Recommended Posts

Опубликовано

Также выкладываю решение в текстовом варианте.

Возможно кому-то пригодится.

справа №2-554\4004\2013 554\l I256M3-H

Р I III Е Н Н Я

ІМЕНЕМ           У К  Р А І    Н     И

27 листопада 2013 року Октябрський районний суд м. Полтави в складі: головуючого судді:           Г.В. Андрієнко

при секретарі:                                         А.11. Новіковій

розглянувши у відкритому судовому засіданні в чалі суду в м. Полтаві цивільну справу за позовом ПАТ КБ «ПрнватБанк» до ....                                                                                                                                                             про     стягнення

заборгованості за кредитним договором .

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2013 року МА Г КБ «ПриватБанк» звернувся до суду з позовом, де прохає стягнути з відповідачки заборгованість за кредитним договором від 19.05.2006 р. в сумі 25108.38 гри.

В обгрунтування своїх позовних вимог вказав, що 19.05.2006 р. між Банком та відповідачем             було      укладено                                                                 кредитний договір     відповідно   до якою

Банк надав відповідачу грошові кошти у сумі 5000 гри. у вигляді кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 36% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом з кінцевим терміном повернення . шо відповідає строку дії картки.

Відповідачка не повертає кошти . тому виникла заборгованість в сумі 25108,38

грн.

Вказані обставини стали підставою для звернення до суду.

Представник позивача в судовому засіданні позов повністю підтримав. Представник відповідача позов не визнав та прохав відмовити у зв’язку з пропуском строку звернення до суду. Останній платіж ..           . внесла 28.11.2008 р.

З грудня 2008 р. кредит не погашався . тобто з грудня 2008 р. у Банка виникло право вимоги за кредитним договором . яке вони реалізували лише у вересні 2013 р.

Суд. заслухавши пояснення сторін . дослідивши матеріали справи . вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом вегановлено. що 19.05.2006 p. 1’                                       . отримала    кредит  у розмірі

5000 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 36% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом з кінцевим терміном повернення . що відповідає строку дії картки.

Відповідачка І.                                  взятих  на  себе зобов»язань   не   виконує,   а          тому станом

на 31.07.2013 р. борг складає 25108.38 ірн.. а саме :

-5992.42 ірн. -заборгованість за кредитом ;

-17444.13 грн. - заборгованість за процентами за користу вання кредитом ; а також штрафи відповідно до пункту 8.6 Умов та правил надання банківських послуг:

-500 грн. -штраф ( фіксована частина )

-1171.83 грн. - штраф ( процентна складова ).

Стаття 526 ЦК України передбачає, шо зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Відповідно до вимог ст. ст. 546 ч. І, 549 ч. 1. З ЦК України виконання зобов»язання може забезпечуватися неустойкою (штрафом ненею), порукою, гарантігю. заставою, при гриманням, завдатком.

У відповідності до вимог ст. 611 ч. 1 п. 1. З ЦК України у разі порушення зобов»язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов»язання внаслілок односторонньої відмови від зобов»язання. якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; сплата неустойки.

Відповідно до вимог ст. 1054 ч. І ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов»язується надати грошові кошт (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов»язусться повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідач заявив про застосування строку позовної давності.

Відповідно до п.3.1.3 по закінченню дії відповідна карта продовжується Банком на новий строк ( шляхом надання клієнту карій з новим терміном дії). якщо раніше( до початку місяця закінчення дії строку дії ) не поступила письмова заява держателя про закриття картрахунку.а також при умові наявності коштів на картрахунку для оплати послуг по виконанню розрахункових операцій по картрахунку ( у передостанній день місяця закінчення строку дії карги ) та при виконанні інших умов продовження, передбачених договором.

Відповідно до п.9.12 Правил надання банківських послуг договір дії на протязі 12 місяців з моменту підписання. Якщо на протязі даного строку жодна із сторін не проінформує іншу про припинення дії договору . він автоматично лонгується на такий же строк.

Гакнм чином . лонгугться ще на один рік . В умовах не вказано . що про лонгування дії договору кожного наступного року.

Як вбачається з матеріалів справи . відповідачка припинила сплату коштів з 28.11.2008 р. , у наступному 2009 р. не продовжувача строку дії договору , нову кредитну карту не отримувача .

Такими чином . права позивача були порушені з грудня 2008 р. коли припинилося внесення коштів відповідачкою і Банк без новажиих причин не звернувся до суду в межах строку позовної давності за захистом своїх прав. Також у травні 2009 р. відповідачка не отримала нової картки . строк дії старої картки припинився і банк достовірно знаючи про наявність »аборгованості . відсутність отримання карти нової дії . знову не звертається до суду в межах строку позовної давності.

Жодна дія Банку та позичальника не свідчила про бажання сторін кредитного договору продовжити строк дії договору : позичальниця після грудня 2008 р. не знімала гроші і не повертала їх банку . а банк більше не кредитував рахунок позичальника.

Відповідно до Постанови № 5 Пленуму Вищого спецішіізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 р. « Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів . що виникають із кредитних правовідносин у п.31 зазначено , що враховуючи положення пункту 7 частини 13 ст. 11 ЗУ « Про захист прав споживачів « . суди мають виходити з того . що у спорах щодо споживчого кредитування креднтолавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредит) . строк давності якого минув. У зв'язку із цим позовна давність за позовом про повернення споживчого кредиту застосовується незалежно від наявності заяви сторони у спорі.

Оскільки зі спливом строків позовної давності до основної вимоги вважається . що позовна давність спливла і до додаткової вимоги ( стягнення неустойки , накладення стягнення на заставне майно). положення п.7 ч.ІЗ ст II ЗУ « Про захист прав споживачів « застосовується Й до додаткових вимог банку.

Вказання в договорі про тс. що він діє до повного виконання ні є правомірним . оскільки відповідно до 252 ЦК України строк визначається роками . місяцями . тижнями . днями або годинами. Термін визначається календарной» датою або вказівкою на подію . яка має неминуче настати.

Керуючись ст. 10. 60. 212-215. 218 ІІІІК У країни . сл. 252. 257. 267 ч.4 ІІК У країни . суд.

ВИРІ III И В:

В задоволенні позовних внмог ПАТ КБ « Приватбанк « до ..................................  .......................................

про стягнення заборгованості за кредитним договором відмовити у зв’язку з пропуском строку звернення до суду.

В реестре решения нет.

Установлено, что срок договора 2 года, после окончания срока, заемщиком платились платежи до ноября 2008 года, поэтому с декабря 2008 года начинается течение исковой давности.

Единственный минус этого решения, что не указано, когда именно прошла исковая давность.

Опубликовано

Ваша работа? :)

Да.

Надеюсь  практики с такой мотивировочной частью станет больше.

Даже условия Привата (да и других банков), которые не подписывались заемщиком можно использовать в свою пользу.

Главное, что бы больше людей сражалось.

Опубликовано

Да.

Даже условия Привата (да и других банков), которые не подписывались заемщиком можно использовать в свою пользу.

Поздравляю!

Опубликовано

Да.

А Вы разве в Полтаве трудитесь?

Да мотивировка очень хорошая!

Конечно можно, но только не всегда суд соглашается их использовать...

Я всегда говорю, что надо идти единым фронтом...

Опубликовано

Как видим, решение вступило в законную силу.

А, что апелляции небыло ведь ещё...

Я просто стопроцентно знаю, что у Апелляционного суда Полтавской области совершенно другой взгляд на срок исковой давности по карточным кредитам!!!

Опубликовано

Присоединяюсь к поздравлениям !!!

Да я тоже конечно присоединяюсь, только это ещё не конец!!!

Опубликовано

А, что апелляции небыло ведь ещё...

Я просто стопроцентно знаю, что у Апелляционного суда Полтавской области совершенно другой взгляд на срок исковой давности по карточным кредитам!!!

Помогал человеку.

Апелляцию банк не подал, надеюсь, что если и подаст, то апелляционный суд не восстановит ему сроки.

Опубликовано

Помогал человеку.

Апелляцию банк не подал, надеюсь, что если и подаст, то апелляционный суд не восстановит ему сроки.

Представитель банка присутствовал на судебном заседании во время оглашения решения?

Опубликовано

да.

Они запросто могут, через месяц подать в апелляцию, типа решение ранее не получали... 

Опубликовано

Они запросто могут, через месяц подать в апелляцию, типа решение ранее не получали... 

Я же с этим не спорю, будем возражать, а может и не подадут, а вдруг суд поступит по закону и справедливости.

Людям, которые верят в победу, иногда везет.

Опубликовано

Я же с этим не спорю, будем возражать, а может и не подадут, а вдруг суд поступит по закону и справедливости.

Людям, которые верят в победу, иногда везет.

Согласен! Ваше это решение очень мне на руку именно сейчас...

Опубликовано

Это если решение было выслано обычным письмом. 

Опубликовано

Это если решение было выслано обычным письмом. 

Это решение может быть ещё вообще и не выслано и не получено, а Вы уже радуетесь, что нет апелляции... Они его получат через полгода и подадут апелляцию... А уж позицию Апелляционного суда Полтаской области я подчёркиваю, что очень хорошо знаю!!!

Опубликовано

Позиция Апелляционного суда полтавской области по применению сроков исковой давности по карточным кредитам, отталкивается не от даты поледнего платежа и нарушения обязательств, а от даты окончания срока действия кредитной карты...

Опубликовано

Это решение может быть ещё вообще и не выслано и не получено, а Вы уже радуетесь, что нет апелляции... Они его получат через полгода и подадут апелляцию... А уж позицию Апелляционного суда Полтаской области я подчёркиваю, что очень хорошо знаю!!!

Я в данном случае - сторона нейтральная, поэтому радоваться :D  или огорчаться :(  по поводу апелляции поводов нет. Просто высказал своё мнение с учётом того, что на составление полного текста решения даётся 5 дней и его отправки рекомендованным письмом с уведомлением, в котором будет значиться дата получения.

Опубликовано

Я в данном случае - сторона нейтральная, поэтому радоваться :D  или огорчаться :(  по поводу апелляции поводов нет. Просто высказал своё мнение с учётом того, что на составление полного текста решения даётся 5 дней и его отправки рекомендованным письмом с уведомлением, в котором будет значиться дата получения.

Я ЦПК знаю... Только вот кажется у Вас проблема с получением решения полугодичная...

Опубликовано

Я ЦПК знаю... Только вот кажется у Вас проблема с получением решения полугодичная...

Таки да, но я был в заседании и заявы получения по почте не писал. А до этого решения случая решения составлялись вовремя и отправлялись тоже, притом рекомендованным письмом.

В моём случае с Приватом тоже произошло в отведённые законодательством 5 дней и решение было получено на руки вовремя. 

А по выше затронутому вопросу я имел в виду то, что если в уведомлении будет подпись представителя банка, банк уже не соскочит со сроков подачи апелляции.

Опубликовано

Вы имеете полное право уведомить банк о решении суда. А именно, получить свой экземпляр решения и копию направить заказным письмом в адрес банка (если не страшко, конечно)))))))))))

Опубликовано

Вы имеете полное право уведомить банк о решении суда. А именно, получить свой экземпляр решения и копию направить заказным письмом в адрес банка 

И кому потом доказывать, что ты им послал именно эту копию, а не чистый лист А4 формата...

Но даже если и послать, то Вы серьёзно считаете, что это процессуально будет считаться, что банк уведомлен и от этого срока можно даже, что-то считать... Вы наверное потом ещё и уведомление которое Вам придёт из банка о получении предлагаете отнести в суд и вложить в дело как надлежащий доказ отрымання банком решения... Весело как-то...

(если не страшко, конечно)))))))))))

А это, что обычно ещё и страшно?

Опубликовано

Для банка время идет с момента провозглашения решения.

К сожалению доказано, что банк в нашей стране может найти смешные основания для восстановления срока на подачу апелляционной жалобы.

И кому потом доказывать, что ты им послал именно эту копию, а не чистый лист А4 формата...

Но даже если и послать, то Вы серьёзно считаете, что это процессуально будет считаться, что банк уведомлен и от этого срока можно даже, что-то считать... Вы наверное потом ещё и уведомление которое Вам придёт из банка о получении предлагаете отнести в суд и вложить в дело как надлежащий доказ отрымання банком решения... Весело как-то...

А это, что обычно ещё и страшно?

Были случаи, когда судья или помощник просили отправить повестки/определения/решения противоположенной стороней

В таком случае отправителем на конверте и в уведомлении пишите суд, уведомление возвращается к суду в дело.