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради - за пропозицією голови відповідної ради.

 Положеннями ч. 3 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради - голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

 Отже, Ржищівський міський голова, порушуючи положення ст. 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», виніс на пленарне засідання Ржищівської міської ради пропозицію щодо включення ОСОБА_4 до складу виконавчого комітету Ржищівської міської ради. ОСОБА_4 було звільнено з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів на підставі Рішення Ржищівської міської ради № 335-17-07 від 13.06.2016.

 3. Нераціональне використання коштів міського бюджету міста Ржищів Київської області та наявність конфлікту інтересів під час здійснення повноважень у складі виконавчого комітету Ржищівської міської ради.

 Враховуючи неодноразові звернення громадян щодо незадовільного стану доріг та тротуарів під час несприятливих погодних умов, Рішенням Ржищівської міської ради «Про створення тимчасової депутатської комісії» № 130-06-07 від 22 січня 2016 року було створено тимчасову депутатську комісію з питань роботи міськвиконкому та відповідних служб міста в період значних снігопадів та ожеледиці (надалі - «Тимчасова комісія») у складі 6 (шести) депутатів Ржищівської міської ради.

 Відповідно до зазначеного Рішення міської ради Тимчасовій комісії було доручено провести перевірку стану роботи виконавчого комітету міської ради щодо вирішення питань незадовільного стану доріг та тротуарів під час несприятливих погодних умов у м. Ржищів.

 За результатами перевірки та на виконання Рішення міської ради Тимчасовою комісією було надано Звіт з питань роботи міськвиконкому та відповідних служб міста в період снігопадів та ожеледиці.

 Відповідно до Звіту, Тимчасовою комісією було встановлено факт нераціонального використання коштів міського бюджет у місті Ржищів та використання Ржищівським міським головою службового становища у власних цілях. Так, 02.12.2015 між Ржищівським міським головою (як Покупець) та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_6 (як Продавець) було укладено договір купівлі-продажу, відповідно до якого Продавець зобов`язувався продати (передати), а Покупець прийняти та оплатити товар, а саме: «сіль технічну», загальною вартістю 20 000 грн. Згідно з накладною, що є невід`ємною частиною даного договору, ціна товару складала 2 000 грн. за 1 т.

 В процесі роботи Тимчасовою комісією було встановлено, що ринкова вартість даного виду товару, а саме солі технічної, варіюється в межах від 500 грн до 800 грн.

 Крім того, фізична особа-підприємець ОСОБА_6 є зятем Ржищівського міського голови, а саме: чоловіком старшої дочки Ржищівського міського голови ОСОБА_7 , з яким вони пов`язані спільним побутом і мають взаємні права та обов`язки.

 Таким чином, під час здійснення повноважень у складі виконавчого комітету Ржищівської міської ради Ржищівським міським головою було порушено положення ст. 28, 59-1, 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 28, 35 Закону України «Про запобігання корупції».

 За даним фактом Кагарлицьким відділенням поліції Обухівського ВПГУНП в Київській області порушено кримінальне провадження № 1201610190000461 від 04.07.2016 та здійснюється досудове розслідування.

 4. Порушення Ржищівським міським головою обов`язків з утримання вулиць та доріг міста Ржищів Київської області в осінньо-зимовий період.

 Враховуючи неодноразові звернення громадян щодо незадовільного стану доріг та тротуарів під час несприятливих погодних умов, Рішенням Ржищівської міської ради «Про створення тимчасової депутатської комісії» № 130-06-07 від 22 січня 2016 року було створено тимчасову депутатську комісію з питань роботи міськвиконкому та відповідних служб міста в період значних снігопадів та ожеледиці у складі 6 (шести) депутатів Ржищівської міської ради.

 Відповідно до зазначеного Рішення міської ради Тимчасовій комісії було доручено провести перевірку стану роботи виконавчого комітету міської ради щодо вирішення питань незадовільного стану доріг та тротуарів під час несприятливих погодних умов у м. Ржищів.

За результатами перевірки та на виконання Рішення міської ради Тимчасовою комісією було надано Звіт з питань роботи міськвиконкому та відповідних служб міста в період снігопадів та ожеледиці .

 Відповідно до Звіту Тимчасовою комісією було встановлено незадовільне виконання обов`язків щодо утримання вулиць та доріг міста Ржищів Київської області в осінньо-зимовий період. Дані висновки були зроблені Тимчасовою комісією на основі наданих виконавчим комітетом Ржищівської міської ради ряду документів.

 За результатами роботи Тимчасовою комісією було визнано неналежною організацію та проведення робіт з утримання вулиць та доріг міста Ржищів Київської області в осінньо-зимовий період.

 Статтею 42. Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено перелік повноважень та обов`язнів міського голови.

 Згідно з положеннями ст. 21 Закону України «Про автомобільні дороги» органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідають за: стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі щодо безпеки руху транспортних засобів і пішоходів; якість робіт з проектування, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів.

 Отже, Ржищівським міським головою як очільником виконавчого комітету Ржищівської міської ради було порушено виконання обов`язків щодо утримання в належному стані вулиць та доріг міста Ржищів в осінньо-зимовий період, покладених на нього відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про автомобільні дороги».

 5. Невідповідність результатів виконання робіт з ремонту даху ДНЗ «Калинка» проектній документації та затвердженого кошторису.

 Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у порядку передбаченому чинним законодавством з місцевого бюджету м. Ржищів було виділено грошові кошти для виконання робіт з ремонту даху ДНЗ «Калинка».

 Зважаючи на важливість проведення даних робіт, контроль за закупівлею матеріалів, пошук підрядної організації для проведення ремонтних робіт та приймання-передача виконаних робіт здійснювались Ржищівським міським головою.

 За результатами проведення технічного огляду було виявлено, що ремонтні роботи вищезазначеного об`єкту не відповідають проектній документації та затвердженому кошторису. Крім того, матеріали, що були використані під час виконання робіт, за своєю характеристикою також не відповідають проектній документації та затвердженому кошторису.

 Зазначені порушення також підтверджуються Актом обстеження виконаних робіт «Реконструкції даху будівлі навчального закладу «Калинка» по вул. Леніна, 11 в м. Ржищів» б/н від 16.06.2016 . 

 Таким чином, Ржищівським міським головою було порушено Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та приписи рішень Ржищівської міської ради щодо використання коштів місцевого бюджету м. Ржищів.

 За даним фактом Кагарлицьким відділенням поліції Обухівського ВП ГУНП в Київській області порушено кримінальне провадження № 12016110190000461 від 04.07.2016 та здійснюється досудове розслідування.

 6. Щодо працівників міської ради, відсутніх на робочому місці з дати прийняття на роботу за розпорядженнями Ржищівського міського голови.

 Шляхом видачі Розпорядження Ржищівський міський голова прийняв на роботу Ржищівської міської ради водія ОСОБА_8 .

 Незважаючи на це, фактичне перебування водія за своїм робочим місцем та здійснення ним посадових інструкцій відсутні. При цьому заробітна плата, надбавки та премії систематично нараховуються вищезазначеному працівнику в обсягах, погоджених Ржищівським міським головою.

 Також власним Розпорядженням міський голова прийняв на роботу ОСОБА_9 - робітника господарського сектору, яка фактично не з`являється на pобочому місці та не здійснює посадових обов`язків. При цьому заробітна плата, надбавки систематично нараховуються вищезазначеному працівнику в обсягах, погоджених Ржищівським міським головою.

 Отже, шляхом видачі розпоряджень щодо прийняття на роботу вищевказаних осіб, Ржищівський міський голова порушив норми чинного Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про запобігання корупції" та приписи рішень Ржищівської міської ради щодо використання коштів місцевого бюджету м. Ржищів.

 За даним фактом Кагарлицьким ВП Обухівського ВП ГУНП в Київській області порушено кримінальне провадження № 12016110190000461 від 04.07.2016 та здійснюється досудове розслідування.

 7. Створення перешкод депутатам Ржищівської міської ради у виконанні наданих їм повноважень.

 Усними вказівками Ржищівського міського голови на апаратній нараді працівників та служб виконавчого комітету було надано доручення не відповідати та взагалі не реагувати ніяким чином на звернення депутатів Ржищівської міської ради, чим порушено положення Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", Закону України "Про звернення громадян".

 8. Щодо відсутності підготовки програми соціально-економічного розвитку регіону м. Ржищів Київської області протягом тривалого часу.

 Відповідно до Конституції України, положень Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України" важливою функцією місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування є управління (регулювання) соціально-економічними процесами на відповідній території.

 Одним з інструментів управління цими процесами є програми соціально- економічного розвитку міст. Вказані програми є комплексними, оскільки включають завдання і показники по здійсненню найважливіших відтворювальних процесів в економічній, соціальній, науково-технічній та інших сферах.

 Програма соціально-економічного розвитку регіону є організаційно-економічним та інформаційно-аналітичним документом втілення положень економічної політики держави, вміщує систему цільових завдань і заходів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою досягнення поставлених цілей у відповідному прогнозному періоді.

 Відповідно до п. 9 ч. 4 ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" міський голова забезпечує підготовку на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань самоврядування, місцевого бюджету та звіту про його виконання, рішень ради з інших питань, що належать до її відання; оприлюднює затверджені радою програми, бюджет та звіти про їх виконання.

 Незважаючи на те, що Рішення Ржищівської міської ради «Про міський бюджет міста Ржищів Київської області» набрало чинності 01 січня 2016 року, Ржищівський міський голова протягом більше ніж п`яти місяців не організовував підготовку на розгляд міської ради проекту програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Ржищів. Даний проект програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Ржищів було винесено на розгляд Ржищівської міської ради та затверджено Рішенням Ржищівської міської ради лише в травні 2016 року.

 Таким чином, в процесі підготовки проекту програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Ржищів Ржищівським міським головою було порушено положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України».

 9. Порушення Ржищівським міським головою правил етики під час спілкування з підлеглими працівниками та жителями міста.

 Відповідно до пункту 14 частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міський голова представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства.

 Положеннями статті 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» закріплено, що одними з основних обов`язків посадових осіб місцевого самоврядування є шанобливе ставлення до громадян та їх звернень до органів місцевого самоврядування, турбота про високий рівень культури, спілкування і поведінки, авторитет органів та посадових осіб місцевого самоврядування та недопущення дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам місцевого самоврядування та держави.

 Незважаючи на вказане вище, Ржищівський міський голова дозволяв собі в грубій, не прийнятній для спілкування формі розмовляти з жителями міста, депутатами міської ради та працівниками виконавчого комітету, тим самим порушуючи положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

 Такі факти порушення чинного законодавства України та прав громадян були представлені депутатам Ржищівської міської ради у пояснювальній записці до проекту Рішення міської ради, а також опрацьовані постійною комісією Ржищівської міської ради з питань регламенту та депутатської етики.

Таким чином, Рішення міської ради, прийняте шляхом таємного голосування та підтримане більш ніж двома третинами депутатів від складу Ржищівської міської ради, повністю відповідає вимогам ч. 3 ст. 79 Закону України № 280/97-ВР, якими передбачено, що повноваження сільського, селищного, міського голови за наявності підстав, передбачених абз. 1 ч. 2 цієї статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

 Рішення міської ради також відповідає й іншим вимогам Закону України № 280/97-ВР, зокрема: положеннями п. 16 ч. 1 ст. 26 Закону України № 280/97-ВР, які закріплюють, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується питання про прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови у випадках, передбачених цим законом.

 Згідно з ч. 3 ст. 50 Закону України № 280/97-ВР повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

 Відповідно до ч. 2 ст. 59 Закону України № 280/97-ВР рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим законом.

 На думку відповідача процедура прийняття оскаржуваного рішення Ржищівської міської ради не суперечить вимогам Закону України № 280/97-ВР, Регламенту міської ради та положенням чинного законодавства України.

 У запереченні відповідач просив відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Ржищівської міської ради про оскарження рішення суб`єкта владних повноважень та поновлення його на роботі у повному обсязі.

 У судовому засіданні представник позивача Куропата О.В. позовні вимоги підтримував та просив їх задовольнити.

 Крім того, 16 січня 2020 року надійшли додаткові письмові пояснення, подані представником позивача Гладким Р.В. (а.с. 172-174 т.3), де вказано, що включення та розгляд на порядку денному позачергової сесії додаткових питань є незаконним та таким, що суперечить Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання, а саме: ч. 2 ст. 20, ч. 6 ст. 21 Регламенту. Відповідно до ч. 7 ст. 30 Регламенту до проекту порядку денного позачергової сесії вносяться лише ті питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання позачергової сесії. Проте, 13 червня 2016 року Ржищівською міською радою було проведено 17 (позачергову) сесію, де всупереч викладеному вище до порядку денного було включено додаткові питання, а саме: "Про скасування рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради від 24.12.2015 № 257 "Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 "; "Про звільнення ОСОБА_4 з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів"; "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " Такі дії повністю суперечать Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання, а саме: ч. 5, 6 ст. 30, відповідно до якої до переліку питань порядку денного сесії включаються лише ті питання, проекти рішень щодо яких підготовлені згідно з вимогами цього регламенту і додержані терміни забезпечення депутатів відповідними матеріалами. Проект порядку денного сесії з основних питань повідомляється депутатам не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках- не пізніше як за день до сесії. Отже, було грубо порушено порядок проведення позачергової сесій, а отже жоден з депутатів, як вимагає Регламент, не був забезпечений відповідними матеріалами щодо питань проекти рішень щодо яких підготовлені згідно з вимогами зазначеного Регламенту. Таким чином вважаємо, що рішення винесене за результатами проведення вищевказаної позачергової сесії, за обставин та наявних порушень, що мали місце, є протиправним та підлягає скасуванню.

 Висновок постійної комісії з питань регламенту депутатської етики щодо дострокового припинення повноважень міського голови є необґрунтованим та обставини, наведені в ньому є недоведеними.

 Відповідно до ч. 2 ст. 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 74 Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання рішення про припинення повноваження міського голови може ініціюватися не менш як третиною депутатів від загального складу Ржищівської міської ради.

 Відповідно до абз. 2, 3 п.2 ч.2 ст. 74 Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання, встановлено, що пропозиція про включення до порядку денного пленарної сесії Ржищівської міської ради питання про дострокове припинення повноважень міського голови з підстав, визначених пп. 1-2 ч. 2 статті цього регламенту подається в строки та порядку, визначеному цим регламентом і має бути підтримана підписами не менш як третини депутатів Ржищівської міської ради або не менш як однією десятою громадян, мешканців міста, що мають право голосу на місцевих виборах.

 До проекту рішення Ржищівської міської ради про дострокове припинення повноважень міського голови додаються: юридичні документи, що підтверджують настання підстав, визначених цим регламентом, обґрунтування необхідності дострокового припинення повноважень міського голови з інших підстав, якщо це ініціатива громадян міста.

 Однак, жодної пропозиції, як передбачено Регламентом, про включення до порядку денного та поданої в строки та порядку, визнане цим регламентом і підтриманої підписами не менш як третини депутатів Ржищівської міської ради до проведення вищевказаної позачергової сесії подано не було, що говорить про порушення Регламенту та порядку самої процедури дострокового припинення повноважень міського голови.

 Зокрема, постійною комісією з питань регламенту та депутатської етики було складено відповідний висновок щодо дострокового припинення повноважень міського голови ОСОБА_1 , котрий також в подальшому став ключовою та фундаментальною підставою для подальшого ініціювання питання про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 .

 З вказаним висновком погодитись не можливо, з огляду на наступне. Відповідно до ч. 10 ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації. Висновки і рекомендації постійної комісії приймаються більшістю голосів від загального складу комісії і підписуються головою комісії, а в разі його відсутності - заступником голови або секретарем комісії. Протоколи засідань комісії підписуються головою і секретарем комісії. Висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації". Проте висновок комісії не містить в собі належного обґрунтування та наведення підстав для ініціювання питання про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 . Він має примітивне відображення та з невідомих підстав містить в собі рекомендації щодо дострокового припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 .

 Беручи до уваги підстави дострокового припинення повноважень міського голови наведені в «Пояснювальній записці», представник позивача зазначав таке.

 Щодо прийняття рішення про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 . Вказане, як підстава для дострокового припинення повноважень міського голови не заслуговує на свою увагу, оскільки на момент розгляду питання про припинення повноважень міського голови, вищевказаному приміщенню було повернуто статус службового приміщення, а тому на момент розгляду питання про припинення повноважень ОСОБА_1 , був відсутній спір щодо неправомірного зняття статусу службового приміщення з квартири АДРЕСА_1 . Крім того, попередньо, а ні суб`єктом балансоутримувачем, а ні будь-якою іншою зацікавленою особою не було оскаржено та/або визнано протиправним в законному порядку рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради від 24.12.2015 № 257 «Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 ».

 Щодо включення ОСОБА_4 до складу виконавчого комітету. З вказаною підставою не можливо погодитись як такою, що обумовлює порушення ОСОБА_1 норм Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», оскільки міський голова не призначав своїм індивідуальним рішенням ОСОБА_4 до складу виконавчого комітету, а лише виніс пропозицію на голосування, де на пленарному засіданні було, шляхом голосування, прийнято рішення щодо включення ОСОБА_4 до складу виконавчого комітету, що повністю виключає особистий вплив чи то сприяння ОСОБА_1 щодо включення кандидатури ОСОБА_4 до складу виконавчого комітету.

 Щодо нераціонального використання міського бюджету, наявності конфлікту інтересів та порушення міським головою обов`язків з утримання доріг міста Ржишів. На підтвердження такої підстави, було вказано на звіт в якому наведені обставини без жодного їх підтвердження та обґрунтування, висновки наведені в даному звіті є надуманими та не обґрунтованими належним чином та без жодного доказу, який би обґрунтовував зроблені висновки. Крім того, також вказано на невигідну закупівлю технічної солі, та що остання нібито закуплена за завищеною ціною. Однак, жодного доказу, який би підтверджував вказане до даного висновку/звіту не долучено, посилання на нього в останніх не вказано.

 Щодо порушення міським головою обов`язків з утримання вулиць та доріг міста Ржишів. Зі ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" не вбачається жодного обов`язку, покладеного на міського голову, щодо утримання вулиць та доріг міста Ржищева, а тому посилання на вказане є хибними та такими, що не відповідають дійсності та є надуманими. Зокрема, говорячи про незадовільний стан утримання вулиць та доріг необхідно відмітити, що вказане є підставою для зміни керівника комунального підприємства, котрий вдійсності має обов`язки з утримання вулиць та доріг міста Ржищева.

 Щодо невідповідності результатів виконання робіт з ремонту « ІНФОРМАЦІЯ_2 » проектній документації та затвердженого кошторису. В обґрунтування даної підстави, наведено висновок, що контроль за закупівлею матеріалів, пошук підрядної організації та приймання - передачі виконаних робіт здійснювались міським головою ОСОБА_1 , а отже міським головою було порушено ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Однак, з даним твердженням погодитись неможливо, з огляду на те, що замовником вказаних ремонтних робіт згідно Договору підряду № 1 та № 2 є відділ освіти виконавчого комітету Ржищівської міської ради та суб`єктом котрий здійснював процес приймання передачі виконаних робіт був також відділ освіти виконавчого комітету Ржищівської міської ради. Відповідно до п. 1.3. Положення про відділ освіти виконавчого комітету Ржищівської міської ради Київської області, - відділ освіти є юридичною особою, має штамп, печатку, бланки з офіційною назвою відповідно до нормативних документів, має рахунки в установах банків. Отже виконавчим комітетом міської ради здійснювалося лише фінансування відповідних ремонтних робіт, оскільки відділ освіти виконавчого комітету Ржищівської міської ради не є суб`єктом котрий отримує фінансові надходження від платників податків, а тому обов`язок контролю за використанням будівельних матеріалів, актуальність їх вартості покладається на замовника та особу, що приймала таку роботу згідно відповідних актів. Тому, на підтвердження своїх доводів щодо порушення міським головою ОСОБА_1 норм ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», не наведено жодної прямої норми, яка 6 свідчила про вказане.

 Щодо відсутності на робочому місці працівників, прийнятих на роботу міським головою ОСОБА_1 . В обґрунтування наведеної підстави зазначено, що прийняті на роботу за розпорядженням міського голови ОСОБА_1 - ОСОБА_10 та ОСОБА_9 жодного разу не з`явилися на робочому місці. Однак, на підтвердження вказаному не наведено та не надано жодного доказу, який би підтверджував даний факт.

 Щодо створення перешкод депутатам у виконанні їх повноважень та порушення правил етики міським головою під час спілкування з підлеглими та жителями міста. Жодного належного та допустимого доказу вказаному надано не було, а посилання на таке є ніщо інше як надумані обставини, які не мають документального підтвердження, яке б можна було розцінювати як доказ.

 Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не регламентує порядок встановлення відповідною радою обставин та надання доказів на підтвердження підстав для дострокового припинення повноважень міського голови. Такі обставини в кожному окремому випадку повинні встановлюватись на підставі відповідних належних та допустимих доказів.

 Підстави для дострокового припинення повноважень міського голови у порядку, визначеному ч. 2 ст. 79 Закону № 802/97-ВР, є вичерпними. Тобто, повноваження міського голови можуть бути достроково припинені при наявності таких підстав: а) якщо він порушує Конституцію і закони України; б) якщо він порушує права і свободи громадян; в) якщо він не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Отже, факт наявності будь-якого правопорушення потребує доведення у встановленому законодавством порядку.

 Отже не можуть слугувати як докази: висновки постійних комісій ради у будь-якій формі, рішення відповідної ради за матеріалами перевірок тимчасових контрольних комісій ради, їх висновки у вигляді протоколів, різноманітні звернення громадян, висновки контролюючих та перевіряючих органів, письмові або усні повідомлення депутатів тощо.

 Також повноваження міського голови можуть бути достроково припинені не у будь-якому випадку одноразового порушення ним Конституції та законів України в цивільних, трудових, адміністративних або інших правовідносинах, а лише у випадку грубого одноразового або систематичного порушення міським головою Конституції України та законів України, прав і свобод громадян, які є несумісними із зайняттям ним посади міського голови.

 Враховуючи викладене, рішення про припинення повноважень міського голови, яке не містить посилання на доведені в передбаченому законодавством порядку факти порушень міським головою Конституції чи законів України, прав і свобод громадян не може розглядатися як правомірне. Міський голова обирається шляхом прямих виборів, тобто безпосередньо виборцями. Наявність визначених законом підстав для припинення повноважень голови робить його в значній мірі самостійним, позбавляє можливості необґрунтованого тиску на нього.

 Аналізуючи фактичні підстави для дострокового припинення повноважень позивача як міського голови, які викладені у Додатку № 1 до спірного рішення, вважаємо, що відповідачем не було надано достатніх доказів того, що у визначеному законом порядку були встановлені грубі одноразові або систематичні порушення міським головою Конституції України та законів України, прав і свобод громадян, не забезпечення здійснення ним наданих йому повноважень, які є несумісними із зайняттям ним посади міського голови. Просив задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 у повному обсязі.

 У судовому засіданні представник відповідача Король І.П. проти позову заперечував, просив відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 у повному обсязі, посилаючисьна обставини, зазначені у запереченні на позовну заяву.

 Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки не повідомляв.

 15 грудня 2017 року набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України у редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України».

 Відповідно до п. 10 ч. 1 розділу VII "Перехідні положення" КАС України справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

 Враховуючи викладене, та те, що вказана позовна заява надійшла до суду 17 червня 2016 року, провадження у справі відкрито 22 червня 2016 року, Ржищівський міський суд Київської області розглядає справу за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

 Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлено таке.

 Відповідно до постанови Ржищівської міської виборчої комісії Київської області № 38 від 10 листопада 2015 року визнано обраним за зареєстровано ОСОБА_1 міським головою Ржищівської міської ради VII скликання (а.с. 9-10 т. 1).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області VII скликання № 336-17-07 від 13 червня 2016 року "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " (а.с. 11 т. 1) , Ржищівська міська рада вирішила:

 1. Достроково припинити повноваження Ржищівського міського голови ОСОБА_1 .

 2. Доручити секретарю Ржищівської міської ради здійснювати повноваження Ржищівського міського голови з моменту дострокового припинення повноважень Ржищівського міського голови і до моменту початку повноважень Ржищівського міського голови, обраного на позачергових виборах відповідно до чинного законодавства, або до дня відкриття першої сесії Ржищівської міської ради, обраної на чергових місцевих виборах.

 Відповідно до розпорядження Ржищівського міського голови від 10 червня 2016 року №18 "Про перенесення пленарного засідання 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання" було перенесено пленарне засідання 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання на 13 червня 2016 року, на 10:00, у залі засідань Ржищівської міської ради з порядком денним: про внесення змін до рішення міської ради від 13.01.2016 №75-05-07 "Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік" (а.с. 12 т. 1).

 Відповідно до регламенту Ржищівської міської ради VI скликання встановлено, що вказаний Регламент затверджено рішенням Ржищівської міської ради 10.12.2010 № 18-02-06 (із внесеними змінами рішенням Ржищівської міської ради 29.04.2011 № 269-10-06) (а.с. 14-48 т. 1). Рішенням Ржищівської міської ради (сьоме скликання) №11-02-07 від 04 грудня 2015 року "Про затвердження Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання" було затверджено як Регламент Ржищівської міської ради VII скликання редакцію регламенту Ржищівської міської ради VI (зі змінами і доповненнями, чинними на день прийняття рішення). Доручено постійно діючій комісії з питань регламенту та депутатської етики підготувати нову редакцію Регламенту. (а.с. 89 т. 1). Згідно Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання встановлено, що рішенням Ржищівської міської ради від 04.12.2015 № 11-02-07 було затверджено Регламент Ржищівської міської ради VII скликання (а.с. 90-105 т. 1).

 Відповідно до протоколу 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VIІ скликання від 13 червня 2016 року (а.с. 83-86 т. 1) встановлено, що до порядку денного засідання сесії було включено додаткове питання № 3 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " За результатом голосування і протоколом № 2 лічильної комісії Ржищівської міської ради VIІ скликання від 13 червня 2016 року: за - 21, проти - 4, 1 бюлетень анульований. У подальшому протокол №2 лічильної комісії, підписаний усіма членами комісії та затверджений рішенням сесії.

 Разом із цим, із вказаного протоколу встановлено, що всупереч ст. 30 та ст. 31 Реглпаменту Ржищівської міської ради VII скликання додаткове питання № 3 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " було подано на обговорення після затвердження порядку денного 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VIІ скликання від 13 червня 2016 року у цілому, що підтверджується даним письмовим доказом (а.с. 84 т. 1).

 Відповідно до ст. 30 Регламету порядок денний сесіївключає питання, які повністю підготовлені для розгляду на пленарних засіданнях сесії. Проект порядку денного сесії ржищівської міської ради, не пізніше як за десять днів до дати початку сесії ржищівської міської ради, формує міський голова. До переліку питань порядку денного сесії включаються лише ті питання, проекти рішень щодо яких підготовлені згідно з вимогами цього Регламенту і додержані терміни забезпечення депутатів відповідними матеріалами. Проект порядку денного сесії з основних питань провідомляється депутатам не пізніше як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніше як за день до сесії. До проекту порядку денного позачергової сесії вносяться лише ті питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання позачергової сесії.

 Відповідно до розпорядження Ржищівського міського голови від 10 червня 2016 року "Про перенесення пленарного засідання 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання (а.с. 12 т. 1) до порядку денного було включено лише одне питання: Про внесення змін до рішення міської ради від 13 січня 2016 року № 75-05-07 "Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік".

 Відповідно до рішення Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) від 04.12.2015 № 13-02-07 "Про затвердження Положення про постійні комісії Ржищівської міської ради VIІ скликання" було затверджено вказане Положення (а.с. 107 т. 1), текст Положення (а.с. 108-109 т. 1).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) від 18.11.2015 № 07-01-07 "Про затвердження персонального складу постійних комісій Ржищівської міської ради VIІ скликання" було затверджено склад постійних комісій (а.с. 110 т. 1).

 Судом встановлено, що Ржищівський міський голова ОСОБА_1 в період з грудня 2015 року по травень 2016 року належним чином та з дотриманням норм законодавства виконував свої обов`язки і з даними фактами погоджувались депутати Ржищівської міської ради, що підтверджується письмовими доказами по справі: рішеннями Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) № 14-02-07 від 14 грудня 2015 року, № 81-06-07 від 22 січня 2016 року, №82-06-07 від 22 січня 2016 року, №148-10-07 від 25 лютого 2016 року, № 145-10-07 від 25 лютого 2016 року, № 230-12-07 від 25 березня 2016 року, № 233-12-07 від 25 березня 2016 року, № 274-14-07 від 22 квітня 2016 року, № 277-14-07 від 22 квітня 2016 року, № 328-15-07 від 26 травня 2016 року, згідно з якими було встановлено розміри надбавок за високі досягнення у праці, компенсації до посадового окладу та надання матеріальної допомоги міському голові та його заступникам, а також встановлено розміри преміювання міському голові ОСОБА_1 (а.с. 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 т. 1).

 Суд не може прийняти на підтвердження правомірності прийняття рішення Ржищівської міської ради "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " від 13 червня 2016 року витяг з кримінального провадження № 12016110190000461 від 04 липня 2016 року, оскільки дане кримінальне провадження було внесене вже після дострокового припинення повноважень Ржищівського міського голови, і посилання представником відповідача на даний доказ суперечить абз. 2 ч. 2 ст. 77 КАС України (а.с. 122 т. 1).

 13 червня 2016 року було подано ініціативу депутатів Ржищівської міської ради про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 та пояснювальну записку до проекту Рішення Ржищівської міської ради "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " (а.с. 138, 139-142 т.1). Суд не може прийняти до уваги на підтвердження правомірності прийняття рішення пояснювальну записку, що була додана до проекту оскаржуваного рішення, оскільки по своїй природі вона не є юридичним документом, що підтверджує настання підстав для дострокового припинення повноважень голови.

 Згідно з висновком постійної комісії з питань регламенту та депутатської етики встановлено, що комісія вирішила: підтримати проект Рішення Ржищівської міської ради "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " та рекомендувати розглянути поданий проект (а.с. 144 т. 1).

 Такі обставини як зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 та включення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до персонального складу виконавчого комітету Ржищівської міської ради VII скликання були вирішені шляхом прийнятття рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради від 24.12.2015 № 257 "Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 " (а.с.156 т.1) та заяви ОСОБА_5 від 23.11.2015, згідно з яким було знято статус службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 ; у подальшому рішенням Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) № 332-17-07 від 13 червня 2016 року було скасовано рішення виконавчого комітету Ржищівської міської ради від 24.12.2015 № 257 "Про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 " (а.с. 157 т. 1) та рішення № 335-17-07 "Про звільнення ОСОБА_4 з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів" від 13 червня 2016 року (а.с. 159 т. 1).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) № 130-06-07 від 22 січня 2016 року було створено тимчасову депутатську комісію з питань роботи міськвиконкому та відповідних служб міста в період значних снігопадів та ожеледиці (а.с. 162 т. 1). вказаною комісією було подано звіт за період з 01.12.2015 по 22.01.2016 (а.с. 163-164 т. 1).

 Згідно з договором купівлі-продажу № 101 від 02.12.2015, який ніким не оскаржувався і правомірність якого не викликала сумнів, укладеного між міським головою ОСОБА_1 та ФОП " ОСОБА_6 " на постачання солі технічної, орієнтовна вартість становила 20 000 грн (а.с. 165, 166 т. 1).

 Суд також не може прийняти на підтвердження правомірності прийняття оскаржуваного рішення як акт обстеження виконаних робіт "Реконструкція даху будівлі навчального закладу "Калинка" по вул. Леніна, 11 в м. Ржищів" від 16.06.2016 (а.с. 167-168 т. 1), так і висновок експертизи № 15662/16-43 від 07 липня 2017 року (а.с. 90-112 т. 2), оскільки, як вже зазначалось вище це суперечить абз. 2 ч. 2 ст. 77 КАС України.

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) № 75-05-07 від 13 січня 2016 року "Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік" було затверджено міський бюджет на 2016 рік (а.с. 169-178 т. 1).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) № 289-15-07 від 26 травня 2016 року було затверджено Програму соціально-економічного та культурного розвитку міста Ржищів на 2016 рік (а.с. 179, 180-193 т. 1).

 Міського голову ОСОБА_1 неодноразово нагороджено почесними грамотами за час перебування на посаді (а.с. 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 т. 1).

 Розпорядженням Ржищівського міського голови Київської області ОСОБА_1 № 17 від 09 червня 2016 року було скликано 17 (позачергову) сесію Ржищівської міської ради VII скликання на 10 червня 2016 року о 10 годині з порядком денним: про внесення змін до рішення міської ради від 13.01.2016 № 75-05-07 "Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік" (а.с. 211 т. 1). Проте, розпорядженням міського голови № 18 від 10 червня 2016 року було перенесено пленарне засідання 17 позачергової сесії Ржищівської міської ради VII скликання на 13 червня 2016 року 10 годину (а.с. 208 т. 1). На 17 (позачергову) сесію - 10.06.2016 з 26 депутатів зареєструвались лише 5 (а.с. 209 т. 1). На 17 (позачергову) сесію - 13.06.2016 з 26 депутатів зареєструвались 26 (а.с. 212 т. 1).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) № 333-17-07 від 13 червня 2016 року було внесено зміни до рішення міської ради від 13.01.2016 № 75-05-07 "Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік (а.с.213, 214, 215-220 т.1). Рішення Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання), які приймались міською радою 13 червня 2016 року, підкріплені протоколами результатів голосування, протоколами лічильної комісії, відомістю про отримання бюлетеня для голосування, рішеннями про затвердження протоколу лічильної комісії (а.с. 238, 240-243, 244, 245, 247, 248, 249 т.1, а.с.1-3, 4, 5, 6, 7 т.2).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області № 339-17-07 від 13 червня 2016 року було достроково припинено повноваження секретаря Ржищівської міської ради Київської області (сьоме скликання) ОСОБА_11 , відповідно до заяви ОСОБА_11 (а.с. 8, 9, 10-11, 12, 13, 14, 15 т. 2).

 Рішенням Ржищівської міської ради Київської області № 341-17-07 від 13 червня 2016 року було обрано секретарем Ржищівської міської ради VII скликання ОСОБА_3 (а.с. 16 т. 2).

 Відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

 В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

 У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

 Україна є демократичною, правовою державою, в якій визнається і гарантується місцеве самоврядування, що є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України (статті 1, 7, частина перша статті 140 Конституції України).

 Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 Територіальна громада здійснює місцеве самоврядування в порядку, встановленому законом, безпосередньо або через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи; органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території (частина третя статті 140, частина перша статті 144 Конституції України).

 Відповідно до Рішення Конституційного Суду України №7-рп/2009 від 16 квітня 2009 року гарантоване державою місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи і передбачає правову, організаційну та матеріально-фінансову самостійність, яка має певні конституційно-правові межі, встановлені, зокрема, приписами статей 19, 140, 143, 144, 146 Основного Закону України. З аналізу вказаних конституційних положень вбачається, що ці органи місцевого самоврядування, здійснюючи владу і самостійно вирішуючи питання місцевого значення, віднесені законом до їх компетенції, та приймаючи рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території, зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Такі ж положення закріплені також у статті 4 Європейської хартії місцевого самоврядування, яка встановлює, що головні повноваження і функції органів місцевого самоврядування визначаються конституцією або законом; органи місцевого самоврядування в межах закону мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу; повноваження, якими наділяються органи місцевого самоврядування, як правило, мають бути повними і виключними.

 Відповідно до ч. 1 ст. 143 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування вирішують, крім передбачених в Основному Законі України, й інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

 Система та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначаються Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21 травня 1997 року №280/97-ВР (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, далі - Закон № 280/97-ВР). Окремі особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування врегульовані Законом України "Про службу в органах місцевого самоврядування" від 07 червня 2001 року № 2493-ІІІ (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, далі - Закон № 2493-ІІІ).

 Статтею 2 Закону № 280/97-ВР встановлено, що місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

 Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

 Згідно з ч. 1 ст. 10 Закону № 280/97-ВР сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

 Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами (частина третя статті 10 Закону № 280/97-ВР).

 Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи (ч. 1 ст. 11 Закону № 280/97-ВР). 

 Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади (ч. 2 ст. 11 Закону № 280/97-ВР).

 Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед територіальними громадами встановлена приписами статті 75 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

 Відповідно до приписів статті 3 Закону № 2493-ІІІ посадами в органах місцевого самоврядування, зокрема, є 1) виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою та 2) виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою.

 Частинами першою-третьою другою статті 12 Закону № 280/97-ВР передбачено, що сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об`єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста.

 Сільський, селищний, міський голова обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі. Строк повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на чергових місцевих виборах, визначається Конституцією України. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

 Відповідно до ч. 1 ст. 42 № Закону 280/97-ВР повноваження сільського, селищного, міського голови починаються з моменту оголошення відповідною сільською, селищною, міською виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання. Повноваження сільського, селищного, міського голови закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах, або, якщо рада не обрана, з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах, крім випадків дострокового припинення його повноважень відповідно до частин першої та другої статті 79 цього Закону.

 У разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв`язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар відповідної сільської, селищної, міської ради, крім випадків дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови відповідно до Закону України "Про військово-цивільні адміністрації". Секретар сільської, селищної, міської ради тимчасово здійснює зазначені повноваження з моменту дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови і до моменту початку повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на позачергових виборах відповідно до закону, або до дня відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на чергових місцевих виборах (ч. 2 ст. 42 Закону № 280/97-ВР).

 Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону № 280/97-ВР визначено, що до повноважень сільського, селищного, міського голови, зокрема, належить: забезпечення здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади; організація в межах, визначених цим Законом, роботи відповідної ради та її виконавчого комітету; підписання рішень ради та її виконавчого комітету; внесення на розгляд ради пропозиції щодо кандидатури на посаду секретаря ради; здійснення керівництва апаратом ради та її виконавчого комітету; скликання сесії ради, внесення пропозиції та формування порядку денного сесій ради і головування на пленарних засіданнях ради; виконання функції розпорядника бюджетних коштів та використання їх лише за призначенням, визначеним радою; звернення до суду про визнання незаконними актів інших органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, які обмежують права та інтереси територіальної громади, а також повноваження ради та її органів; ведення особистого прийому громадян; забезпечення на відповідній території додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян та їх об`єднань; здійснення інших повноваження місцевого самоврядування, визначених цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів; видання розпоряджень у межах своїх повноважень та інше.

 Сільський, селищний, міський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень (ч. 5 ст. 42 Закону № 280/97-ВР).

 При здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним - перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади. Сільський, селищний, міський голова щорічно звітує відповідно сільській, селищній, міській раді про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами відповідної ради (ч.6 ст. 42 Закону № 280/97-ВР).

 Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях (ч.3 ст. 13 Закону № 280/97-ВР).

 На сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом (ч. 5 ст. 12 Закону № 280/97-ВР).

 Повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених ст. 79 цього Закону, що має наслідком звільнення його з посади (ч. 3 ст. 42 Закону № 280/97-ВР).

 Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 79 Закону № 280/97-ВР повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Повноваження сільського, селищного, міського голови за наявності підстав, передбачених абзацом першим частини другої цієї статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради (ч. 3 ст. 79 Закону № 280/97-ВР).

 Згідно з п.п. 10, 16 ч. 1 ст. 26 Закону № 280/97-ВР виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання прийняття рішення про недовіру сільському, селищному, міському голові та прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови у випадках, передбачених цим Законом.

 Пунктом 3 частини першої статті 26 Закону №280/97-ВР встановлено виключну компетенцію сільських, селищних, міських рад щодо вирішення виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради таких питань, як утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск.

 Нормами частини першої статті 46 Закону № 280/97-ВР визначено, що сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення), районна, обласна рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради.

 Сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради (частина дванадцята статті 46 Закону № 280/97-ВР).

 Сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова, а у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, - секретар ради; сесію районної у місті, районної, обласної ради - голова ради або відповідно заступник голови районної у місті, районної ради чи перший заступник, заступник голови обласної ради. У випадку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради - один з депутатів цієї ради. Сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради (частина одинадцята статті 46 Закону № 280/97-ВР).

 Згідно з ч. 4 ст. 46 Закону № 280/97-ВР наступні сесії ради (окрім першої) скликаються: сільською, селищною, міською радою, відповідно сільським, селищним, міським головою; районної у місті, районною, обласною - головою відповідної ради.

 Частиною п`ятою статті 46 № Закону 280/97-ВР визначено, що сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності - не рідше ніж один раз на місяць.

 Частина сьома статті 46 Закону № 280/97-ВР визначає, що сесія сільської, селищної, міської, районної у місті ради повинна бути також скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, а сесія районної, обласної ради - також за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради або голови відповідної місцевої державної адміністрації.

 Відповідно до ч. 9 ст. 46 Закону № 280/97-ВР, у разі якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій цієї статті, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб`єктів, зазначених у частині сьомій цієї статті, або у разі якщо такі посади є вакантними сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради.

 Рішення про скликання сесії ради відповідно до частин четвертої, шостої та восьмої цієї статті доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради (ч. 10 ст. 46 Закону № 280/97-ВР).

 Сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова, а у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, - секретар ради; сесію районної у місті, районної, обласної ради - голова ради або відповідно заступник голови районної у місті, районної ради чи перший заступник, заступник голови обласної ради. У випадку, передбаченому частиною восьмою (дев`ятою за Законом України від 02 липня 2015 року N 577-VIII) цієї статті, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради - один з депутатів цієї ради (ч.11 ст.46 Закону № 280/97-ВР).

 Ржищівською міською радою Київської області рішенням № 11-02-07 від 04 грудня 2015 року було затверджено Регламент Ржищівської міської ради VІІ скликання (а.с. 89, 90-105 т. 1).

 Згідно з ч. 2 ст. 20 Регламенту Ржищівської міської ради VІІ скликання сесія (чергова, позачергова) - форма роботи Ржищівської міської ради як представницького органу, яка складається з пленарних засідань.

 Згідно з ч. 6 ст. 21 Регламенту рішення про скликання чергової сесії повідомляється депутатам не пізніш як за 10 днів до сесії, у виняткових випадках - не пізніш як за день до сесії.

 Відповідно до ч. 7 ст. 30 Регламенту до проекту порядку денного позачергової сесії вносяться лише ті питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання позачергової сесії.

 Проте, як встановлено судом з матеріалів справи, 13 червня 2016 року Ржищівською міською радою було проведено 17 (позачергову) сесію, де всупереч ст. 30, 31 Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання додаткове питання № 3 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " було подано на обговорення після затвердження порядку денного 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VIІ скликання від 13 червня 2016 року у цілому

 Відповідно до ч. 5, 6 ст. 30 Регламенту до переліку питань порядку денного сесії включаються лише ті питання, проекти рішень щодо яких підготовлені згідно з вимогами цього регламенту і додержані терміни забезпечення депутатів відповідними матеріалами.

 Проект порядку денного сесії з основних питань повідомляється депутатам не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках- не пізніше як за день до сесії.

 Як встановлено з матеріалів справи проект порядку денного 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VIІ скликання не був повідомлений депутатам у строки, передбачені ч. 5, 6 ст. 30 Регламенту, а отже жоден з депутатів, як вимагає Регламент, не був забезпечений відповідними матеріалами щодо питань проекти рішень щодо яких підготовлені згідно з вимогами зазначеного Регламенту. Отже, було грубо порушено порядок проведення позачергової сесії.

 Відповідно до ч. 2 ст. 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

 Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 74 Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання рішення про припинення повноваження міського голови може ініціюватися не менш як третиною депутатів від загального складу Ржищівської міської ради.

 Відповідно до абз. 2, 3 п.2 ч.2 ст. 74 Регламенту Ржищівської міської ради VII скликання, встановлено, що пропозиція про включення до порядку денного пленарної сесії Ржищівської міської ради питання про дострокове припинення повноважень міського голови з підстав, визначених пп. 1-2 ч.2 статті цього регламенту подається в строки та порядку, визначеному цим регламентом і має бути підтримана підписами не менш як третини депутатів Ржищівської міської ради або не менш як однією десятою громадян, мешканців міста, що мають право голосу на місцевих виборах.

 До проекту рішення Ржищівської міської ради про дострокове припинення повноважень міського голови додаються: юридичні документи, що підтверджують настання підстав, визначених цим регламентом, обґрунтування необхідності дострокового припинення повноважень міського голови з інших підстав, якщо це ініціатива громадян міста.

 Як встановлено з матеріалів справи, пропозицій, як передбачено Регламентом, про включення до порядку денного та поданих в строки та порядку, визнаного цим регламентом і підтриманих підписами не менш як третини депутатів Ржищівської міської ради до проведення вищевказаної позачергової сесії подано не було.

 Постійною комісією з питань регламенту та депутатської етики було складено висновок щодо дострокового припинення повноважень міського голови ОСОБА_1 (а.с. 138 т. 1) Проте, на думку суду, такий висновок грунтується на припущеннях та обставини, наведені в ньому є недоведеними.

 Суд не може взяти до уваги вказаний висновок з огляду на таке.

 Відповідно до ч. 10 ст. 47 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", за результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації. Висновки і рекомендації постійної комісії приймаються більшістю голосів від загального складу комісії і підписуються головою комісії, а в разі його відсутності - заступником голови або секретарем комісії. Протоколи засідань комісії підписуються головою і секретарем комісії. Висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

 Проте, як встановлено з матеріалів справи, висновок комісії не містить в собі належного обґрунтування та наведення підстав для ініціювання питання про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 . Він містить в собі рекомендації щодо дострокового припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 , які не обґрунтовані жодними доказами.

 Що стосується пояснювальної записки (а.с. 139-143 т. 1) до Проекту Рішення Ржищівської міської ради «Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 », то суд дійшов висновку, що Пояснювальна записка не може мати жодного правового значення в процедурі дострокового припинення повноважень міського голови, а тому врахування обставин, наведених в такому документі при порушенні питання щодо дострокового припинення повноважень міського голови, вже є порушенням даної процедури, оскільки саме висновок постійної комісії повинен містити в собі описову та мотивувальну частину підстав дострокового припинення повноважень міського голови.

 Інші підстави, на які посилається відповідач, як на підстави правомірності дострокового припинення повноважень міського голови ОСОБА_1 , а саме: про прийняття рішення про зняття статусу службового приміщення з однокімнатної квартири АДРЕСА_1 ; щодо включення ОСОБА_4 до складу виконавчого комітету; щодо нераціонального використання міського бюджету, наявності конфлікту інтересів та порушення міським головою обов`язків з утримання вулиць доріг міста; щодо невідповідності результатів виконання робіт з ремонту даху ДНЗ "Калинка" проектній документації та затвердженому кошторису; щодо відсутності на робочому місці працівників, прийнятих на роботу міським головою; щодо створення перешкод депутатам у виконанні їх повноважень; щодо порушення правил етики міським головою під час спілкування з підлеглими та жителями міста, - то суд дійшов висновку, що ці обставини не підтверджені у судовому засіданні та не доведені, шляхом подання належних і допустимих доказів відповідачем.

 Надання міській раді повноважень на дострокове припинення повноважень голови міської ради, а також розпуск та утворення виконавчого комітету не означає, що реалізація цього права нічим не обмежена. Дострокове припинення повноважень голови міської ради стосується засад місцевого самоврядування, які відповідно до статті 4 Закону № 280/97-ВР ґрунтуються на принципі виборності як представницьких органів - сільських, селищних, міських рад так і сільських, селищних міських голів. Розпуск виконавчого комітету є крайнім заходом реагування на діяльність органу місцевого самоврядування (в частині самоврядних повноважень) та як органу виконавчої влади (в частині делегованих повноважень) і для того, щоб виносити на голосування і приймати таке рішення мають бути вагомі причини (мотиви) і об`єктивні обставини, які в сукупності вказували на те, що подальше перебування членів виконавчого комітету на службі в органах місцевого самоврядування є неможливим (недоцільним) та\або таким, що негативно позначається на діяльності органів місцевого самоврядування. Ці ж мотиви і обставини мають міститися у рішенні органу місцевого самоврядування, зі змісту якого було б зрозуміло, що саме спонукало до його прийняття.

 Як встановлено судом з матеріалів справи, а саме: зі змісту наявного в матеріалах справи протоколу 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання від 13 червня 2016 року, правова оцінка легітимності якої надана судом вище, питання щодо дострокового припинення повноважень міського голови ОСОБА_1 , в порушення вимог Регламенту було запропоновано депутатами розглянути вже після затвердження порядку денного у цілому.

 При цьому дане питання не розглядалося на постійних комісіях міської ради, проект оскаржуваного рішень не публікувався, про розгляд даного питання не було відомо особам, повноважень яких вони безпосередньо стосувалися, а саме міському голові. Цим було порушено право останнього надати депутатам свої пояснення та заперечення чи спростувати порушення, на які йому вказували депутати.

 Правова процедура є складовою принципу законності та принципу верховенства права і передбачає правові вимоги до належного прийняття актів органами публічної влади.

 Так, Верховний Суд у своїй практиці, зокрема, у постанові від 25 липня 2019 року у справі № 826/13000/18, вже звертав увагу, що встановлена правова процедура як складова принципу законності та принципу верховенства права, є важливою гарантією недопущення зловживання з боку органів публічної влади під час прийняття рішень та вчинення дій, які повинні забезпечувати справедливе ставлення до особи.

 Тому доводи відповідачів про законність їх компетенції як суб`єктів владних повноважень на прийняття оспорюваного рішення в межах визначених законодавством, та з урахуванням принципу верховенства права, які вони розуміють як дискреційні, не можуть бути прийняті до уваги. Ржищівська міська рада та її посадові особи як суб`єкти владних повноважень зобов`язані діяти лише на підставі та в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції України).

 Таку ж правову позицію містить постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 04 червня 2020 року, справа №802/1463/18-а.

 Наведене вище дає підстави для висновків, що рішення від 13 червня 2016 року позачергової сесії Ржищівської міської ради VII скликання № 336-17-07 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " прийняте з порушенням критеріїв правової (справедливої) процедури, як складової принципу верховенства права (частина перша статті 8 Конституції України) і принципу законності (частина друга статті 19 Конституції України), а тому є протиправним і підлягає скасуванню.

 Скасування рішення "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 " від 13 червня 2016 року, в силу вимог частини першої статті 235 Кодексу законів про працю України, є підставою для його поновлення на попередній роботі, а саме поновлення ОСОБА_1 на посаді міського голови м. Ржищів.

 Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 371 КАС України негайно виконуються рішення суду про поновлення на посаді у відносинах публічної служби.

 Відповідно до ч. 2 ст. 372 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

 Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

 Отже, необхідно стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним витрати по сплаті судового збору у розмірі 551 грн 20 коп., що підтверджується квитанцією про сплату судового збору № 172 від 21 червня 2016 року (а.с. 1 т. 1).

 Керуючись ст. ст. 77, 139, 143, 241, 242, 243-251, 255, 286, 293-295, 371 КАС України, -

УХВАЛИВ:

 Позовні вимоги ОСОБА_1 до Ржищівської міської ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Виконавчий комітет Ржищівської міської ради Київської області, про оскарження рішення суб`єкта владних повноважень та поновлення на роботі, - задовольнити у повному обсязі.

 Визнати протиправним та скасувати рішення від 13 червня 2016 року позачергової сесії Ржищівської міської ради сьомого скликання № 336-17-07 "Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови Спичака М.А."

 Поновити ОСОБА_1 на посаді Ржищівського міського голови.

 Допустити до негайного виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді Ржищівського міського голови.

 Стягнути з Ржищівської міської ради Київської області (місце знаходження: Київська область, м. Ржищів, вул. Соборна, 22) за рахунок бюджетних асигнувань Ржищівської міської ради Київської області на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 ) кошти на відшкодування судового збору у розмірі 551 (п`ятсот п`ятдесят одна) гривня 20 копійок.

 Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

 Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

 Відповідно до п.15 п. 15.5 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

 Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

 У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

 Повне рішення суду складено 9 жовтня 2020 року.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 92101730

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 374/136/16-а Суддя (судді) першої інстанції: Козіна С.М.

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2021 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді-доповідача Глущенко Я.Б.,

суддів Парінова А.Б., Пилипенко О.Є.,

секретаря Ткаченка В.В.,

за участю представників сторін:

від позивача - адвокат Курапата О.В.,

від відповідача - Король І.П.,

від третьої особи - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Ржищівської міської ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Виконавчий комітет Ржищівської міської ради, про визнання протиправним та скасування рішення про дострокове припинення повноважень голови ради та поновлення на посаді, за апеляційною скаргою Ржищівської міської ради на рішення Ржищівського міського суду Київської області від 02 жовтня 2020 року, -

В С Т А Н О В И В:

У червні 2016 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся у суд з позовом до Ржищівської міської ради Київської області (далі - відповідач, Ржищівська міська рада), в якому просив визнати протиправним та скасувати рішення про дострокове припинення його повноважень голови міської ради та поновити на посаді.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що оскаржуване рішення прийняте у спосіб, що суперечить законам України, без урахування всіх обставин, які мають значення для його прийняття та без належного обґрунтування підстав та причин звільнення з посади міського голови. Наголошує на порушенні процедури підготовки відповідного питання до розгляду на сесії.

Рішенням Ржищівського міського суду Київської області від 02 жовтня 2020 року позов задоволено.

Не погоджуючись із рішенням суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги з урахуванням доповнень до неї зазначає, що питання про дострокове припинення повноважень міського голови додано до порядка денного сесії із дотриманням положень Регламента Ржищівської міської ради, якими передбачена можливість внесення змін до порядка денного за ініціативою окремих депутатів під час роботи сесії. Також Регламент передбачає можливість розгляду невідкладного питання відповідною комісією під час пленарного засідання. Акцентує увагу, що прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень міського голови належить до виключної компетенції ради, а тому оскаржуване рішення не підлягає перевірці на предмет його доцільності та обґрунтованості. Зауважує, що місцевим судом допущено порушення норм процесуального права в частині безпідставної відмови в задоволенні клопотань відповідача про допит свідків, призначення експертизи та відкладення розгляду справи, що позбавило його можливості належним чином підготуватися та обґрунтувати свою позицію.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач наголошує на тому, що клопотання про виклик свідків та призначення експертизи заявлені відповідачем поза межами строку, визначеного Кодексом адміністративного судочинства України. До того ж, справа перебувала у провадженні місцевого суду протягом 4,5 років, а тому відповідач мав достатньо часу для того, щоб підготуватися і викласти доводи своєї позиції.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи та доводи скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду - зміні, з таких підстав.

Судом установлено, що постановою Ржищівської міської виборчої комісії Київської області № 38 від 10 листопада 2015 року позивача визнано обраним та зареєстровано міським головою Ржищівської міської ради VII скликання.

На виконання розпорядження Ржищівського міського голови від 10 червня 2016 року №18 «Про перенесення пленарного засідання 17 (позачергової) сесії Ржищівської міської ради VII скликання» 13 червня 2016 року проведено відповідне засідання Ржищівської міської ради з порядком денним: про внесення змін до рішення міської ради від 13 січня 2016 року №75-05-07 «Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік».

На цьому ж засіданні міська рада прийняла рішення №336-17-07 «Про дострокове припинення повноважень Ржищівського міського голови ОСОБА_1 ».

Не погоджуючись із вказаним рішенням, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Постановляючи рішення про задоволення позову, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем не надано доказів на підтвердження порушення позивачем Конституції та законів України, що обумовило прийняття спірного рішення.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, колегія суддів приходить до наступного.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування відповідно до Конституції України визначає Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР з наступними змінами та доповненнями у редакції на час виникнення спірних правовідносин (далі - Закон України № 280/97-ВР).

Згідно з частиною 1 статті 42 цього Закону повноваження сільського, селищного, міського голови починаються з моменту оголошення відповідною сільською, селищною, міською виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання. Повноваження сільського, селищного, міського голови закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах, або, якщо рада не обрана, з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах, крім випадків дострокового припинення його повноважень відповідно до частини першої та другої статті 79 цього Закону.

Частиною 3 цієї правової норми передбачено, що повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених статтею 79 цього Закону, що має наслідком звільнення його з посади.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 79 Закону України № 280/97-ВР повноваження сільського, селищного, міського голови вважаються достроково припиненими у разі: його звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови; припинення його громадянства; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов`язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України Про засади запобігання і протидії корупції; порушення ним вимог щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлених цим Законом; визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер; його смерті.

Повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

Згідно з частиною 3 статті 79 Закону України № 280/97-ВР повноваження сільського, селищного, міського голови за наявності підстав, передбачених частиною другою цієї статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

За приписами Закону України № 280/97-ВР голова відповідної ради є головною посадовою особою територіальної громади відповідної адміністративно - територіальної одиниці та виконує роль її представника. З цією метою Закон наділяє голову відповідної ради широким колом повноважень, але, водночас, і передбачає можливість дострокового припинення його повноважень у разі, коли він з тих чи інших причин неналежно виконує покладені на нього обов`язки. За своєю правовою суттю можливість дострокового припинення повноважень виступає гарантією ефективності здійснення покладених на голову відповідної ради повноважень, а з іншої - грає роль дієвого заходу щодо попередження зловживання ним своїм службовим становищем, створює юридичну можливість здійснення контролю за його діяльністю.

Підстави для дострокового припинення повноважень міського голови у порядку, визначеному частиною 2 статті 79 Закону України № 280/97-ВР, є вичерпними.

Прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень міського голови у випадках, передбачених зазначеним Законом, належить до виключних повноважень відповідної ради.

Такі повноваження ради є дискреційними, а тому адміністративний суд при розгляді цієї справи по суті спору не може здійснювати повторну перевірку роботи голови міської ради щодо належного чи неналежного здійснення наданих йому повноважень, допущення ним у своїй діяльності порушень законодавства України, прав і свобод громадян, як і не може будь-яким чином переоцінювати позицію (волевиявлення) депутатів міської райради, які проголосували за необхідність дострокового припинення повноважень міського голови.

Отже, спірне рішення відповідача має бути перевірене судом лише на предмет законності та легітимності, а не доцільності та обґрунтованості його прийняття.

Аналогічний висновок викладений у постанові Верховного Суду від 25 листопада 2020 року у справі №360/4114/19.

Згідно з пунктом 16 частини 1 статті 26 Закону України № 280/97-ВР прийняття рішення про дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови у випадках, передбачених цим Законом, вирішується виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

За приписами частини 4 статті 46 Закону України № 280/97-ВР, наступні сесії ради скликаються: сільської, селищної, міської ради - відповідно сільським, селищним, міським головою; районної у місті, районної, обласної - головою відповідної ради.

Сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності - не рідше ніж один раз на місяць (частина 5 статті 46 цього Закону).

Відповідно до частини 9 статті 46 Закону України № 280/97-ВР рішення про скликання сесії ради відповідно до частин 4, 8 та 8 цієї статті доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради.

Частиною 11 статті 59 Закону України № 280/97-ВР встановлено, що проекти актів органів місцевого самоврядування оприлюднюються в порядку, передбаченому Законом України «Про доступ до публічної інформації», крім випадків виникнення надзвичайних ситуацій та інших невідкладних випадків, передбачених законом, коли такі проекти актів оприлюднюються негайно після їх підготовки.

Відповідно до частини 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Розділом ІІI Регламента Ржищівської міської ради VI скликання, затвердженого рішенням від 10 грудня 2010 року № 18-02-06 (з урахуванням змін та доповнень), який діяв у спірний період, визначений порядок скликання, відкриття і закриття сесії.

Статтею 21 Регламента закріплено, що сесії, наступні після першої, скликаються міським головою відповідно до графіка проведення сесій, затвердженого радою, з його ініціативи, а також у двотижневий термін, за пропозицією більшості членів виконавчого комітета ради або не менше як третини депутатів від загального складу ради.

Відповідно до статті 30 Регламента порядок денний сесії включає питання, які повністю підготовлені для розгляду на пленарних засіданнях сесії. До переліка питань порядку денного сесії включаються лише ті питання, проекти рішень щодо яких підготовлені згідно з вимогами цього Регламену і додержані терміни забезпечення депутатів відповідними матеріалами.

Проект порядку денного сесії з основних питань повідомляється депутатам не пізніше як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніше як за день до сесії.

Частиною 7 цієї норми Регламена закріплено, що до проекту порядку денного позачергової сесії вносяться лише ті питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання позачергової сесії.

Особливості процедури дострокового припинення повноважень міського голови закріплені у статті 74 Регламента.

Частиною 2 цієї правової норми передбачено, що пропозиція про включення до порядку денного пленарної сесії ради питання про дострокове припинення повноважень міського голови з підстав, визначених пунктами 1 та 2 частини 2 статті 73 цього Регламента, подається в строки та порядку, визначеному цим Регламентом і має бути підтримана підписами не менш як третини депутатів ради або не менш як однією десятою громадян, мешканців міста, що мають право голосу на місцевих виборах.

Однак, відповідачем не надано доказів на підтвердження дотримання наведених положень Регламента.

До того ж, 13 червня 2016 року Ржищівська міська рада проводила засідання позачергової сесії, до порядку денного якої могли бути внесені лише питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання такої, а це було питання про внесення змін до рішення міської ради від 13 січня 2016 року №75-05-07 «Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік».

Ураховуючи викладене, позов підлягає задоволенню, а рішення Ржищівської міської ради скасуванню, оскільки питання про припинення повноважень міського голови внесено до порядку денного позачергової сесії із порушенням вимог статей 30 та 74 Регламента Ржищівської міської ради та частини 3 статті 79 Закону України № 280/97-ВР щодо процедури прийняття рішення про дострокове припинення повноважень голови ради.

З огляду на наведене, колегія суддів приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з підстав, викладених у даній постанові.

Відповідно до пункта 2 частини 1 статті 315 Кодексу адміністративного судочинства України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати судове рішення і ухвалити нове судове рішення.

За змістом частини 1 статті 317 Кодексу адміністративного судочинства України підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є: неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

Керуючись статтями 33, 34, 243, 310, 315, 317, 321, 322, 325, 328, 329, 331 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Ржищівської міської ради задовольнити частково.

Змінити мотивувальну частину рішення Ржищівського міського суду Київської області від 02 жовтня 2020 року, виклавши її у редакції цієї постанови.

У решті судове рішення залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя Я.Б. Глущенко

Судді А.Б. Парінов

О.Є. Пилипенко

(Повний текст постанови складений 20 січня 2021 року.)

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Це наша справа. У відкритті касаційного провадження раді було відмовлено.

Суд зазначив, що особливості процедури дострокового припинення повноважень міського голови закріплені у статті 74 Регламента.

Частиною 2 цієї правової норми передбачено, що пропозиція про включення до порядку денного пленарної сесії ради питання про дострокове припинення повноважень міського голови з підстав, визначених пунктами 1 та 2 частини 2 статті 73 цього Регламента, подається в строки та порядку, визначеному цим Регламентом і має бути підтримана підписами не менш як третини депутатів ради або не менш як однією десятою громадян, мешканців міста, що мають право голосу на місцевих виборах.

Однак, відповідачем не надано доказів на підтвердження дотримання наведених положень Регламента.

До того ж, 13 червня 2016 року Ржищівська міська рада проводила засідання позачергової сесії, до порядку денного якої могли бути внесені лише питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання такої, а це було питання про внесення змін до рішення міської ради від 13 січня 2016 року №75-05-07 «Про міський бюджет міста Ржищів Київської області на 2016 рік».

Ураховуючи викладене, позов підлягає задоволенню, а рішення Ржищівської міської ради скасуванню, оскільки питання про припинення повноважень міського голови внесено до порядку денного позачергової сесії із порушенням вимог статей 30 та 74 Регламента Ржищівської міської ради та частини 3 статті 79 Закону України № 280/97-ВР щодо процедури прийняття рішення про дострокове припинення повноважень голови ради.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...