Решение Шевченковского райсуда о признании исполнительной надписи нотариуса КГНО Чуловского в интересах Альфа банка не подлежащей исполнению


Считаете ли Вы решение законным и справедливым?  

2 голоса

  1. 1. Считаете ли Вы решение законным?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0
  2. 2. Считаете ли Вы решение справедливым?

    • Да
      2
    • Нет
      0
    • Затрудняюсь ответить
      0


Recommended Posts

Державний герб України

Справа № 761/16682/18
Провадження № 2/761/1333/2019

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2019 року

Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді: Волошина В.О.

при секретарі: Яворській А.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в залі суду за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Альфа Банк», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Чуловський Володимир Анатолійович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

в с т а н о в и в :

В травні 2018р. позивач ОСОБА_1 звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до відповідача ПАТ «Альфа Банк», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Чуловський В. А., в якому просила суд: визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис від 21 липня 2017р., вчинений третьою особою, зареєстрований в реєстрі за №14805 про стягнення з позивачки на користь відповідача суми боргу у розмірі 26 101,23 дол. США, шляхом звернення стягнення на земельну ділянку, площею 0,150 гектара/кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Свої позовні вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що документами, поданими відповідачем третій особі - нотаріусу, які стали підставою для вчинення оскаржуваного виконавчого напису, не доведено факту безспірності заборгованості у зв`язку із наявністю на час вчинення виконавчого напису судового спору щодо розміру заборгованості, неотриманням позивачем повідомлення - письмової вимоги про усунення порушень. Крім того, відповідач включив у суму боргу до стягнення платежі по кредиту, по яким сплинула позовна давність, а сам розрахунок боргу, вчинений відповідачем, є необґрунтованим, фактично, виконавчий напис вчинений за період більший, ніж три роки, що суперечить вимогам закону. Оскільки в досудовому порядку вирішити спір не можливо, позивачка вимушена була звернутись до суду з вказаним позовом.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Рибака М.А. від 10 травня 2018р. відкрито провадження по справі.

22 серпня 2018р. відповідачем до суду було подано відзив на позов (а.с. 67-72), в якому відповідач проти позову заперечив, зазначаючи, що розрахунок заборгованості, який надавався третій особі, є вірним.

Розпорядженням від 31 січня 2019р. за № 01-08-43 здійснено повторний автоматичний розподіл справи.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04 лютого 2019р. визначено головуючого суддю Волошина В.О.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва від 08 лютого 2019р. прийнято справу до розгляду та призначено в підготовче судове засідання.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 03 червня 2019р. закрито підготовче судове засідання та призначено справу до розгляду по суті.

До судового засідання стороною позивача було подано до суду заяву про розгляд справи у відсутність сторони позивача, яка заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, з підстав, зазначених в позові і не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач та третя особа, про час та місце розгляду справи були повідомлені в установленому законом порядку, в судові засідання не завилялись, про поважність причин неявки в судові засідання своїх представників не повідомили, стороною відповідача було подано відзив.

Суд, розглянувши подані сторонами документи, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, 11 вересня 2007р. між ЗАТ «Альфа-Банк», правонаступником якого ПАТ «Альфа-Банк», та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір №800001773 (далі по тексту - кредитний договір), відповідно до умов якого позивачу було надано у користування грошові кошти у розмірі 45000,00 дол. США, зі сплатою процентів за користування кредитом 11,75% річних та з остаточною датою повернення - 11 вересня 2012р..

З метою забезпечення зобов`язань за кредитним договором, 11 вересня 2007р. між сторонами було укладено іпотечний договір №800001773-И, предметом якого відповідно до п. 3.1. є земельна ділянка площею 0,150 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 530 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та у встановлені договором строки. Одностороння відмова від зобов`язань або одностороння зміна умов договору не допускається.

Оскільки, позивач умови кредитного договору належним чином не виконала, утворилася заборгованість, з метою стягнення якої в липні 2017р. відповідач звернувся до третьої особи (нотаріуса) із заявою про вчинення виконавчого напису на кредитному договору.

Третя особа нотаріус Чуловський В. А. на підставі цієї заяви та доданих до неї документів, 21 липня 2017р. вчинив виконавчий напис, зареєстрований в реєстрі за №14805, про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Альфа Банк» суми боргу у розмірі 26101,23 дол. США, шляхом звернення стягнення на земельну ділянку, площею 0,150 гектара/кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

За приписами ст.ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес у один із способів, визначених частиною першою статті 16 ЦК України, або й іншим способом, що встановлений договором або законом.

При цьому, відповідно до ст. 18 цього Кодексу, нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно зі ст. ст. 87, 88 Закону України «Про нотаріат», для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

За приписами п. 19 ст. 34 Закону України «Про нотаріат», виконавчий напис є нотаріальною дією, що вчиняють нотаріуси.

Порядок вчинення виконавчих написів визначено Главою 16 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012р. №296/5 (далі по тексту - Порядок).

Відповідно до п.п. 3.1, 3.2 гл. 16 Порядку, нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

Безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 №1172 (далі по тексту - Перелік).

Згідно зі ст. 89 Закону України «Про нотаріат», у виконавчому написі повинні зазначатися: дата (рік, місяць, число) його вчинення, посада, прізвище, ім`я, по батькові нотаріуса, який вчинив виконавчий напис, найменування та адреса стягувача; найменування, адреса, дата і місце народження боржника, місце роботи (для громадян), номери рахунків в установах банків (для юридичних осіб); строк, за який провадиться стягнення; суми, що підлягають стягненню, або предмети, які підлягають, витребуванню, в тому числі пеня, проценти, якщо такі належать до стягнення, розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягувачем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника; номер, за яким виконавчий напис зареєстровано; дата набрання юридичної сили; строк пред`явлення виконавчого напису до виконання. Виконавчий напис скріплюється підписом і печаткою нотаріуса.

Пунктом 2.3 гл. 16 Порядку визначено, що вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов`язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу тридцяти днів з моменту надісланих іпотекодержателем повідомлень - письмової вимоги про усунення порушень іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця.

Повідомлення вважається надісланим, якщо є відмітка іпотекодавця на письмовому повідомленні про його отримання або відмітка поштового відділення зв`язку про відправлення повідомлення на вказану в іпотечному договорі адресу.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України, що викладена у постанові від 05 липня 2017р. у справі №6-887цс17, з урахуванням приписів ст. ст. 15, 16, 18 ЦК України, ст. ст. 50, 87, 88 Закону України «Про нотаріат» захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчинення виконавчого напису.

Тому суд при вирішенні спору про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, не повинен обмежуватися лише перевіркою додержання нотаріусом формальних процедур і факту подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника згідно з Переліком. Для правильного застосування положень ст. ст. 87, 88 Закону України «Про нотаріат» у такому спорі суд повинен перевірити доводи боржника в повному обсязі й установити та зазначити в рішенні чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безспірну заборгованість перед стягувачем, тобто чи існувала заборгованість взагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, та чи не було невирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру станом на час вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Водночас, враховуючи те, що в провадженні Южного міського суду Одеської області розглядається по суті спір (цивільна справа № 519/282/17) щодо розміру цієї заборгованості за кредитним договором, спростовується факт безспірності суми заборгованості.

Окрім того, 10 грудня 2014р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 662 від 26 листопада 2014р. «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів», якою, зокрема, Перелік був доповнений новим розділом «Стягнення заборгованості з підстав, що виникають з кредитних правовідносин», яким створено можливість вчиняти виконавчі написи на кредитних договорах, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями.

Так, варто наголосити на тому, що для одержання виконавчого напису за кредитними договорами, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями, додаються: а) оригінал кредитного договору; б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

При цьому, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2017р. у справі №826/20084/14, про визнання нечинним і скасування п. 1 та п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України №662 від 26 листопада 2014р., визнано незаконним та нечинним розділ «Стягнення заборгованості з підстав, що виникають з кредитних правовідносин», а відтак Перелік діє в попередній редакції, яка не передбачала можливості вчинення виконавчого напису нотаріусу на нотаріально не посвідченому кредитному договорі, зазначена постанова набула законної сили, при цьому в мотивувальній частині постанови апеляційної інстанції зазначено: «Оскільки оскаржувані положення Змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, можуть бути застосовані до необмеженого кола фізичних осіб у зв`язку із укладенням ними кредитних договорів та існуванням у них простроченої заборгованості, суд з метою недопущення порушень прав та законних інтересів осіб, що є позичальникам, вважає за необхідне визнати не чинною постанову Кабінету Міністрів України №662 від 26 листопада 2014р. «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» в частині, з моменту її прийняття».

З врахуванням наведеного, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки в судовому засіданні підтвердилась та обставина, що оскаржуваний виконавчий напис не відповідає вимогам законодавства, зокрема, ст. 87 Закону України «Про нотаріат» та Постанові Кабінету Міністрів України №1172 від 29 червня 1999р., оскільки, вчинений не на передбаченому Переліком борговому документі - кредитному договорі, який нотаріально не посвідчений, та відсутні докази безспірності заборгованості, а тому не підлягає виконанню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивачки підлягає стягненню судовий збір у розмірі 704,80 грн.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 13, 17-19, 76-82, 89, 141, 258, 259, 263-266, 268, 352, 354, 355 ЦПК України; ст. ст. 1, 4, 15, 16, 18 ЦК України; ст. ст. 87, 88 Закону України «Про нотаріат»; Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, який затверджений Наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012р. №296/5; Постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999р. №1172, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) до Публічного акціонерного товариства «Альфа Банк» (код ЄДРПОУ 23494714, місцезнаходження: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 100), третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Чуловський Володимир Анатолійович (свідоцтво №7425, видане МЮ України 28 травня 2009р., місцезнаходження: м. Київ, провул Музейний, 10, каб. 505) про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, - задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис від 21 липня 2017р., вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Чуловським Володимиром Анатолійовичем, зареєстрований в реєстрі за №14805, про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Альфа Банк» суми боргу у розмірі 26101 /двадцять шість тисяч сто один/ дол. 23 центів США, шляхом звернення стягнення на земельну ділянку, площею 0,150 гектара/кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Альфа Банк» на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 704 /сімсот чотири/ грн. 80 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 09 жовтня 2019р.

 Суддя:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/85225042

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Это наше дело. Суд исходя из отмененного постановления Кабмина №662 от 26 ноября 2014 года касающегося исполнительных надписей указал, что в связи с отменой этого постановления и отсутствием бесспорности задолженности подтвержденной наличием спора в суде у нотариуса отсутствовали права для осуществления исполнительной надписи на кредитном договоре не заверенном нотариально. Коллектора и банки не имеют права обращаться к нотариусам за исполнительными надписями по обычным кредитным договорам.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

у меня тоже позов по поводу виконавчего напису зробленного Чуловским В А только в соломенском районе  но еще был позов по визнанню результатов эл торгов не дийсними та скасуванню права власности  за результатами торгив та поновлення мого права власности и судья Шереметьева Л А ( голова суду соломенского района) не сочла тот факт что   все процесуальны дии по продажу квартиры были проведены на пидстави  незаконного виконавчого напису и з порушенням и проведення оценки и неуведомлением о проведении торгов достаточным  и не взяла до уваги а сказала что это касается иншего позова а то что квартира уже продана ну и что надо платить по кредиту (ее слова) поэтому нет оснований удовлетворить мой позов аппеляция пошла еще дальше они вообще не увидили порушення моих прав а пришли к выводу что я не соглсна с действиями исполнителя и нужно было оспаривать другим способом а разьяснения вер суда им до одного места они сами себе художники подала кассацию но что будет не знаю полное разочарование в судебной системе настолько все прогнило а по Чуловскому суд откладывают уже год с февраля 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

21 час назад, [email protected] сказал:

у меня тоже позов по поводу виконавчего напису зробленного Чуловским В А только в соломенском районе  но еще был позов по визнанню результатов эл торгов не дийсними та скасуванню права власности  за результатами торгив та поновлення мого права власности и судья Шереметьева Л А ( голова суду соломенского района) не сочла тот факт что   все процесуальны дии по продажу квартиры были проведены на пидстави  незаконного виконавчого напису и з порушенням и проведення оценки и неуведомлением о проведении торгов достаточным  и не взяла до уваги а сказала что это касается иншего позова а то что квартира уже продана ну и что надо платить по кредиту (ее слова) поэтому нет оснований удовлетворить мой позов аппеляция пошла еще дальше они вообще не увидили порушення моих прав а пришли к выводу что я не соглсна с действиями исполнителя и нужно было оспаривать другим способом а разьяснения вер суда им до одного места они сами себе художники подала кассацию но что будет не знаю полное разочарование в судебной системе настолько все прогнило а по Чуловскому суд откладывают уже год с февраля 

нужно обжаловать саму надпись Чуловского

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

иск по Чуловскому подавали еще в феврале 19 года а заседание назначено на февраль 20 года а так как квартира уже продана и нужно было наложить арест на квартиру по подали иск об отмене торгов 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

подавая иск про отмену торгов  указали на то что  уведомление про проведение оценки и результат оценки не получал и подтверждение есть официальный ответ укрпочты  что не вручено и указали что не уведомляли про торги нарушив ст 43 з-н про ипотеку и оценщик не обследовал квартиру нарушение з-н про оценочную деятельность в украине и нац стандарт№1 и №2 где обязательно обстеження обьекта оценки и есть решения ВСУ по этому опросу где сказано что такая оценка не законна все указал а судья в своем решении от отказе мне в позове написала что наведены доказы позывачане береться до уваги бред 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

пока шли суды по торгам "новый владелец" ничего не предпринимал один раз только залили замки клеем но как только аппеляционный суд отказал в удовлетворении моего иска пока меня не было дома срезали замки и поставили сигнализацию  я вечером не смог попасть домой позвонил в полицию ждали три часа потом  дежурный сказал что на такой вызов не приедут а если хотите писать заявление то приезжайте в дежурную часть и пиште  вечером этого не стали делать а утром следующего дня поехал в полицию написал заявление о том что самовольно без моего присутствия проникли в квартиру хотя квартира спорная и идут суды  и спрашиваю что мне делать в квартире все вещи деньги как попасть на что дежурный отвечает ваша квартира ну так открывайте и заходите  мы не поедем приехал домой взломал замки сработала сигнализация приела охрана приехала полиция (через 5 мин) приехал типа новый хозяин через минут15 приехала следственно оперативная группа все мои рассказы что я тут живу что без меня накануне проникли в квартиру что нет решения суда о моем выселении что по квартире идут еще суды в общем продолжался весь цирк три часа и следовательоперативной группы мне открытым текстом сказал даю три минуты оделся и вышел отсюда инече посажу на три года за кражу со взломом  и "поверь мне сейчас заберу в кпз и сделаю так что ты сядешь" это дословно мне пришлось просто одется и выйти потомучто я понял что это реальная угроза все вещи в квартире у мамы шок она до сих пор прийти в себя не может это все произошло 8 ноября соломенский район киев подана кассация  ну и на февраль будет суд по надписи Чуловского в квартире что происходит не знаю у мамы нет сил даже поехать и посмотреть 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 weeks later...
В 24.11.2019 в 09:54, [email protected] сказал:

пока шли суды по торгам "новый владелец" ничего не предпринимал один раз только залили замки клеем но как только аппеляционный суд отказал в удовлетворении моего иска пока меня не было дома срезали замки и поставили сигнализацию  я вечером не смог попасть домой позвонил в полицию ждали три часа потом  дежурный сказал что на такой вызов не приедут а если хотите писать заявление то приезжайте в дежурную часть и пиште  вечером этого не стали делать а утром следующего дня поехал в полицию написал заявление о том что самовольно без моего присутствия проникли в квартиру хотя квартира спорная и идут суды  и спрашиваю что мне делать в квартире все вещи деньги как попасть на что дежурный отвечает ваша квартира ну так открывайте и заходите  мы не поедем приехал домой взломал замки сработала сигнализация приела охрана приехала полиция (через 5 мин) приехал типа новый хозяин через минут15 приехала следственно оперативная группа все мои рассказы что я тут живу что без меня накануне проникли в квартиру что нет решения суда о моем выселении что по квартире идут еще суды в общем продолжался весь цирк три часа и следовательоперативной группы мне открытым текстом сказал даю три минуты оделся и вышел отсюда инече посажу на три года за кражу со взломом  и "поверь мне сейчас заберу в кпз и сделаю так что ты сядешь" это дословно мне пришлось просто одется и выйти потомучто я понял что это реальная угроза все вещи в квартире у мамы шок она до сих пор прийти в себя не может это все произошло 8 ноября соломенский район киев подана кассация  ну и на февраль будет суд по надписи Чуловского в квартире что происходит не знаю у мамы нет сил даже поехать и посмотреть 

Це наслідки судової і поліцейської реформ... "правова держава". Солом'янський суд унікальний по "вчасному" розгляду позовів. В одній із моїх справ відкривали 6 міс. провадження.  

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вы вставили отформатированный текст.   Удалить форматирование

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ваша ссылка была автоматически заменена на медиа-контент.   Отображать как ссылку

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарузка...